zwemmen met dolfijnen
3.1/5 - (31 votes)

Dolfijnen zijn een van de meeste intelligente en sociale dieren die we kennen. De verschillende soorten leven overal ter wereld. Voor ons is de Noordzee de dichtst bijzijnde locatie waar je dolfijnen in het wild kan tegenkomen. Hier vind je onder meer tuimelaars en witsnuitdolfijnen. Door de sociale eigenschappen is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. Dat is niet alleen leuk voor mensen, de dolfijnen vinden het zelf ook leuk om te doen.

Waar kun je zwemmen met dolfijnen?

Zwemmen met dolfijnen kan eigenlijk overal ter wereld. Het is mogelijk om met wilde dolfijnen te zwemmen in open water, of dichterbij huis in een dierenpark waar ze gehouden worden.

waar kun je zwemmen met dolfijnen?

Dichtbij huis

In Nederland en België heb je de mogelijkheid om in direct contact te komen met dolfijnen. Echt zwemmen is echter niet mogelijk vanwege de strenge regels die hier gelden. In België kan je terecht in het Boudewijn Seapark en in Nederland in het Dolfinarium. Deze parken beschikken over vakkundig personeel dat intensief is opgeleid om veilig en verantwoord met dolfijnen te zwemmen.

Programma in het Boudewijn Seapark
In het Boudewijn Seapark of het Dolfinarium van Brugge is het mogelijk om fysiek contact met dolfijnen te krijgen. Voor het zover is krijg je eerst uitleg over de leefwijze van dolfijnen, hun biologie en gedrag. Vervolgens leer je hoe ze verzorgd en getraind worden, waarna je zelf onder begeleiding fysiek contact met een dolfijn mag maken.

Prijs? Vanaf €110.

Dolfinarium in Harderwijk
Het Dolfinarium in Harderwijk, Nederland gaat nog een stapje verder. Zij bieden twee mogelijkheden aan. De eerste komt neer op hetzelfde als in Brugge, de tweede is net even anders. Nadat je een wetsuit hebt aangetrokken mag je mee het buitenverblijf in om zo nog dichterbij de dolfijnen te komen.

Prijs? Vanaf €75.

dolfijnen ontmoeten

Tropische paradijzen

De beperkingen die je in Nederland en België hebt gelden in het buitenland vaak niet. Vooral in de tropische paradijzen kan je terecht om daadwerkelijk met dolfijnen te zwemmen of te snorkelen. Hier tref je de dieren in hun natuurlijke omgeving en is het mogelijk ze een ‘handje’ te geven, trucjes te laten doen of eten te geven.

Azoren

Je zou er misschien niet direct aan denken als iemand vraagt “Waar kun je zwemmen met dolfijnen?”, toch is de eilandengroep van de Azoren in Portugal een van de beste plekken in Europa om dat te doen. Hier is het namelijk mogelijk om mee de zee op te gaan met een bootje. Voor het zover is leer je eerst hoe je het water in moet gaan om de dolfijnen zo min mogelijk tot last te zijn en andere voorschriften die belangrijk zijn om te weten voordat je gaat zwemmen met dolfijnen.

Tijdens de boottocht kan je al genieten van de mooie omgeving, om vervolgens het water in te glijden tussen de dolfijnen. Is dat je iets te eng? Het is ook mogelijk om alleen vanaf de boot te kijken hoe de dieren in hun natuurlijke omgeving rondzwemmen. Minstens zo mooi en je hebt volop de gelegenheid om foto’s te maken. Een onvergetelijke ervaring die relatief dichtbij huis ligt.

Prijs? Vanaf €50 per persoon.

zwemmen met wilde dolfijnen

Curaçao

Nog warmer weer en een paradijselijke omgeving tijdens het zwemmen met dolfijnen? Iets verder weg is het ook op Curaçao mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. De dolfijnen komen naast je zwemmen, zingen voor je en doen nog veel meer. Nog mooier is om de dieren onder water te bekijken. Dat kan door met ze te snorkelen. Ook leer en hoor je hier hoe dolfijnen communiceren door middel van echolocatie.

