wat te doen in rome

Er zijn weinig steden in Europa (en zelfs in heel de wereld) die zoveel geschiedenis uitademen als Rome. Het is de bakermat van onze westerse beschaving, wat met zich meebrengt dat er heel wat dingen om te doen zijn in Rome. Reisgidsen overdonderen je met de hoogtepunten van Rome, waardoor het soms moeilijk kan zijn om uit te maken wat je absoluut niet mag missen in de Italiaanse hoofdstad, en wat je dan weer kan overlaten aan een volgend bezoek. Daarom is er onderstaand overzicht met de highlights van Rome, mooi gerangschikt volgens hun belang.

Welke bezienswaardigheden in Rome mag ik absoluut niet missen?

Wil je nog meer bezienswaardigheden in Rome of wil je alvast tickets of gegidste tours boeken? Dat kan eenvoudig online via GetYourGuide. Bovendien kan je bij hun tot 24 uur op voorhand gratis annuleren.

 
bezienswaardigheden rome

1. Het Colosseum

Er is heel wat te doen in Rome, maar je kan haast niet anders dan beginnen met een bezoek aan het Colosseum wanneer je in de Eeuwige Stad vertoeft. Rome en het Colosseum gaan hand in hand zoals Parijs en de Eiffeltoren. Het zal je dan ook niet verwonderen dat je dit imposante bouwwerk terugvindt op het Italiaanse muntstuk van vijf cent.

Tip:

Boek je tickets alvast online zodat je geen uren meer hoeft aan te schuiven.

Het Colosseum is het grootste amfitheater dat ooit gebouwd is en hoewel een deel beschadigd is door aardbevingen en werd meegenomen door dieven, is het nog altijd een iconisch Romeins symbool dat deel uitmaakt van de nieuwe zeven wereldwonderen.

In 72 begon men aan de bouw in opdracht van keizer Vespasianus en acht jaar later stond het te pronken, net ten oosten van het Forum Romanum. Later werden er nog enkele aanpassingen gemaakt waardoor er plaats was voor tussen de 50,000 en 80,000 toeschouwers. Gemiddeld keken er 65,000 mensen naar de verschillende spektakels die hier plaats vonden. Gladiatorengevechten, zeegevechten (men kon een deel van het Colosseum onder water zetten), executies, het naspelen van beroemde veldslagen, niets was te gek of gewelddadig genoeg voor het bloeddorstige en uitzinnige publiek.

Vandaag is het een van de populairste dingen om te doen in Rome, waardoor het vaak erg lang aanschuiven is om binnen te geraken. Gelukkig zijn er tickets met voorrang. waarbij je ook nog eens toegang krijgt tot de arena. Als je niet te veel tijd wil verliezen met het bezoeken van het Colosseum is dit een must.
Je kan ook meteen een combiticket kopen voor het Colosseum, het forum en het Palatijn. Zo’n ticket kost €20, dus je bent hiermee eigenlijk goedkoper uit.

colosseum bezoeken rome wat te doen
colosseum rome bezienswaardigheden

2. Het Forum Romanum

Met een toegangsticket tot het Colosseum kan je ook het Forum Romanum bezoeken.
Wat vele reizigers zo aanspreekt aan de Città Eterna (zoals het zo prachtig klinkt in het Italiaans) is dat ze als het ware kunnen rondwandelen in een geschiedenisboek. Ze zien de lessen Latijn van vroeger tot leven komen. Een van de belangrijkste plekken in het dagelijkse Romeinse leven was het Forum Romanum. Het was letterlijk en figuurlijk het hart van de stad. Hier werden vroeger zegetochten gehouden, verkiezingen georganiseerd, beroemde redenaars zoals Cicero vonden hier hun publiek, het eeuwenoude en tot op vandaag belangrijke Romeins recht werd toegepast; kortom de essentie van het machtige rijk dat zo lang Europa heeft gedomineerd.

