Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Ben jij van plan om een rondreis door IJsland maken? Als je dit vulkanische eiland in het uiterste noordwesten van Europa wilt verkennen, kun je bijna niet zonder een auto. Aangezien je er moeilijk kunt komen met je eigen wagen, kun je het beste een auto huren. Gelukkig zijn daar mogelijkheden genoeg voor. Welke dat zijn en wat er allemaal komt bij komt kijken, lees je in dit artikel.

IJsland

Autohuur op IJsland

In de grote steden (Reykjavik, Akureyri, Hafnarfjödur) en bij de vliegvelden (Keflavik, Reykjavik) heb je voldoende mogelijkheden om een auto te huren. De tarieven verschillen per aanbieder en per seizoen. Het kan daarom voordeliger zijn om van tevoren al een huurauto vast te leggen. Wanneer je besluit om met een huurauto IJsland te ontdekken, moet je voor een rondje op de Ringweg ongeveer tien dagen uittrekken. Je bent er dan zeker van dat je de meeste bezienswaardigheden te zien krijgt. Het is aan te raden om niet meer dan tweehonderd of driehonderd kilometer per dag te rijden. Dan kun je met je huurauto alle hoogtepunten op je gemak bekijken.

autohuur ijsland

Auto huren in IJsland: prijs?

IJsland is niet het goedkoopste land om een auto te huren, maar al bij al vallen kostprijzen nog best mee.
Voor een weekje rond te rijden in een budget auto betaal je via Holidaycars.com +/- €250.
Als je daar nog een verzekering bij wilt betaal je €5,50 tot €11 extra per dag.

Bij Sunnycars kan je een auto huren voor ongeveer diezelfde prijs (€250), maar weet wel dat er bij dit verhuurbedrijf ook al een all-in verzekering in de prijs is inbegrepen. En die kan van pas komen!

auto huren ijsland sunnycars

Waarom moet je een auto huren op IJsland?

Er zijn ook nog veel prachtige bezienswaardigheden die niet aan de Ringweg liggen. Dit zijn bijvoorbeeld de West- Fjorden en het schiereiland Snæfellsjökull. Om deze te bereiken, heb je zeker een auto nodig. Daarnaast is het huren van een auto op IJsland een stuk goedkoper dan het boeken van een excursie. Met een auto kun je het eiland helemaal in je eigen tempo verkennen en je kunt stoppen waar je wilt om de meest spectaculaire foto’s te maken. Ondanks dat IJsland een hoge autodichtheid kent, zijn de wegen er rustig en files kent men er niet. Je kunt dus op je gemakje over het eiland cruisen en exact doen waar jij zin in hebt.

IJsland auto huren

Welke auto moet je huren op IJsland?

Als je alleen op de Ringweg of in en rond de hoofdstad Reykjavik blijft dan kun je volstaan met een normale personenauto. Je krijgt echter een veel betere indruk van het land als je juist de afgelegen plekken gaat bezoeken. Door het ruige landschap ben je in dat geval vrijwel verplicht om een auto met vierwijlaandrijving te huren. Er zijn zelfs wegen die voor een terreinwagen maar met moeite kunnen worden genomen. Bezoek je IJsland in de winter? Houd er dan rekening mee dat veel wegen afgesloten zijn. Je kunt online zoeken om welke wegen het gaat. Sneeuwkettingen zijn dan ook zeker nodig als je de weg opgaat.

welke auto huren ijsland

Het land

Het ruige, vulkanische landschap van IJsland is werkelijk adembenemend. Je vindt hier heel wat vulkanen (waarvan twintig actief), gletsjers, geisers en zwavelbronnen. Daarnaast heeft IJsland ook een prachtige ongerepte natuur. Er zijn ruige kusten met steile rotswanden waar duizenden vogels en andere zeedieren leven en met een beetje geluk spot je zelfs een walvis tijdens je rondrit. Er zijn met andere woorden redenen in overvloed om tijdens je vakantie naar IJsland een auto te huren.

De wegen van IJsland

Rondom de hoofdstad Reykjavík vind je een dicht wegennetwerk van goed onderhouden wegen. Dit is eveneens het geval rondom de grotere plaatsen Selfoss en Akureyri. Maar de allerbelangrijkste weg van IJsland is de ringweg van 1339 kilometer lang. Deze loopt helemaal rond het eiland en verbindt alle belangrijke plaatsen met elkaar. De ringweg is, op een klein gedeelte na, helemaal geasfalteerd en goed berijdbaar. De beste manier om IJsland te verkennen met een huurauto, is gewoon de ringweg volgen. Je rijdt vanzelf langs alle attracties en in ieder dorpje is minstens een bezinepomp en zijn diverse hotels te vinden.

Minimumleeftijd om een auto te huren op IJsland

Een huurauto mag je op IJsland besturen met een minimumleeftijd van twintig jaar. Het kan zijn dat je een toeslag moet betalen als je tussen de twintig en vijfentwintig jaar bent. Daarbij dien je als bestuurder minimaal een jaar in het bezit van een rijbewijs te zijn. Het is aan te raden om een internationaal rijbewijs te nemen. Je dient trouwens ook in het bezit te zijn van een geldige creditcard als je de huurauto op komt halen.

ijsland landschappen

Welke bezienswaardigheden op IJsland moet je met de auto bezoeken?