De meest bijzondere ervaring is om met dolfijnen te duiken. Dat kan in hun vaste verblijfplaats of zelfs in de open zee. Dat laatste is natuurlijk de ultieme ervaring. Wees te gast in de natuurlijke leefomgeving van de dolfijnen en geniet van de indrukwekkende onderwaterwereld. Hier valt natuurlijk nog veel meer te zien, zoals talloze bijzondere vissen en stukken kleurrijk koraal. Om aan deze activiteit deel te nemen is een duikbrevet wel vereist.

Geef je kinderen de tijd van hun leven door ze in een paar dagen een cursus met dolfijnen te laten doen. Een leuke activiteit voor jonge en oudere kinderen. Ze leren niet alleen om de dieren trucjes te laten doen, ook theorie over de beesten en voedsel bereiden zijn onderdeel van het lesprogramma. Als afsluiting mogen de kinderen meedoen in een demonstratie met dolfijnen.

Prijs? Vanaf €100.

zwemmen met dolfijnen in curacao

Andere bestemmingen

Naast de Azoren en Curaçao zijn er nog tal van plekken op de wereld waar je met dolfijnen kan zwemmen.

Wat te denken van Florida bijvoorbeeld. Deze zonnige vakantielocatie is het decor van het Dolphin Plus dolfinarium. Hier kan je met dolfijnen zwemmen en trucjes doen in een kunstmatige lagune.

Prijs? Vanaf €70.
Het rijke Dubai zou niet compleet zijn zonder dolfinarium. Hier worden demonstraties met dolfijnen gegeven en je hebt de kans om zelf met de dieren aan de slag te gaan. Een leuke ervaring voor jong en oud.

Prijs? Vanaf €175.

zwemmen met dolfijnen in Dubai

In Mexico kan je terecht in het Dolphinaris Riviera Maya Park. De locatie is al een attractie op zich en de vele activiteiten die je er met dolfijnen kan doen maken het plaatje helemaal compleet. Denk bijvoorbeeld aan voeren, zwemmen, snorkelen en trucjes doen.

Prijs? Vanaf €70.

Nog unieker is om in de Rode Zee met dolfijnen te zwemmen. Dat kan in Egypte, waar niet alleen de dolfijnen de aandacht trekken. De onderwaterwereld daar zit vol met koraal en vissen en is er een om nooit meer te vergeten.

Prijs? Vanaf €60.

In de Dominicaanse Republiek kan je terecht bij Dolphin Discovery. Deze locatie combineert een paradijsomgeving en met dolfijnen zwemmen. Het is vooral interessant om te zien hoe ze hier omgaan met de voeding van de dieren.

Prijs? Vanaf €100.

zwemmen met dolfijnen in de Dominicaanse Republiek

Wat kost het?

De precieze bedragen om te zwemmen met dolfijnen worden per seizoen veranderd. Ga er vanuit dat het in Nederland en België ongeveer 100 euro kost om een uurtje a anderhalf uur met dolfijnen door te brengen. De tarieven in de Azoren liggen rond de 70 euro per boottocht en in Curaçao betaal je bijvoorbeeld zo’n 250 euro om in open water te zwemmen met dolfijnen. Bekijk de website van de betreffende organisaties voor een actuele prijs.

Kijk voor actuele prijzen en beschikbaarheid eens op GetYourGuide, Viator en AdventureTickets.

Tips bij het zwemmen met dolfijnen

De belangrijkste tip bij het zwemmen met dolfijnen is om goed te luisteren naar de instructeur. Hij of zij is namelijk gewend om dag in dag uit bezig te zijn met de dieren en weet als geen ander hoe ze zich gedragen. Blijf daarnaast rustig. Ga niet wilde of onverwachtse bewegingen in het water maken waar ze van kunnen schrikken of gedesoriënteerd raken.

zwemmen met dolfijnen prijs