weekend amsterdam
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Voor veel mensen die een weekendje weg naar Nederland boeken is de hoofdstad de eindbestemming.
Tijdens een weekend Amsterdam valt namelijk van alles te doen. De oude binnenstad staat bol van de monumentale panden die samen met de karakteristieke grachten het decor van eindeloze wandelingen vormen. Onderweg passeer je tal van leuke winkels, zoals warenhuizen, boetiekjes en hippe horecagelegenheden.

Rond het Museumplein bevinden zich onder meer het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, trekpleisters waar je geweest moet zijn tijdens een korte citytrip naar Nederland. Actief de stad en omgeving verkennen kan natuurlijk ook. Per rondvaartboot, lopend of zoals het een ware Nederlander betaamt: op de fiets. Als de avond valt kan er uit een van de honderden uitgaansgelegenheden gekozen worden om de dag af te sluiten en de nacht in te luiden.
Van bruincafés met een authentieke sfeer tot concertzalen met bekende artiesten en discotheken met bekende dj’s, een weekendje weg naar Amsterdam biedt het allemaal.

weekendje weg amsterdam

Een weekend Amsterdam: met de auto of het openbaar vervoer?

Als je een weekendje weg naar Amsterdam boekt is het mogelijk om met de auto of het openbaar vervoer te gaan. Houd er wel rekening mee dat parkeren in de binnenstad over het algemeen erg duur is. Gelukkig zijn er rond de centrumring tal van P+R-parkeerplaatsen (download hier een lijstje met alle locaties).
Hier kun je de auto voor een volledig tarief parkeren en vervolgens per tram, trein, bus of metro naar het centrum laten brengen. In de binnenstad zelf liggen de hotspots op loop- en fietsafstand van elkaar. Het netwerk van openbaar vervoer zorgt ervoor dat je praktisch op elke straathoek kunt op- en uitstappen.

weekend naar amsterdam

Hoe ziet een weekend Amsterdam eruit?

Zaterdag

Na aankomst op zaterdag in dat leuke hotel aan een van de grachten is het tijd om de stad te verkennen. Begin met de gezellige sfeer van de Albert Cuypmarkt en sla alvast wat eten en drinken in voor de stadswandeling die je gaat maken.

Een weekendje weg naar Amsterdam is niet compleet zonder bekende locaties, zoals het Museumplein, Leidseplein, de Wallen en de Magere Brug te hebben gezien. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen zich ’s middags vermaken in bekende musea, zoals het Rijksmuseum, Anne Frank Museum of het Stedelijk Museum. Let op dat het hier erg druk kan zijn dus wie dat wil vermijden kan beter ’s ochtends vroeg gaan. Andere musea die interessant en minder bezocht worden zijn fotografiemuseum FOAM, het Tropenmuseum en het Scheepvaartmuseum.

Met kinderen op stap? Neem die dan mee naar wetenschapsmuseum Nemo of ga een middagje dieren kijken in Artis, de oudste dierentuin van het land. Ook wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds is voor iedereen een leuk uitstapje.

Als de avond valt wordt de stad er alleen maar gezelliger op. Er zijn veel eetgelegenheden die voor ieder wat wils bieden. Van sterrenrestaurants tot fastfoodketens of een gewone, betaalbare hap.
Op een warme zomeravond kun je met een belegd broodje onderuitzakken in het Vondelpark, of neem plaats op een terrasje langs een van de grachten.

Een aanrader is het Amsterdam Light Festival, dat in de donkere maanden plaatsvindt. De door kunstwerken verlichte grachten maken een weekend Nederland extra memorabel. Later op de avond kun je terecht in Tuschinski voor een film, Theater Carré voor een voorstelling of poptempel Paradiso voor een concert van je favoriete artiest.

Echte feestgangers kunnen op en rond het Rembrandtplein of Leidseplein de clubs in om het tot vroeg in de ochtend gezellig te maken.

Zondag

Wie zondagochtend vroeg opstaat kan genieten van een metropool in rust. Een schril contrast met de drukte die je er de avond ervoor nog hebt gezien. Neem de tijd om mooie foto’s van de gebouwen te maken of neem de pont over het IJ naar Amsterdam Lookout.

Deze toren geeft je het mooiste uitzicht over de stad en is gevestigd naast EYE, een filmmuseum waar je ook nog eens lekker kunt eten en drinken. Maak vervolgens een wandeling door de Negen Straatjes, een buurt die vol zit met tweedehandswinkeltjes en boetiekjes.

citytrip naar amsterdam

Maandag

Mocht je maandag nog tijd hebben, dan is het een goed idee om de omgeving per fiets te verkennen. Daarmee kun je een bezoekje brengen aan tal van culturele attracties in de omgeving. Zo zijn de Zaanse Schans, schiereiland Marken en vissersdorp Volendam allemaal goed te bereiken per tweewieler.
Deze locaties laten goed zien hoe het leven in de omgeving er vroeger uitzag. De karakteristieke huisjes springen in het oog en de oude ambachten worden er nog steeds beoefend.

Vergeet ook zeker niet om een lokale lekkernij, zoals een stukje kaas of vis te proeven! En wie net als vissen ook van het water houdt kan gemakkelijk naar het strand. De Nederlandse kust is goed te bereiken per fiets of openbaar vervoer. Neem de trein rechtstreeks naar Zandvoort of ga met een bootje het Markermeer op.
Een weekendje weg naar Nederland bestaat uit meer dan een bezoek aan de hoofdstad.

feesten in Amsterdam tijdens het weekend

[hotdeal city=”Amsterdam”]