Gratis bezienswaardigheden New York
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Misschien ben je al een tijdje aan het sparen voor jouw reis naar New York, of je hebt je ticket al geboekt en wil je graag oriënteren op leuke activiteiten en bezienswaardigheden. In elk geval is het geen geheim dat New York een duur reisje wordt… of toch niet?

Je kunt eigenlijk zelf kiezen hoeveel je wilt uitgeven: je kunt honderden dollars spenderen in de meest fancy clubs, maar evengoed uit je dak gaan tijdens een gratis concert. Voor iedereen die op een spaarzame wijze New York wil verkennen, hebben wij de beste gratis bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Avondje uit

New York is bij uitstek de stad van de glitter en glamour: het wemelt er van de shows en je kan zo een bekende acteur tegen het lijf lopen. Het is maar net waar je zin in hebt: muziek, humor of toch een film kijken onder de sterrenhemel:

1. Comedian nights. Er zijn zoveel comedy shows, dat je bijna niet meer weet waar je moet beginnen. In elk geval zit je bij de Upright Citizens Brigade altijd goed, hier worden wekelijks gratis optredens gegeven. Daarnaast kun je op zondag gratis naar de Knitting factory en op dinsdag naar de Alligator Lounge (en je krijg er pizza bij!).

2. Films in de buitenlucht. In verscheidene parken kun je vanuit je luie stoel genieten van talloze gratis films die op grote schermen worden gedraaid. Variërend van romantiek tot science fiction en van actie tot arthouse: er is voor ieder wat wils. Voor de echte New York ervaring, zorg je natuurlijk voor een goede voorraad popcorn.

3. Concerten in Prospect Park. In dit groene park worden de zwoele zomeravonden gevuld met gratis concerten op de zaterdagavond. Afhankelijk van het genre, kun je de muziek beluisteren vanaf je picknickbank of natuurlijk front row. Andere bezienswaardigheden zijn een dierentuin, een mooi meer en een minikermis.

gratis avondje uit new york
Een gratis avondje uit in New York? Het kan!

Stadswandelingen

Tijdens een wandeling in New York zie je zoveel meer dan als je in de metro zit: tijd dus om je beste schoenen aan te trekken en alles gratis al wandelend te verkennen. Omdat de stad te groot is om in een keer te zien, hebben we de bezienswaardigheden opgedeeld in thema’s:

1. Graffiti en straatkunst. De industriële uitstraling van de wijk Bushwick wordt levendig gemaakt door indrukwekkende straatkunst, waardoor het een soort openluchtmuseum wordt. Je kunt een gratis rondleiding reserveren, maar het is veel spontaner en leuker om zelf met je camera de wijk in te trekken.

2. Historische hoogtepunten. Elke vrijdag staan er bij Pak Ave twee historici te popelen om je gedurende negentig minuten gratis de belangrijke historische bezienswaardigheden van New York te laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Grand Central Terminal’s ‘whispering gallery’ en het Chrystler gebouw.

3. Amerikaanse speciaalbiertjes. Amerikanen houden van speciaalbier, iets wat wij Europeanen ook wel lusten. Een gratis tour is dan ook de ideale gelegenheid om het bier goed te vergelijken. Dit doe je onder andere bij de Brooklyn Brewery en Chelsea Brewing Company: de grootste microbrouwerij van Manhattan.

rondwandelen in New York
Zelf New York verkennen of met behulp van een gids. Ja, ook dat kan gratis!

Natuur

Alle avonturen die New York te bieden heeft hoeven niet noodzakelijk tussen de skyscrapers of industriële gebouwen te zijn: het is daarbuiten ook een jungle van geuren, kleuren en andere prikkels. Er zijn tientallen prachtige parken om tot rust te komen, maar dit zijn onze favorieten:

1. Central park. Dit wereldberoemde park vereist net als de meeste parken, geen toegang. Vermaak jezelf hele dagen met vele gratis bezienswaardigheden, zoals evenementen en standbeelden of simpelweg met ‘mensen kijken’. Sla in elk geval de Shakespeare tuin niet over, evenals ‘Strawberry Fields’: een ode aan John Lennon.