Mis zeker niet de tempel van Vesta, de Comitium (waar de Senaat en dus republiek ontstond), de Basilica Julia (basiliek van Julius Caesar) en veel meer. Als je nog meer wil weten over de fascinerende geschiedenis van het Forum Romanum is een rondleiding met gids absoluut een aanrader.

forum romanum bezienswaardigheden rome

3. Vaticaanstad

Zoals je ziet is er heel wat te doen in Rome, maar als er één bezienswaardigheid is die je niet mag overslaan, dan is het wel Vaticaanstad.Technisch gezien is dit niet Rome, maar een ander land. Vaticaanstad is namelijk zowel qua grootte als aantal inwoners het kleinste landje ter wereld! Maar het ligt uiteraard in de Eeuwige Stad en daarom kan je niet anders dan Vaticaanstad bezoeken wanneer je in Rome bent. Lo Stato della Città del Vaticano kent heel wat toeristische trekpleisters en je kan hier dan ook zeker een hele dag doorbrengen. Dit mag je (en kan je in feite) niet missen wanneer je Vaticaanstad gaat bezoeken:

De Sint-Pietersbasiliek

Deze enorme basiliek is het grootste kerkgebouw ter wereld en wordt beschouwd als de belangrijkste kerk van het christendom. Op 18 april 1506 begon men aan de bouw hiervan en op 18 november 1626 (jawel, 120 jaar later) was ze eindelijk af. Ze werd voornamelijk ontworpen door de beroemde Michelangelo en de mysterieuze Gian Lorenzo Bernini en biedt plaats aan maar liefst 60,000 gelovigen. Men gelooft dat de apostel Petrus hieronder begraven ligt, waaraan de kerk haar naam ontleent.

De hele kerk is een prachtig staaltje renaissance-architectuur, maar misschien is de fantastische koepel toch wel de kers op de pauselijke taart. Deze reikt tot een hoogte van 136,57 meter waarmee het de hoogste koepel ter wereld is. De diameter bedraagt 41,47 meter, net ietsje kleiner dan de koepels van het Pantheon en de kathedraal van Firenze.

De Sint-Pietersbasiliek is een uitermate populair pelgrimsoord, dus het loont zeker de moeite om een skip-the-line ticket te boeken zodat je geen kostbare tijd in de wachtrijen verliest. En geloof me… Dat kan lonen! Want de wachtrijen kunnen oplopen tot vier (!!!) uur. Een bezoek aan de koepel en crypte is ook onontbeerlijk.

Tip:
Boek je tickets alvast online zodat je geen uren meer hoeft aan te schuiven

sint pietersbasiliek rome dingen om te doen

De Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel

In de vroege zestiende eeuw kreeg paus Julius II de (goddelijke) ingeving alle Vaticaanse kunst op één plek te bewaren. Vandaag telt de pauselijke collectie maar liefst 70,000 werken, waarvan er 20,000 worden tentoongesteld. De uitgelezen mogelijkheid om de wonderlijke creaties van onder meer Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Rafaël, Giotto en Titiaan van dichtbij te aanschouwen. Maar de absolute blikvanger van al dit moois is zonder enige twijfel de vermaarde Sixtijnse Kapel, waarvan het plafond ontworpen werd door de eerder vernoemde Michelangelo. Daarbovenop vind je hier ook nog de ronduit schitterende Stanze di Raffaello van Rafaël.

Uiteraard ben je niet de enige die van deze kunstschatten wil genieten, dus een kaartje met snelle toegang is altijd een goede investering. Als je bovendien nog het een en ander wil opsteken kan je ook altijd een gegidste rondleiding erbij boeken.

sixtijnse kapel bezienswaardigheden rome
vaticaanse musea rome dingen om te doen

3. De Engelenburcht

Niet ver van Vaticaanstad ligt een van de andere hoogtepunten van Rome: de Engelenburcht. Oorspronkelijk werd het door keizer Hadrianus gebouwd als mausoleum voor zichzelf en zijn familie, later deed het dienst als een fort, pauselijke gevangenis en kasteel. Tegenwoordig is het een museum dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt. Als je meer wil weten over de (best wel donkere) geschiedenis van wat ooit het hoogste gebouw van Rome was, dan kies je best voor een rondleiding met gids.

Een toegangsticket zonder rondleiding (maar wel met voorrang) kost €15,50 per persoon.

engelenburcht rome

4. De Trevifontein

Deze beroemde fontein is zonder enige twijfel een van de absolute highlights van Rome. In 1732 kreeg de Italiaanse architect Nicola Salvi de eer om de fontein te ontwerpen en dertig jaar later was de bouw af.

