tsjechie bezienswaardigheden
4.4/5 - (17 votes)

Tsjechië is een van de meest fascinerende landen in de Europese Unie. De rijke geschiedenis, prachtige steden, uitgestrekte natuur en zachte prijsjes maken het tot één van de meest bezochte landen in de EU. Praag is de belangrijkste toeristische trekpleister van het land, maar veel verder in het noorden, oosten, zuiden of westen vind je ook prachtige steden en natuurtaferelen terug.

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Tsjechië

1. Strahov klooster
Een klein beetje verscholen in de Tsjechische hoofdstad ligt het Strahov klooster. Vanbuiten ziet het er misschien niet zo indrukwekkend uit, maar eens je de twee bibliotheken van het klooster gaat bekijken piep je wel anders. Volgens sommigen behoren de twee verschillende bibliotheekkamers tot de mooiste ter wereld! Met tal van kostbare stukken uitgestald in een prachtig interieur raden we zeker aan om deze mooi bib even te bezoeken.

Strahov klooster Tsjechië

2. Het Sudeten gebergte
Op de grens van Tsjechië, Polen en Duitsland ligt het Sudetengebergte. De hoogste top van de berg ligt tusen Polen en Tsjechië en is 1602m hoog. Deze regio is de hemel op aarde voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het heuvelachtige landschap ziet er ieder seizoen helemaal anders uit en er is zo veel te zien dat je er nooit echt genoeg van kan krijgen.

Sudeten tsjechie

3. De rotsen van Adršpach
In Noord Tsjechië is heel wat mooi natuurschoon te zien, maar de Rotsen van Adršpach spannen hier toch de kroon! Het natuurreservaat wordt gekenmerkt door smalle, hoge rotsformaties in de gekste vormen. Je kan de rotsen te voet verkennen of je kan een boottocht maken op het Adršpach meer.

Rotsen van Adršpach

 

4. De thermen van Karlovy Vary
Karlovy Vary of Karlsbad is een populaire daguitstap voor heel wat toeristen of spaliefhebbers. Onder de stad door loopt heerlijk warm thermisch water dat op verschillende plekken naar boven stroomt en naar het schijnt helende effecten heeft op het lichaam. Voor wie een volledige dag in de helende wateren wil doorbrengen, raden we aan om een kuur te nemen in de vele baden van Karlsbad. Om je dag af te sluiten kan je rustig rondslenteren in het romantische stadje of genieten van het mooie uitzicht van bovenaf.

Karlovy Vary Tsjechië

5. Bottenkapel van Kutna Hora
Het Ossuarium van Sedlec of de bottenkapel van Kutna Hora is zonder twijfel een van de vreemdste zichten die je ooit zal zien. Het kleine kerkje ziet er vanbuiten best onschuldig uit, maar eens je de trappen afdaalt naar het ondergrondse deel van de kapel kom je terecht in een wel erg vreemde plek. Links en rechts zijn duizenden botten opgestapeld en recht voor je zie je een indrukwekkende luster, gemaakt van botten. Bijna het volledige interieur is gedecoreerd met menselijke overblijfselen van slachtoffers van de pest en oorlog. Luguber maar toch wel mooi!
Bottenkapel Kutna Hora

6. De Karelsbrug in Tsjechië
Eén van de bekendste monumenten of bezienswaardigheden in de Tsjechische hoofdstad is de prachtige Karelsbrug. Deze brug is volledig autovrij en wordt bezocht door menig toeristen. Om aan de hordes mensen te ontsnappen raden we aan om tegen de vroege avond of ’s morgens te gaan. De brug is bezaaid met straatartiesten allerhande en verbindt de twee mooiste stukken van Praag met elkaar.
karelsbrug tsjechie

7. Romantisch Český Krumlov
Český Krumlov is na Praag één van de meest bezochte steden (lees: dorp) van Tsjechië. Met zijn mooie ligging langs de Moldau rivier was het stadje vroeger goed bestand tegen mogelijke indringers. De middeleeuwse stad heeft heel wat gotische, barok- en renaissance stijlkenmerken die je in de gebouwen kan terugvinden. Naast de romantische en knusse straatjes is het kasteel ook zeker een must-do tijdens je bezoek.
Český Krumlov tsjechie

8. Het Hluboká kasteel
Het dertiende eeuwse Hluboká kasteel is een neogotisch slot in Tsjechië dat een beetje op het Windsor Castle lijkt. Niet alleen het exterieur oogt waardevol, want het is vooral het interieur dat rijkelijk werd aangekleed. Met vele Vlaamse tapijten, portretten en schilderijen is dit een prachtig museum geworden. Ook de Engelse tuin is adembenemend mooi.
hluboká kasteel

9. Het Kunětická Hora kasteel
Het Kunětická Hora kasteel ligt op het hoogste punt van de Kunětická Hora berg. Het doorstrond vele oorlogen, maar in de zeventiende eeuw kwam daar een einde aan en werd het volledig platgebrand. De ruïne werd in de twintigste eeuw weer helemaal heropgebouwd. Een werkje dat meer dan zeventig jaar heeft geduurd. Vandaag fungeert het kasteel als een museum en een mooie plek om langs te gaan.

Kunětická hora kasteel

10. Winterpret op het Ertsgebergte
Het Ertsgebergte is de natuurlijke grens tussen Duitsland en Tsjechië in het noorden van het land. Doordat er hier vroeger heel wat ertsen konden ontgonnen worden (vandaar ook de naam) werd het gebied fel ontbosd. Daardoor kon de volledige omgeving later ook sterk moderniseren, waardoor het nu een populair wintersportgebied is. Skiën, snowboarden of sleeën in adembenemend mooie natuur én tegen een zacht prijsje.

Ertsgebergte tsjechië