visum nodig indonesië
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Visum informatie voor Indonesië

Wil je graag op vakantie naar Indonesië? Dan is het aanvragen van een visum niet langer verplicht. Let op, dit geldt nog niet voor alle grensposten van het land, lees daarom goed alle onderstaande informatie door. 

Voor een zakelijk verblijf is het vooralsnog aan te raden gebruik te maken van een visum voor Indonesië. Een visum voor Indonesië aanvragen kan bij de Indonesische ambassade in Brussel. Dit advies geldt overigens ook voor toeristen die langer dan 30 dagen in het land willen verblijven. Zij kunnen ook een toeristenvisum voor Indonesië aanvragen bij de ambassade. Het is tevens mogelijk een Visa on Arrival te kopen.

visum voor indonesië

Voorwaarden voor visumvrij reizen

Sinds 2015 zijn de regels betreft het betreden van het land gewijzigd voor sommige grensposten binnen Indonesië. Voor onderstaande grensposten is het kopen van een toeristenvisum op de luchthaven of via de Indonesische ambassade in Brussel niet langer nodig. Let op: visumvrij Indonesië betreden geldt enkel voor een verblijf van maximaal 30 dagen. 

De grensposten welke vallen onder de visumvrije regeling:

  • Soekarno-Hatta luchthaven in Jakarta
  • Ngurah Rai luchthaven in Bali
  • Kualanamu luchthaven in Medan
  • Juanda luchthaven in Surabaya
  • Hang Nadim luchthaven in Batam 
  • Lombok International Airport in Lombok

Verder behoren ook de haven van Sri Bintanura in Tanjung Pinang, haven van Batam Center in Batam, haven van Sepkupang in Batam en haven van Tanjung Uban tot de grensposten waarbij je als toerist visumvrij binnenkomt voor een verblijf tot maximaal 30 dagen.

toeristenvisum Indonesië

Overige grensposten

De overige grensposten werken nog steeds met het geldende visumbeleid. Een visum voor Indonesië aanvragen kan bij de Indonesische ambassade in Brussel. Ook werken de (lucht)havens met een Visa on Arrival. Bij aankomst kan het visum voor Indonesië worden gekocht. De kosten van het visum voor Indonesië zijn 35 USD. Het is aan te raden dit bedrag in cash valuta bij te hebben. 

Mocht je als toerist langer dan 30 dagen willen verblijven dan kan je, ook op de visumvrije grensposten, een Visa on Arrival aan 35 USD kopen. Er bestaat geen visum voor Indonesië dat langer dan 30 dagen geldig is. Echter kan je het visum éénmaal verlengen waardoor een verblijf tot maximaal 60 dagen kan worden gerealiseerd. Een voorwaarde is dat het paspoort nog over minimaal één blanco pagina beschikt. 

visum indonesië aanvragen

Een visum aanvragen

Wanneer er een Visa on Arrival gekocht wordt of een toeristenvisum op de ambassade wordt aangevraagd kan het visum maximaal eenmalig verlengd worden. De eis hierbij is dat het paspoort nog minstens 6 maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Indonesië. De prijs van het visum voor Indonesië bedraagt ook hier 35 USD. 

Verder wordt bij het aanvragen van een visum voor Indonesië via de ambassade gevraagd naar de huidige financiële middelen, bewijs van het reisarrangement, een geldig paspoort, een pasfoto volgens de richtlijnen en een aanvraagformulier.

visum indonesië langer dan 30 dagen

Adresgegevens van de ambassade van Indonesië in België

België heeft een aantal Indonesische diplomatieke missies. Echter kan er enkel nabij de ambassade in Brussel een visum worden aangevraagd. De ambassade heeft een apart gebouw waar de aanvragen worden verwerkt. 

Paspoort en visum kantoor van de Indonesische ambassade
Tervurenlaan 294
1150 Brussel

Mocht je verdere informatie willen betreft het aanvragen van een visum voor Indonesië, het verblijf in het land of andere onderwerpen dan kan je een afspraak maken bij de ambassade of het consulaat in Antwerpen of Charleroi. 

Adresgegevens van de Belgische ambassade en het consulaat in Indonesië

Het is altijd verstandig onderstaande adresgegevens bij te hebben. In geval van nood of problemen kan je terecht bij de Belgische ambassade of consulaat in Indonesië. 

De Belgische ambassade
Deutsche Bank gebouw, 16e verdieping. 
Jalan Imam Bonjol 80 
10310 Jakarta Indonesië

Belgisch ere-consulaat
Jalan Darmo Baru, Barat I, 
22 Surabaya 60189, Java Timur 
Surabaya Indonesië

indonesië visum