Er zijn veel bezienswaardigheden die je het beste en gemakkelijkst met je huurauto kunt bezoeken. We geven een overzicht van de voornaamste van deze bezienswaardigheden, maar houd in je achterhoofd dat dit maar een klein deel is van alle mooie attracties die IJsland te bieden heeft.

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht staat op de bucketlist van veel mensen en op IJsland loop je een grote kans om deze waar te nemen. Noorderlicht ontstaat door uitbarstingen van de zon die aan de hemel te zien zijn als groene, paarse, rode en blauwe golven (of een combinatie daarvan). Het is erg moeilijk om te voorspellen waar en wanneer het Noorderlicht te zien is. De beste tijd om het Noorderlicht te zien, is tussen oktober en maart tussen 21 een 1 uur. Dat zijn nou niet echt de tijden dat je in een bus of op een veerboot stapt. Daarom is de auto het aangewezen vervoermiddel om het Noorderlicht te spotten. Vraag lokale gidsen waar de grootste kans is om het Noorderlicht te spotten en rijd daar heen.

 • De Golden Circle

Een bezoek meer dan waard is de Golden Circle. Hiermee wordt de route bedoeld langs de drie bekendste bezienswaardigheden van IJsland: de waterval Gullfoss, de spuitende geisers in het Geysir-park en het nationale park Thingvellir. Deze drie beroemde plekken liggen erg dicht bij elkaar en aan de Ringweg. Daarom zijn ze bij uitstek geschikt om te bezoeken per huurauto. Je kunt in een dag gemakkelijk van de ene naar de andere bezienswaardigheid rijden.

 • Thinvellir

Het Thinvellir park is met de auto prima te bereiken en heeft volop parkeergelegenheid. In het geiserpark kun je twee geisers bekende bezoeken: de Geysir (amper actief) en de Strokkur (zeer actief). Hier vind je onder andere een bezoekerscentrum waar je de auto kwijt kunt. De Gullfoss is een zeer spectaculaire waterval. Je kunt hier op twee plekken parkeren: bovenaan de waterval en onderaan de waterval.

 • De Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een van de eerste bezienswaardigheden die je kunt bezoeken als je net aangekomen bent. Als je met het vliegtuig geland bent op het vliegveld Keflavik, kun je daar meteen in je huurauto stappen. Met de auto rijd je vervolgens naar Reykjavik en een tussenstop maken bij de Blue Lagoon. Dit is een complex bestaande uit prachtige hemelsblauwe thermale baden, waarin je heerlijk kunt ontspannen.

 • De Vatnajökull gletsjer

Deze gletsjer is de grootste gletsjer ter wereld. Hij heeft een oppervlakte van meer dan 8300 vierkante kilometer. De gemiddelde dikte van de Vatnajökull is vierhonderd meter, maar op sommige plekken is hij zelfs dikker dan negenhonderd meter. Ieder jaar valt er zeker wel tien meter sneeuw op de Vatnajökull. De laatste eeuw is deze gletsjer echter snel aan het smelten. De Vatnajökull gletsjer ligt midden in het gelijknamige Nationaal Park en is zeer goed per auto vanaf de Ringweg te bezoeken.

 • Jökulsárlón: het ijsschotsenmeer

Ideaal voor een bezoek met de auto is het ijsschotsenmeer Jökulsárlón. De ijsschotsen breken af van de gletsjers er worden op natuurlijke wijze via een rivier naar zee afgevoerd. Bij Jökulsárlón komen alle ijsbergen en schotsen terecht in een meer, voordat ze naar zee stromen. Het is een fantastisch schouwspel om de ijsschotsen te zien drijven. Sommige ijsbergen zijn helderblauw, andere ijsbergen zijn juist grijs en zwart geworden door vulkanisch gruis. Het ijsschotsenmeer ligt vrijwel direct aan de Ringweg. Ideaal dus om hier een stop te maken en een bezoek te brengen aan de Jökullsárlón.

noorderlicht ijsland autohuur

Het verkeer in IJsland

Als je in IJsland met een auto de weg opgaat, moet je je natuurlijk wel aan de verkeersregels houden. We hebben de belangrijkste zaken die je moet weten over het verkeer voor je op een rijtje gezet:

Verkeersregels

 • In IJsland rijdt men rechts van de weg en je haalt links in.
 • Op een kruising hebben bestuurders van rechts voorrang (tenzij anders aangegeven).
 • Autobussen (ook schoolbussen) hebben altijd voorrang.
 • Bij smalle bruggen met een rijbaan heeft de auto die de brug het dichtst genaderd is, voorrang (het is verstandig om desondanks goed op te letten wat een tegenligger van plan is).
 • Verkeer op de rotonde heeft voorrang t.o.v. het verkeer dat de rotonde op wil rijden.
 • Je mag niet aan de linkerkant van de weg parkeren tegen de rijrichting in.
 • Een doorgetrokken gele streep aan de kant van de weg betekent dat je daar niet mag stilstaan. Een onderbroken gele streep betekent dat je daar niet mag parkeren.
 • Je bent verplicht om overdag altijd met het dimlicht aan te rijden.

