met de auto naar Londen
2.8/5 - (23 votes)

Londen is de enige Europese stad die echt in de buurt komt van die andere metropool waar jaarlijks miljoenen toeristen naar trekken. In tegenstelling tot the Big Apple moet je geen uren vliegen en is het daarbovenop nog eens een stuk betaalbaarder.
Normaal nemen reizigers de Eurostar of soms zelfs het vliegtuig, maar je kan heel eenvoudig met de auto naar Londen. Daarvoor kan je de ferry naar Engeland nemen of met de auto op de trein door de kanaaltunnel.

overtocht engeland met de auto

Tip: Vind de goedkoopste overzetboot door te vergelijken!
Check P&O ferries, DFDS Seaways en Directferries voor aanbiedingen.

Met de boot naar Engeland vanuit België

Om vanuit België de ferry naar Engeland te nemen moet je naar Frankrijk gaan.
Van hieruit kan je ofwel vanuit Calais ofwel vanuit Duinkerke (Dunkerque) de boot naar Dover nemen.

Van Calais vertrekken er zo maar even 23 ferry’s per dag naar Dover, dat op anderhalf uurtje varen ligt.
Zowel P&O ferries als DFDS Seaways bieden deze route aan.
Inchecken kan je tot een half uur voor vertrek.
Exacte vertrektijden en prijzen vind je hier. Reken voor het goedkoopste ticket toch op €50 pp (afhankelijk van vertrektijd).

Je kan ook vanuit Duinkerken de boot nemen, dat minder ver rijden is dan Calais. Deze route wordt wel alleen aangeboden door DFDS Seaways.
Je doet er tijdens deze route wel vijftig minuten langer over om Dover te bereiken. De schepen varen ook minder frequent, twaalf keer per dag, en je moet al een uurtje op voorhand inchecken.
Exacte vertrektijden en prijzen vind je hier. De goedkoopste tickets heb je al voor zo’n 50 euro. Let op dat je naar gelang de grootte van je auto en voor een caravan extra moet betalen.

Van waaruit je de ferry naar Engeland neemt hangt dus helemaal van je persoonlijke voorkeur af wanneer je met de auto naar Londen gaat. Vanuit Dover is het in elk geval zo’n twee uurtjes rijden naar de hoofdstad.

Met de boot naar Engeland vanuit Nederland

Voor een overtocht Engeland vanuit Nederland zijn er ook tal van mogelijkheden.
Via Rotterdam kan je naar Hull varen, maar vanaf hier is het nog zeker minstens vier uur rijden met de auto naar Londen. Deze route wordt enkel aangeboden door P&O ferries.

Eigenlijk is het dus een beter idee om naar Calais of Duinkerken rijden en hier de boot naar Dover nemen, aangezien je maar de helft van de tijd nodig hebt om van hieruit naar Londen te rijden.

met de auto naar Londen boot

Met de trein naar Engeland

Als je met de auto naar Londen wil gaan, kan je ook heel eenvoudig de trein nemen en zo via de kanaaltunnel naar Engeland reizen. Deze vertrekt ook vanuit Calais en na ongeveer 35 minuten bereik je al de overkant in Folkestone. Ook van hieruit is het nog een kleine twee uurtjes rijden naar Londen. Tickets zijn een stuk duurder dan voor de boot (reken meer dan 100 euro), en de prijs kan nog oplopen naar gelang de grootte van je auto en of je een caravan hebt of niet.
Voor reizigers met een budget is dit de minst interessante optie. Er vertrekken maar liefst 50 treinen per dag door de kanaaltunnel, overdag twee treinen per uur en in de nacht een per uur.

Natuurlijk kan je ook zonder auto naar London reizen. Dat kan met de Eurostar vanuit Brussel. Op minder dan twee uur sta je al in Londen en tickets beginnen al vanaf €39 per persoon.

eurostar naar londen

Met de bus naar Londen

Ten slotte heb je ook nog de mogelijkheid om naar Londen te reizen met de bus (ook zonder auto). Dit is zonder twijfel de voordeligste optie.
Voor amper €17 per persoon kan je al van Brussel naar Londen pendelen met de Flixbus.

