gondel venetie
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Wat romantische citytrips betreft, zijn er weinig steden die hiervoor zo geschikt zijn als Venetië. Het is heerlijk om te verdwalen in de kleine steegjes, ver weg van het drukke (maar nog steeds prachtige) San Marcoplein. Het summum van romantiek is zonder enige twijfel een ritje maken in een gondel in Venetië. Hier lees je alles wat je moeten weten over deze gezellige activiteit.

Gondel Venetië boeken

Je kan online alvast een gondel boeken en zo profiteren van de mogelijkheid om tot 24u op voorhand te annuleren. Bovendien kan je via het internet ook gedeelde gondelvaarten boeken, waardoor je deze romantische rondvaart al kan meemaken voor €25 per persoon.

 

De gondel en Venetië: een korte geschiedenis

Over de oorsprong van de naam is men het nog altijd niet eens, wat wel vast staat is dat deze iconische boten rond de elfde eeuw voor het eerst opdoken. In de zestiende eeuw kon je er maar liefst 10,000 vinden in Venetië, naar het einde van de negentiende eeuw toe waren dat er nog maar 4000. Vandaag blijven daar amper 400 van over, die allemaal gebruikt worden voor toeristische doeleinden. De boot die de Venetianen gebruiken als vervoersmiddel is een vaporetto oftewel een waterbus.

venetie gondel

Wat is een gondel nu precies?

Een gondel is een houten boot met een platte bodem die elf meter lang is en ongeveer 700 kilogram weegt. Ze worden gemaakt in speciale ateliers die squeri genoemd worden en waarvan er tegenwoordig ook niet al te veel overblijven. Je kan er gelukkig nog wel een paar bezoeken. Men doet er ongeveer twee maanden over om een gondel in Venetië te maken uit mahoniehout en het kostenplaatje bedraagt rond de 38,000 euro. Geen wonder dat de prijzen van een ritje op een gondel in Venetië vrij hoog zijn, ze willen uiteraard hun investering zo snel mogelijk terugverdienen!

Waaraan kan je je verwachten als je een gondel in Venetië gaat boeken?

Eerst moet je beslissen hoeveel tijd je zal doorbrengen op een gondel in Venetië. Meestal duurt een rondvaart twintig minuten, een half uurtje of veertig minuten.
De meeste gondolieri spreken een beetje Engels en soms zelfs een paar woordjes Duits of Frans. Ze zijn verplicht om een zwarte broek en een gestreept T-shirt te dragen. Vaak hebben ze ook een strooien hoed, maar deze dragen ze niet altijd.
Velen van ons hebben ook het beeld van een gondelier die een romantische serenade brengt onder een sterrenhemel en dat is niet in het minste te danken aan Hollywood. Je kan echter ook effectief een ritje met de gondel door Venetië met serenade maken, maar dit boek je dan best op voorhand. Niet elke gondoliere is namelijk een incarnatie van Luciano Pavarotti.

gondel venetie boeken

Prijzen van een gondel in Venetië

Het tarief van een rondvaart in een gondel in Venetië is officieel vastgelegd. Je betaalt 80 euro voor een ritje overdag en 100 euro na 19u. De rondvaarten duren ongeveer 40 minuten. Als je toch nog iets langer van bijvoorbeeld het sublieme Canal Grande wil genieten betaal je telkens 40 euro voor elke bijkomende 20 minuten (of 50 euro na 19u).
Als je echter op voorhand boekt, is het mogelijk om iets goedkoper (maar dan wel korter) in een gondel te varen.
Er kunnen tot zes personen in een gondel, dus als je de kostprijs wil drukken kan je altijd kiezen voor een gedeelde gondelvaart door Venetië (maar dit soort tours zijn alleen online te boeken!).
Voor prijzen kan je ook hier al eens kijken:

 

 

Waar vind ik de beste gondels in Venetië?