Met een hoogte van 26,3 meter en een breedte van 49,15 meter is het meteen de grootste barokfontein in de stad. Bovendien speelde het een belangrijke rol in bekende filmklassiekers zoals Roman Holiday en La Dolce Vita. Het is tevens een van de meest populaire attracties van de Italiaanse hoofdstad, waar mensen soms beginnen vechten om een selfie te kunnen nemen.

Gelukkig kan je een wens doen als je wat geld in het water gooit en wensen dat zulke mensen wegblijven van zo’n schitterende bezienswaardigheid als de Trevifontein.

dingen om te doen in rome trevi fontein

5. Piazza Navona

In de zeventiende eeuw besloot paus Innocentius X dat de Piazza Navona best wel een keertje verfraaid mocht worden. Geen wonder, aangezien zijn familiepaleis (het Palazzo Pamphili) hierop uitkeek. Hij zocht zijn heil bij de befaamde Gian Lorenzo Bernini die voor hem de Fontana dei Quattro Fiumi ontwierp. De fontein van de vier rivieren zoals de vertaling luidt, wordt ook gekenmerkt door de obelisk van Domitianus, die vanuit het Circus van Maxentius werd overgebracht.

Verder heb je ook nog de Fontana del Moro en de fontein van Neptunus die eveneens wondermooi zijn. ’s Avonds is het Piazza Navona alleszins de perfecte plaats om een terrasje te doen en te genieten van de livemuziek die door een aantal straatmuzikanten wordt verzorgd.

bezienswaardigheden rome piazza navona

6. Het Pantheon

“De tempel van alle goden” was oorspronkelijk een Romeinse tempel, maar doet nu dienst als kerk. Oorspronkelijk stond hier een tempel gebouwd in opdracht van Marcus Agrippa, maar deze werd verwoest tijdens een brand. Keizer Hadrianus gaf de opdracht om een nieuwe tempel neer te zetten, maar koos voor de inscriptie van de eerdere tempel. Hierdoor weten we niet precies hoe oud de tempel nu is. Wat we wel weten is dat het tot op heden de grootste niet-versterkte betonnen koepel ter wereld is. De hoogte tot het middelpunt en de diameter van de middencirkel zijn identiek: 43 meter om exact te zijn.

Het is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen, voornamelijk omdat het doorheen haar lange geschiedenis altijd gebruikt werd. Jaarlijks wordt het bezocht door zes miljoen bezoekers en jij mag natuurlijk niet ontbreken!

De toegang tot het Pantheon is (voorlopig) nog gratis, maar als je een audiogids wilt dan kan je die online boeken voor €5.
Een gegidste rondleiding langs enkele bezienswaardigheden van Rome, waaronder het Pantheon, kan al voor €20 per persoon.

pantheon rome
bezienswaardigheden rome pantheon

7. Roma Trastevere

Deze naam doet allicht geen belletje rinkelen, maar toch is dit een van de absolute highlights van Rome. Rome is een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld, waardoor het overal vrij tot zeer druk is. Gelukkig is er nog een stadsdeel waar je (voorlopig nog) even tot rust kunt komen: Roma Trastevere.
Het betekent zoveel als “Rome aan de andere kant van de Tiber” en het wordt door bijna iedereen die het bezoekt als favoriete stadsdeel genoemd. Het is zonder enige twijfel ook een van de meest pittoreske buurten van Rome, met haar kasseien weggetjes en antieke huizen. ’s Avonds komt de hele wijk tot leven en zitten er heel wat Romeinen (maar ook toeristen) aan een van de gezellige terrasjes te keuvelen. Bovendien vind je hier de beste (en minst toeristische) restaurants van de hele stad. Een wandeling voor lekkerbekken is dan ook de ideale activiteit voor fijnproevers.

roma trastevere dingen om te doen in rome

8. De Spaanse Trappen

Als je met de metro het centrum van Rome binnenkomt (wat aan te raden is, omdat het in het centrum zelf quasi onmogelijk parkeren is), kies je best voor de halte Spagna. Deze ligt aan het Piazza di Spagna (het Spaanse Plein) en zo kan je meteen de Spaanse trappen bewonderen. Deze verbinden het plein met het Piazza Trinità dei Monti, waar je de gelijknamige kerk vindt. Om deze te bereiken moet je 135 treden beklimmen, maar dit is het meer dan waard. Op het Spaanse Plein trekt de Fontana della Barcaccia (Fontein van de lange boot) meteen je aandacht. Deze wordt namelijk toegekend aan Pietro Bernini, inderdaad, de vader van Gian Lorenzo!

