roadtrips door de usa
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Geen land dat meer tot de verbeelding spreekt voor een roadtrip dan de USA. Een roadtrip door de Verenigde Staten staat dan ook op het verlanglijstje van menig reiziger. Of je nu langs de prachtige kust, van wereldstad naar wereldstad of langs de diverse natuurparken rijdt, een roadtrip door Amerika zal je voor altijd bij blijven. Ben je van plan om je eigen roadtrip te plannen, bekijk dan alvast onze lijst met de vijf mooiste road trip routes door de USA.

Route 66

Route 66 is de klassieker onder de roadtrips en blijft reizigers van over de hele wereld bekoren. Als je van grote neonlichten, de typische Amerikaanse motels in de middle of nowhere en het echte Amerikaanse gevoel houdt, dan is Route 66 helemaal jouw ding! De bekendste road trip route van de VS start in Chicago en eindigt helemaal in het westen aan de kust in Santa Monica, een van de wijken van Los Angeles.

Deze bijna 4000 kilometer lange route leidt je doorheen het hart van de Verenigde Staten. Route 66 kreeg de bijnaam van ‘Main Street of America’ en ‘de Mother Road‘ omdat het doorheen de VS liep, langs honderden cafés, motels, tankstations en toeristische attracties. Vandaag de dag is deze highway al gedegradeerd tot een historische route, gezien ondertussen een vernieuwde snelweg werd aangelegd die het westen met het oosten verbindt.

Ondanks de verminderde waarde van de route, blijft het mystieke aspect nog steeds boven het asfalt hangen. Net die mystiek en het commerciële uitbuiten van de route heeft ervoor gezorgd dat de stadjes langs Route 66 nog zijn blijven bestaan. Startend in de stad waar de blues is ontstaan, passeer je onderweg de Grand Canyon, de leefomgeving van de ‘native americans’ en zelfs de gokstad Las Vegas, vooraleer je aankomt in het zonnige Californië.
Deze roadtrip is een weerspiegeling geworden van de verschillende culturen en natuurdiversiteit in de VS en blijft een reis om nooit te vergeten.

Route 66

De Pacific Coast

De Westkust is wellicht de meest populaire en indrukwekkende road trip van de west USA. Niet alleen tref je er wereldsteden als San Diego, Los Angeles, Seattle en San Francisco aan, maar je rijdt er langs de Pacific Highway 1, een van de meest indrukwekkende autoroutes ter wereld.

Het hoogtepunt van deze road trip in West Amerika is ongetwijfeld de kust langs de Big Sur, een kuststrook tussen Monterey en LA. Deze route die start tegen de Canadese grens biedt heel wat variatie wat landschappen betreft. Van gematigde regenwouden tot woestijngebieden.

Starten doe je in de staat Washington, bestaande uit bergketens en regenwouden, om daarna doorheen het rustige Oregon te rijden. Uiteindelijk kom je aan in het zonnig Californië, waar de beach boys en surfer girls de stranden onveilig maken. Een letterlijk hoogtepunt tijdens deze roadtrip is het Redwood National Park, de plaats waar de grootste bomen ter wereld staan.
En als deze natuurreuzen je al niet met verstomming doen slaan, dan doen steden als San Francisco en Los Angeles dat wel.

Prachtige landschappen, afgewisseld met prachtige steden: de Pacific Coast route.

The Great Northern

Wie wil een roadtrip plannen waarbij het landschap erg gevarieerd is, dient misschien eens de Great Northern te overwegen. De US Highway 2 route is niet alleen een van de meest verscheidene maar tevens ook een van de langste autoroutes in de USA. Vanuit Seatle doe je er meer dan vierduizend kilometer over vooraleer je het eindpunt in Maine bereikt.

De roadtrip in Amerika kan niet beter starten want binnen het uur nadat je Seattle, gelegen op zeeniveau verlaat, vertoef je al in een alpien berglandschap met Mount Rainer en Mount Saint Helen als uitschieters. Tevens staan de noordelijke staten Montana en North Dakota gekend voor de prairies, de grote vlaktes met grassen. Van de vlaktes rijd je opnieuw naar de hoge bergtoppen van de Rocky Mountains, de bergketen die het Noord-Amerikaanse continent doorklieft.

Verder naar het oosten steek je zelfs even de Canadese grens over. Hier passeer je Ontaria en het Franstalige Toronto vooraleer je de laatste drie Amerikaanse staten Vermont, New Hampsire en Maine, afwerkt. De Great Northern behoort door zijn afstand niet meteen tot de populairste autoroutes maar is ongetwijfeld een van de meest complete roadtrips in de USA.

the great northern roadtrip usa

Great River Road

Voor een keer hoef je geen highway te volgen om het landschap van het centrale gedeelte van de VS te verkennen. Nee, je kan er ook gewoon voor kiezen om een van de grootste en machtigste rivieren ter wereld te volgen: de Mississippi. De Great River Road volgt deze op een na langste rivier van Noord-Amerika gedurende meer dan drieduizend kilometer.

Deze route is niet één lange weg zoals de naam zou doen vermoeden, maar bestaat uit verschillende staats- en lokale wegen die een route vormen langs de Mississippi, om de tien staten waar de rivier door meandert te promoten. Weides, moerasgebieden, dichte bossen en kalkstenen kliffen zorgen voor het schilderachtige landschap. Maar het is uiteraard niet altijd even mooi.

De oevers van de rivier zijn vaak ook de setting voor heel wat industrie maar ook dat is het echte Amerikaanse leven in deze streek. Wie de afstand zou afleggen in één keer zou er maar liefst 36 uur over doen, maar een dergelijke uitdaging zou zonde zijn.
Beter is de roadtrip te spreiden over een tiental dagen zodat je de verschillende levenswijzes van de bevolking langs de Mississippi kunt ervaren. Van de hele kleine dorpjes tot de metropolen die zijn uitgegroeid net dankzij deze machtige stroom.

great river road roadtrip verenigde staten

De Loneliest Road

Als je een road trip west USA wil maken die je langs de indrukwekkende nationale parken van het land brengt, dan is het westen van de VS je bestemming. Deze route begint in de wereldstad San Francisco, waar de Golden Gate Bridge te bewonderen valt, en brengt je langs Lake Tahoe de staat Nevada binnen.

Het is dit gedeelte van je road trip in West Amerika die de bijnaam van ‘Loneliest Road of the USA’ krijgt. Hoewel U.S. Route 50 deze naam kreeg op een negatieve manier, besloot de staat Nevada deze naam uit te buiten op toeristisch vlak. In de staat Utah passeer je langs hoogtepunten zoals het rode landschap van de Canyonlands en Arches National Park, terwijl de staat Colorado dan weer de thuis is van de Rocky Mountains. Vanaf hier volg je de Arkansasrivier langs de historische Santa Fe route.
Dit is de grote vlakte van de VS waar windmolens, watertorens en treinsporen je van het ene kleine dorpje naar het andere leiden. Wanneer de US 50 de grens van de staten Illinois, Indiana en Ohio oversteekt, kom je in het agrarische leven van de VS terecht. Een groot contrast met het eindpunt Washington DC, de hoofdstad van het land.

loneliest road roadtrip usa