eSim buitenland
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

In de moderne wereld van telecommunicatie is er een ontwikkeling geweest die het reizen naar het buitenland een stuk gemakkelijker heeft gemaakt: de eSIM. Maar wat is een eSIM eigenlijk en hoe werkt het als je naar het buitenland gaat? In dit artikel zal ik een duidelijke uitleg geven over eSIM en hoe het werkt als je in het buitenland bent.

Wat is een eSIM?

Een eSIM, ook wel een ‘embedded SIM’ genoemd, is een ingebouwde SIM-kaart in je telefoon of ander apparaat. In tegenstelling tot een traditionele SIM-kaart, die je fysiek in je toestel moet plaatsen, is een eSIM een virtuele SIM. Dit betekent dat je geen fysieke kaart hoeft te verwisselen wanneer je van provider wilt veranderen én dat je je eigenlijke SIM uit België gewoon in je apparaat mag laten zitten.

Voordelen van een eSIM

1. Gemak: Met een eSIM hoef je geen fysieke SIM-kaarten te verwisselen wanneer je van land naar land reist. Je kunt eenvoudig van provider wisselen via de instellingen van je telefoon.

2. Kan op voorhand geregeld worden: Je kunt een eSIM al op voorhand aanschaffen en activeren. Pas wanneer je ter plekke bent en data roaming op je eSIM aanzet zal je plan geactiveerd worden. Op deze manier heb je onmiddellijk internet als je vliegtuig geland is.

3. Je verliest geen tijd meer: Je hoeft niet meer ter plekke naar een SIM kaart te zoeken of lang in de rij te wachten vooraleer het jouw beurt is om een ’tourist SIM card’ te kopen.

3. Meerdere profielen: De meeste telefoons ondersteunen meerdere eSIM-profielen, wat betekent dat je verschillende mobiele abonnementen op één apparaat kunt hebben. Dit kan handig zijn voor zakenreizigers of mensen die vaak internationaal reizen.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een eSIM:

1. Beperkte ondersteuning: Hoewel eSIM steeds populairder wordt, ondersteunen alleen maar de nieuwe telefoons het. Het is belangrijk om te controleren of jouw smartphone eSIM-diensten kan installeren voordat je op reis gaat.

2. Je hebt internetverbinding nodig om te activeren: Aangezien eSIM een virtuele SIM-kaart is, moet je een stabiele internetverbinding hebben om het kaartje te downloaden. Het is dus belangrijk dat je dit op voorhand doet, of op je hotelkamer waar je een stabiele internetverbinding hebt (maar dan heb je geen internet totdat je je eSIM daar activeert).

Controleer of jouw telefoon geschikt is voor eSIM

Niet alle telefoons ondersteunen eSIM, dus het is belangrijk om te controleren of jouw telefoon compatibel is voordat je op reis gaat. Op de website van de fabrikant of in de gebruikershandleiding van je telefoon kun je vinden of eSIM wordt ondersteund en hoe je het kunt activeren.

Wij maakten een lijstje met alle eSim compatibele telefoons en toestellen.

eSIM binnen Europa of wereldwijd gebruiken: wat zijn de verschillen?

Als je eSIM wilt gebruiken tijdens je reis naar het buitenland, is het ook belangrijk om te begrijpen wat de verschillen zijn tussen het gebruik van eSIM binnen Europa en wereldwijd.

eSIM op vakantie

Binnen Europa

Binnen Europa heb jij als Belg of Nederlander geen eSim nodig. Er is namelijk overal gratis roaming.

Let op: een eSim voor Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is wel nodig!

Buiten Europa

Als je internet wilt buiten Europa, dan zal je altijd een eSim moeten aanschaffen. Prijzen zijn verschillend van land tot land en van provider tot provider.

Kies de juiste eSIM-provider voor jouw reisbehoeften

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om de juiste eSIM-provider te kiezen die past bij jouw reisbehoeften.

Wij raden AirAlo en HolaFly aan, maar je kunt ook eens kijken naar andere mogelijheden bij bijvoorbeeld GetYourGuide.

AirAlo

Wij testten AirAlo intussen al op een vijftal bestemmingen. Dit zijn de belangrijkste punten:

 • Vrij goedkoop.
 • Je kunt kiezen hoeveel GB je nodig hebt.
 • Heel goede customer support.
 • Je krijgt waarschuwingen als je nog 10% van je data over hebt.
 • Duidelijke instructies om te installeren en als het niet lukt helpt de customer service je erg snel.