oude bezienswaardigheden rome spaanse trappen

9. Circus Maximus

Helaas blijft er niet zo heel veel over van wat ooit het grootste circus was van het Romeinse Rijk, maar het blijft nog altijd een leuke plek om te bezoeken. Het was niet alleen het grootste stadion waar races met renpaarden werden gehouden, maar ook nog eens het eerste. De lengte bedraagt 621 meter en de breedte 118 meter waardoor er plaats was voor maar liefst 150,000 toeschouwers! Vandaag doet het dienst als park en er worden ook geregeld concerten georganiseerd. Zo traden de Rolling Stones hier enkele jaren geleden nog op. In het onwaarschijnlijke geval dat een van de Romeinse ploegen nog eens kampioen wordt van de Serie A, kan je hier ook nog een serieus feestje verwachten.

oude bezienswaardigheden rome circus maximus

10. De thermen van Caracalla

Het leuke aan Rome bezoeken is dat je in een openluchtmuseum rondloopt en je een prachtige inkijk krijgt op het dagelijkse leven van de Romeinse burgers van weleer. Wij beschikken tegenwoordig allemaal over een badkamer, maar vroeger was dit iets wat enkel de rijke patriciërs zich konden veroorloven. Het gewone volk moest echter ook (af en toe) gewassen worden en hiervoor zochten ze hun toevlucht in de badhuizen van Caracalla.

Het is een mooi staaltje van vader-zoon arbeid, want ze werden in opdracht van de keizer Septimius Severus en zijn zoon Caracalla gebouwd. Die eerste kon de voltooiing helaas niet in levenden lijve meemaken, dus werden ze naar Caracalla vernoemd. Men zegt dat de thermen later als inspiratie dienden voor onder meer het originele Pennsylvania Station in New York en het Chicago Union Station. Jammer genoeg kan je er niet meer baden, maar ze blijven zeker en vast het bezoeken waard!

thermen van Caracalla dingen om te doen in rome

11. La Bocca della Verità

De Mond van de Waarheid is een van de meest originele dingen om te doen in Rome. Dit is een marmeren masker dat je vindt tegen de muur van de portiek van de Santa Maria in Cosmedin kerk, waar vroeger het Forum Boarium was (de oude veemarkt).

Het masker weegt ongeveer 1300 kilogram en het gezicht is allicht dat van de zeegod Oceanus. Over de functie hiervan zijn historici het nog niet eens. Mogelijks is het een putdeksel van een nabijgelegen tempel, nog anderen vermoeden dat het werd gebruikt door veehandelaars om bloed te offeren aan Hercules.

Wat wel vast staat, is dat het met de jaren is uitgegroeid tot een populaire plek van bijgeloof. Men zegt dat wie zijn hand in de mond steekt en liegt…meteen zijn hand kwijt is! Zo deed het ook dienst in de filmklassieker Roman Holiday. Je kiest zelf dus maar of je het er op gaat wagen of niet!

Bocca della verita bezienswaardigheden rome

12. De Capitolijnse Musea

Het lijstje van musea in Rome is haast eindeloos, maar naast de eerdergenoemde Vaticaanse Musea mogen ook de Musei Capitolini niet ontbreken. Ze werden in 1734 door Clemens XII geopend, waardoor ze beschouwd worden als eerste museum ter wereld. Zo was kunst niet langer een voorrecht voor de (rijke) eigenaars van kunstvoorwerpen, maar kon iedereen van deze prachtige creaties genieten.

