Inentingen Zuid-Afrika vaccinaties
5/5 - (1 vote)

Wanneer je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika is het aan te raden om te vaccineren tegen een aantal ziekten. In een land als Zuid-Afrika komen enkele ziekten nog voor en is het raadzaam je op voorhand goed te beschermen om besmetting tegen te gaan. Inentingen voor Zuid-Afrika zijn raadzaam. Hieronder lees je alle belangrijke informatie omtrent vaccinaties voor Zuid-Afrika die worden aangeraden, tevens wordt er ook uitleg gegeven over andere preventieve maatregelen tegen malaria en SOA’s.

zuid afrika inentingen

Vaccinaties voor Zuid-Afrika die worden aangeraden

Een langdurige reis door Zuid-Afrika of een mooie vakantie in een resort, inentingen voor Zuid-Afrika staan los van de reisduur. Een kort of lang verblijf, de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika worden te allen tijde aanbevolen:

De DTP vaccinatie (difterie, tetanus, polio) en de hepatitis A vaccinatie (besmettelijke geelzucht). Echter wordt de vaccinatie tegen hepatitis A enkel aangeraden wanneer je gaat rondreizen door de natuur en onder primitieve omstandigheden verblijft. Het is verstandig om de inenting voor de zekerheid te nemen wanneer het verloop van de reis op voorhand nog niet duidelijk is.

Mocht je geen eerdere inenting tegen mazelen hebben gehad, dan is het verstandig een BMR inenting te nemen. In Zuid-Afrika is vooralsnog de kans op besmetting aanwezig, waardoor je als reiziger je op de best mogelijke manier kunt en dient te beschermen.

Let op! Ga je voordat je naar Zuid-Afrika naar een ‘gele koorts land’? Dan zijn inentingen voor Zuid-Afrika tegen gele koorts verplicht. Enkel wanneer het verblijf in het desbetreffende land heeft plaatsgevonden in de 7 dagen voor de binnenkomst in Zuid-Afrika. Dit geldt overigens niet alleen voor reizen in ‘gele koorts landen’, maar ook voor overstappen op luchthavens en verblijven langer dan 12 uur. Lees je op voorhand goed in welke landen behoren tot deze groep en neem geen enkel risico.

inentingen zuid-afrika

Malaria preventie in Zuid-Afrika

Als reiziger dien je op de hoogte te zijn van de grote aanwezigheid van malaria in Zuid-Afrika. Met name in het oostelijke gedeelte van het land, waar ook het bekende Kruger Park toe behoort, komt malaria voor. In de maanden september tot en met mei is de overlast het grootst. Om je als toerist goed te beschermen tegen malaria in Zuid-Afrika is het aan te raden om malariatabletten te gebruiken.

Naast de malariatabletten kan je nog veel meer doen om jezelf te beschermen tegen malaria in Zuid-Afrika. Zo is het gebruik van anti-muggen spray, gel of lotion met DEET sterk aan te raden. DEET is een stof die de muggen op een ander spoor brengen waardoor ze niet tot nauwelijks prikken. Vooral in Zuid-Afrika met malariamuggen is het een handig en snel te gebruiken middel. Producten met 30% DEET zijn voldoende, 40% heeft een sterkere werking maar meer dan 40% is afgeraden. Kinderen onder de 2 jaar mogen enkel de 30% DEET variant, en ook zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven kunnen enkel de 30% DEET producten gebruiken.

Naast de tabletten en anti-mug producten met DEET is een klamboe ook ontzettend handig. De muggen steken vooral in de avond, ‘s nachts en vroeg in de ochtend. Tijdens het slapen onder een klamboe verklein je de kans op steken. Ook kleding kan een steentje bijdragen en is eigenlijk van groot belang. Kies voor lange mouwen, lange broekspijpen én lange sokken om de muggen geen kans te bieden.

malaria preventie zuid-Afrika

Seksuele overdraagbare aandoeningen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een SOA en HIV endemisch gebied. Dit betekent dat in het land bepaalde SOA’s en met name HIV veel hardnekkiger heerst. Endemisch houdt in dat een ziekte voor een langere tijd op gelijke hoogte voorkomt in de bevolking. SOA’s en HIV zijn daar een zichtbaar voorbeeld van.

Als toerist in Zuid-Afrika is het belangrijk voorzichtig te zijn op seksueel gebied. Het gebruik van de juiste voorbehoedsmiddelen is ten zeerste aan te raden om besmetting te voorkomen. Ook het uitvoeren van een SOA of HIV test kan veel onzekerheden uitsluiten. Bij mensen uit een endemisch gebied is ook een Hepatitis B test aanbevolen om uit te voeren.

SOA Zuid-Afrika vaccinaties