auto huren portugal
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Om de een of andere mysterieuze reden heeft Portugal (nog) niet dezelfde populariteitsgraad bereikt als Spanje, Frankrijk of Italië voor een zonnige vakantiebestemming in Europa. Ergens is dat zonde, want het is een ontzettend divers en fascinerend land. Anderzijds kunnen we er alleen maar dankbaar voor zijn, zodat je nog in respectievelijke rust van deze parel kunt genieten. Om het maximum uit je verblijf te halen, kan je best een auto huren in Portugal. Ik vertel je dan ook graag alles wat je hierover moet weten.

auto huren portugal
Wat was ik blij dat ik een huurauto had om de Douro vallei te verkennen! En dat voor amper €5 per dag…

Wat kost een huurauto in Portugal?

Dat hangt een beetje af van waar je een auto wilt huren, maar over het algemeen is het echt niet duur.

Hieronder enkele prijsvoorbeelden (via Holidaycars):

 • Een economy model voor één week huren in Porto kost je €88 per week, of €12,60 per dag.
 • Een economy huurauto voor één week huren in Lissabon kan al voor €78 per week of €11,14 per dag.
 • Een economy wagen voor één week huren in de Algarve kan al voor €70 per week of €10 per dag.
 • Een kleine economy huurauto op het prachtige Madeira kost iets meer voor één week: €145. Dat is €20,7 per dag.
 • Een compacte economy wagen huren op de Azoren (São Miguel) begint bij €220 voor één week of €31,50 per dag.

Om de goedkoopste huurauto’s in Portugal te vinden, raad ik aan om websites te raadplegen die prijzen vergelijken.
Mijn favoriet is Holidaycars.com, maar voor de zekerheid vergelijk ik ook altijd met Sunny Cars (all-in verzekering is automatisch inbegrepen bij dit bedrijf), BookingmonkeyAutoEurope en Rentalcars.
Bij Sunny Cars kan je ook een auto huren zonder dat je daarvoor een kredietkaart moet gebruiken.

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks boeken bij de bekendere autoverhuurbedrijven zoals AlamoSixtAvis en Budget maar bij mij komen ze altijd duurder uit dan de eerder genoemde websites…

Vergeet niet dat je bij alle websites (met uitzondering van Sunny Cars) ook nog moet bijbetalen voor een autoverzekering. Ik raad aan om dat alvast online te regelen, want ter plekke betaal je gegarandeerd meer. Online betaal je ongeveer €5 tot €11 extra per dag dat je een auto huurt.

auto huren portugal holidaycars 1

autohuur portugal holidaycars

Waarom zou ik kiezen voor autohuur in Portugal?

Enkel de leerkrachten onder ons beschikken over twee maanden zomervakantie, maar de rest moet het redden met een pak minder vrije dagen. Als je naar Portugal wil rijden moet je twee bijzonder populaire vakantielanden doorkruisen: Spanje en Frankrijk. Om gebruik te maken van de wegen van dat laatste land, moet je dan ook nog eens een hoop tolgeld betalen. Voeg hieraan de bekende zomerfiles toe en je komt tot de conclusie dat op eigen houtje naar Portugal rijden bijzonder stressvol en vrij duur is.

Gelukkig kan je dankzij onder meer Ryanair en TuiFly bijzonder goedkoop vliegen naar de Portugese zon en betaal je voor een economy huurauto in Portugal tijdens het hoogseizoen amper 80 euro voor een week. Als je van Brussel naar Porto rijdt betaal je al 150 euro meer aan benzinekosten en daarbij zijn de tolwegen niet eens inbegrepen.
Tenzij je er een heuse road trip van wil maken met een aantal stops in Frankrijk en Spanje, zou ik dus altijd kiezen voor autohuur in Portugal.