Ze zijn vernoemd naar de heuvel waarop ze liggen (het Capitool) en bestaan uit een aantal musea zoals het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. Deze liggen pal tegenover elkaar aan een trapeziumvormig plein dat door Michelangelo in hoogsteigen persoon werd ontworpen. Ze huisvesten een belangrijke verzameling kunstwerken uit de klassieke oudheid en de renaissance. Gelukkig zijn er ook rondleidingen met gids waarbij je meer te weten kan komen over de rijke en fascinerende geschiedenis van de musea en hun kunstwerken.

capitolijnse musea rome bezienswaardigheden

13. De catacomben

Ze zijn helaas (nog) niet zo bekend als de catacomben van Parijs, maar dat bekent hoe dan ook niet dat ze minder het bezoeken waard zijn. Het is namelijk misschien een van de meest lugubere en tegelijk verrassende dingen om te doen in Rome.

In totaal zijn er ten minste 40 catacomben in Rome, die vooral bekend staan als christelijke begraafplaatsen. Er werden echter mensen van allerlei Romeinse godsdiensten begraven en men begon hiermee in de tweede eeuw na Christus. Overbevolking en een tekort aan land leidde ook tot een tekort aan begraafplaatsen. Men liet zich inspireren door de Etruskische gewoonte waarbij mensen in ondergrondse kamers werden begraven, in tegenstelling tot het Romeinse gebruik van cremeren.

In de tombes vind je niet alleen (al dan niet gemummificeerde) lijken/skeletten, maar ook heel wat prachtige christelijke kunst zoals fresco’s en beeldhouwwerken.

Een rondleiding waarbij je de meest interessante catacomben bezoekt is de ideale manier om deze ondergrondse wereld te verkennen.

catacomben rome bezienswaardigheden

14. Het Joodse getto

Over gezellige buurten gesproken, het Joodse getto in Rome is niet alleen het oudste Joodse getto ter wereld, maar ook een van de leukste buurten van Rome. Dit staat natuurlijk in schril contrast tot de schrijnende geschiedenis hiervan. In 1555 werd het gebouwd in opdracht van paus Paulus IV en werden hier ongeveer 2000 Joden gehuisvest. Het leven in het getto was hard en werd gekenmerkt door armoede, en dan nog moest men hier zelfs nog huur betalen om hier te mogen wonen.

Pas in 1870 (toen de republiek Italië officieel het levenslicht zag) kwam er definitief een einde aan de verplichting voor Joden om zich hier te vestigen. Mettertijd is de buurt uitgegroeid tot een van de leukste buurten van de stad, waar je om elke hoek wel iets nieuws kunt ontdekken.

wat te doen in rome

15. De Via Appia

De Romeinen schonken ons niet alleen een onschatbare verzameling van cultuur en het Romeins recht, maar ook aquaducten en wegen. Van die laatste is de Via Appia de bekendste. Het verbindt de hoofdstad met Brindisi in het zuidoosten van het land. Qua belang wordt ze zelfs de koningin der wegen genoemd. De naam komt van Appius Claudius Caecus, de Romeinse censor die de werken begon en afwerkte in de vierde eeuw voor Christus. Als je dus altijd eens op een echte Romeinse heirweg hebt willen wandelen, is dit de uitgelezen kans. Maar veel leuker dan wandelen is fietsen op de Via Appia! Dit is trouwens ideaal te combineren met de eerdergenoemde catacomben. Twee heerlijke vliegen in één klap!

Via Appia highlights Rome

16. De piramide van Cestius

Neen, je hebt niet gedronken en je leest het goed: je vindt niet alleen piramides in Egypte, maar ook in de Italiaanse hoofdstad. Ze werd vernoemd naar Gaius Cestius, voor wie het als graftombe diende. Mettertijd werd het in de stadsmuur verwerkt, waardoor het vandaag een van de best bewaarde oude gebouwen in Rome is. Sinds 2015 kan je eindelijk ook naar binnen, al is dit enkel elke tweede en vierde zaterdag van de maand mogelijk. Je bezoek moet je ook op voorhand plannen via deze website.

wat te doen in rome piramide van cestius

17. Largo di Torre Argentina

Qua naam is dit absoluut een van de minst bekende dingen om te doen in Rome, maar dat is meer dan onterecht. Het Largo di Torre Argentina is een plein waar je vier Romeinse republikeinse tempels vindt en de overblijfselen van het theater van Pompeius. In het curia (vergaderplaats) van dit theater werd niemand minder dan Julius Caesar vermoord. Jammer genoeg kan je de exacte plaats niet zien want inmiddels ligt deze al onder de straat.

