versailles bezoeken
5/5 - (1 vote)

Geen koning die meer tot de verbeelding spreekt dan Louis XIV. Hij bestuurde zijn rijk vanuit zijn kasteel in Versailles, gelegen in het zuidwesten van de Franse hoofdstad Parijs. Vandaag de dag wordt het paleis niet meer gebruikt en doet het dienst als museum. Het is ondertussen een van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk geworden. In dit artikel geven we je alles mee wat je zou moeten weten om Versailles te bezoeken.

Tip: Koop je tickets alvast op voorhand! Wachtrijen kunnen tot drie uur (!) oplopen, en online kosten tickets even veel als ter plekke.

Geschiedenis

Toen het paleis van Versailles werd gebouwd was Versailles nog maar een klein dorpjes buiten de Franse hoofdstad. Het paleis werd vanaf 1682 het politieke centrum van Frankrijk, toen Louis XIV verhuisde van Parijs naar hier. Hierdoor is Versailles niet enkel gekend als gebouw, maar ook als symbool van het systeem van de absolute monarchie tijdens het Ancien Régime.

Het idee van het bouwen van een kasteel in Versailles kwam echter van Louis XIII. Deze kwam hier vaak jagen in de beboste omgeving rondom Versailles. Net daarom gaf hij het order om hier een jachtverblijf te bouwen. Het was echter zijn opvolger Louis XIV die een grote interesse had in het paleis van Versailles. Hij besloot er zijn verblijf van te maken en in de tientallen jaren die daarop volgden, werd het bouwwerk uitgebreid tot een van de grootste paleizen ter wereld.

Paleis van Versailles

Bezienswaardigheden in het kasteel en in de omgeving

Er is ontzettend veel te zien in Versailles. Wat mag je zeker niet missen?

De Spiegelzaal

De Spiegelzaal is de meest bezocht en wellicht ook de meest indrukwekkende zaal in het kasteel van Versailles. Het was hier dat in 1919 het verdrag van Versailles werd uitgeroepen en de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Maar meer nog dan voor dat komen de bezoekers om de grandeur van het Koninklijke Frankrijk met eigen ogen te zien. In de zaal werden vooral uitgebreide galadiners gehouden.
Vergeet niet dat je een ticket nodig hebt om de Spiegelzaal binnen te mogen.
Tickets voor alleen het kasteel van Versailles te bezoeken kosten €18 per persoon.
Tickets voor het kasteel, de tuinen en de andere paleizen kost €20 per persoon.

De tuinen

Met zo’n 800 hectare aan beeldhouwwerken, fonteinen en plantensoorten is de omvang van de tuinen ronduit imposant te noemen. De tuinen zijn symmetrisch aangelegd met het Grote Kanaal als middelpunt. Dit is een meer dat meer dan een kilometer lang is en waar je met een bootje op kan roeien. Naast het meer zijn vooral de fonteinen een belangrijke trekpleister. De meeste bezoekers combineren hun bezoek aan Versailles dan ook met de Musical Nights Fountain Show, een wekelijkse voorstelling waarbij de fonteinen op de muziek spelen.
Fonteinshows zitten inbegrepen in het ticket van €20, waar je zowel het kasteel, de tuinen als de andere onderdelen van Versailles mag bezoeken.

Le hameau de la Reine

Le hameau de la Reine is een klein dorpje achteraan in de Franse tuinen van het paleis van Versailles. Het werd gebouwd op wens van de koningin Marie Antoinette als navolging van de kritiek die ze kreeg dat ze te spilzuchtig was. Marie Antoinette had een hekel aan het de Koninklijke regels en wou in het dorpje leven als een boerin, ver weg val het hofprotocol. Het volledige dorp is goed bewaard gebleven en is vandaag de dag nog steeds te bezichtigen.
Om dit deel van Versailles te bezoeken, heb je ook tickets nodig. Toegang zit ook inbegrepen in de Versailles Pas van €20 per persoon.

Tuinen van Versailles

Hoe geraak je in Versailles vanuit Parijs?

De eenvoudigste manier om vanuit Parijs in Versailles te geraken is met de RER trein. Een rit heen en terug kost je 7,10 euro en neemt een uur tot anderhalf uur in beslag om op je bestemming te geraken. Let wel dat er drie verschillende treinstations in Versailles zijn. De dichtste is echter Versailles Chateau – Rive Gauche.
Wil je graag dat dit allemaal voor jou wordt geregeld? Koop dan een kaartje voor Versailles waar de treinrit ook al zit inbegrepen. Online kan dat voor €45 per persoon.

Het openbaar vervoersnetwerk in Parijs bestaat uit verschillende metrolijnen en vijf RER lijnen. De trein naar Versailles is RER C. Vanuit je dichtste metrostation neem je de metro naar een halte waar een RER trein ook stopt. Enkele van de meest bekende stopplaatsen is St Michel Notre Dame, Musée d’Orsay, Invalides en Champs de Mars-Tour Eiffel.

Vanuit het treinstation van Versailles is het paleis nog zo’n 10 minuten wandelen. Er zijn verschillende borden met ‘Chateau de Versailles’ die de richting aangeven. En anders moet je de massa maar volgen. Eigenlijk kan je echt niet missen.

