bierbrouwerij bezoeken
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Een bierbrouwerij bezoeken is niet alleen een van de interessantste activiteiten voor bierliefhebbers, maar ook voor zij die hier niet zo bekend mee zijn. Je leert niet alleen hoe dit gouden gerstenat gemaakt wordt, maar je komt ook meer te weten over de geschiedenis en ziel van de brouwerij. Er zijn ontelbare lekkere bieren en daarom zie je vaak door het bos de bomen niet meer. Om jou op weg te helpen geven wij jou zeven leuke brouwerijen die je kunt bezoeken in Europa.

rondleiding bierbrouwerij

België

Er is bijna geen enkel land zo geschikt om mee te beginnen als België. Het land kent duizenden heerlijke bieren, waarvan er vele internationale prijzen hebben gewonnen. Over heel de wereld zijn mensen het eens dat Belgen kunnen brouwen!

Halve Maan Brouwerij, Brugge

Sinds 1856 brouwt de familie Maes gouden gerstenat dat luistert naar de naam Brugse Zot en Straffe Hendrik. Een rondleiding in de brouwerij is dan ook een absolute must voor elke bierliefhebber.
Tijdens een bezoek vertelt een gids je alles wat je wil weten in het Nederlands, Frans, Engels en op aanvraag ook in het Duits. Kaartjes kosten negen euro en je doet zo’n drie kwartier over de rondleiding , na wier afloop je een Brugse Zot te proeven krijgt. Kaartjes boek je via de officiële website.
Voor de echte liefhebbers is er ook de XL rondleiding waarbij je onder meer kunt genieten van een professionele bierproeverij in de kelders van de brouwerij. Hiervoor betaal je negentien euro per persoon en de rondleiding in de bierbrouwerij duurt anderhalf uur. Deze bezichtiging vindt elke dag plaats om 14:15u.

Brasserie d’Achouffe, Wibrin – Achouffe

Iedereen kent de beroemde kabouter die symbool staat voor dit heerlijke bier. Een “chouffeke” is de favoriet van menig caféganger en de brouwerij bezoeken is dan ook bijna een verplicht nummer. Voor negen euro per persoon krijg je een rondleiding in de bierbrouwerij van anderhalf uur, vergezeld van een professionele gids. Afsluiten doe je met een degustatie. Boeken doe je hier.

Brouwerij Duvel Moortgat, Puurs

‘Drank is den duvel, Duvel is den drank’ is een bekend Vlaams gezegde dat verklaart waarom zoveel Vlamingen (en mannen over de hele wereld) zo gek zijn op dit stevig biertje. Moortgat legt haar bezoekers in de watten want je hebt drie mogelijkheden als je de bierbrouwerij gaat bezoeken:

– Een standaardbezoek omvat een rondleiding in de bierbrouwerij, toont je hoe je een Duvel precies moet inschenken die je dan daarna mag opdrinken. De visite duurt 2,5 uur en kost negen euro per persoon.
– Je kan ook kiezen voor een bierdegustatie onder leiding van een biersommelier. De groepen zijn kleiner en je betaalt 27 euro per persoon.
– Ten slotte kan je opteren voor het luxe-pakket waarbij je wordt verwelkomd door de officiële biersommelier van Duvel Moortgat. Je krijgt een rondleiding in de bierbrouwerij en nadien geeft men je vier kazen te proeven die vergezeld worden van vier bijbehorende bieren. Dit kost 37 euro per persoon.

Alle bezoekers ontvangen na hun rondleiding nog een kleine attentie. Kaartjes koop je hier.

Brugge, Halve Maan Brouwerij bezoeken

Nederland

Heineken Experience, Amsterdam

Hoewel het bier van de Nederlanders volgens vele deskundigen niet kan tippen aan dat van hun zuiderburen, wordt hier wel een van de bekendste bieren ter wereld gebrouwd. Heineken is voor bier wat Coca Cola voor frisdrank is: een algemeen begrip. Dat hebben ze onder meer te danken aan een uitstekend marketing team en het is dan ook geen wonder dat een bezoek aan hun brouwerij ook een hippe naam heeft gekregen: The Heineken Experience. Het is niet echt een rondleiding, maar meer een bezoek aan hun eerste brouwerij. Via interactieve media wordt er uitleg gegeven wanneer nodig en op het einde ontvang je twee consumpties. Kaartjes hiervoor kosten zestien euro per persoon.
Als je een gegidste rondleiding wil dan moet je de VIP tour boeken. Een Heineken kenner geeft je een rondleiding en op het einde krijg je vijf biertjes te proeven die geserveerd worden met een selectie Nederlandse kazen en bitterballen. Dit kost 49 euro per persoon. Als je de Heineken brouwerij wil bezoeken koop je best je tickets hier op voorhand.

Heineken brouwerij bezoeken

Tsjechië

Pilsner Urquell Brouwerij, Pilzen

Er is een reden dat men een biertje ook een pils noemt en om te ontdekken waarom moet je naar Tsjechië gaan. In Pilzen ligt de Pilsner Urquell brouwerij die rondleidingen aanbiedt die bierliefhebbers doet watertanden. Je krijgt de originele locatie te zien waar het Pilsner Urquell bier 175 jaar geleden werd gebrouwd. Je bezoekt ook de fabriek waar het gerstenat op fles wordt gezet (120,000 flesjes per uur) en je leert meer over de ingrediënten waarmee men deze godendrank maakt. Als afsluiter mag je genieten van een bierdegustatie in de historische kelders. De Tsjechen weten in elk geval van aanpakken! Kaartjes en excursies kan je hier bestellen.

brouwerij bezoeken

Duitsland

Radeberger Brouwerij, Radeberg

Dat Duitsers van bier houden is algemeen bekend, ze organiseren immers de wereldvermaarde Oktoberfesten. Het zal je dan ook niet verbazen dat je ook hier enkele uiterst interessante bierbrouwerijen kunt bezoeken. Radeberger is daar zeker een van en bij een rondleiding krijg je uiteraard een verse Radeberger Pilsner te proeven. Kaartjes kan je hier boeken. Radeberger organiseert ook bierworkshops en een cursus bier schenken.

bierbrouwerij bezoeken in Europa

Denemarken

Carlsberg Brouwerij, Kopenhagen

Wanneer je de slogan “Probably the best beer in the world” hoort, weet je automatisch dat deze van Carlsberg is. Of het waar is laten we in het midden, maar het is in ieder geval een heerlijk biertje dat gemakkelijk weg drinkt. Een rondleiding in de bierbrouwerij kan zonder gids dus je kunt deze geheel op eigen tempo verkennen. Hun verzameling van meer dan 20,000 bierflesjes is ook zeker het bekijken waard. Je kaartje kost zo’n 13,5 euro en je krijgt er ook twee biertjes bij. Voor net geen zeven euro meer heb je een rondleiding met gids. Kaartjes kun je hier reserveren.

carlsbergh brouwerij bezoeken

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg bierbrouwerijen te bezoeken. Je kan er altijd een geweldige road trip maken met je vrienden waarbij je alle grote brouwerijen van Europa aandoet. Spreek wel goed af wie bob is!