rome bezienswaardigheden

Rome was lang één van de bakermatten van de Europese en Westerse cultuur. Gelukkig zijn er heel wat prachtige overblijfselen van het Romeinse tijdperk bewaard gebleven. Tegenwoordig wordt de stad overrompeld door auto’s en vespa’s die om het snelst rond het Colloseum willen rijden, of zo lijkt het toch. In het stadscentrum vind je romantische, smalle straatjes terug met gigantische bouwwerken uit de oudheid en de middeleeuwen. En ook de Italiaanse keuken is goed vertegenwoordigd! Met heerlijke pizza’s en pasta’s op iedere straathoek smul je je buik rond terwijl je kan genieten van een van de mooiste steden van Europa.

Zoek je veel meer dan acht dingen om te doen? Lees dan zeker dit veel uitgebreidere artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Rome.

8 mooie bezienswaardigheden in Rome

Rome was lange tijd een van de grootste en belangrijkste steden ter wereld. Doorheen de eeuwen is de stad dus volgebouwd met prachtige bouwwerken en sculpturen. Er is dan ook meer dan genoeg te zien tijdens je citytrip naar Rome…

Rome Colloseum

1. Het Colloseum
Het enige wereldwonder dat zich op het Europese continent bevindt is dit machtige Colloseum. Dit grootse Romeinse bouwwerk zetelde menig keizers die met hun duim het lot van de moedige gladiatoren bezegelden. Gelukkig zijn de bloederige taferelen van toen al lang gestopt en kan je het Colloseum nu gewoon bezoeken temidden van de drukke stad Rome.

Vaticaanstad2. Vaticaanstad
Een stad in een stad. Dat kan alleen maar Vaticaanstad in Rome zijn! Eigenlijk is Vaticaanstad een volledig onafhankelijk land. Eentje dat volledig bestaat uit Godsvrezende mensen! Vaticaanstad is immers de woonplaats van de Rooms-katholieke paus. Gelovig of niet… Het Vaticaan is zeker een bezoek waard! De prachtige gebouwen, leerijke musea, ongelooflijke verhalen en verwoede pelgrims zorgen ervoor dat je deze magische plek niet snel zult vergeten!
Hier vind je o.a. de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein, de prachtige plafondschilderingen in de Sixtijnse kapel, …

Forum Romanum Rome

3. Het Forum Romanum
De Romeinen hielden duidelijk van verhitte discussies! Je kan deze plek het best beschrijven als het centrum van het oude Rome. Hier werd over zowat alles gediscussieerd: politiek, juristiek, religie en ook de handelaars zetten hier hun markten op. De prachtige ruïnes die nu overblijven nemen je mee naar een lang vervlogen tijd.

De Spaanse trappen in Rome

4. De Spaanse trappen
Over de Spaanse trappen is heel wat te doen geweest in de geschiedenis van Rome. Allerhande vorsten en pausen hadden hierover wel hun zegje, maar dat neemt niet weg dat het een van de mooiste plekjes in Rome is. Zeker tijdens de lente! Want dan staan duizenden bloemen langs de honderden trappen te bloeien.

Villa Borghese Rome

5. Villa Borghese
Het Villa Borghese is een van de grootste parken van Rome. De mooie tuinen worden bijgestaan door leerrijke musea, mooie villa’s en paviljoenen en prachtige beeldhouwwerken. Tot 1903 was dit privaat eigendom, maar nu is het een van de favoriete plekjes om uit het drukke Rome te ontsnappen voor zowel locals als toeristen.

Trevi Fontein Rome

6. De Trevifontein
Rome heeft op bijna iedere straathoek wel een fonteintje staan, maar de Trevifontein is de grootste en bekendste van allemaal. Deze barokfontein wordt mooi versierd door de Romeinse zeegod Oceanus die richting de woeste zee trekt. Het is de gewoonte om muntjes in de fontein te gooien. Eén muntje betekent dat je zeker terug zal komen naar Rome, twee muntjes betekent dat je je geliefde hier zal ontmoeten en drie centjes zou leiden tot een huwelijk of… Scheiding. Al het geld dat in deze fontein wordt gegooid gebruikt de stad Rome voor goede doelen te bekostigen.

Rome Pantheon

7. Het Pantheon
Het huidige Pantheon werd rond 120 na Christus in Rome opgetrokken (nadat het oorspronkelijke gebouw door een brand werd verwoest). Het gebouw is prachtig vanbuiten, maar wellicht nog mooier vanbinnen. De gigantische koepel is de tweede grootste ter wereld en is een duidelijk staaltje Romeins vakmanschap.

Engelenbrug en engelenburcht Rome8. De Engelenbrug en de Engelenburcht
De mooie Engelenbrug verbindt de Engelenburcht met Rome. Paus Gregorius I zag hier de aartsengel Michaël verschijnen en liet daarom een kapel optrekken in zijn naam. Het werd lange tijd gebruikt als oorlogsbastion en pas in 1870 stopte het woelige bestaan van deze burcht. Nu is een groot deel van dit historisch monument toegankelijk voor bezoekers.