zwemmen met haaien
4.6/5 - (27 votes)
Veel mensen zouden nog voor geen geld ter wereld willen zwemmen met haaien. Ze hebben het beeld dat deze zogenaamde bloeddorstige dieren hen met huid en haar zullen verslinden wanneer ze nog maar in hun buurt komen.
Dat is jammer, want haaien zijn absoluut niet zo gevaarlijk als men wel denkt. Wij zetten voor jou even op een rijtje hoe gevaarlijk zwemmen met haaien is en de top vijf beste plaatsen waar je deze wonderen van de natuur van dichtbij kunt bekijken!
 zwemmen met haaien

Een fantastische en belangrijke vis

Er zijn verschillende soorten van deze fantastische vis waarbij de witte haai (of mensenhaai) de bekendste is.
Bijna even bekend is zijn neefje de stierhaai, wiens naam hij te danken heeft vanwege zijn tendens om zijn prooi te kopstoten. Hij lijkt een beetje op de witte haai, zij het een beetje geblokter en kleiner. Het is de enige haai die gedurende langere periodes in zoetwater kan zwemmen en men heeft hen zelfs in rivieren en meren gespot!
Deze vissen kunnen dus best intimiderend zijn als het toproofdier dat ze zijn, toch zijn ze een van de meest vitale onderdelen van het mariene ecosysteem om onze oceanen gezond en gebalanceerd te houden.
zwemmen met haaien

Is zwemmen met haaien gevaarlijk?

De vraag die op eenieders lippen brand is: zullen haaien je verwonden of opeten? Hebben ze een speciale reukzin waarmee ze mensen kunnen opjagen? Hoe groot is de kans dat je wordt aangevallen door een haai?
Dit zijn allemaal goede vragen, zeker als je van plan bent te zwemmen met deze prachtdieren.
Wat je moet weten over hoe gevaarlijk haaien zijn is dat er elk jaar meer mensen sterven door koeien of door het vallen van kokosnoten op hun hoofd (wat verrassend genoeg meer voorkomt dan je denkt!) dan door een haaienaanval.
Je hoeft dus niet bang te zijn en je kan dat afschrikwekkende beeld dat je hebt uit Jaws best uit je hoofd zetten wanneer je gaat zwemmen met haaien.
Wat je wel moet onthouden is dat elk dier, wild of gedomesticeerd (vergeet de koeien niet!) uit angst of territoriale agressie kan handelen wanneer iemand hun territorium betreedt.
Maar algemeen zijn wilde dieren niet op zoek naar mensen om aan te vallen of op te eten. Denk eraan dat de kans groter is te sterven door een verfrissende tropische vrucht op je hoofd te krijgen dan dat je in de maag van een haai belandt!
is zwemmen met haaien gevaarlijk

Haaien bezichtigen vanuit een kooi

Wil je deze zeedieren graag zien, maar ben je toch nog een beetje bang van hun? Geen probleem! Er bestaan meer dan genoeg mogelijkheden om de haaien vanop een veilige afstand te bekijken. Denk daarbij aan aquaria, maar om het toch ook iets spannender te maken… Vanuit een kooi!

In Zuid-Afrika (Kaapstad) en Australië zijn er bijvoorbeeld heel wat uitstapjes die je vanop een boot in het water laten zakken in een sterke, stalen kooi. Met behulp van lokaas worden de grote witte haaien gelokt, en kan jij je vergapen aan deze gigantische dieren zonder doodsangsten te moeten uitstaan.

Kijk eens naar deze excursies:

» Alle tours en excursies om met haaien te zwemmen

Verschillende mogelijkheden om te zwemmen met haaien

Er zijn meer dan 440 bekende haaiensoorten in onze oceanen die verschillende testen van evolutie en geologische uitsterving met glans hebben doorstaan. Elke levende haai heeft het tot de meest recente levensronde gebracht en draagt zijn steentje bij aan het grote plaatje van onze oceanen door te zorgen voor een gezonde balans van mariene diversiteit waardoor de oceanen kunnen gedijden.
Wanneer je wil zwemmen met haaien heb je verschillende opties om deze fantastische wezens van dichterbij te bekijken. De beste manieren zijn snorkelen en duiken. Je kunt altijd in een kooi duiken (maar dat is wel een beetje valsspelen, natuurlijk).
Bedenk wel dat men hierbij de haaien lokt met aas: men gooit de ingewanden van vissen en bloed in het water waardoor de haaien agressief reageren en hun natuurlijke eetpatronen verstoord worden.

zwemmen met witte haaien kooi

Laten we nu overgaan naar de top vijf beste bestemmingen om te zwemmen met haaien.

