circus maximus
5/5 - (1 vote)

Het Circus Maximus is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Het is een plek die doordrenkt is van geschiedenis, met een verhaal dat teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus. Het Circus Maximus was ooit het grootste stadion van het Romeinse Rijk en is nu een openbaar park.

Geschiedenis van het Circus Maximus

De geschiedenis van het Circus Maximus is diep geworteld in de vroege dagen van Rome. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 6e eeuw voor Christus door koning Tarquinius Priscus en werd gebruikt voor openbare spelen, zoals wagenrennen, atletiekwedstrijden en gladiatorengevechten.

Door de eeuwen heen werd het Circus Maximus verschillende keren herbouwd en uitgebreid, met name door Julius Caesar en keizer Trajanus. Op zijn hoogtepunt kon het stadion naar schatting 250.000 toeschouwers herbergen, waardoor het een van de grootste stadions van de antieke wereld was.

De bouw van het Circus Maximus

Het Circus Maximus werd gebouwd in de vallei tussen de Palatijnse en Aventijnse heuvels. Het stadion was oorspronkelijk 621 meter lang en 118 meter breed, waardoor het een van de grootste bouwwerken van het Romeinse Rijk was.

De structuur van het Circus Maximus was indrukwekkend. Het bestond uit een lang, ovaalvormig renbaan, omgeven door zitplaatsen op drie niveaus. Aan de ene kant van het stadion stond de keizerlijke tribune, waar de keizer en zijn gevolg de spelen konden bekijken.

Belangrijke gebeurtenissen in het Circus Maximus

Het Circus Maximus was het toneel van talrijke historische gebeurtenissen. Een van de meest bekende is de brand van Rome in 64 na Christus, die begon in de winkels rond het Circus Maximus en zich snel verspreidde naar de rest van de stad.

Naast de wagenrennen en atletiekwedstrijden, werd het Circus Maximus ook gebruikt voor verschillende andere openbare evenementen, zoals militaire parades, triomftochten en gladiatorengevechten. Het was ook de locatie van de Ludi, de openbare spelen die werden gehouden ter ere van de goden.

Architectuur van het Circus Maximus

De architectuur van het Circus Maximus is een weerspiegeling van de grootsheid van het Romeinse Rijk. Ondanks de vele veranderingen en renovaties door de eeuwen heen, heeft het stadion zijn kenmerkende vorm en structuur behouden.

De Spina

De Spina was het middelpunt van het Circus Maximus. Het was een lange, smalle barrière die de renbaan in tweeën deelde, waardoor de wagenmenners een uitdagende bocht moesten maken om eromheen te racen.

De Spina was versierd met verschillende monumenten en standbeelden, waaronder een obelisk die nu op het Piazza del Popolo staat. Deze obelisk, bekend als de Obelisco Flaminio, werd oorspronkelijk in Egypte gemaakt en later naar Rome gebracht door keizer Augustus.

De zitplaatsen

De zitplaatsen in het Circus Maximus waren verdeeld in drie niveaus, met de beste plaatsen gereserveerd voor de keizer en de Romeinse elite. De rest van de zitplaatsen waren beschikbaar voor het gewone volk, hoewel er strikte regels waren over wie waar mocht zitten.

De zitjes waren gemaakt van hout en waren bedekt met marmeren platen om de toeschouwers te beschermen tegen de hitte van de zon. Ze waren zo ontworpen dat ze een goed zicht op de renbaan boden, ongeacht waar je zat.

Bezoek aan het Circus Maximus

Vandaag de dag is het Circus Maximus een openbaar park en een populaire plek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Hoewel er weinig overblijft van de oorspronkelijke structuur, zijn er nog steeds sporen van zijn glorieuze verleden te zien.

Het park is gratis toegankelijk en is een geweldige plek om te ontspannen, te picknicken of gewoon te genieten van het uitzicht op de omliggende heuvels. Er zijn ook regelmatig evenementen en concerten in het park, waardoor het een levendige en dynamische plek is om te bezoeken.

circus maximus rome

We hopen dat deze gids je heeft geholpen om meer te leren over het Circus Maximus en dat het je bezoek aan deze iconische plek nog aangenamer zal maken. Geniet van je bezoek aan het Circus Maximus en de vele wonderen die het te bieden heeft!