Daarbovenop staat dit plein voor iets anders bekend: het is een heus kattentoevluchtsoord. Je vindt hier heel wat zwerfkatten die door vrijwilligers gevoed (en indien nodig gesteriliseerd) worden. De combinatie van coole katten en Romeinse gebouwen leveren dan ook de beste Instagramkiekjes op!

largo di torre argentina rome bezienswaardigheden

18. De Villa Borghese

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Villa Borghese geen exquis huis dat ooit aan een rijke Romein toebehoorde. Het is namelijk het derde grootste openbare park van Rome, waarin je onder meer mooie tuinen, musea (de Galleria Borghese; hier vind je heel wat kunstwerken uit de renaissance) en een heuse dierentuin vindt.

‘Maar waar komt die villa in de naam dan vandaan?’ zal je vragen. Wel, de tuinen werden aangelegd voor de Villa Borghese Pinciana (de Villa Borghese op de Pinciano), dat zowaar als party villa werd gebruikt. Waar was dat feestje? Hier was dat feestje!

villa borghese wat te doen in rome

19. Het Piazza del Popolo

Het plein van het volk mag ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Rome. Genoemd naar de aanliggende kerk Santa Maria del Popolo, was het het startpunt van de Via Flaminia: de belangrijkste weg naar het noorden van het land. Daardoor was het tevens het eerste beeld dat reizigers zagen bij het binnenkomen van de stad. Tot 1826 vonden hier ook nog openbare executies plaats.
De absolute blikvanger is de 24 meter hoge obelisk van Ramses II, de tweede oudste obelisk van de stad. Ook opvallend zijn de tweeling kerkjes Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto.

leuke dingen in rome piazza del popolo

20. Het Campo de’ Fiori

In tegenstelling tot wat sommigen soms durven beweren dankt dit plein haar naam niet aan een bloemenmarkt, maar aan een bloemenveld dat hier vroeger lag. In het midden staat een standbeeld van de filosoof Giordano Bruno die elke week het gezelschap krijgt van heel wat marktkramers. Dat maakt het plein tot de plek waar je verse groenten en fruit en andere verse specialiteiten kunt kopen. Een ideale blik op het dagelijkse leven van de moderne Romeinen.

campo de fiori markt rome
campo de fiori hoogtepunten rome

21. De zeven heuvels

De heuveltjes van Rome zijn een streling voor het oog en je hebt er maar liefst zeven die je kan verkennen. De Palatijn is misschien wel de bekendste omdat hierop Rome zou zijn gesticht door Romulus.
Aangezien deze 40 meter boven het Forum Romanum uittorent, klinkt het best aannemelijk. In de tijd van Augustus werden hier heel wat paleizen gebouwd en de overblijfselen hiervan kan je nog altijd bezoeken. Het grootste paleis is dat van Domitianus (dat gek genoeg Domus Augustana heet), waarnaast de hippodroom van Domitianus ligt. Laat je niet misleiden door de naam, want het deed waarschijnlijk dienst als siertuin in plaats van paardenrenbaan.

Van de zes overblijvende heuvel doet de naam Capitool allicht een belletje rinkelen. Volgens een oude legende hadden de Galliërs ei zo na ’s nachts de stad kunnen veroveren, ware het niet voor het gekwaak van de ganzen. Zo werden de Romeinen wakker gemaakt en konden ze alsnog de indringers verdrijven. Beklim zeker de trap naar het Capitool (de Cordonata), waar je aankomt bij de beelden van Castor en Pollux. Verder vind je op het plein het Senatorenpaleis en het standbeeld van Marcus Aurelius (die van Gladiator).

Je kan bijvoorbeeld de Palatijn combineren met een rondleiding door het Colosseum en het Forum Romanum, wat heel interessant kan zijn als je meer wil weten over deze beroemde Romeinse plekken.

rome bezienswaardigheden tips zeven heuvels

Dingen om te doen in Rome: de prijzen

Zoals je ondertussen al hebt begrepen kan je makkelijk twee weken in Rome doorbrengen en nog niet alles hebben gezien. Je zal dus ongetwijfeld enkele tickets voor bezienswaardigheden in Rome moeten aanscahffen, waardoor het best weleens een prijzig reisje kan worden.
Een Rome City Pass kan daarom een goede investering zijn. Hierbij krijg je gratis vervoer van de luchthaven naar jouw accommodatie, gratis openbaar vervoer, gratis het Colosseum bezoeken en ook de Vaticaanse musea en heel mooie kortingen op de andere musea (en vaak ook gratis toegang). Deze kaart is volledig elektronisch en kan je enkel online aanschaffen (€67,50). Zo weet je meteen wat te doen in Rome!
Wil je graag nog meer inspiratie krijgen? Kijk dan ook eens naar de tours en excursies van GetYourGuide.

