beste zonnecreme voor op reis
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Als het weer beter wordt betekent dat ook dat er noodzaak is om zonnecrème op te smeren. Die beschermt de huid tegen schadelijke straling, de zogeheten UV-A- en UV-B-straling. Een veelgemaakte fout is dat de zonnebrand alleen opgedaan wordt als de zon fel is.In de lente en zelfs in de winter kan het opsmeren van een laagje zonnecrème al nodig zijn.
Maar wat is nu de beste zonnecrème en waar moet deze aan voldoen? En welke factor zonnebrand heb je nodig om voldoende te zijn beschermd? In dit artikel bespreken we de beste zonnecrème op basis van Test-Aankoop en de Consumentenbond.

Waar beschermt zonnecrème tegen?

Een rood gezicht of lichaam na een dagje zonnen? Dat is de werking van de UV-B-straling. Die zorgt ervoor dat je huid verbrandt en op die manier tot in het DNA geschaad wordt. De werkende beschermingsfilter voor dit type straling wordt aangeduid als SPF, wat staat voor Sun Protective Factor.

De tweede soort straling die we kennen is de UV-A-straling. Die zorgt ervoor dat de huid sneller veroudert en verhoogt de kans op pigmentvlekken en rimpels. Deze variant wordt op zonnecrème aangeduid met een A en een aantal plustekens, zoals A+ of A+++.

Welke factor zonnebrand

Olie, spray, of crème?

De zonnecrème komt in verschillende samenstellingen: olie, spray of crème. Olie en spray laten meestal geen witte vlekken op de huid achter en zijn wat makkelijker aan te brengen. Een nadeel is dat je misschien niet goed ziet wat al wel en niet ingesmeerd is. Voor sporters zijn er speciale varianten die bijvoorbeeld geen prikkend gevoel veroorzaken als het met zweet in je oog loopt. In de praktijk zijn alle goedgekeurde zonnecrèmes even veilig, maar hangt het van de voorkeur per persoon af welke je het liefst gebruikt.

Welke bestanddelen heeft de beste zonnecrème?

Een goede zonnecrème is voorzien van een aantal ingrediënten die zorgen voor een goede bescherming tegen de stralingen waar je tijdens het zonnen aan blootgesteld wordt. Er zijn in de basis twee soorten zonnecrèmes: die met minerale en die met chemische filters. De minerale filters reflecteren het licht en chemische filters absorberen het licht en zetten het om in warmte. Beide zorgen ervoor dat je goed beschermd blijft zodat je geen risico op nare huidziektes krijgt.

Wanneer en hoe vaak smeren?

De sterkte van de zon wordt aangeduid met een getal op basis van 0 tot en met 10: de UV-index. Vanaf UV-index 3 tot en met 8 is insmeren noodzakelijk, bij 9 en 10 blijf je beter helemaal uit de zon. Ook op de zonpiek van de dag, tussen 13:00u en 15:00u ’s middags valt het af te raden om vol in de zon te zitten.

Wil je weten wat de huidige UV-index is? Die kan je vinden op de site van het KMI (België) of KNMI (Nederland).

Ook de beste zonnecrème biedt geen oneindige bescherming. Smeer je daarom elke twee uur opnieuw in en telkens nadat je flink gezweet of gezwommen hebt. Zo zorg je dat de beschermingslaag optimaal van kracht blijft.

zonnecrème

Allergische reacties

Omdat sommige huidtypes irritaties krijgen bij het gebruik van de een of de ander kan het helpen om te switchen van zonnecrème. Welke ingrediënten voor een jeukend gevoel zorgen verschilt per persoon en per merk. Daarom zijn termen als hypoallergeen ook discutabel. Dat er minder allergenen in een product zitten betekent niet dat je er helemaal geen last van krijgen. In de praktijk komt het erop neer dat je zelf moet uitvinden wat voor jou een prettige crème is waar je geen reacties op krijgt. In de regel geldt wel dat minerale zonnecrèmes minder bijwerkingen vertonen dan die met een chemische filter.

Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

De factor van de beste zonnecrème wordt aangegeven met SPF, gevolgd door een getal. In de volksmond korten we dat af tot bijvoorbeeld factor 30 of factor 50. Afhankelijk van de sterkte van de zon en je huidtype kies je een factor uit. Iemand met een bleke huid en rood haar zal eerder factor 50 kiezen dan iemand met een getinte huidskleur en donker haar, die met factor 20 meer dan genoeg opsmeert.

Voor kinderen gelden weer andere regels. Zo mogen baby’s eigenlijk helemaal niet in de zon en is het in de eerste levensjaren verstandig om ze niet aan een hoge UV-index bloot te stellen. Als je ze insmeert, gebruik dan een hoge factor en zet ze extra een petje op en doe luchtige kleding aan. Uiteraard is het bij twijfel altijd zinvoller om een hoge factor te gebruiken, zeker omdat veel mensen de zonnecrème te dun aanbrengen.

De testuitslagen

Zowel Test-Aankoop als de Consumentenbond hebben verschillende merken en types getest om tot een resultaat te komen. Daaruit blijkt dat de prijs in elk geval niet van invloed is op de kwaliteit. Zo is de beste zonnecrème Paris Sublime van L’Oréal maar biedt Cien, van de Lidl ook een veilige bescherming. Andere crèmes die goed voor de dag komen zijn onder meer die van Hema, Garnier, La Roche Posey en Nivea. Ook het eigen merk van Kruidvat kan je gerust opsmeren.

beste zonnecreme