Burj Khalifa
4.5/5 - (2 votes)

Wanneer je Dubai zegt, denk je automatisch aan weelderige luxe die zich toont in exotische auto’s, decadente winkelcentra en wolkenkrabbers. En met wolkenkrabbers denk je automatisch aan de Burj Khalifa, een prachtig staaltje architectuur.

Ben je in Dubai en wil je de hoogste wolkenkrabber ter wereld bezoeken? Vergeet dan wel niet dat je tickets nodig hebt! Er mogen maar een beperkt aantal mensen per uur naar boven, dus het is aangeraden om kaartjes alvast online te boeken. Zo voorkom je teleurstelling. Via websites zoals GetYourGuide mag je je tickets altijd gratis annuleren tot 24u op voorhand.

Ontstaan en hoogte Burj Khalifa

Burj Khalifa is Arabisch voor ‘Khalifa Toren’ en is sinds het vieren van pannenbier (een term uit de bouw wanneer het hoogste punt is bereikt) in 2008 het hoogste gebouw ter wereld. “Hoe hoog is de Burj Khalifa?” is dan ook een klassieker onder de quizvragen. Wel, de Burj Khalifa is maarliefst 829,8 meter hoog inclusief antenne. Zonder antenne is de hoogte van de Burj Khalifa 828 meter.
Als je dit meesterwerk gaat bezoeken, dan ga je uiteraard niet tot op 828 meter de hoogte in. Het observatieplatform (waarvoor je tickets nodig hebt!) ligt op 555 meter, wat trouwens nog steeds een record is.

Op zes januari 2004 begon de bouw van deze majestueuze toren waarvan de voornaamste structuur gewapend beton is. In 2009 was de bouw eindelijk af en op vier januari 2010 werd de Burj Khalifa plechtig ingewijd. De regering in Dubai bouwde deze toren om internationale erkenning te krijgen en werd genoemd naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten: Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (en deze van Abu Dhabi, waarover Khalifa de heerser is) Dubai het nodige geld leende.

Burj Khalifa bezoeken

Ontwerp Burj Khalifa

De prominente wolkenkrabber werd ontworpen door Adrian Smith die toen werkte voor het architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill. Deze firma creëerde ook de Willis Tower (beter bekend als de Sears Tower) in Chicago en het One World Trade Center in New York. Het ontwerp is afgeleid van de regionale islamitische architectuur, zoals deze van de Grote Moskee van Samarra. De driedelige en Y-vormige geometrie van de vloer werd ontworpen om de residentiële- en hotelruimte te optimaliseren.

De blokvormige centrale kern en vleugels moeten de hoogte van het gebouw ondersteunen. Er is ook een speciaal bekledingssysteem om de verschroeiende zomerhitte van Dubai te kunnen verdragen.
Het is moeilijk niet onder de indruk te zijn van de Burj Khalifa en het zal dan ook niet vreemd in de oren klinken dat deze wolkenkrabber al vele prijzen op zijn naam heeft staan.

Tip:

Om het aantal bezoekers onder controle te krijgen kun je 75% korting krijgen door je kaartjes op voorhand aan te schaffen!!

Burj Khalifa boeken

Bezienswaardigheden in de Burj Khalifa

Deze wolkenkrabber is meer dan zomaar een toren. Met je toegangstickets kan je veel meer verkennen dan alleen het prachtige uitzicht!
Je vindt er namelijk ook de volgende bezienswaardigheden:

De Dubai Fontein

Dit fonteinsysteem kostte maar liefst 217 miljoen dollar en wordt verlicht door 6600 lichtjes en 50 projectors. Het is 270 meter lang en schiet het water 150 meter de lucht in terwijl het begeleid wordt door klassieke, hedendaags Arabische of popmuziek. Vreemd genoeg kwam de Dubai Fontein als winnaar uit de bus van een namenwedstrijd. Van originaliteit gesproken!

At the top

Dit is het observatieplatform voor het prachtige uitzicht vanuit de Burj Khalifa. Om de lift naar dit spectaculaire uitzicht te nemen, heb je wel tickets nodig. Die bestel je best tijdig, want de plekken zijn beperkt per uur.
Toegeven, deze naam is een tikkeltje origineler maar volgens ons had het nog net iets beter gekund. Het ‘At the top’ observatieplatform bevindt zich op de 124ste verdieping en was door haar hoogte op 452 meter tijdens de opening het hoogste openlucht observatieplatform ter wereld.

Ondertussen is het al voorbijgestoken door “Cloud Top 488” van de Canton Tower in China dat -je raadt het al- op een hoogte ligt van 488 meter.
Men pikte dit niet in Dubai en op 15 oktober opende men de 144ste verdieping (op een hoogte van 555 meter) en zo bezat de oliestaat opnieuw het hoogste openlucht observatieplatform ter wereld…Tot de Shangai Tower in juni 2016 haar deuren opende en een observatieplatform tentoon stelde op een hoogte van 561 meter.
Moraal van het verhaal: ga nooit een wedstrijd aan met Chinezen!

Op het observatieplatform kan je kijken door een elektronische telescoop waarmee je het omliggende landschap in andere weersomstandigheden en tijdens andere tijdstippen van de dag kunt bekijken. Het uitzicht vanuit de Burj Khalifa is absoluut spectaculair.
Om het aantal bezoekers onder controle te krijgen kunnen bezoekers op voorhand kaartjes kopen aan een prijsvermindering van 75%. Hou dat dus in gedachten als je van plan bent At the top te bezoeken!

