Noorderlicht in Ijsland
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Spot het Noorderlicht in IJsland

Voor veel mensen staat het op de bucketlist: het spotten van het magische Noorderlicht! In IJsland kun je dit bijzondere natuurverschijnsel bekijken, maar… wat is het Noorderlicht eigenlijk en op welke dingen moet je letten wanneer je het licht graag wilt zien? We nemen je mee naar IJsland waar we je kennis laten maken met de belangrijkste aspecten van het Noorderlicht: wanneer kan je het spotten en waar kun je het zien? Goede reis!

Wat is het Noorderlicht?

In het noordelijke deel van Europa (en soms zelfs in het noorden van Nederland!) in onder andere de landen Zweden, IJsland en Noorwegen kun je in de koude maanden het Noorderlicht spotten. Dit licht wordt ook wel het poollicht of, met een sjiekere naam, de Aurora Borealis genoemd. Je herkent het Noorderlicht aan dansende groene strepen hoog aan de hemel. Dit licht wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die de zon afstoot, ook wel zonnewind genoemd. Wanneer deze deeltjes in aanraking komen met de atmosfeer van de aarde worden er lichtdeeltjes aangemaakt. Als deze botsingen heftig genoeg zijn kunnen we deze lichtdeeltjes bekijken met het blote oog. Dat is het Noorderlicht. Des te noordelijker je in Europa gaat, des te groter de kans is dat je deze groene magie kunt spotten. In IJsland heb je bijvoorbeeld een grote kans om het Noorderlicht te kunnen bekijken.

noorderlicht in ijsland
Groene lichtflitsen kleuren de hemel boven Ijsland mooi in. Het noorderlicht in Ijsland is prachtig!

Waar zie je het Noorderlicht in IJsland?

Hetzelfde als voor Europa geldt ook voor IJsland: des te noordelijker je bent in IJsland, des te groter de kans is dat je het Noorderlicht kunt spotten. Toch kun je het groene licht ook zien rondom het bruisende Reykjavik ondanks dat je daar veel te maken krijgt met lichtvervuiling.

Vanuit Reykjavik worden diverse bus- en autotrips georganiseerd waarbij je net buiten de stad op het licht kunt jagen. Het is eigenlijk bijna een verplichting om met zo’n tour mee te gaan, want het Noorderlicht is bijzonder eigenwijs en het laat zich niet altijd zien. Het móet helder zijn om het licht te kunnen bekijken, maar zelfs wanneer het helder is hoeft dit niet te betekenen dat je de groene stroken in de lucht te zien krijgt.

Je kunt dus nog zo lang als je wilt naar een heldere lucht staren, wanneer de botsingen van de lichtdeeltjes niet sterk genoeg zijn zal er vrijwel niets aan de hemel verschijnen. De tours en excursies die vanuit Reykjavik vertrekken houden nauw contact met elkaar en met bepaalde uitkijkposten en weten dus perfect waar het noorderlicht wordt gezien.

Wanneer is de beste periode?

Het Noorderlicht is dus niet altijd zichtbaar. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat het donker is. In de landen rondom de poolcirkel is het in de wintermaanden langer wel dan niet donker. In sommige landen en op bepaalde plek wordt het soms zelfs niet eens licht voor een maand of twee!

In IJsland laat de zon zich in de winter maar een aantal uren zien: tussen 14 en 15 uur in de middag gaat de zon alweer onder. Vanaf half augustus tot ongeveer half april heb je een kans om dit natuurverschijnsel in IJsland te bekijken. In de maanden december tot en met februari heb je de grootste kans op de Aurora Borealis: in deze maanden is het het donkerst in IJsland.

Het Noorderlicht in de zomer bekijken? Kleine kans: het wordt in de zomer niet donker genoeg om het licht te bekijken. Rond 21 juni gaat de zon zelfs helemaal niet onder! Wil je er dus zeker van zijn dat je een kans hebt om het groene licht te bekijken, dan moet je echt in de wintermaanden richting IJsland gaan.

aurora borealis ijsland
Het noorderlicht, het poollicht of de Aurora Borealis. Een magisch spektakel van moeder natuur!

Noorderlicht zien

Heb je een reis geboekt naar IJsland in de winter en hoop je stiekem op het Noorderlicht? Geef het dan zeker een paar dagen de kans: met een beetje geluk zie je het meteen de eerste avond, maar wees niet teleurgesteld wanneer dit niet zo is. De meeste kans op het Noorderlicht heb je wanneer je op een aantal dingen let.

Blijf meerdere dagen op een mooie, donkere plek in IJsland of reis het eiland rond met de auto en ontdek zo zelf waar je het licht het beste kunt aanschouwen. Het weer heeft veel invloed op de zichtbaarheid van het licht: met bewolking kun je natuurlijk niks zien. Daarnaast ligt het er dus ook aan hoe sterk de lichtdeeltjes zijn. Ga dus niet met de pakken neer zitten wanneer je het licht niet meteen ziet: neem de tijd en geniet ervan wanneer het zo ver is.

noorderlicht in ijsland
Om het noorderlicht in Ijsland te kunnen zien moet je geluk hebben. Maar eens je het ziet… Wow!