Spiegelzaal Versailles

Praktische informatie: tickets en openingstijden

Het paleis van Versailles is iedere dag open behalve op maandag en 1 mei.
Het opent zijn deuren vanaf 9u tot 18u30 (tot 17u30 in het laagseizoen). De tuinen daarentegen zijn wel iedere dag open en dit van 8u tot 20u30. In het laagseizoen (1 november tot en met 31 maart sluiten deze al 18 uur.

Tickets voor het paleis van Versailles kun je bestellen vanaf 18 euro per persoon, maar dan heb je alleen toegang tot het paleis.
Met een ticket van 20 euro heb je toegang tot het paleis, de Trianon, de vertrekken van Marie Antoinette en de tuinen (met fonteinshows inbegrepen).

Voor een gegidste rondleiding betaal je gemiddeld €40 per persoon, met voorrangstickets inbegrepen.

Een belangrijk advies! Koop je tickets online en al enige tijd op voorhand. De wachtrijen ter plekke zijn gi-gan-tisch lang en het lijkt me echt geen pretje om daar aan te schuiven totdat je voeten pijn doen, want in het paleis stap je ook nog heel wat kilometers af!
Bovendien kosten online tickets exact hetzelfde als aan de kassa.

Via officieel erkende verkopers zoals GetYourGuide betaal je precies dezelfde prijs en geniet je ook nog van het voordeel dat je tot 24u op voorhand gratis kan annuleren.

Apollo fontein in het kasteel van Versailles

Overnachten in Versailles

Wie een nacht wil verblijven in Versailles, heeft de keuze tussen verschillende hotels in de buurt. Hoewel deze niet zo groot zijn als het paleis van Versailles, moeten ze aan luxe niet zoveel inboeten. Hier zijn alvast enkele mogelijkheden.

Trianon Palace Versailles

Met een ligging net tegenover het kasteel van Versailles heeft het viersterrenhotel Trianon Palace Versailles alle troeven in handen. Het hotel is de beste keuze voor wie wil overnachten in Versailles alsof hij zelf de koning is van een groot rijk. Gasten kunnen kiezen tussen kamer en suites in het oude paleis of voor een verblijf in het moderne paviljoen. Op restaurant gaan is niet nodig, want in het hotel vind je het restaurant Gordon Ramsey au Trianon, die gastronomische gerechten serveert. Voor wie het iets eenvoudiger mag, is er ook de brasserie La Véranda. Een kamer vind je er al vanaf 250 euro voor 2 personen per nacht.

L’Escapade Versaillaise

L’Escapade Versaillaise is een appartement gelegen op twee minuten van het kasteel van Versailles. Dit appartement is een uitstekend alternatief voor de vele hotels. Het geeft je de mogelijkheid om zelf te koken en je helemaal thuis te voelen tijdens je vakantie. Het appartement biedt ruimte aan twee personen en is een goede uitvalbasis om Versailles en het nabijgelegen Parijs te verkennen. Het huren van de accommodatie kan al vanaf 115 euro per nacht.

Overnachten in Versailles

Tips om je bezoek goed te laten verlopen

Wie zijn bezoek aan Versailles nog iets unieker wil maken, kan het best onderstaande tips volgen. Deze zorgen ervoor dat je niets hoeft te missen tijdens je bezoek aan een van de grootste bezienswaardigheden van Parijs.

Combineer je bezoek aan de tuinen met de Musical Nights Fountain Show

De Musical Nights Fountain Show is een wekelijkse show die plaatsvindt in de periode van 31 maart tot 31 november. Tijdens die show kun je het verlichte kasteel van Versailles bewonderen en genieten van de fonteinen die spelen op het geluid van de muziek. De show wordt afgesloten met een indrukwekkend vuurwerk. Data van de Musical Nights Fountain Show:

  • Van 1 april tot 29 oktober: op zaterdag en zondag
  • Van 23 mei tot 27 juni: extra voorstellingen op dinsdag

Koop het Paspoort

Het Paspoort is een ticket die je 20 euro kost, maar je toegang geeft tot het paleis, de tuinen, de privéwoning van Marie Antoinette en de Musical Nights Fountain Show. Op die manier haal je het maximum uit je bezoek.

Begin vroeg met je bezoek

Het paleis van Versailles is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. We hoeven je dan ook niet meer te vertellen dat het behoorlijk druk kan zijn in het hoogseizoen. Je doet er goed aan om je tickets op voorhand online te bestellen (aan dezelfde prijs als ter plekke) en vroeg je bezoek te beginnen. Zo vermijd je de grote hordes aan toeristen.

Negeer de andere delen van Versailles niet

De tuinen, de Trianon en de privévertrekken van Marie Antoinette. Versailles is meer dan enkel maar het indrukwekkende paleis van Louis XIV. Zorg dat je voldoende tijd uitrekt om alle delen van het gebied te verkennen op een rustige manier. In Versailles kan je makkelijk een dag of meer spenderen.

Kasteel van Versailles Paleis