2. High Line. Dankt haar naam aan de verlaten treinrails waaruit dit park is ontstaan. Dit maakt het tot een unieke belevenis: op grote hoogte kijk je uit over Chelea’s Galleries en over de Hudson River. Naast de natuur, worden er ook geregeld vrij toegankelijke kunstinstallaties en evenementen georganiseerd.

3. 6BV botanische tuin. In East Village staat een van de mooiste tuinen van New York, onderhouden door een groep toegewijde vrijwilligers die ervoor zorgen dat onkruid en vervelende insecten geen kans krijgen. Deze tuin vereist wederom geen betaling en is nog een beetje onontdekt, wat het echt tot een oase van rust maakt.

gratis parken new york
New York heeft héél veel parken, en ze zijn bijna allemaal gratis te bezoeken!

Gratis musea

New York is een walhalla voor kunstliefhebbers en een broedplaats van artistiek talent. Hoewel je de bekende, betaalde musea zoals Guggenheim eigenlijk niet mag missen, zijn er ook een hoop gratis bezienswaardigheden:

1. Rockefeller Center New York. Een van de grootste musea in New York, dat hedendaagse kunst en architectuur met elkaar verbindt. Hoewel dit museum ook betaalde bezienswaardigheden aanbiedt, ben je van harte welkom bij gratis tentoonstellingen die met het Public Art Fund New York worden georganiseerd.

2. Fashion Institute of Technology (FIT). Met meer dan vierduizend paar schoenen en vijftigduizend kledingstukken vanaf de 18e eeuw tot nu, is het in dit museum elke week wel ‘fashion week’. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen van vooraanstaande modestudenten, die klaar zijn om met hun collectie de catwalk te bestormen.

3. MOMA. Elke vrijdag kun je vanaf 4 uur ’s middags gratis dit eclectische museum bezoeken. Helemaal bovenin is er een afwisselende tentoonstelling, terwijl de vierde en vijfde etage zijn gewijd aan kunstenaars zoals Vincent van Gogh. Daarnaast zijn er gigantische sculpturen en is er een technologische mediatentoonstelling.

gratis museum new york
Op bepaalde dagen zijn musea in New York gratis te bezoeken.

Politieke bezienswaardigheden

Overal ter wereld is de Amerikaanse politiek een veelbesproken onderwerp, de hele wereldeconomie is gedeeltelijk gestoeld op deze wereldmacht. Om jouw geschiedenislessen van vroeger tot leven te wekken, hieronder enkele historische bezienswaardigheden:

1. Statue of Liberty. Misschien wel ’s werelds meest bekende standbeeld: de Statue of Liberty. Om het standbeeld van dichtbij te zien, heb je een ticket van $12 voor de boot nodig. Maar wat veel mensen echter niet weten is dat de Staten Island Ferry een heel fijn, gratis alternatief is. Met deze boot kan je wel niet op het eiland, maar de mooiste uitzichten krijg je toch vanop het water.

2. New York Public Library. Dit gigantische museum van meer dan honderd jaar oud, herbergt een hele schat aan historische informatie. Het meest indrukwekkende document is waarschijnlijk de vrijheidsverklaring, maar ook de Gutenburg bijbel gooit hoge ogen. Boek een gratis gegidste rondleiding langs de prachtige kamers op maandagen en zaterdagen.

3. New York City Hall. Een van de bekendere bezienswaardigheden, waar alle belangrijke politieke beslissingen sinds 1812 worden gemaakt. Tijdens een gratis rondleiding zie je onder andere de marmeren hal, de gouverneurskamer en een ruimte waarin Abraham Lincoln korte tijd opgebaard lag.

Mis jij nog andere belangrijke gratis bezienswaardigheden? Vertel het ons in een reactie.

new york public library
De Public Library in New York is gratis te bezoeken! Net zoals heel wat andere bezienswaardigheden.

Reizen en citytrips naar New York

[hotdeal city=’New York’]