Veiligheid

 • Je moet op IJsland rekening houden met bijzondere situaties, bijvoorbeeld een kudde schapen die oversteekt.
 • De maximale toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed is 0,5 promille. Als tijdens een controle blijkt dat je boven deze hoeveelheid zit dan wordt je rijbewijs ingenomen en krijg je een forse boete.
 • Het is bestuurders verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
 • Bij pech of een ongeval moet je een gevarendriehoek achter de auto plaatsen en de alarmlichten aan doen.
 • Het gebruik van winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden. Deze periode loopt van ongeveer 1 november tot 15 april. Controleer bij het huren van een auto altijd of deze voorzien is van winterbanden. Soms moet je hiervoor een toeslag betalen.
 • In dezelfde periode mag je ook rijden op spijkerbanden. Buiten deze periode zijn spijkerbanden verboden.
 • De snelheidslimiet op IJsland binnen de bebouwde kom is vijftig kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is de snelheidslimiet op verharde wegen negentig kilometer en op onverharde wegen tachtig kilometer per uur.

Tanken

De meeste tankstations vind je rondom de grote steden. Verder heeft iedere plaats aan de Ringweg minstens een benzinepomp. In het binnenland of in de hooglanden zijn de tankstations minder talrijk. Het is dan ook aan te raden om regelmatig te tanken, als je deze gaat bezoeken De meeste benzinestations op IJsland zijn onbemand en hier moet je met je creditcard betalen. Bij veel tankautomaten moet je voordat je gaat tanken het bedrag opgeven waarvoor je wilt tanken. Denk erom dat je niet kiest voor een volle tank (Full Tank, Top Up enzovoort). In dat geval wordt er een hoog bedrag (als borg) van je rekening gehaald en dit krijg je pas een paar dagen later weer terug.

Bewegwijzering

De wegwijzers op IJsland bestaan uit gele borden met zwarte letters. Op een wit bordje met zwarte letters is hierbij het wegnummer aangegeven. Daarnaast heb je ook borden waar bestemmingen als rivieren en bergen op zijn aangegeven. Deze zijn blauw met witte letters. De toeristische attracties zijn apart aangegeven door een wit bord met rode rand en rode letters.

auto huren in ijsland

Online een auto huren op IJsland

Het online huren van een auto biedt veel voordelen. Je bent meestal goedkoper uit, omdat de tarieven nogal eens schommelen. Tevens kun je de huurmaatschappijen beter met elkaar vergelijken en kun je rustig de kleine lettertjes van het huurcontract doornemen. Verder hoef je ter plekke niet lang te wachten en zullen je niet zo snel extra zaken worden aangesmeerd. Bij het vergelijken van prijzen voor huurauto’s kun je het beste gebruik maken van vergelijkingssites. Deze zijn vaak goedkoper dan de site van de autoverhuurders zelf. Mijn favorieten hiervoor zijn: HolidayCars en SunnyCars. Als je deze twee sites gebruikt om autohuur op IJsland te vergelijken, ben je nooit te duur uit.

Holiday Cars

Als je een goedkoop tarief zoekt, zit je bij Holiday Cars vrijwel altijd goed. Deze website vergelijkt zeer veel verschillende autoverhuurders en je ziet in een oogwenk bij welk bedrijf je het goedkoopst uit bent als je een auto wilt huren tijdens een vakantie op IJsland. Holiday Cars heeft een overzichtelijke en toegankelijke website, waar je heel gemakkelijk gegevens kunt toevoegen en verwijderen. Als je nog een verzekering wilt toevoegen, dan betaal je tussen €5,50 en €11 per dag extra.
Voor één week een budget auto te huren in IJsland betaal je ongeveer €250.

holidaycars auto huren ijsland

Sunny Cars

Dit is ook een hele fijne vergelijkingssite als het gaat om het huren van een auto. Ook Sunny Cars heeft een zeer overzichtelijke website waar je in een oogopslag kunt zien welke auto je het beste kunt huren. Het verschil met Holiday Cars is dat bij Sunny Cars de verzekering al bij de autohuur is inbegrepen. Als je een beetje uitkijkt kan je voor één week in IJsland al een auto huren (met verzekering) voor €250.

sunnycars auto huren ijsland

Andere vergelijkingssites voor autohuur op IJsland

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere websites waar je auto’s (rechtstreeks) kan boeken. Kijk dus gerust ook eens op o.a. Bookingmonkey, Alamo, …

Vakantie naar IJsland?

Wil je graag op vakantie naar IJsland (soms zelf met een huurauto inclusief)? Kijk dan zeker eens naar deze mooie deals:

[hotdeal country=”IJsland”]