Wanneer je maar voor een paar dagen op citytrip gaat, is het mijns inziens niet noodzakelijk om een auto te huren in Portugal. In Porto en Lissabon is er genoeg te beleven en in de nabije omgeving zijn er ook een aantal bestemmingen die je gemakkelijk met de trein of bus kunt bereiken.

Wanneer je voor een week of meer gaat, zou ik ten slotte zeker kiezen voor autohuur in Portugal om zo het maximum uit je verblijf te halen. Zo kan je ook in charmante bed and breakfasts op het platteland verblijven en ben je niet altijd aangewezen op een hotel in het centrum.

costa nova auto huren portugal
Portugal heeft een prachtige natuur maar ook heel veel charmante dorpjes. Zoals Costa Nova, vlakbij Aveiro.

Waar kan ik best een auto huren in Portugal?

De meest logische keuzes zijn de hoofdstad Lissabon en Porto. Van hieruit vind je de goedkoopste vluchten en is er ook het grootste aanbod aan autoverhuurbedrijven. Porto ligt op ongeveer drie uurtjes rijden van Lissabon, dus je hoeft niet per se je auto te huren in Lissabon en af te leveren in Porto (of omgekeerd).

Portugal kent echter nog twee andere juweeltjes van bestemmingen: de eilanden de Azoren en Madeira. Een auto huren op de Azoren is volgens mij een absolute must, tenminste als je de prachtige bezienswaardigheden daar wil zien. Ook een auto huren op Madeira maakt je verblijf een stuk aangenamer.
Er is overigens geen ferryverbinding tussen Lissabon en deze twee eilanden, dus je kan onmogelijk met je eigen wagen of huurauto hiernaar reizen. Je moet dus vliegen.

ponta do rosto autohuur portugal
De Ponta do Rosto in Madeira. Fantastische uitzichten en eigenlijk alleen te bereiken met je eigen vervoer.

Welke huurauto in Portugal kiezen

Als je van plan bent om veel in de steden te rijden (wat eigenlijk niet nodig is omdat er goed georganiseerd openbaar vervoer is) kan je best geen al te grote auto huren in Portugal. De straten werden immers aangelegd toen de auto nog niet bestond, waardoor er niet al te veel plaats is om te manoeuvreren. Ook op de Azoren is dit bijvoorbeeld het geval.
Als je echter met een gezin op vakantie gaat, is het niet zo comfortabel om je met zijn allen in een mini te proppen. Geen paniek, je kan gerust een grote(re) huurauto in Portugal boeken, maar parkeer dan buiten het centrum.
Hoewel de wegen niet allemaal in al te schitterende staat zijn (zeker op de Azoren), hoef je zeker geen jeep te huren.
Met temperaturen die in de zomer kunnen oplopen tot in de 30 graden is het overigens geen overbodige luxe om een auto met air conditioning vast te leggen.

huurauto portugal
Een economy model is meer dan genoeg, waar je ook gaat in Portugal.

Welke bezienswaardigheden zijn met een huurauto in Portugal gemakkelijker te bereiken?

Allereerst moet je zeker en vast goed weten dat je in de grote steden best het openbaar vervoer neemt. Als je bijvoorbeeld een auto gaat huren in Porto, is het niet onverstandig om je huurauto in Portugal pas na een paar dagen op te pikken, omdat je wagen de eerste dagen voornamelijk stil zal staan. Als je tien dagen op vakantie gaat, is dit trouwens ideaal, omdat het goedkoper is een huurauto per week te boeken.

Vanuit Lissabon zijn er een aantal bestemmingen die je eenvoudig met de trein kunt bereiken zoals onder andere het schitterende paleis van Queluz, het charmante Sintra en het feeërieke kustdorpje Cascais.

