reis naar Paaseiland
5/5 - (1 vote)

Paaseiland is een van de meest geïsoleerde plekken ter wereld. Het dichtstbijzijnde land is Chili dat meer dan 3500 kilometer in het oosten ligt. Dit eiland staat vooral bekend vanwege de schitterende standbeelden die het eiland een mystieke sfeer geven. Maar er valt nog zoveel meer te beleven, wat een reis naar Paaseiland fantastisch en onvergetelijk maakt.

Een korte geschiedenis van Paaseiland

Paaseiland oftewel Rapa Nui in de taal van de plaatselijke Polynesische bevolking, hoort staatkundig gezien bij de Chileense provincie Valparaìso. Er wonen naar schatting bijna 6000 inwoners, wat het tot een van de meest afgelegen bewoonde eilanden ter wereld maakt. Pas in 1722 werd het voor het eerst door Europeanen bezocht. De naam werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die het eiland ontdekte op een Paaszondag. Op dat moment was er amper een vijfde van de lokale bevolking overgebleven, die het slachtoffer was geworden van slavenhandelaars en ziektes.

paaseiland bezoeken

De Moai van Paaseiland

Deze beroemde standbeelden van Paaseiland werden door het Rapa Nui volk gemaakt tussen de twaalfde eeuw en het einde van de zeventiende eeuw. De Moai zijn voornamelijk de gezichten van vergoddelijkte voorouders en in totaal zijn er 887 op de Paaseilanden. Ze zijn vooral beroemd omdat hun gezicht zo groot is (het maakt ongeveer 3/8ste uit van het hele standbeeld). Het grootste beeld was bijna tien meter hoog en woog 82 ton! Volgens een legende stond het eiland ooit vol bomen tot klimaatverandering het eiland trof. Om de goden tevreden te stellen bouwde men de Moai waarbij men telkens het grootste standbeeld probeerde te construeren.
Vijf tot zes mensen moesten een jaar lang aan elk beeld werken vooraleer het af was. De Moai werden gemaakt uit gestolde vulkanische as of tufsteen, die men vond op de kant van de uitgedoofde vulkaan Rano Raraku. Hier ligt ongeveer de helft van de beelden en deze plek moet je dan ook absoluut bezoeken. De rest van de Moai liggen verspreid over het eiland en men schat dat er 180 tot 250 mannen nodig waren om elke Moai te verplaatsen.
Sinds 1994 maken de Moai samen met het Rapa Nui nationaal park deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.

vakantie paaseiland

Andere bezienswaardigheden op Paaseiland

Wanneer je de reis naar Paaseiland maakt wil je uiteraard meer doen dan enkel de Moai zien.

 • Je kan bijvoorbeeld heerlijk relaxen op het strand van Anakena, waar volgens mondelinge overleveringen de eerste nederzetting op het eiland stond. Het is in elk geval een van de beste stranden van Paaseiland waar je kunt genieten van kristalhelder water en parelwit zand. Bovendien zijn er nog altijd een aantal Moai die je kunt bewonderen!
 • Een andere aanrader is met de fiets het eiland verkennen. Paaseiland is bijzonder klein en je kan in een dag het hele eiland rond fietsen. Bovendien kost het maar tien euro per dag om een fiets te huren en de wegen en paden zijn gemakkelijk begaanbaar.
 • De Terevaka vulkaan is met zijn 507 meter het hoogste punt van het eiland en kan je eenvoudig beklimmen. Op de top kan je meteen genieten van een fantastisch panoramisch zicht van 360° op Paaseiland.
 • Voor de beste zonsopgang moet je in Tongariki zijn. Deze plek heb je misschien al op foto gezien want ze is beroemd omdat je vijftien Moai standbeelden kunt zien die netjes naast elkaar staan op een Ahu (ceremonieplatform). De oranje zon zorgt voor magnifieke silhouetten.
  Om de zon te zien ondergaan moet je in Tahai zijn, waar je vijf Moai eveneens op een Ahu ziet staan met de zee op de achtergrond.
 • Het dorpje Orongo mag je ook zeker niet missen. Hier staan heel wat huisjes die vroeger voor ceremoniële doeleinden werden gebruikt. Iets verder heb je een klif waar je van een hoogte van 300 meter neerkijkt op de oceaan en enkele van de kleinere Paaseilanden (motu).
 • Hanga Roa is de enige stad op het eiland en meteen ook de hoofdstad. De enige apotheek en supermarkt bevinden zich hier en het is niet verwonderlijk dat bijna 90% van de plaatselijke bevolking hier woont.

bezienswaardigheden Paaseiland - Anakena

Hoe Paaseiland te bereiken

LAN is de enige luchtvaartmaatschappij die vliegt op Paaseiland. Per dag vertrekt er één vlucht vanuit Santiago (en terug). Tickets kunnen bijzonder duur zijn daarom enkele tips voor goedkope vluchten:

 • Boek vroeg genoeg en bezoek Paaseiland tijdens het zogenaamde schouder seizoen (de periode tussen het hoog- en laagseizoen). Met wat geluk betaal je zo tussen de 300 en 400 euro voor je ticket. Om je een idee te geven: normaal kan het zelfs drie keer zoveel kosten.
 • Het klinkt gek, maar kijk ook de prijs na van business class. Soms is het goedkoper dan economy!
 • LAN maakt deel uit van de Oneworld alliance waartoe ook American Airlines en British Airways behoren. Met wat geluk kun je je airmiles gebruiken.

paaseilanden

Beste reistijd Paaseiland

Het piekseizoen duurt van januari tot maart en de prijzen zijn dan ook het hoogst tijdens deze periode. Hotels zijn ook sneller volgeboekt.
Van juli tot augustus is het iets frisser van temperatuur. Dit is niet ideaal om aan het strand te liggen, maar wel goed om te wandelen en te paardrijden.
De periode van april tot juni en van oktober tot december is het zogenaamde schouder seizoen. Dit is eigenlijk de beste periode om Paaseiland te bezoeken omdat het klimaat vrij gematigd is.

Overnachten op Paaseiland

Als je met een beperkt budget reist zijn er een aantal opties voor een vakantie op Paaseiland. Als je lang genoeg op voorhand boekt kun je een bed in een slaapzaal in een hostel bemachtigen. Deze zijn echter bliksemsnel uitverkocht. Je kan ook vrij goedkoop kamperen op Paaseiland. Airbnb is eveneens een uitstekende optie. Voor twintig euro heb je al een privé kamer en voor het dubbele zelfs een gehele vakantiewoning!

Een vakantie op Paaseiland kan weliswaar een aardige duit kosten, maar dit is zo een van die onvergetelijke bestemmingen. Omdat je vanuit Santiago moet vliegen is het de perfecte plek om te combineren met een bezoek aan de rest van Chili. In dit fantastische land valt er met onder meer de Atacama woestijn en het nationaal park Torres Del Paine in Patagonië nog zoveel meer moois te beleven. Paaseiland bezoeken is daarom altijd een goed idee!

paaseiland