Je hebt twee opties als je op een gondel gaat varen in Venetië: ofwel kies je voor het drukke Canal Grande, ofwel opteer je voor de rustigere kanaaltjes. Het voordeel van die laatste is dat je een andere kant van La Serenissima te zien krijgt, inclusief minder toeristen. De plekken voor een rustige gondelvaart in Venetië zijn San Polo, Campo San Barnaba en het joodse getto. Je blijft best zover mogelijk van het Canal Grande en het San Marcoplein.

venetie gondel boeken

Een uitstekend alternatief: een super goedkope gondel

Als je dit nog allemaal veel geld wil en het jou enkel te doen is om even in een gondel in Venetië te varen, dan is er goed nieuws. Voor amper twee euro per persoon kan je al genieten van een rit met een gondel in Venetië! Je kiest dan voor een traghetto: dit is een gondel die wordt gebruikt om passagiers van de ene kant van het kanaal naar de andere kant te brengen. Toegegeven, een ritje duurt maar twee à drie minuten en de gondel is bijlange niet zo mooi versierd, maar je hebt wel een schitterend zicht op de Canal Grande.

Als je het niet ziet zitten om het officiële tarief in je eentje te betalen, kan je ook altijd kiezen voor een gedeelde gondelvaart. Dan betaal je minder dan €30 en misschien maak je tegelijkertijd wel enkele nieuwe vrienden!
Het is wel belangrijk om weten dat je deze gedeelde gondels alleen online kan boeken. Doe je dat via GetYourGuide, dan kan je je tour ook nog eens tot 24u op voorhand annuleren. Als dat geen luxe is!

Daarnaast heb je ook nog de eerdergenoemde vaporetto, de Venetiaanse waterbus. Dit is ideaal om goedkoop langere afstanden af te leggen (bijvoorbeeld van San Zaccaria naar San Marco), want je betaalt vijf euro voor een enkele reis. Je kan ook een ticket kopen dat 75 minuten geldig is en dat kost je dan 7,5 euro. Dit is de ideale en ‘betaalbare’ manier om op het Canal Grande te varen en zo te genieten van de ongeëvenaarde schoonheid van La Serenissima! Maar of het net even romantisch is met hordes toeristen rondom jou, dat laten we in het midden.

gondel venetie prijs

Vijf leuke weetjes over de gondel en Venetië

  1. In de zomer van 1867 bezocht de beroemde schrijver Mark Twain (bekend van De Avonturen van Tom Sawyer en Huckleberry Finn) Venetië en hij was ook danig onder de indruk van de speciale boten. Hij wijdde er zelfs een heel hoofdstuk aan in zijn The Innocents Abroad.
  2. Het is geen toeval dat alle gondels zwart zijn. In de zestiende eeuw wilden de edellieden indruk op elkaar maken met hun rijkelijk geverfde en versierde gondels. Dit zorgde uiteindelijk voor een kakafonie aan kleuren in de lagune, dat het stadsbestuur besloot in te grijpen. Sindsdien moet elke gondel zwart geverfd zijn.
  3. Gondelier worden is allesbehalve kinderspel. Je moet eerst een training van 400 uur doorlopen en dan moet je nog slagen voor een test. Zo moet je bewijzen dat je alles weet over een gondel besturen, de geschiedenis en monumenten van Venetië en ook je taalvaardigheid wordt getest. Zo worden er elk jaar amper drie of vier gondel-licenties uitgereikt.
  4. Pas in 2014 was er een gondoliera oftewel vrouwelijke gondelier. Giorgia Boscolo volgde zo haar vader op.
  5. De linkerzijde van elke gondel in Venetië is drie centimeter langer dan de rechter. Deze asymmetrie zorgt voor een tegenbalans van het gewicht van de gondelier.

Je kan dus al op voorhand een gondel in Venetië boeken en zo geld uitsparen. Ter plekke kan je ook nog altijd een gondel regelen, vergeet dan niet de officiële tarieven in je achterhoofd te houden. Een rondvaart met gondel in Venetië is dan wel een van die super toeristische activiteiten om te doen, maar het blijft wel heel leuk.

gondel in venetie