In de streek van Porto denk ik dan weer aan Aveiro (beter bekend als het Venetië van Portugal) en de bruisende universiteitssteden Braga en Coimbra.
Echter zijn er ook een heel aantal trekpleisters die zoveel sneller en gemakkelijker (en soms alleen maar) met de auto te bereiken zijn. In het noorden is dat bijvoorbeeld de Douro Vallei en het Peneda-Gerês Nationaal Park, in het zuiden het UNESCO werelderfgoed dat je in Evora vindt en het Reserva Natural do Estuario do Sado. In dit laatste natuurgebied kan je zowaar dolfijnen in hun natuurlijke habitat bewonderen.

Op de eilanden kan je eigenlijk niet anders dan een huurauto nemen. Madeira is perfect te doorkruisen met de wagen en alleen dan zie je fantastische bezienswaardigheden zoals de Ponta do Rosto of de fantastische watervalweg (een straat waar je onder een gigantische waterval rijdt, hoe cool is dat niet?!).
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de bezienswaardigheden op de Azoren. Op São Miguel kan je nog wel tours boeken (maar die zijn in vergelijking dan ook weer duur), maar als je de Sete Cidades, de Boca do Inferno of het Lagoa do Fogo wilt zien moet je eigenlijk echt wel een auto hebben. Op de andere eilanden is trouwens ook énorm veel te zien. Het enige UNESCO dorpje van deze archipel; Angra do Heroísmo, het fantastische Biscoitos met zijn zwarte lavapoelen. Zegt dat je niks, dan is het fantastische uitzicht op Mount Pico vanop de straat zeker wel de moeite waard en last but not least de machtige Capelinhos vulkaan in Faial. Waauw!

De grote steden zijn uiteraard altijd met elkaar verbonden met bussen en treinen, maar tenzij je gaat backpacken door het land is het gebruiksgemak ook hier een doorslaggevend argument om te kiezen voor autohuur in Portugal.

watervalweg madeira autohuur
Alleen al voor deze attractie zou ik een auto huren in Madeira! (Dit is dus die befaamde watervalweg waar ik het over had.)
sintra bezoeken huurauto portugal
Sprookjeskastelen, maar dan in het echt. Sintra is volgens mij de meest magische plaats op deze wereld (sorry Disney)!
auto huren in portugal
De prachtige kustlandschappen die je tijdens een road trip door Portugal ziet zijn ook stuk voor stuk adembenemend mooi!

Verkeersregels Portugal

Zoals in de meeste landen op het Europese vasteland, rijden ze ook in Portugal langs de rechterkant van de baan. Regels zoals je gordel dragen en niet telefoneren achter het stuur zijn ook hier een evidentie.
Dronken rijden is natuurlijk ook uit den boze. In Portugal mag je maximaal 0,5 promille in je bloed hebben, en daar zit je snel aan als je je tegoed hebt gedaan aan de lekkere porto of wijn van Madeira!

Rijd ook niet te snel, want er wordt regelmatig geflitst! Dit zijn de maximumsnelheden:

 • 50 km/u binnen de bebouwde kom
 • 90 km/u buiten de bebouwde kom
 • 100 km/u op autowegen
 • 120 km/u op snelwegen

Parkeerregels Portugal

De parkeerregels hangen een beetje af van waar in Portugal je bent, maar vooral in de grote steden (Porto en Lissabon) zijn er strenge regels.

Onthoud zeker dat ‘Estacionamento Probido’ betekent dat je hier niet mag parkeren. Normaal staat er ook altijd een wit en blauw bord met een rode lijn door, ofwel door een gele of rode wegmarkering.

Afhankelijk van waar je je bevindt zijn er verschillende parkeerzones. Het beste kijk je die ter plekke na.
Hoe dichter je in het (historische) centrum parkeert, hoe duurder het zal zijn om te parkeren en hoe korter je er mag staan. De tarieven kunnen sterk verschillen! Van €0,50 per uur tot €2 per uur.
Vaak mag je na een bepaald uur (meestal na 18u of 20u) ook gratis parkeren tot de volgende morgen.

