begraafplaatsen ieper
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Je zou het niet meteen zeggen, maar onder de Vlaamse velden huist een gruwelijk verleden. De Groote Oorlog is een donkere periode geweest in onze geschiedenis. Eentje waaraan we nog veel terugdenken. Al was het maar omdat de Vlaamse velden bezaaid zijn met begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten. Wie door de Westhoek reist, komt wellicht voor de vele begraafplaatsen rond Ieper, of de verschillende musea in de streek die je even terugnemen naar het gruwelijke slagveld.

Geschiedenis van de Groote Oorlog

Van 1914 tot 1918 waren de Vlaamse velden de setting voor een van de grootste veldslagen ooit. De Groote Oorlog, zoals Wereldoorlog I wel eens wordt genoemd, werd een slagpartij tussen maar liefst vijftig nationaliteiten waarbij er ruim een miljoen soldaten gewond, vermist of gedood werden. Volledige steden werden vernield tijdens de oorlog die de wereldgeschiedenis zou veranderen. Steden als Ieper en Passendale werden symbolen voor de zinloosheid van een oorlog. Nu, honderd jaar later zijn de tientallen begraafplaatsen, herdenkingsmonumenten en ceremonies nog alles wat er overblijft. Overblijfselen die het verhaal vertellen van een menselijk leed en de gevolgen van een oorlog.

Westhoek Ieper

In Flanders Fields Museum

Het In Flanders Fields Museum in Ieper brengt de persoonlijke verhalen van de soldaten die deel uitmaken van het grote verhaal dat Wereldoorlog I heette. Op die manier wordt de bezoeker nog meer geconfronteerd met de ware aard van een oorlog. Daarnaast heeft het vernieuwe In Flanders Fields Museum de troef getrokken van multimedia. Met verschillende voorstellingstechnieken, touchscreens, videoprojecties, geluidsfragmenten en een interactieve poppy-armband die je krijgt bij de ingang wordt de beleving nog groter dan ooit tevoren. Het museum is gelegen in de Lakenhallen op de Grote Markt van Ieper. Het is dagelijks open van 10:00 tot 18:00 en de toegang bedraagt 9 euro voor volwassenen, maar er zijn kortingstarieven voor personen jonger dan 25 jaar.

In Flanders fields museum Ieper

Begraafplaatsen rond Ieper

In de hele Westhoek en dus ook in omgeving van Ieper zijn er tal van begraafplaatsen met slachtoffers van WO I. Zo zijn er al zestien begraafplaatsen in de omgeving van Ieper. Deze kunnen worden opgedeeld volgens nationaliteit.

Belgische begraafplaatsen
Er zijn twee Belgische begraafplaatsen in de omgeving van Ieper. Een ervan bevindt zich in Houthulst, de andere in Vleteren. De meeste soldaten die liggen op de begraafplaats in Houthulst zijn slachtoffers van het Eindoffensief in 1918. Er liggen maar liefst 1723 Belgische soldaten begraven, samen met nog enkele andere nationaliteiten. In Vleteren vind je nog eens 1207 slachtoffers.

Duitse begraafplaatsen
In Langemark vind je de enige Duitse begraafplaats in de omgeving van Ieper. Het is een van de vier Duitse begraafplaatsen in België. Het zijn vooral jonge Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Slag bij Ieper, die hier rustten. Maar liefst meer dan veertigduizend Duitse soldaten liggen hier begraven, waarvan het merendeel in het kameradengraf, een massagraf.

Duitse begraafplaats Ieper

Franse begraafplaatsen
Er zijn twee Franse begraafplaatsen in de streek rondom Ieper. Eentje ligt in de stad Ieper, de andere in Kemmel. In deze laatste liggen maar liefst meer dan vijfduizend Franse soldaten te rusten in een massagraf, waarvan er slechts 57 zijn geïdentificeerd. De centrale obelisk die nabij is gelegen is een gedenkteken die de Franse aanwezigheid aan het front herdenkt.

Commonwealth begraafplaatsen
De meeste begraafplaatsen in Ieper zijn Commonwealth begraafplaatsen, waarbij het Tyne Cot in Passendale de grootste en bekendste is. Maar liefst 12000 soldaten liggen hier begraven, terwijl een herdenkingsmonument nog eens 35000 namen van soldaten zonder graf telt. Deze begraafplaats is niet alleen het laatste spoor van de Slag bij Passendale, maar biedt tevens een uniek uitzicht over de voormalige slagvelden. Daarnaast zijn er onder andere nog begraafplaatsen in Langemark, Poelkapelle, Zonnebeke en Zillebeke die heel wat Britse slachtoffers tellen.

Alle begraafplaatsen zijn vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Begrafplaatsen Ieper

Herdenkingsmonumenten

Rondom Ieper zijn er tal van herdenkingsmonumenten die bezoekers doen nadenken over de vele slachtoffers van de oorlog en de gevolgen ervan. Tot de bekendste ervan behoren onder meer de Ieperboog, de Pool of Peace en de Menenpoort.

