dierentuin Schönbrunn
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Als je ooit in Wenen bent en van de natuur houdt, dan mag een bezoek aan de ‘Tiergarten‘ of dierentuin Schönbrunn niet ontbreken op je lijst. Deze bekende zoo is de oudste ter wereld en biedt een unieke ervaring voor jong en oud. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor een bezoek aan deze prachtige plek.

Een beetje geschiedenis

De geschiedenis van Tiergarten Schönbrunn gaat terug tot het jaar 1752. Keizer Frans I Stefan van Oostenrijk richtte destijds deze dierentuin op om exotische dieren te verzamelen en te tentoonstellen aan het keizerlijk hof. Sindsdien is de dierentuin uitgegroeid tot een belangrijke toeristische attractie in Wenen en een centrum voor natuurbehoud.

Vandaag de dag herbergt dierentuin Schönbrunn meer dan 700 diersoorten, waaronder zeldzame en bedreigde soorten. Het is een plek waar bezoekers kunnen genieten van een combinatie van educatieve tentoonstellingen, spannende dierenshows en ontspannende wandelingen in de prachtige tuinen.

De dierentuin is gelegen in het prachtige Schönbrunn-park, dat oorspronkelijk diende als de keizerlijke jachtgronden. Het park beslaat een oppervlakte van 160 hectare en is een van de grootste en oudste parken in Wenen.

dierentuin Schönbrunn wenen

Fokken van bedreigde diersoorten, onderzoek en educatie

Tiergarten Schönbrunn heeft een lange traditie van het fokken en behouden van bedreigde diersoorten. Het is betrokken geweest bij verschillende succesvolle fokprogramma’s, waaronder die voor de reuzenpanda’s. In 2003 werd de eerste reuzenpanda in de dierentuin geboren, wat een grote mijlpaal was voor het behoud van deze bedreigde diersoort.

Naast het behoud van diersoorten speelt de dierentuin ook een belangrijke rol in onderzoek en educatie. Het heeft verschillende onderzoeksprojecten lopen om meer te leren over het gedrag, de voeding en de voortplanting van verschillende diersoorten. Daarnaast organiseert de dierentuin educatieve programma’s en rondleidingen om bezoekers bewust te maken van het belang van natuurbescherming.

De oudste dierentuin ter wereld bezoeken

Wist je dat Tiergarten Schönbrunn de oudste dierentuin ter wereld is? Het werd opgericht in 1752 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis. Het begon als een privémenagerie voor keizer Frans I Stefan van Oostenrijk en zijn familie. In de loop der jaren groeide de collectie en werd het opengesteld voor het publiek. Vandaag de dag trekt het miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Als je door het park wandelt, zul je versteld staan van de prachtige architectuur. Dierentuin Schönbrunn in Wenen heeft verschillende historische gebouwen, waaronder het keizerlijke paviljoen, dat ooit diende als een zomerresidentie voor de keizerlijke familie. Het paviljoen is nu een museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de dierentuin.

Naast de bekende dieren zoals leeuwen, tijgers en giraffen, heeft Tiergarten Schönbrunn ook een indrukwekkende collectie van zeldzame en bedreigde diersoorten. Zo kun je hier de Przewalskipaarden bewonderen, een wilde paardensoort die ooit bijna was uitgestorven. Door fokprogramma’s en conservatie-inspanningen is hun populatie echter hersteld en kun je ze nu ook buiten de dierentuin zien.

Ga ook naar het paleis van Schönbrunn

Naast de dierentuin is het ook de moeite waard om het paleis van Schönbrunn te bezoeken tijdens je bezoek aan Wenen. Dit prachtige barokke paleis werd vroeger gebruikt als zomerresidentie door de Habsburgse monarchie. Tegenwoordig is het een UNESCO-werelderfgoed en een populaire toeristische attractie.

Wandel door de weelderige tuinen van het paleis, breng een bezoek aan de koninklijke vertrekken en geniet van het adembenemende uitzicht op de stad vanaf de Gloriette, een paviljoen op een heuvel achter het paleis. Het is een fantastische manier om je bezoek aan Tiergarten Schönbrunn compleet te maken.

Het paleis van Schönbrunn is niet alleen een prachtig voorbeeld van barokke architectuur, maar het heeft ook een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Leopold I in de late 17e eeuw en diende als zomerresidentie voor de Habsburgse keizers en keizerinnen. Het paleis heeft meer dan 1.400 kamers, waarvan er enkele open zijn voor het publiek.

Openingsuren van de dierentuin?

De dierentuin is het hele jaar door geopend, maar de exacte openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen. Over het algemeen opent de dierentuin om 9:00 uur en sluit het tussen 17:00 en 18:30 uur.

Het is ook de moeite waard om te weten dat er verschillende soorten tickets beschikbaar zijn, waaronder speciale tarieven voor kinderen, studenten en senioren. Het kopen van een ticket online kan je helpen om wachtrijen bij de ingang te vermijden.

tiergarten Schönbrunn

Of je nu alleen, met je familie of met vrienden gaat, een bezoek aan Tiergarten Schönbrunn is een geweldige manier om een dag door te brengen. Vergeet niet om comfortabele schoenen aan te trekken, want het park is groot en er is veel te zien en te ontdekken. Geniet van je tijd in de dierentuin en maak mooie herinneringen!