Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De Joodse wijk in Rome, ook wel bekend als het ‘ghetto’ (of ‘getto), is een belangrijke bezienswaardigheid in Rome, niet alleen vanwege zijn historische betekenis, maar ook vanwege zijn unieke sfeer en charme. De smalle straatjes, de oude gebouwen, de levendige markten en de heerlijke keuken maken het een must-visit voor elke toerist in Rome. In deze uitgebreide gids zullen we alles bespreken wat je moet weten over de Joodse wijk in Rome: zijn geschiedenis, zijn hoogtepunten, zijn keuken en nog veel meer.

Geschiedenis van de Joodse wijk

De Joodse gemeenschap in Rome is een van de oudste in Europa. De eerste Joden kwamen in de 2e eeuw voor Christus naar Rome en vestigden zich in wat nu de Joodse wijk is. In de loop der eeuwen heeft de Joodse gemeenschap in Rome vele uitdagingen en vervolgingen doorstaan, maar heeft ze ook een rijke culturele en religieuze erfenis opgebouwd die vandaag de dag nog steeds zichtbaar en voelbaar is in de wijk.

In de 16e eeuw werd de Joodse wijk door paus Paulus IV tot getto verklaard, een afgesloten gebied waar alle Joden van de stad moesten wonen. (Dat gebeurde trouwens wel vaker in de geschiedenis! Denk maar aan het Joodse getto in Krakau…)

Ondanks de moeilijke omstandigheden en de beperkingen die hen werden opgelegd, slaagde de Joodse gemeenschap erin om hun cultuur en tradities in stand te houden en bij te dragen aan het culturele en sociale leven van de stad.

De Joodse wijk tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Joodse wijk natuurlijk ook zwaar getroffen door de nazi-bezetting. Veel Joden werden gedeporteerd naar concentratiekampen, en de wijk zelf werd geplunderd en verwoest. Na de oorlog werd de wijk herbouwd en de Joodse gemeenschap begon aan een lang proces van herstel en wederopbouw.

Vandaag de dag is de Joodse wijk een levendige en bloeiende gemeenschap en vooral een symbool van veerkracht en overleving. De sporen van het verleden zijn nog steeds zichtbaar in de architectuur, de monumenten en de gedenktekens van de wijk, maar ze zijn ook een herinnering aan de kracht en de geest van de Joodse gemeenschap in Rome.

Bezienswaardigheden in de Joodse wijk

De Joodse wijk in Rome is rijk aan heel wat bezienswaardigheden en attracties – van historische monumenten tot culturele instellingen Hier zijn alvast enkele tips die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de Joodse wijk.

De Grote Synagoge van Rome is een van de belangrijkste highlights in de Joodse wijk. Dit prachtige meesterwerk dat in de 19e eeuw werd gebouwd, is tot op de dag van vandaag een symbool van de Joodse gemeenschap in Rome en een belangrijk centrum van Joodse cultuur en religie. Het is ook de thuisbasis van het Joods Museum van Rome, waar je meer kunt leren over de geschiedenis en cultuur van de Joodse gemeenschap in de Italiaanse hoofdstad.

De oude Romeinse ruïnes

In de Joodse wijk vind je ook enkele van de meest indrukwekkende Romeinse ruïnes van de stad. De Portico d’Ottavia, een oude Romeinse portiek gebouwd door keizer Augustus, is een van de meest opmerkelijke.

Naast de Portico d’Ottavia vind je ook het Theater van Marcellus, een ander indrukwekkend Romeins monument. Dit oude theater, gebouwd in de 1e eeuw voor Christus, was een van de grootste en belangrijkste theaters van het oude Rome. Hoewel het nu gedeeltelijk in ruïnes ligt, is het nog steeds een indrukwekkend gezicht en een belangrijke herinnering aan het oude Romeinse verleden van de stad.

Portico d Ottavia joodse wijk rome

De keuken van de Joodse wijk

De Joodse wijk staat ook bekend om zijn heerlijke keuken. Dit is een unieke mix van traditionele Joodse recepten en lokale Romeinse ingrediënten, een resultaat van eeuwenlange culturele uitwisseling en aanpassing. Van gefrituurde artisjokken tot zoete gebakjes: het wordt een culinaire ervaring die je niet wilt missen.

Er zijn veel restaurants en eetgelegenheden in de Joodse wijk waar je de lokale keuken kunt proeven. Een van de meest populaire is “Da Giggetto“, een historisch restaurant dat bekend staat om zijn traditionele Joodse gerechten. Andere populaire keuzes zijn “Ba’Ghetto” en “Nonna Betta“, beide bekend om hun heerlijke Joodse én Italiaanse gerechten.

Typische gerechten

Een van de meest typische gerechten van hier is de “carciofi alla giudia“, of Joodse artisjok. Dit zijn artisjokken die zijn gefrituurd in olijfolie is een must-try voor elke foodie.

Andere populaire gerechten zijn de “pasta alla gricia“, een pasta gerecht met pancetta en pecorino kaas, en de “baccalà alla romana“, een gefrituurde kabeljauw gerecht. Voor de zoetekauwen is er de “torta di ricotta“, een zoete ricotta taart, en “pignoli“, een koekje gemaakt met pijnboompitten.

Praktische tips voor het bezoeken van de Joodse wijk

De Joodse wijk is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende buslijnen die stoppen in de buurt van de wijk, en het dichtstbijzijnde metrostation is “Circo Massimo”. Het is ook mogelijk om te voet naar de wijk te gaan vanuit het centrum van Rome. Zo is het een aangename wandeling van ongeveer 20 minuten vanaf het Pantheon.

Hou rekening met lokale gebruiken!

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de Joodse wijk een levende gemeenschap is, en het is belangrijk om respect te tonen voor de lokale bewoners en hun cultuur. Houd er rekening mee dat sommige gebieden en instellingen op sabbat (van vrijdagavond tot zaterdagavond) gesloten kunnen zijn.

Geleide rondleidingen

Als je meer wilt leren over de geschiedenis en cultuur van de Joodse wijk, kun je overwegen om een begeleide rondleiding te nemen. Er zijn verschillende organisaties en gidsen die tours aanbieden in de Joodse wijk, zowel in het Engels als in andere talen. Helaas zijn de Nederlandse tours nog erg beperkt in dit deel van Rome…

In welke taal je ook kiest: de rondleidingen kunnen een geweldige manier zijn om meer inzicht te krijgen in de rijke geschiedenis en cultuur van de wijk.

joodse getto rome

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, gastronomie of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, de Joodse wijk in Rome mag je niet overslaan. Met zijn rijke geschiedenis, zijn levendige cultuur en zijn heerlijke keuken, is het een must-visit voor elke toerist in Rome. We hopen dat deze gids je helpt om het meeste uit je bezoek aan de Joodse wijk te halen en dat je een onvergetelijke ervaring zult hebben.