belvedere museum wenen
5/5 - (1 vote)

Het Belvedere museum in Wenen is een van de meest prestigieuze kunstmusea ter wereld. Het museum staat bekend om zijn indrukwekkende collectie Oostenrijkse kunst en zijn prachtige architectuur. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Wenen voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten.

Geschiedenis van het Belvedere museum in Wenen

De geschiedenis van het Belvedere museum gaat terug tot de 18e eeuw, toen het werd gebouwd als zomerpaleis voor Prins Eugenius van Savoye, een belangrijke militaire leider en kunstverzamelaar. Het paleis diende als zijn residentie en als plek om zijn kunstcollectie tentoon te stellen.

In de loop der jaren heeft het Belvedere museum verschillende transformaties ondergaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ernstig beschadigd, maar na de oorlog werd het gerestaureerd en heropend voor het publiek. Vandaag de dag herbergt het museum niet alleen kunstwerken, maar ook historische overblijfselen uit het verleden.

Gelegen in een mooi park

Het Belvedere museum is gelegen in het prachtige park van het Belvedere paleis. Het park zelf is een lust voor het oog, met zijn perfect aangelegde tuinen en adembenemende fonteinen. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners, die genieten van de rust en schoonheid van de omgeving.

Als je het Belvedere museum bezoekt, mag je trouwens ook de prachtige barokke architectuur van het paleis zelf niet missen. De weelderige kamers en zalen zijn een lust voor het oog en geven een kijkje in het leven van de aristocratie in de 18e eeuw.

tuinen belvedere wenen

Oberes Belvedère

Het Oberes Belvedère is het bovenste paleis van het Belvedere complex. Het werd gebouwd in barokstijl en heeft een prachtig uitzicht over de omliggende tuinen en de stad Wenen. Het is de thuisbasis van de permanent tentoongestelde collectie van het museum, waar bezoekers kunnen genieten van werken van beroemde Oostenrijkse kunstenaars zoals Gustav Klimt en Egon Schiele.

De collectie van het Oberes Belvedère omvat schilderijen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst. Het is een ware schatkamer van Oostenrijkse kunst en geeft een uniek inzicht in de culturele geschiedenis van het land.

Het Oberes Belvedère is niet alleen een belangrijk cultureel centrum, maar ook een architectonisch meesterwerk. Het paleis werd gebouwd tussen 1717 en 1723 in opdracht van Prins Eugene van Savoye, een prominente militaire leider en kunstliefhebber. Het werd ontworpen door de beroemde architect Johann Lukas von Hildebrandt, die bekend stond om zijn barokke ontwerpen.

Duizenden kunstwerken en vele meesterwerken

Naast de indrukwekkende architectuur en prachtige tuinen, herbergt het Oberes Belvedère een schat aan kunstwerken. De permanente collectie bevat meer dan 1.000 schilderijen, waaronder enkele van de meest iconische werken uit de Oostenrijkse kunstgeschiedenis.

Een van de meest bekende werken in het Oberes Belvedère is “De Kus” van Gustav Klimt. Dit schilderij, dat werd voltooid in 1908, is een van de meest geliefde en herkenbare werken van de kunstenaar. Het toont een intieme omhelzing tussen een man en een vrouw, omringd door kleurrijke patronen en decoratieve elementen.

Naast Klimt’s “De Kus” zijn er ook andere meesterwerken te bewonderen, zoals Egon Schiele’s “Zelfportret met opgeheven arm” en “Portret van Wally Neuzil”. Deze werken tonen de expressieve en provocerende stijl van Schiele, die bekend stond om zijn gedurfde en controversiële kunst.

Ook een onderzoekscentrum voor kunstgeschiedenis

Het Oberes Belvedère is niet alleen een museum, maar ook een belangrijk onderzoekscentrum voor kunstgeschiedenis. Het herbergt een uitgebreide bibliotheek en archief, waar wetenschappers en onderzoekers toegang hebben tot een schat aan informatie over de Oostenrijkse kunst en cultuur.

Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen, waardoor bezoekers de kans krijgen om nieuwe en opkomende kunstenaars te ontdekken. Daarnaast worden er ook educatieve programma’s aangeboden, zoals rondleidingen en workshops, om het publiek een dieper inzicht te geven in de kunstwerken en hun betekenis.

belvedere paleis en museum

Unteres Belvedère

Het Unteres Belvedère is het onderste paleis van het Belvedere complex. Het wordt vaak gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen en speciale evenementen. De tijdelijke tentoonstellingen in het Unteres Belvedère variëren in thema en omvatten zowel klassieke als moderne kunst.

Veder is het paleis ieven prachtig als het Oberes Belvedère.

Zo zijn er binnenin het paleis verschillende kamers die zijn ingericht met antieke meubels en kunstwerken uit de collectie van prins Eugene. Bezoekers kunnen door de kamers wandelen en zich onderdompelen in de rijke geschiedenis van het paleis.

Naast de prachtige architectuur herbergt het Unteres Belvedère ook een aantal adembenemende tuinen. De tuinen zijn aangelegd in de Franse stijl en bieden een oase van rust en schoonheid. Bezoekers kunnen wandelen langs de met bloemen gevulde paden, genieten van de geurige bloemen en ontspannen op de bankjes in de schaduw van de bomen.

Belvedère 21

Tot slot is er ook nog het Belvedère 21. Dit is een modern kunstcentrum en het bevindt zich in een voormalig pompstation.
Belvedère 21 biedt een platform voor jonge kunstenaars en experimentele kunstvormen.

Met regelmatig wisselende tentoonstellingen, evenementen en performances, brengt dit deel van het Belvedère een frisse blik op de kunstwereld.
De tentoonstellingen bij Belvedère 21 zijn vaak multidisciplinair van aard en verkennen verschillende thema’s en concepten. Van schilderkunst en beeldhouwkunst tot installaties en digitale kunst, er is altijd iets nieuws en opwindends te ontdekken. Het centrum biedt ook ruimte aan jonge kunstenaars om hun werk te tonen en te experimenteren met nieuwe technieken en materialen.

Ook dit gebouw heeft een rijke geschiedenis. Het diende oorspronkelijk als een pompstation voor de watervoorziening van de stad. In de loop der jaren is het omgetoverd tot een modern kunstcentrum, dat nu bekend staat om zijn avant-gardistische tentoonstellingen en innovatieve programmering.

Tickets voor het Belvedère museum

Het Belvedere museum in Wenen trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers van over de hele wereld. Om ervoor te zorgen dat je het beste uit jouw bezoek haalt, is het aan te raden om je tickets al van tevoren te reserveren.

Er zijn verschillende ticketopties beschikbaar, afhankelijk van jouw interesses en het aantal locaties dat je wilt bezoeken. Zo kun je kiezen voor een enkelvoudig ticket voor het Oberes of Unteres Belvedère, of een combiticket waarmee je beide paleizen kunt verkennen.

Met je ticket heb je trouwens sowieso toegang tot de permanente collectie als de tijdelijke tentoonstellingen.

Om je tickets te reserveren, kun je o.a. terecht bij websites zoals GetYourGuide. Hier kun je eenvoudig jouw gewenste ticketoptie (Oberes Belvedère of Unteres Belvedère) selecteren en de datum en tijd van het bezoek kiezen. Het is raadzaam om je tickets ruim van tevoren te reserveren, vooral tijdens drukke periodes zoals vakanties en weekends.

Het voordeel van reserveren via GetYourGuide is dat je je toegangskaartjes meestal tot 24u gratis kan annuleren.

Bespaar geld (en tijd) met de Vienna Pass

Als je van plan bent om meerdere bezienswaardigheden in Wenen te bezoeken, is de Vienna Pass een geweldige optie om zowel geld als tijd te besparen. Met de Vienna Pass krijg je namelijk gratis toegang tot meer dan 60 attracties – waaronder het Belvedère museum – en mag je ook nog eens de wachtrijen overslaan.

Denk daarbij aan attracties zoals het Schönbrunn Paleis, de Spaanse Rijschool en de Stephansdom.

wenen belvedere museum

Het Belvedere museum in Wenen is een absolute must-see voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en indrukwekkende kunstcollectie is het een plek waar je jezelf kunt onderdompelen in de Oostenrijkse cultuur en genieten van de artistieke bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.