Trolltunga
5/5 - (1 vote)

De Trolltunga is een rots in Noorwegen die boven het Ringedalsvannet (Ringedalsmeer) uitsteekt. Met zo’n 350 meter hoogte levert een wandeling naar de Trolltunga vanzelfsprekend mooie vergezichten op over een typisch Noors landschap. De trollentong, zoals de vertaling luidt, ligt in de regio Odda, een beetje in het westen van het land. Met de auto valt het goed te bereizen. Maak je op voor een lange wandeling met veel klimmeters en veranderlijk weer, dus goed schoeisel, extra kleding en wat eten en drinken zijn een aanrader.

Geschiedenis

Het landschap rondom de fjorden zoals je die in Noorwegen tegenkomt is vrij uniek op Aarde. Dat hebben we te danken aan de laatste ijstijd. De ijskappen die toen over Scandinavië heen zaten begonnen te smelten en dalen uit te slijten. Het smeltwater zorgde voor meren en de uitgesleten dalen met rotsen werden de fjorden zoals we die nu kennen. Dit proces is niet alleen goed voor de omliggende natuur geweest, wij als mensen profiteren ervan en het levert unieke plaatjes op. Alle reden om de Trolltunga te bezoeken.

wandeling Trolltunga

Wandeling naar Trolltunga

Door een hike naar de Trolltunga te maken kom je in de positie om de mooiste foto’s te maken. Eenmaal aangekomen in de gemeente Odda zorg je dat je bij startpunt Skjeggedal staat. Vanaf hier is het een ruime vier uur lopen naar de top van de Trolltunga. De wandelroute is gemarkeerd met stenen dus blijf goed opletten zodat je niet verkeerd loopt. De eerste kilometers worden je kuiten goed getest waarna je beloond wordt met vergezichten over ijskappen en veel groen. Vervolgens passeer je een rotslandschap dat je langzaamaan naar de Trolltunga voert.

Veiligheid

De trollentong heeft een afgesleten rand waar waaghalzen op gaan zitten om zo een paar bizarre foto’s te kunnen maken. Hoe leuk de foto’s ook mogen worden, dat het gevaarlijk is staat buiten kijf. Een zekerheidslijn of andere veiligheidsbevestiging is in deze geen overbodige luxe. Ook voor de fotografen is het oppassen geblazen. Er is een plek vanwaar je het mooiste zicht hebt op de Trolltunga, alleen ligt het er daar vol met keitjes. Let hier dus op want als je uitglijdt heb je een probleem. Dan nog iets over de duur van de wandeling. De hike naar de Trolltunga duurt uren, dus zorg dat je vroeg begint zodat je op tijd terug bent voor het donker.

trolltunga bezoeken

Wat valt er nog meer te doen?

Alleen voornaar Odda rijden om de Trolltunga te bezoeken zou zonde van de moeite zijn, ook de omgeving is namelijk de moeite waard. Zo kan je een kilometer of vijftig vanaf de Trolltunga in de gemeente Etne genieten van een van de mooiste watervallen ter wereld: Langfoss. Deze is ruim 600 meter lang en zorgt voor een van de mooiste decors van Noorwegen. Dit is ook de regio van de Folgefonnagletsjer. Met een gids is het mogelijk om over het bijzondere ijs van dit natuurverschijnsel te wandelen. Liefhebbers van steden kunnen iets verder doorrijden naar Bergen. Dit stadje heeft alles om een sprookjesachtige citytrip te beleven.

Bereikbaarheid en verblijf

De Trolltunga is goed bereikbaar met de auto vanaf grote steden zoals Oslo en Stavanger. Het is ook mogelijk om naar een van deze plaatsen te vliegen en vanaf daar met een huurauto aan te rijden. Er zijn in de omgeving enkele hotels te vinden in Tyssedal en Odda. Tijdens de wandeling naar de top kom je vakantiehutjes tegen die gebruikt worden om even uit te rusten. Er zijn mensen die op of rond de top kamperen maar faciliteiten hiervoor zijn er niet. Wie toch wil kamperen kan terecht op de Lofthus Camping of Odda Camping.
Voor hotels in de buurt kijk je best eens op deze pagina.

hike trolltunga