Fotografietips Noorderlicht

Wanneer het groene licht boven je danst wil je het natuurlijk zo mooi mogelijk vastleggen met je fotocamera. De camera van een gewone smartphone is niet geavanceerd genoeg om een mooi beeld vast te leggen.
Het is daarom aan te raden om een DSLR-camera mee te nemen die je manueel kunt instellen. Zoek een mooie locatie uit waar je het Noorderlicht eventueel kunt spotten. Denk hierbij aan een mooie plek in de natuur zonder afleiding van gebouwen, auto’s of andere bouwwerken.

Neem een statief mee om het licht zo goed en stabiel mogelijk te kunnen vastleggen. Gebruik hierbij een groothoeklens om het beeld zo breed mogelijk mee te kunnen pakken. Dan is het tijd om je camera handmatig in te stellen: voor velen is dit eventjes lastig, maar zodra je het doorhebt is het een piece of cake !

  • Zet de sluitertijd op 15 tot 25 seconden.
  • Stel je ISO zo laag mogelijk in om ruis te voorkomen (begin vanaf 200). Is het toch te donker? Zet de ISO dan een stukje hoger maar niet hoger dan 1600.
  • Zet het diafragma zo hoog mogelijk: een kleinere opening is het handigst wanneer je objecten of mensen in de voorgrond scherp wilt hebben. Een grotere opening is handig wanneer het puur om de lucht gaat
  • Kijk naar de snelheid van het licht: verplaatst het licht zich snel, wellicht te snel voor je sluitertijd? Zet de sluitertijd dan iets lager.

Bovenstaande tips voor de instellingen van je camera zijn puur een richtlijn. De heftigheid van het Noorderlicht is overal anders: het beste is dus om eerst een paar foto’s te schieten en te spelen met de instellingen. Stel je camera bijvoorbeeld in op ISO 400, diafragma 4 en sluitertijd 15 seconden en kijk hoe het groene licht op het scherm van je camera is.

Extra tips:

  • Neem een afstandsbediening mee om je camera op een afstandje te kunnen bedienen. Zelfs de kleinste beweging van bijvoorbeeld het indrukken van de knop kan namelijk al te zien zijn in je foto.
  • Neem tevens een of meerdere extra batterijen mee: door de kou in de wintermaanden lopen accu’s sneller leeg dan normaal. Het zou jammer zijn dat je camera leeg is wanneer je net een mooi plaatje wilt schieten.
  • Last but not least: het is van groot belang dat je je eigen camera goed kent en op de juiste manier weet te bedienen. Oefen bijvoorbeeld vooraf met (nacht)fotografie en de correctie instellingen van je camera. Op die manier weet je wanneer het groene licht aan de hemel danst precies wat je moet doen om het vast te kunnen leggen en kun je zelfs tegelijkertijd genieten van het prachtige verschijnsel.
noorderlicht fotograferen
Vergeet je statief en camera niet mee te nemen naar Ijsland!

Handige apps: app Noorderlicht

Er bestaan een aantal handige applicaties voor op je smartphone waarmee je de voorspelling Noorderlicht in IJsland kunt volgen. Zo heeft Voigt Travel de speciale NoorderlichtApp ontwikkeld: een handige applicatie waarmee je niet alleen de Aurora Borealis kunt tracken maar waar je ook diverse tips (offline!) kunt bekijken omtrent het fotograferen van het Noorderlicht.

Verder kun je er meer algemene informatie vinden over het (ontstaan van het) licht en zie je een kaart waar je de verwachtingen van het licht kunt bekijken. De NoorderlichtApp is handig en onmisbaar wanneer je naar IJsland gaat voor het Noorderlicht. Het grote voordeel is dat je het grootste deel van de app offline kunt gebruiken. Naast deze app zijn er een aantal handige websites om de activiteit van het Noorderlicht bij te houden. Aurora Service biedt je actuele verwachtingen van het licht aan en via Poollicht.be kom je ook meer te weten over het Noorderlicht.

Lokale mythologie over het Noorderlicht

De Aurora Borealis is een bijzonder natuurverschijnsel, dat is een ding wat vast staat. Er bestaan verschillende mythologieën en volksverhalen over het Noorderlicht. Dat is niet zo heel gek: de wetenschap rondom de ontdekking van het licht heeft door de jaren heen een verklaring geleverd voor het Noorderlicht en sinds de komst van het internet kunnen we met één muisklik op de knop meer te weten komen over het licht.

Tientallen jaren geleden kon dat niet en dachten velen dat het Noorderlicht iets heel anders was dan een zonnewind. Zo dachten de Samen jarenlang dat het Noorderlicht een soort compensatie was voor het ontbreken van het dagelijkse zonlicht in de koude wintermaanden. Zij geloofden er diep in dat je met verschillende handelingen het Noorderlicht kon aantrekken: zo zou het wapperen met een zakdoek het licht bijvoorbeeld tevoorschijn kunnen komen.

Tot de achttiende eeuw waren veel Scandinaviërs ervan overtuigd dat het licht ontstaan was door geesten: overleden mensen die nog niet klaar waren met het leven op aarde en dat op deze manier wilden laten zien aan hun familieleden.

Ben je er klaar voor om het groene licht zelf te ontdekken? Veel plezier!

vakantie noorderlicht ijsland
Een vakantie richting het noorderlicht stelt nooit teleur!

Noorderlicht IJsland tours

Wil je zeker zijn dat je het noorderlicht te zien krijgt? Dan is een excursie misschien wel iets voor jou. Bovendien kan je via GetYourGuide ook gratis annuleren tot 24u op voorhand.