Piazza Venezia Rome
5/5 - (1 vote)

Piazza Venezia is een van de meest iconische pleinen in Rome. Het is genoemd naar het Palazzo Venezia, een prachtig paleis dat uitkijkt over het plein en dat ooit de ambassade van de Venetiaanse Republiek was. Tegenwoordig is het plein een belangrijk verkeersknooppunt en een populaire toeristische bestemming, bekend om zijn indrukwekkende monumenten en historische gebouwen.

Geschiedenis van Piazza Venezia

De geschiedenis van Piazza Venezia is nauw verbonden met de geschiedenis van Rome zelf. Het plein heeft zijn naam te danken aan het Palazzo Venezia, dat in de 15e eeuw werd gebouwd in opdracht van kardinaal Pietro Barbo, die later paus Paulus II werd. Het paleis diende als de residentie van de Venetiaanse pausen en later als de ambassade van de Venetiaanse Republiek.

In de 19e eeuw werd het plein opnieuw vormgegeven en uitgebreid. Het monument voor koning Victor Emanuel II, ook bekend als het Vittoriano, werd gebouwd om de eenwording van Italië te vieren. Dit monumentale gebouw, met zijn grote trappen, zuilen en standbeelden, domineert het plein en is een van de meest herkenbare symbolen van Rome.

Palazzo Venezia

Het Palazzo Venezia is een van de belangrijkste gebouwen aan de Piazza Venezia. Dit prachtige paleis, gebouwd in de 15e eeuw, is een prachtig voorbeeld van vroeg-Renaissance architectuur. Het paleis heeft een indrukwekkende gevel, versierd met marmeren reliëfs en standbeelden, en een prachtige binnenplaats met een fontein.

Het Palazzo Venezia heeft op zich al een heel rijke en gevarieerde geschiedenis. Het diende als de residentie van verschillende pausen, waaronder paus Paulus II en paus Pius IV, en het was de zetel van de Venetiaanse ambassade. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het de residentie van Benito Mussolini, de fascistische dictator van Italië.

Vittoriano

Het Vittoriano, ook bekend als het Vittorio Emanuele II monument, is een van de meest opvallende kenmerken van de Piazza Venezia. Dit monumentale gebouw, gebouwd in de late 19e en vroege 20e eeuw, werd opgericht ter ere van Victor Emanuel II, de eerste koning van een verenigd Italië.

Het Vittoriano is een indrukwekkend bouwwerk, met zijn grote trappen, zuilen, en standbeelden. Het monument is versierd met talrijke sculpturen en reliëfs, die de geschiedenis en cultuur van Italië uitbeelden. Het biedt ook een prachtig uitzicht over Rome vanaf het terras op het dak.

Bezienswaardigheden in de buurt van Piazza Venezia

Naast de bezienswaardigheden op het plein zelf, zijn er ook tal van andere attracties in de buurt van Piazza Venezia. Denk daarbij aan het Forum Romanum, het Colosseum, en de Capitolijnse Musea, om er maar een paar te noemen. Deze historische sites bieden een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van Rome.

Romeins Forum

Het Romeinse Forum of Forum Romanum, gelegen op korte loopafstand van Piazza Venezia, is een van de meest belangrijke archeologische sites in Rome. Dit uitgestrekte complex van ruïnes was ooit het centrum van het openbare leven in het oude Rome, en het bevat de overblijfselen van talrijke tempels, basilieken, en andere openbare gebouwen.

Bezoekers kunnen door de ruïnes wandelen en de overblijfselen van het oude Rome bewonderen, waaronder de Tempel van Saturnus, de Boog van Septimius Severus, en de Basiliek van Maxentius. Het Forum biedt ook een prachtig uitzicht op het Colosseum en de Palatijnse Heuvel.

Colosseum

Het Colosseum, ook bekend als het Flavisch Amfitheater, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Rome. Dit enorme amfitheater, gebouwd in de 1e eeuw na Christus, kon tot 50.000 toeschouwers huisvesten en werd gebruikt voor gladiatorengevechten, dierengevechten, en andere openbare spektakels.

Het Colosseum is een indrukwekkend bouwwerk, met zijn enorme ovale vorm, vier verdiepingen hoge muren, en talrijke bogen. Bezoekers kunnen door het amfitheater wandelen, de oude tribunes en arena bekijken, en meer leren over de geschiedenis en cultuur van het oude Rome.

Praktische informatie voor bezoekers

De Piazza Venezia is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende buslijnen die stoppen bij het plein, en de dichtstbijzijnde metrostations zijn Colosseo en Cavour.

Er zijn tal van voorzieningen beschikbaar voor bezoekers aan de Piazza Venezia. Zo vind je in de onmiddellijke omgeving heel wat cafés, restaurants, en winkels, evenals openbare toiletten.

Het plein is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, hoewel sommige delen van het plein en de omliggende bezienswaardigheden moeilijk te bereiken kunnen zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Piazza Venezia is een openbaar plein en dus altijd open voor het publiek. Uiteraard is er ook geen toegangsprijs om het plein zelf te bezoeken. Maar… sommige van de bezienswaardigheden op en rond het plein (zoals het Vittoriano en het Palazzo Venezia) hebben wél openingstijden en toegangsprijzen.

Het Vittoriano is dagelijks geopend van 9:30 tot 19:30 uur, en de toegang is gratis.
Het Palazzo Venezia is geopend van dinsdag tot zondag, van 8:30 tot 19:30 uur, en de toegangsprijs is 5 euro.

Het is altijd een goed idee om van tevoren te controleren op eventuele wijzigingen in de openingstijden of toegangsprijzen.

Piazza Venezia in Rome

De Piazza Venezia is een must-see bestemming voor elke bezoeker van Rome. Met zijn indrukwekkende monumenten, historische gebouwen, en nabijheid van andere belangrijke bezienswaardigheden, biedt het plein een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van de stad.