HolaFly

Ook HolaFly probeerden we uit op ongeveer vijf bestemmingen. Dit zijn onze bevindingen:

 • Duurder, maar…
 • Je hebt standaard een onbeperkt aantal GB.
 • Hierdoor is het ook ideaal om te streamen of als persoonlijke hotspot te gebruiken en om met andere reizigers te delen.
 • Heel goede customer support.
 • Duidelijke instructies om te installeren en als het niet lukt helpt de customer service je erg snel.
 • Kortingscode van 5%: 5%OFF.

eSIM internationaal gebruiken

Slimme keuzes maken voor internationale bundels

De meeste eSIM-providers (ook HolaFly en AirAlo) bieden internationale bundels aan. Afhankelijk van je behoeften en de duur van je reis, kan dit interessant zijn om te overwegen. Zeker als je een rondreis door verschillende landen plant, is het slim om deze bundels te vergelijken en te evalueren op basis van je verwachte gebruik.

Vraag jezelf af hoeveel data je nodig hebt, hoeveel minuten je verwacht te bellen en of je ook sms’jes wilt versturen. Door een passende bundel te kiezen, kun je kosten besparen en je reiservaring optimaliseren.

Snel en eenvoudig eSIM activeren in het buitenland

Het activeren van een eSIM in het buitenland kan snel en eenvoudig zijn, maar het vereist een paar stappen. Afhankelijk van het besturingssysteem van je telefoon, zijn er verschillende manieren om eSIM te activeren:

eSIM Buitenland activeren

eSIM activeren op iOS

Hieronder algemene tips over hoe je een eSim kunt activeren op een iPhone. Normaal gezien geeft de eSIM provider (AirAlo of HolaFly) ook heel duidelijke info mee over hoe dit moet.

 • Ga eerst naar instellingen.
 • Kies ‘Mobiel netwerk’ en daarna ‘Voeg e-sim toe’.
 • Kies ‘Gebruik QR-code’.
 • Scan de QR-code die je hebt gekregen. Je moet hiervoor dus wel een ander apparaat in de buurt hebben: ofwel van je reismaatje, ofwel op je computer of tablet bijvoorbeeld. Je kunt ook kiezen voor ‘Voer info handmatig in’.
 • De volgende instructies worden op je iPhone meegegeven.

eSIM activeren op Android

Hieronder algemene tips over hoe je een eSim kunt activeren op een Android telefoon. Je eSIM provider (AirAlo of HolaFly) zal ook altijd heel duidelijke info meegeven over hoe dit moet.

 • Ga eerst naar instellingen.
 • Kies daar voor ‘Verbindingen’ en daarna ‘SIM-kaartbeheer’.
 • Kies daarna voor ‘eSIM toevoegen’.
 • Kies dan voor ‘QR-code scannen’.
 • Scan de QR-code die je hebt gekregen. Je moet hiervoor dus wel een ander apparaat in de buurt hebben: ofwel van je reismaatje, ofwel op je computer of tablet bijvoorbeeld.
 • Verdere instructies worden op je Android telefoon meegegeven.

Niet vergeten: dataroaming aanzetten op je eSim en uitzetten op je primaire simkaart

Als je jouw eSIM wilt gebruiken om toegang te krijgen tot mobiele data in het buitenland, moet je ervoor zorgen dat de dataroaming is ingeschakeld op je nieuwe eSIM-profiel. Anders zal je internet namelijk niet werken!

Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat de dataroaming is uitgeschakeld op je primaire simkaart om onverwachte kosten te voorkomen.

Is een eSim veilig?

Over het algemeen kan worden gesteld dat eSIM een veilige optie is voor internationaal reizen. Het wordt ondersteund door de meeste grote providers en biedt dezelfde beveiligingsmaatregelen als traditionele SIM-kaarten. Het is echter altijd verstandig om voorzichtig te zijn en je apparaat te beveiligen met wachtwoorden en biometrische authenticatie om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Een eSIM biedt veel voordelen voor reizigers die naar het buitenland gaan. Het gemak en de flexibiliteit maken eSIM een aantrekkelijke keuze. Met deze duidelijke uitleg over eSIM en hoe het werkt in het buitenland, ben je goed voorbereid om van je reis te genieten zonder gedoe met fysieke SIM-kaarten!