Burj Khalifa Park

De Burj Khalifa is omgeven door een park van 11 hectaren dat net zoals de wolkenkrabber zelf de vorm heeft van de hymenocallis, een woestijnbloem.

de Burj Khalifa fonteinen in Dubai

Kaartjes Burj Khalifa

Tickets voor ‘At the Top’ in de Burj Khalifa:
(minstens drie dagen op voorhand te reserveren)
Volwassenen (+12 jaar) 125 AED (zo’n 35 euro)
Kinderen (4-12 jaar) 95 AED (25 euro)

Bestel je tickets via officiële partners zoals GetYourGuide of TicketBar. Zo krijg je je elektronische tickets meteen toegestuurd én mag je bovendien tot 24u op voorhand gratis annuleren. Dit kan nergens anders en je weet maar nooit wat er gebeuren kan…

Tijdens de piekuren (17.30u tot 19u) betalen volwassenen 200 AED (48 euro) en kinderen 160 AED (38 euro). Als je niet op voorhand reserveert, moet je zowel als volwassene en als kind 300 AED (72 euro) betalen.

Op voorhand je bezoek aan de Burj Khalifa boeken is dus aangewezen.

Wil je naast de 124ste ook de 148ste verdieping bezoeken?
Dan betaal je tussen 9.30u en 18u vijfhonderd AED of 119 euro. Van 19u tot sluitingstijd betaal je nog 350 AED (84 euro) voor de kaartjes van de Burj Khalifa.

Een uitstap naar de Burj Khalifa boeken kan al enkele maanden op voorhand, dus leg het tijdig vast. Je kan ook altijd meerdere tickets reserveren en die op een later tijdstip (gratis) annuleren via GetYourGuide.

Boek je tickets hier op voorhand:

Tips

 • Het observatieplatform is van zondag tot woensdag geopend van 10u ’s ochtends tot 10u ’s avonds. Van donderdag tot zaterdag kan je het van tien uur in de ochtend tot middernacht bezoeken.
  Je kan binnen tot drie kwartier voor sluitingstijd.
 • De toegang tot ‘At the top’ bevindt zich in de Dubai Mall vlakbij de food court.

Records

De Burj Khalifa heeft heel wat records op zijn naam staan. We geven een overzicht:

 • Hoogste bestaand gebouwd, en hoogste gebouw dat ooit werd neergepoot.
 • Gebouw met de meeste verdiepingen (211)!
 • ’s werelds langste reistijd voor een lift.
 • ’s werelds hoogste nachtclub, restaurant en Nieuwjaarsvuurwerk.

Uitzicht Burj Khalifa

Leuke weetjes over de Burj Khalifa

 • De torenhoge wolkenkrabber heb je misschien al wel eens gezien in Mission: Impossible – Ghost Protocol waarin Tom Cruise (zelf!) deze bad boy beklimt! En in een andere blockbusterIndependence Day: Resurgence wordt de Burj Khalifa zowaar door aliens op Londen gegooid. Gamers hebben het ook misschien gezien in de game Spec Ops: The Line.
 • Dat het gebouw hoog was, heb je ondertussen al wel door. Maar om het even in perspectief te plaatsen: de Eiffeltoren past maar liefst drie keer in de Burj Khalifa en het Empire State Building twee keer.
 • Het gewicht van het beton in de wolkenkrabber is gelijk aan dat van 100,000 olifanten. Dat van het gebruikte aluminium is gelijk aan dat van vijf A380 vliegtuigen. Het totale gewicht van beton is 110,000 ton.
 • Als je al het staal dat gebruikt werd naast elkaar zou leggen, zou de lengte ervan een kwart van de wereldbol bestrijken.
 • De lift heeft een snelheid van tien meter per seconde en om het observatieplatform op de 124ste verdieping te bereiken doe je er ongeveer een minuutje over.
 • In totaal zijn er 58 liften, 2957 parkeerplaatsen, 304 hotels en 900 apartementen.
 • Je kan de top van de Burj Khalifa zien tot op een afstand van 95 kilometer.
 • Op de piek van het bouwen werkten er zo maar even 12000 arbeiders per dag aan de bouw. In totaal waren 22 miljoen manuren nodig om de bouw te verwezenlijken.
 • Om de Burj Khalifa te doen glimmen als de parel die hij is, werken er 36 schoonmakers in speciale machines om de 24,000 ramen te poetsen.
 • De totale kostprijs van de Burj Khalifa was 1,5 miljard dollar! Geen wonder dat een toegangskaartje €30 per persoon kost!

burj khalifa uitzicht
De Burj Khalifa is in elk opzicht de absolute blikvanger van de Verenigde Arabische Emiraten en is het bezoek meer dan waard.
Of je nu wilt genieten van het spectaculaire uitzicht of van een kleurrijke watershow van de fontein of dit indrukwekkende bouwwerk van op een afstand wil bewonderen, er valt genoeg te beleven.

Het uitzicht van de Burj Khalifa

Wil je naar het hoogste gebouw ter wereld reizen en daar genieten van het prachtige uitzicht? Kijk dan eens naar de tickets en tours die er worden aangeboden:

» Tickets boeken via GetYourGuide
» Tickets boeken via TicketBar

Vakantie naar Dubai

Plan je een citytrip naar het luxueuze Dubai? Vrees niet! Prijzen vallen echt wel mee. Kijk maar eens naar deze aanbiedingen:

[hotdeal country=”Verenigde Arabische Emiraten”]