3.7/5 - (7 votes)

Mont Saint Michel is de meest bezochte bezienswaardigheid in Frankrijk buiten de hoofdstad Parijs. Het kleine rotsachtige eiland gelegen in de baai van Normandië is een van de Frankrijk’s grootste iconen, maar het is het hoge getij dat hier zorgt voor zijn reputatie. Bij hoog tij wordt het eiland afgesloten van het Franse vasteland, al zorgt een smalle brug er tegenwoordig voor dat het eiland altijd bereikbaar is.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Mont Saint Michel een getijdeneiland die enkel bereikbaar was tijdens laagtij. Het is maar een van de veranderingen die het eiland heeft ondergaan doorheen de eeuwen. Zo werd het eiland voor de achtste eeuw voornamelijk gebruikt als militair strategische plaats voor de Romaans-Britse volkeren. Volgens de legende zou de aartsengel Michael verschenen zijn aan de bisschop van Avranches en hem het order gegeven hebben om een kerk te bouwen op het getijeneiland. De bisschop negeerde de boodschap echter en de aartsengel brandde een gat door de schedel van de bisschop. Je kan al raden dat niet veel later de kleine kerk er toch kwam en deze werd toegewijd aan de aartsengel. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werden opnieuw militaire installaties op het eiland geplaatst en tijdens de Middeleeuwen was Mont St Michel vooral een pelgrimsoord. De rol van het eiland wijzigde opnieuw tijdens de Franse Revolutie. De abdij werd gebruikt als gevangenis en de staat ervan ging hierdoor snel achteruit. In 1979 werd het eiland op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst en sindsdien is het een van de meest bezochte attracties in Frankrijk.

Mont Saint Michel

Bezienswaardigheden

Een bezoek aan Mont Saint Michel plan je het best een beetje om ervoor te zorgen dat je alle bezienswaardigheden van deze unieke plek zeker kunt bewonderen. Hier zijn alvast enkele dingen die je niet mag missen.

De abdij

De abdij op Mont St Michel is wellicht de grootste bezienswaardigheid. Gelukkig is het er eentje die absoluut niet zal tegenvallen. Het is een bouwwerk die heel wat oorlogen heeft overleefd als de tijd en de natuurelementen. Niet in het minst is de abdij al een bezoek waard omdat het een ongelooflijk uitzicht biedt om Mont St Michel.
Openingsuren: De abdij is dagelijks open van 9u30 tot 19u. In het laagseizoen (september-april) is de abdij open tot 18u. Gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
Toegangsprijs: 10 euro

Het dorp

Wanneer je vanaf de ingangspoort naar de abdij wandelt, wandel je doorheen het dorp van Mont Saint Michel. Bezaaid met souvenirwinkeltjes, restaurants en heel wat middeleeuwse gebouwen, hangt er een gezellige toeristische sfeer in de smalle steile straten. Zeker gezien alles enkel te voet toegankelijk is. Vooral de Grand Rue, de weg die van de toegangspoort door het dorp naar de abdij leidt, is een van de mooiste plaatsen op het eiland.

De Musea

Op Mont Saint Michel zijn ook een aantal museums die een bezoek waard zijn. En dat niet alleen bij regenweer. Zo heb je er een maritiem museum, een museum over de geschiedenis van Mont Saint Michel en de Archeoscope, een voorstelling die je de constructie van het eiland en zijn geschiedenis toont.

Hoe geraak je er?

De makkelijkste manier om Mont Saint Michel te bereiken is met je eigen wagen. Deze kan je achterlaten op de parking om daarna de gratis shuttle te nemen naar het begin van het eiland. Het eiland zelf is enkel te voet bereikbaar via twee poorten in de stadsmuren: de Porte de l’Avancée, de hoofdpoort op het einde van de voetgangersbrug die je recht naar de Grande Rue leidt, of de minder gebruikte Porte Eschaugette.
Wie Mont St Michel vanuit Parijs wil bezoeken kan een directe trein nemen naar Rennes. De treinreis duurt zo’n twee uur. Van hieruit kun je een shuttlebus nemen voor 15 euro die je brengt tot aan Mont St Michel. Je kan er ook voor kiezen om een begeleide tour vanuit Parijs te boeken. Deze vind je al vanaf 136 euro per persoon.