 

Om je een idee te geven wat de highlights van Rome moeten kosten, zet ik de prijzen van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Rome op een rijtje:

Het Colosseum

12 euro – 7,5 euro met korting (voor Europeanen tussen 18 en 25 jaar) voor een normaal ticket. Reken hierbij minstens 30 minuten aanschuiftijd (als je geluk hebt). Wachttijden kunnen oplopen tot drie uur.
Voorrangstickets (online aankopen) kan voor €20 pp.
Elke eerst zondag van de maand mag je gratis naar binnen, maar houd er rekening mee dat er dan extra zoveel bezoekers zijn.

Als je geen tijd wil verliezen in de wachtrijen, en je graag laat rondleiden door een gids dan is deze optie een uitstekende investering.

Met een Rome City Pass (€67,50) mag je gratis en met voorrang binnen in het Colosseum.

colosseum rome bezoeken prijs

De Vaticaanse musea (inclusief de Sixtijnse Kapel)

17 euro aan de kassa – 8 euro met korting (wederom: wachtrijen kunnen snel oplopen tot 3-4 uur…)

Als je je tijd liever nuttig gebruikt in deze stad, dan kan je online ook al voorrangstickets aanschaffen.
Toegang tot enkel de Sint-Pietersbasiliek kost je dan €19,50.
Skip-the-line toegang tot de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea kost je €28.
Met een Rome City Pass (€67,50) mag je gratis (en met voorrang) binnen in de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea.

Het Forum Romanum + de Palatijn

12 euro – 7,5 euro met korting (voor Europeanen tussen 18 en 25 jaar)

Dit is hetzelfde ticket als het toegangsbewijs voor het Colosseum. Wachtrijen kunnen hier dus ook stevig oplopen. Skip-the-line tickets kan je online aanschaffen vanaf €20 per persoon.
Ook hier mag je elke eerste zondag van de maand gratis naar binnen.

​Met een Rome City Pass (€67,50) mag je gratis en met voorrang binnen in het de Palatijn en het Colosseum.

forum romanum tickets palatijn

Sint-Pietersbasiliek

Als je de Sint-Pietersbasiliek zelf wil bezoeken, hoef je hier niet voor te betalen (maar wel aanschuiven uiteraard. Wachtrijen kunnen oplopen tot vier uur. Twee uur is het minimum). Om de koepel te bezichtigen betaal je acht euro voor de trappen en tien euro voor de lift.

Ook hier is een skip-the-line rondleiding met bezoek aan zowel de koepel als de crypte een uitmuntende investering.
​Met een Rome City Pass (€67,50) mag je gratis (en met voorrang) binnen in de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea.

Pantheon

Dit kan je helemaal gratis bezoeken en daarom is er geen excuus om het Pantheon te missen tijdens een reisje naar Rome.
Een audio gids huren om meer te weten komen over dit fraaie moment kan voor €5.

De catacomben

Acht euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen onder de vijftien jaar.Een tour na sluitingstijd waarbij je de macabere bottenkapel bezoekt, is een leuke manier om deze trekpleister te ervaren.

Engelenburcht

10,50 euro voor volwassenen en 7 euro met korting.

rome castel sant angelo highlights

Rome is zonder enige twijfel een van de meest interessante steden van Europa en zelfs ter wereld. Dit maakt dat je er keer op keer kunt terugkeren en steeds nieuwe dingen ontdekken. Ook voor reizigers een budget zijn er meer dan voldoende gratis bezienswaardigheden in Rome. Ten slotte is een hop on, hop off bus een uiterst gebruiksvriendelijke manier om de Italiaanse hoofdstad te verkennen. Buon viaggio e buon divertimento!