De Ieperboog
De Ieperboog of de Ypres Salient is de benaming voor wat ooit een belangrijke frontlinie was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was een uitstulping in het front ofwel een stukje geallieerd terrein gelegen in het door Duitsland bezette gebied. Vandaag de dag kan deze streek het best te voet of met de fiets worden verkend. Zo zijn er wandel- en fietstochten die je leiden langs de belangrijkste monumenten en begraafplaatsen.

De Pool of Peace
De Pool of Peace is een vaak bezochte oorlogssite in Wijtschate. Het is de grootste mijnenkrater in de Westhoek en is het gevolg van de Mijnenslag, een slag waarbij verschillende ondergrondse mijnen tot ontploffing werden gebracht. Zo zijn er tal van mijnenkraters in het landschap tussen Hill 60 en Ploegsteert. Met een diameter van 129 meter en twaalf meter diepte is de Pool of Peace de indrukwekkendste. De vijver is gelegen in een bosrijke omgeving en is het best te voet of met de fiets te verkennen.

De Menenpoort
Als er een herdenkingsmonument in Ieper is die je zeker niet mag missen, dan is het wel de Menenpoort. Deze stadspoort telt maar liefst 54900 namen van Britse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar niet meer zijn terug gevonden of geïdentificeerd. Sinds 1928 wordt hier ook de Last Post gespeeld. Dit is een ceremonie gespeeld door een aantal klaroenblazers van de lokale brandweer. Deze ceremonie gaat iedere avond om klokslag acht uur door om zij die voor ons gevochten hebben te herdenken.

Menenpoort Ieper

Hoe verken je Flanders Fields het best?

De vele begraafplaatsen, herdenkingsmonumenten en oorlogssites doorheen de Westhoek worden verbonden door talrijke routes ontworpen door het toerisme in de Westhoek. Aan de hand van verschillende autoroutes, fietsroutes en wandelroutes kun je op die manier een stukje wereldgeschiedenis ontdekken.

Autoroutes in de omgeving van Ieper
Er zijn drie autoroutes die in totaal 232 kilometer lang zijn die je brengen langs de meest bijzondere plaatsen van Wereldoorlog I. Van de begraafplaatsen in Ieper tot de oorlogssites in de omgeving. De Ypres Salient route vertelt het verhaal van langs de frontlijn. De 70 kilometer lange autoroute brengt je langs het Tyne Cot, het Studentenfriedhof in Langemark en het Memorial Museum in Passendale. De Pioniersautoroute belicht dan weer vooral de Duitse frontstreek terwijl de Frontleven autoroute het vooral heeft over het leven in Poperinge, de stad achter het front. Hier staan de slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 centraal.

begraafplaats Ieper

Met de fiets door de Westhoek
Er zijn meer dan twintig verschillende fietsroutes in de omgeving van Ieper die je een blik in de oorlogsgeschiedenis gunnen. Of je nu een gezellig fietstochtje van een vijftiental kilometer wil maken, of als het iets pittiger mag, aan je trekken kom je sowieso. Sommige routes brengen je langs de grootste begraafplaatsen in Ieper terwijl andere je het verhaal vertellen van de Mijnenslag of van de gifgasaanvallen. Vooral de fietsroute ‘The Legacy’ is erg de moeite. Deze route in Zonnebeke, ligt in het hart van de Ieperboog en brengt je doorheen de slagvelden van de Slag van Passendale.

Wandelen in de Vlaamse velden
Waarom geen wandeling maken doorheen de prachtige Vlaamse velden? Er zijn een ruim aantal aan mogelijkheden voor wie in de omgeving van Ieper een wandeling wil maken doorheen de geschiedenis van WO I. De Kraters en Mijnenwandelroute leidt je door de omgeving van Wijtschate waar de beruchte Mijnenslag in 1917 werd uitgevochten. Deze aanval op de Duitse stellingen kostte het leven van heel wat soldaten. Tijdens de wandeling passeer je onder andere de Pool of Peace, de grootste en bekendste overgebleven mijnenkrater. De Driegrachtenwandelroute spitst zich dan weer op het Ijzerfront, een gedeelte van het front nabij Diksmuide die een belangrijk aandeel heeft gespeeld in de afloop van de oorlog. Deze wandeling start nabij het Kasteel van Merkem.

Andere manieren om de streek te verkennen
Naast deze traditionele manieren om de streek van de Westhoek te verkennen, zijn er nog andere mogelijkheden. Zo kan je verschillende routes afleggen per paard, of kan je een deel van de Westhoek al varend afleggen. De Ijzer biedt je de mogelijkheid om met een boot te varen tussen vier van de voornaamste steden in de Westhoek: Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide en Ieper. Heb je weinig tijd om door te brengen in de Westhoek? Vlieg dan met een helikopter over de verschillende oorlogsmonumenten en geniet van een uitzonderlijk zicht op de Vlaamse velden.

Westhoek ieper poppies boom