Mont St Michel

Heerlijk overnachten

Hoewel de grootste hotels zich bevinden op het Franse vasteland, kun je ook op het eiland Mont St Michel een aantal plaatsen vinden om de nacht door te brengen.

Les Terrasses Poulard

Dit hotel op Mont Saint Michel is gesitueerd in het hart van de middeleeuwse stad. Vanuit een van de 29 kamers kijk je uit op de baai of op de centrum van de stad. Een overnachting kun je er al boeken vanaf 90 euro per nacht.

Hotel Mont Saint Michel

Gelegen langs de weg die leidt naar de abdij, is Hotel Mont Saint Michel een pareltje om in te verblijven. Het gebouw zelf dateert van de vijftiende eeuw en staat als monument geclassificeerd. Met een verblijf in dit hotel wordt je dan ook weer helemaal terug de middeleeuwen gekatapulteerd. Op een luxueuze manier weliswaar. Een overnachting kun je al boeken vanaf 220 euro per nacht.

Hotel Mont Saint Michel

Praktische tips

Een bezoek aan Mont Saint Michel wordt wel eens bestempeld als het hoogtepunt van een reis doorheen Frankrijk. Om er voor te zorgen dat je de beste ervaring hebt tijdens je bezoek, zijn hier een aantal tips.

Bezoek Mont Saint Michel in het laagseizoen

Mont Saint Michel staat op de derde plaats van meest bezochte bezienswaardigheden in Frankrijk, wat gelijk staat met… juist, veel volk! Als je wat ruimte hebt om je vakantie in te plannen, probeer dan Mont Saint Michel in het laagseizoen te bezoeken. Alle attracties zijn er toch het gehele jaar rond open en je betaalt een stuk minder voor een overnachting in de omgeving. Het grote voordeel is echter dat je niet voortdurend voor de voeten wordt gelopen door grote groepen toeristen.

Plan je bezoek vroeg of laat

Dit heeft niet enkel als voordeel dat er minder volk aanwezig is op het eiland, maar het is de vroege ochtend of de late avond zorgt ook voor adembenemende plaatjes.

Neem de voetgangersbrug

Heel wat toeristen wagen zich aan een oversteek over het zand. Gezien het snelle opkomen van het hoge getij en de vele modder is het echter niet aan te raden op deze manier naar de stad te wandelen. De veiligste manier blijft de voetgangersbrug.

Hou het tijdschema van het getij in de gaten

Niet dat we je nu toch opeens aanraden om te voet naar Mont Saint Michel te wandelen, maar om de zoveel weken staat het getij zo hoog dat er een aantal plaatsen op de parking overstromen. Controleer dus zeker het tijdschema wanneer je de site bezoekt. Het hoogste getij van Europa vind hier aan het eiland plaats en dat 36 tot 48 uur naar iedere volle en nieuwe maan. Hou er rekening mee dat het waterniveau 15 meter kan verschillen en dat dit vrij snel gaat.

Mont Saint Michel getijden5x hotels in de buurt van de Mont St. Michel

Deze prachtige heuvel is niet in de buurt en dus is de kans groot dat je er een overnachting nodig hebt. Hieronder zijn alvast vijf prachtige accommodaties in de buurt.

Hotel La Mère Poulard

Overnachten op het eiland van Le Mont Saint-Michel. Wie wil dat niet? Dat kan in hotel La Mère Poulard dat op het eiland zelf gevestigd is, waarbij je uitkijkt op de baai, de abdij of de Middeleeuwse stad. Het restaurant van het hotel staat zeer goed aangeschreven en is wereldberoemd om zijn omelet die in een houtoven bereid wordt. In de pianobar, met uitzicht op de baai, worden heerlijke drankjes geserveerd. De kamers zijn op een klassieke manier ingericht en zijn onder meer voorzien van goed werkende wifi en een flatscreen tv. Gemiddeld betaal je voor een overnachting op deze geweldige locatie €189.