1. De Bahama’s

Haaien die je kan bezichtigen: witte haai, hamerhaai, citroenhaai

Als je meer dan één soort haai wil tegenkomen moet je in de Bahama’s zijn want hier vind je een rijkere diversiteit dan in eender welke andere locatie waar je kunt zwemmen met haaien.
Je vindt hier haaien gaande van de mensenhaai tot kleine haaitjes en je kan hier zwemmen zonder kooi. Hier kan je snorkelen of duiken met de majestueuze hamerhaaien, die normaal in scholen van meer dan 100 exemplaren reizen en tot zes meter lang kunnen worden.
Citroenhaaien zijn ook populair in dit Caraïbisch paradijs, die hun naam te danken hebben aan hun geelachtige kleur. Ze zijn typisch iets kleiner (2,4 tot 3,6 meter) en zijn zachtaardiger wat hen de bijnaam “puppy’s van de zee” heeft opgeleverd.

zwemmen met haaien bahama's

2. De Farallon Islands – Verenigde Staten
Haaien die je kan bezichtigen: witte haai

Net voorbijde kust van San Francisco kan je de boot nemen naar de Farallon Islands om met mensenhaaien te zwemmen. Men zegt dat de witte haaien hier tot de grootste ter wereld behoren. Deze uitstap verschilt van vele anderen omdat men focust op het beschermen van de natuur van het gebied. Andere tours zullen aas in het water gooien om de haaien te voederen, maar hier is het doel de haaien op een natuurlijke wijze te zien eten.
Zoals eerder vermeld is de mensenhaai een bekend figuur in de mariene wereld. Hij kan tot wel zes meter groot worden en kan gevonden worden in verschillende delen van de wereld in zowel koude als tropische wateren van Australië, Californië, Japan, Chili en Oceanië.

De bekendste en dichtstbevolkte regio is Zuid Afrika, de enige plek waarvan men weet dat deze bad boys de oppervlakte van het water doorbreken en tot drie meter hoog (met een snelheid tot 40 km/u) kunnen springen!

zwemmen met witte haaien

3. De Malediven 
Haaien die je kan bezichtigen: tijgerhaai, oceanische witpunthaai, hamerhaai, rifhaaien zoals de squatina en zwartpuntrifhaai

Naast de kust van Indië is dit een deel van de wereld dat reizigers niet zo heel vaak bezoeken. Zij die het wel doen zullen ontdekken dat de resorts hier unieke activiteiten aanbieden zoals de mogelijkheid om te zwemmen met haaien. Van de Malediven wordt gezegd dat het een van de veiligste plekken ter wereld is om te zwemmen met haaien. Het is zelfs geschikt voor mensen die hun kinderen mee willen nemen op expeditie. Sinds 1540 werd er amper één haaienaanval genoteerd die zelfs niet fataal was.
De tijgerhaai kan gemakkelijk geïdentificeerd worden door zijn tijgerachtige zijstrepen, hoewel ze als jongeren luidpaardachtige vlekken hebben die met verloop van tijd uitgerokken worden en in strepen veranderen. Tijgerhaaien kan je vinden in voornamelijk tropische wateren zoals de Caraïben, Hawaï, de Golf van Mexico maar zelfs zo noordelijk als Japan en zuidelijk als Nieuw Zeeland. Ze kunnen tot wel zes meter lang worden en er wordt hevig op hen gevist voor hun huid, olievetten en levers die extreem rijk zijn aan vitamine A die in olie wordt omgezet.
Oceanische witpunthaaien staan ook gekend als de wolven van de oceaan en zwerven rond in de Grote, Indische en Atlantische Oceaan. Ze kunnen tot vier meter worden en zijn grof wild vanwege hun vinnen voor haaienvinnensoep, waardoor hun populatie jammer genoeg sterk is afgenomen.

