Schonbrunn Paleis
5/5 - (1 vote)

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan de betoverende stad Wenen? Dan is een bezoek aan het prachtige Schloss Schönbrunn Paleis absoluut een must! Dit historische paleis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de meest bezochte attracties van Wenen. Met zijn prachtige architectuur, weelderige tuinen en rijke geschiedenis is het paleis een waar juweeltje dat je niet mag missen.

Een beetje geschiedenis

Om Schloss Schönbrunn echt te begrijpen, is het belangrijk om een beetje meer te weten over de geschiedenis ervan.

Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw als jachtslot voor keizer Leopold I. In de loop der jaren onderging het echter verschillende uitbreidingen en renovaties, waaronder de transformatie tot een zomerresidentie voor keizerin Maria Theresa.

De keizerin liet het paleis op een nog grotere schaal herbouwen en vergroten, waardoor het zijn kenmerkende barokke stijl kreeg. Het paleis werd een centrum van macht en elegantie, en diende als decor voor vele belangrijke gebeurtenissen in de Oostenrijkse geschiedenis, waaronder de kroning van Keizer Karel I van Oostenrijk tot keizer van het Habsburgse rijk.

Naast zijn rol als zomerresidentie, werd Schloss Schönbrunn ook gebruikt als een locatie voor koninklijke feesten en evenementen. Het paleis was het toneel van weelderige banketten, balzalen en theatervoorstellingen die de rijke cultuur en tradities van het Habsburgse rijk weerspiegelden. De keizerlijke familie en hun gasten genoten van de prachtige tuinen en de adembenemende architectuur van het paleis.

Tijdens de Napoleontische oorlogen werd Schloss Schönbrunn tijdelijk bezet door Franse troepen. Het paleis diende als het hoofdkwartier van Napoleon Bonaparte tijdens zijn verblijf in Wenen. Na de nederlaag van Napoleon werd het paleis teruggegeven aan de Habsburgse familie en hersteld in zijn oorspronkelijke pracht en praal.

In de 19e eeuw werd Schloss Schönbrunn een belangrijke toeristische attractie. Bezoekers van over de hele wereld kwamen naar Wenen om het paleis te bewonderen en de weelderige kamers en tuinen te verkennen. Het paleis werd een symbool van de rijkdom en grandeur van het Habsburgse rijk en trok jaarlijks duizenden nieuwsgierige reizigers.

Tegenwoordig is Schloss Schönbrunn een UNESCO-werelderfgoed en een van de meest bezochte toeristische attracties in Oostenrijk. Het paleis en de tuinen zijn open voor het publiek en bieden een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van het land. Een bezoek aan Schloss Schönbrunn is een onvergetelijke ervaring die je meeneemt naar een vervlogen tijdperk van pracht en praal.

Schloss Schönbrunn Paleis

Wat allemaal zien en doen?

Schönbrunn Paleis

Als je eenmaal binnenkomt in het Schloss Schönbrunn Paleis, word je getransporteerd naar een andere tijd. De prachtige zalen en vertrekken, voorzien van indrukwekkende fresco’s, weelderige meubels en verfijnde decoraties, zullen je versteld doen staan. Mis zeker niet de imposante Grote Galerij, waar tal van historische evenementen hebben plaatsgevonden.

Wandel door de vorstelijke appartementen en bewonder de prachtige architectuur en kunstwerken. Neem een kijkje in de privévertrekken van keizerin Sisi, die bekend stond om haar legendarische schoonheid en intrigerende levensverhaal.

Een hoogtepunt van je bezoek aan Schloss Schönbrunn is ongetwijfeld de Apollo-kamer, ook wel bekend als de Spiegelzaal. Deze adembenemende zaal, bedekt met gouden ornamenten en sprankelende spiegels, werd gebruikt als locatie voor de beroemde Verdragen van Schönbrunn in de 18e eeuw.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is er ook een museum in het paleis. Het Schloss Schönbrunn Museum biedt een diepgaande kijk in de geschiedenis van het paleis en zijn bewoners. Ontdek de rijke geschiedenis van de Habsburgse dynastie en leer meer over de culturele en politieke invloeden die het paleis hebben gevormd.

De tuinen van Schloss Schönbrunn

Naast de prachtige zalen en vertrekken heeft het Schloss Schönbrunn Paleis ook uitgestrekte tuinen die het ontdekken waard zijn. De paleistuinen, die oorspronkelijk werden aangelegd in de 18e eeuw, zijn een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid. Maak een wandeling langs de kronkelende paden en bewonder de goed onderhouden bloembedden en fonteinen.

Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je de Gloriette beklimmen. Deze imposante marmeren constructie biedt een panoramisch uitzicht over de paleistuinen en de stad Wenen. Het is de perfecte plek om foto’s te maken en te genieten van het adembenemende uitzicht.

Als je meer wilt weten over de historie van het paleis, kun je ook een bezoek brengen aan het Schlosspark, waar je het Palmenhaus vindt. Dit indrukwekkende gebouw, dat dienst doet als botanische tuin, herbergt een grote verscheidenheid aan exotische planten en bloemen.

Wist je dat de tuinen van Schloss Schönbrunn ooit dienden als het zomerresidentie van de Habsburgse keizers? Deze prachtige tuinen, die zich uitstrekken over een oppervlakte van 1,2 vierkante kilometer, zijn ontworpen in de barokke stijl en zijn een van de meest bezochte toeristische attracties van Wenen.

Naast de Gloriette en het Palmenhaus, zijn er nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken in de tuinen. Maak een wandeling langs de kronkelende paden en bewonder de vele standbeelden en fonteinen die overal verspreid zijn. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Neptunusfontein, een imposante fontein die het middelpunt vormt van de tuinen.

Palmenhaus Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn

Op een steenworp afstand van het paleis vind je de Tiergarten Schönbrunn, de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. Dit prachtige park is de thuisbasis van meer dan 700 diersoorten en is een fantastische plek om te bezoeken, vooral als je reist met kinderen.

Ontmoet zeldzame dieren zoals de reuzenpanda, de Siberische tijger en de orang-oetan. Breng een bezoek aan de Pinguïnbistro en geniet van een heerlijke maaltijd terwijl je wordt omringd door deze schattige en fascinerende vogels.

Wist je dat de Tiergarten Schönbrunn oorspronkelijk werd opgericht als een keizerlijke menagerie in 1752? Het was bedoeld als een privécollectie van exotische dieren voor de keizerlijke familie. Sindsdien is de dierentuin uitgegroeid tot een wereldberoemde attractie en een belangrijk centrum voor natuurbehoud.

Als je de dierentuin bezoekt, zorg er dan voor dat je de verschillende themagebieden verkent. Van de Afrikaanse savanne tot het regenwoud. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de kinderboerderij. Daar krijgen kinderen de kans om interactie te hebben met boerderijdieren zoals geiten, schapen en konijnen.

Tiergarten Schönbrunn

Wat zijn de openingsuren van Schloss Schönbrunn?

Het Schloss Schönbrunn Paleis is gedurende het hele jaar geopend voor bezoekers. De exacte openingstijden variëren afhankelijk van wat je precies wilt bezoeken en ook per seizoen.

Houd er rekening mee dat het paleis op bepaalde dagen gesloten kan zijn vanwege speciale evenementen of onderhoudswerkzaamheden.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, tuinen of dieren, Schloss Schönbrunn heeft voor iedereen iets te bieden. Plan je bezoek zorgvuldig, zodat je genoeg tijd hebt om alles te zien en te ervaren wat dit prachtige paleis te bieden heeft.