Boeken kan op: Booking

Hotel la Mère Poulard
© Hotel La Mère Poulard

Hotel Le Beauvoir

Voor een vriendelijke prijs overnachten vlakbij de Mont Saint-Michel? Dat is mogelijk bij hotel Le Beauvoir dat op slechts vier kilometer van het eiland ligt. Je kunt Le Mont Saint-Michel bezoeken vanuit het hotel en dat vervolgens via een speciaal wandelpad bereiken. Bij deze accommodatie hoort een fijn restaurant met een modern interieur, waar traditionele Franse gerechten worden geserveerd. In de gezellige hotelbar kun je na een bezoekje aan het eiland een lekker slaapmutsje nemen. De kamers zijn ruim en schoon en beschikken over een tv met satellietzenders. Iedere ochtend kun je genieten van een heerlijk ontbijt, zodat je met een volle maag en goed uitgerust op weg kunt. Voor een overnachting betaal je €69.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Hotel Le Beauvoir Mont Saint Michel
© Hotel Le Beauvoir

Hotel Le Relais Du Roy

Je kunt niet dichterbij de Mont Saint-Michel overnachten dan op deze locatie (tenzij je op het eiland zelf verblijft). Hotel Le Relais Du Roy ligt namelijk op de toegangsweg naar het eiland, vlakbij de toegangsbrug. Voor het hotel stopt een gratis pendelbus die je in enkele minuten naar het eiland brengt. Dit driesterrenhotel bij Le Mont Saint- Michel heeft een uitstekend restaurant waar regionale gerechten op de menukaart staan. Je kunt kiezen uit 27 kamers (waaronder rookvrije en familiekamers) waarvan de meeste voorzien zijn van een balkon. De kamers hebben een klassieke inrichting en bij aankomst ligt er een welkomstpakket klaar. Iedere morgen serveert men in de eetzaal een goed verzorgd ontbijt. Een overnachting kost €80.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Hotel Le Relais du Roy
© Hotel Le Relais du Roy

Manoir de la Roche Torin

Je ziet de zonsondergang over de baai van Le Mont Saint-Michel vanaf je ligstoel of balkon. Dat is mogelijk in het zeer rustig gelegen Hotel Manoir de la Roche Torin op ongeveer tien kilometer van het eiland. Het hotel is gevestigd in een Middelleeuws landhuis met een prachtige tuin en helemaal op een authentieke manier ingericht. Vooral de voormalige keuken van het huis, waar tegenwoordig het restaurant is, ziet er zeer indrukwekkend uit. De klassieke inrichting zie je ook terug in de kamers die eveneens beschikken over comfortabele bedden, een flatscreen televisie en snelle wifi. In de majestueuze eetkamer staat ’s ochtends een heerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar. Je overnacht hier voor €138.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Mont St Michel Manoir de la roche Torin
© Manoir de la Roche Torin

Auberge de la Baie

Dit is een geweldige locatie met een goede prijs- kwaliteitsverhouding om de Mont Saint-Michel te bezoeken. Je hoeft namelijk maar twee kilometer door een weiland (met wandelpad) te wandelen en je bent er. Hotel Auberge de la Baie ligt op het platteland van Normandië waar iedere morgen een schaapskudde onder je raam doorloopt. Op de menukaart van het bijbehorende restaurant staan traditionele Normandische (vis)gerechten en lokale specialiteiten. De moderne kamers zijn ruim, schoon, hebben lekkere bedden en goed werkende wifi. Het vriendelijke personeel staat je met raad en daad terzijde en serveert een prima ontbijtbuffet met verse producten. Een overnachting in dit hotel bij Le Mont Saint-Michel kost gemiddeld €65.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Auberge de la Baie
© Auberge de la Baie