Vittorio Emanuele II Monument
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Het Vittorio Emanuele II Monument, ook wel bekend als het Altare della Patria, is een van de meest opvallende en iconische highlights in Rome. Dit monumentale gebouw, opgericht ter ere van de eerste koning van het verenigde Italië, Vittorio Emanuele II, is een symbool van de Italiaanse eenheid en nationale trots.

Met zijn indrukwekkende witte marmeren façade en grootse architecturale ontwerp, is het monument een must-see voor elke bezoeker van Rome. In deze uitgebreide gids zullen we alles wat je moet weten over het Vittorio Emanuele II Monument, inclusief zijn geschiedenis, architectuur, en tips voor jouw bezoek, in detail bespreken.

Geschiedenis van het Monument

Het Vittorio Emanuele II Monument werd gebouwd ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië. De bouw van het monument begon in 1885 en werd voltooid in 1925. Het monument werd ontworpen door de Italiaanse architect Giuseppe Sacconi en is een symbool van de Italiaanse eenheid en nationale trots.

Het monument is ook wel bekend als het Altare della Patria, of Altaar van het Vaderland, vanwege het altaar dat zich in het centrum van het monument bevindt. Dit altaar is gewijd aan de onbekende soldaat, een symbool van alle Italiaanse soldaten die hun leven hebben gegeven voor hun land.

Ontwerp en Bouw

Het ontwerp van het Vittorio Emanuele II Monument is een mix van verschillende architecturale stijlen, waaronder neoclassicisme, barok en renaissance. Het monument is gemaakt van wit marmer en heeft een indrukwekkende façade van maar liefst 135 meter breed en 70 meter hoog.

De bouw van het monument was een enorme onderneming die meer dan 40 jaar in beslag nam!! Het monument werd gebouwd met behulp van de nieuwste technologieën van die tijd, waaronder elektrische verlichting en stoommachines. Voor ons klinkt dat misschien oubollig, maar in die tijd… Wauw!

Controverse en Kritiek

Hoewel het Vittorio Emanuele II Monument een belangrijk symbool is van de Italiaanse eenheid en nationale trots, heeft het ook veel controverse en kritiek gekend. Veel Italianen beschouwen het monument als een symbool van de fascistische dictatuur van Benito Mussolini, die het monument gebruikte voor zijn propagandadoeleinden.

Daarnaast is het monument ook bekritiseerd om zijn grootse en overdreven ontwerp, dat door sommigen wordt gezien als een teken van Italiaanse grootspraak en zelfverheerlijking. Ondanks deze kritiek blijft het monument een populaire toeristische attractie en een belangrijk symbool van de Italiaanse geschiedenis en cultuur.

Vittorio Emanuele II Monument Rome

Architectuur van het Monument

Het Vittorio Emanuele II Monument is een indrukwekkend staaltje van architectuur. Het monument is ontworpen in een neoclassicistische stijl, met invloeden van de barok en de renaissance.

De voorkant van het monument wordt gedomineerd door een grote trap die leidt naar het altaar van het vaderland. Aan weerszijden van de trap staan standbeelden van Victoria, de Romeinse godin van de overwinning, op quadriga’s (wagens getrokken door vier paarden).

Interieur van het Monument

Het interieur van het Vittorio Emanuele II Monument is net zo indrukwekkend als het exterieur. Het huisvest verschillende kleine musea en tentoonstellingsruimtes, waaronder het Museo Centrale del Risorgimento, dat de geschiedenis van de Italiaanse eenwording documenteert.

Hoewel het monument zelf gratis te bezoeken is, zijn er wel kosten verbonden aan het bezoeken van de musea en tentoonstellingsruimtes in het monument.

Daarnaast bevindt zich in dit prachtige gebouw ook de tombe van de onbekende soldaat, een symbool van alle Italiaanse soldaten die hun leven hebben gegeven voor hun land. De tombe wordt bewaakt door twee soldaten en is altijd verlicht door een eeuwige vlam.

Uitzicht vanaf het Monument

Een ander hoogtepunten van een bezoek aan het Vittorio Emanuele II Monument is het uitzicht vanaf de top van het monument. Je krijgt van daar namelijk een panoramische blik over Rome. En ja hoor: ook iconische bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Romeinse Forum, en de Sint-Pietersbasiliek kun je vanaf hier mooi zien.

De toegang tot het uitkijkpunt is gratis, maar als je minder goed te been bent moet je wel een kleine vergoeding betalen om de lift te betalen.

Openingsuren?

Het Vittorio Emanuele II Monument is elke dag geopend van 9.30 tot 19.30 uur, en de toegang is gratis, met uitzondering van bepaalde delen (die we hierboven al aanhaalden).

Wat ligt in de omgeving van het monument?

Het Vittorio Emanuele II Monument is gelegen in het hart van Rome, dus er zijn veel andere bezienswaardigheden in de buurt die je kunt bezoeken. Enkele van de meest populaire bezienswaardigheden in de omgeving zijn het Colosseum en het Romeinse Forum.

Daarnaast zijn er ook veel geweldige restaurants en winkels in de omgeving, dus je kunt gemakkelijk een hele dag doorbrengen met het verkennen van dit levendige en historische deel van de stad.

Altare della Patria Rome

Het Vittorio Emanuele II Monument is een van de meest indrukwekkende en iconische bezienswaardigheden in Rome. Met zijn indrukwekkende architectuur, rijke geschiedenis, en prachtige uitzicht over de stad, is het een must-see voor elke bezoeker van Rome. Zeker als je in de buurt bent van het iconische Colosseum of het Forum Romanum!