zwemmen met haaien hamerhoofdhaai malediven

4. Ningaloo Reef – Australië
Haaien die je kunt bezichtigen: walvishaaien

Het Ningaloo Reef ligt op de koraalkust van west Australië en barst van marien leven en oogverblindende wateren. Walvishaaien zijn geweldige dieren om mee te duiken en met hun lengte van twaalf meter de grootste vis in de zee (dezelfde grootte als een bus!). Deze zachtaardige giganten leven op plankton en zijn een wonder om van dichtbij te aanschouwen. De tours die in Ningaloo worden aangeboden verhogen meestal het bewustzijn van deze bedreigde diersoort alsook hoe hen te beschermen en op een verantwoordelijke manier van hen te genieten.

Met walvishaaien kan je ook zwemmen rond de kusten van Mexico, de Filipijnen en Thailand.
Wil je graag met walvishaaien zwemmen? Kijk eens naar de tours en excursies op deze pagina.

zwemmen met walvishaaien

5. Malapascua Island, Cebu – Filipijnen
Haaien die je hier kunt bezichtigen: alopias

Ook in Malapascua, dat in het centrum van de Koraaldriehoek ligt, vind je een rijke variëteit aan onderwaterleven. Elk duik is dan ook gevuld met nieuwe ontdekkingen. Alopias zijn het hoogtepunt van deze locatie, die een kenmerkende grote zweepachtige staart hebben die voor 33% deel uitmaakt van hun lichaamsgewicht en even lang als hun lichaam kan worden (een totale lengte van zes meter). Ze gebruiken hun wendbaarheid en deze lange staart om op een unieke manier hun prooi te verdoven.

Er zijn eindeloze opportuniteiten en vele andere plaatsen om een glimp op te vangen van deze fantastische diersoort. De meeste haaien leven dan ook in gebieden met een overvloedige diversiteit. Er zijn nog vele andere haaiensoorten om te ontdekken, begin dus zodra je kan!

zwemmen met haaien in de filipijnen

Haaienaanvallen

Tot slot nog een laatste bedenking over haaienaanvallen, weet dat deze altijd mogelijk zijn en meer waarschijnlijk zijn tegen de schemeravond wanneer de haaien het meest actief zijn.
Mensen die het meeste risico lopen zijn eenzaten, mensen die bloeden of menstrueren, zij die zwemmen met hun huisdier(en) en iedereen die blinkende juwelen draagt want deze lijken op de glans van de schubben van vissen.
De meeste haaienaanvallen zijn een geval van de zogenaamde verkeerde identiteit waarbij het dier surfers en zwemmers verwart met zeehonden en andere zeezoogdieren. Meestal geven ze de mensen maar een kleine por en als ze toch bijten, laten ze meestal meteen los op zoek naar een meer typische prooi.
Haaientanden zijn overigens gevoerd met zenuweindjes die het calorierijke blubber van een zeehond kunnen voelen, in tegenstelling tot de bot- en spiervulling van de meeste mensen.
Als je nog steeds sceptisch bent, luister dan naar de woorden van Peter Benchley, de auteur van het boek (en script) Jaws. Hij heeft nog altijd zo’n spijt van de manier waarop hij haaien portretteerde dat hij de rest van zijn leven doorbracht om haaien te beschermen en het publieke bewustzijn te verhogen. Dit tot zijn dood in 2006.
Tot slot moet je beseffen dat je 1 kans op 63 hebt om te sterven aan de griep en 1 kans op 3,700,000 hebt om door een haai gedood te worden! Het zou daarom zonde zijn om deze prachtige dieren geen bezoek te brengen!
zwemmen met haaien en walvishaaien

Zwemmen of snorkelen met haaien

Heb je je angsten overwonnen? Goed! Want er is helemaal niets om bang voor te zijn. Kijk eens naar deze excursies:

» Alle tours en excursies om met haaien te zwemmen