Je kan vertrekken vanuit Brussel-Noord, Brussel-Zuid of Brussels-Airport. In Londen kom je erg centraal aan (niet ver van Buckingham Palace). Het enige minder leuke aan deze trip, is dat je al snel 6 tot 8 uur onderweg bent! Gelukkig maar dat de bussen comfortabel zijn en dat er gratis internet aan boord is!

Voor- en nadelen van elke optie

Voor de reizigers die er nog niet uit zijn of ze nu met de trein of boot naar Engeland willen reizen zetten we de voor- en nadelen van elke optie nog even op een rijtje:

De boot is de helft goedkoper en aan boord van de ferry valt er meer te beleven dan in de trein. Je kan van het uitzicht genieten, een biertje of koffie drinken en zelfs souvenirs kopen. De trein is echter sneller en het duurt minder lang om je voertuig in te checken. Bovendien is het een uitstekende optie voor mensen die snel zeeziek worden.

Zonder auto rijden is daarentegen een pak goedkoper en nóg veel sneller, tenzij je voor de bus kiest. Want die doet er echt wel lang over. Zonder auto in Londen aankomen is op zich ook geen probleem, want het openbaar vervoer is er uitstekend.

citytrip naar londen met de auto

Parkeergelegenheid in Londen

Als je van plan bent met de auto naar Londen te reizen heb je uiteraard heel wat vragen omtrent parkeren in de Engelse hoofdstad.
Allereerst moet worden opgemerkt dat je verkeerstaks moet betalen om in de stad te rijden. Meer informatie hierover vind je hier.

Wat parkeren betreft, kan je je al wel inbeelden dat dit niet zo eenvoudig is. In het centrum is het vaak onmogelijk om te parkeren, omdat er ook vaak restricties gelden van half negen ’s ochtends tot half zeven ’s avonds. Als je toch in het centrum wil parkeren is een parkeergarage de beste optie.
Zo biedt Qpark zestien parkeergarages aan in centraal Londen, onder meer in Oxford Street, Soho en Trafalgar Square. Let op dat dit ook al snel erg prijzig wordt! Voor een uurtje in Soho te parkeren betaal je zeven pond. Voor 24 uur is dit 40 pond.

Je kan ook altijd overnachten buiten het centrum en van hier bijvoorbeeld de trein nemen, maar het openbaar vervoer is ook niet echt goedkoop…

met de auto naar Londen

Andere nuttige informatie

Een overtocht naar Engeland is heel eenvoudig, toch zijn er een aantal zaken die je zeker nog moet weten. Denk eraan dat ze over het kanaal aan de andere kant van de weg rijden, dit kan in het begin best even wennen zijn.
De chauffeurs in Londen kunnen (zoals in elke grootstad) nogal irritant zijn, zorg er dus voor dat je zelfzeker genoeg bent om hier te rijden. Oefening baart kunst!

Wat snelheid betreft, mag je in de bebouwde kom maximum 30 mijl per uur (48 km/uur) en buiten de bebouwde kom 60 mijl per uur (96 km/uur). Op de snelwegen mag je 70 mijl per uur (112 km/uur) en er zijn nergens tolheffingen.

Met de auto naar Londen kan dus naar gelang je transport (trein of boot) een duur grapje worden, zeker als je ook nog eens in het centrum wil parkeren. Als je geld wil besparen kan je best de Eurostar nemen, de Flixbus boeken of een goedkope vlucht zoeken. De totale reistijd betekent ook dat je er best een weekendtrip of korte citytrip van kunt maken, want met een dagtrip kan je amper iets van deze schitterende stad zien!

met de auto naar londen citytrip

Attracties en bezienswaardigheden bezoeken

In Londen is er heel wat te ontdekken. Ben je benieuwd naar leuke uitstapjes? Kijk hier eens wat je er allemaal kan doen:

» Alle tours en excursies in Londen