Houd ook altijd in je achterhoofd dat bepaalde bewonerszones verboden terrein zijn tussen 8u en 18u. Daarna (of daarvoor) mag je er wel parkeren, maar als je je niet tijdig verplaatst zijn boetes wel mogelijk.

Twijfel je? Parkeer je dan in een ondergrondse parkeergarage.

Op de eilanden (Madeira en de Azoren) is het vaak een rommeltje om je te parkeren, maar het voordeel daarvan is dat je op heel veel plekken gewoon niet moet betalen. Alleen in de grote steden (São Miguel of Funchal bijvoorbeeld) wordt stevig doorgerekend.

auto huren portugal parkeerregels
Vind je geen plekje? Gelukkig zijn er tal van parkeergarages in Portugal.

Tolwegen Portugal

Op de eilanden zijn er geen tolwegen, maar rondom Porto en Lissabon zijn er des te meer!

In principe zijn er twee soorten tolwegen:

 1. De manuele tolwegen waar je cash of met de bankkaart betaalt.
 2. De elektronische tolweg waar je als volgt kan betalen
  • Toll card: een soort van prepaid kaart die je in een tankstation moet aanschaffen.
  • Easytoll: de nummerplaat van je huurwagen wordt aan je kredietkaart gekoppeld.
  • Toll Service: deze manier kost je 20 euro en is drie dagen geldig ongeacht van waar je allemaal naartoe rijdt.
  • Via Verde Visitors: dit moet je bij het autoverhuurbedrijf navragen. Anderzijds kan je dit toestel ook voor je eigen wagen kopen in een Via Verde punt of in een postkantoor. Vooral als je lange tijd door Portugal gaat rijden is dit een goed idee.
   Huur je deze machine bij je autoverhuurbedrijf? Vergeet dan niet om ook een papier te ondertekenen (en vraag er ook naar als je niet weet wat je moet ondertekenen) dat je dit wel degelijk hebt geactiveerd. Als je je wagen terugbrengt kan je vervolgens afrekenen.
coimbra auto huren portugal
Het fantastische Coimbra!

Online een auto huren in Portugal

Ik denk dat er tegenwoordig nog amper reizigers zijn die last minute op de luchthaven nog een huurauto vastleggen en dat komt omdat het uiteraard zoveel goedkoper is om op voorhand en online je wagen te boeken. Tegenwoordig kan je door het bos van autoverhuurbedrijven moeilijk nog de bomen zien, maar ik kan in elk geval Holidaycars aanraden. Zij zetten de prijzen van verschillende bedrijven voor jou op een rijtje, waardoor jij de voor jou meest geschikte optie kunt kiezen.

Het voordeel aan boeken met Sunnycars is dan weer dat zij altijd een all-in verzekering toevoegen aan het pakket. Bij deze aanbieder kan je ook een auto huren zonder over een kredietkaart te beschikken.

Hoe dan ook loont het om een aantal verschillende websites af te schuimen tot je de de beste deal hebt gevonden. (andere websites die ik vertrouw zijn o.a. AutoEuropeBookingmonkey en Rentalcars.

De minimumleeftijd om een auto te huren in Portugal is 23 jaar en soms zelfs 25. Kijk dit goed na bij het autoverhuurbedrijf als je jonger dan 25 bent. Een internationaal rijbewijs is dan weer niet nodig voor inwoners van de EU.
Let ook op dat sommige bedrijven een maximum kilometer aantal opleggen. Kijk ook dit goed na zodat je ter plaatse (of erger nog nadien) niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

De Azoren of Porto…waar je ook kiest om een auto te huren in Portugal, je zal al snel merken dat je eigenlijk niet zonder zou kunnen. Eenmaal je de betoverende azulejos van Porto gadeslaat of de Boca do Inferno op São Miguel bewondert, zul je jezelf ook de vraag stellen waarom niet meer mensen naar Portugal op vakantie gaan. Ik heb geen idee waarom, maar ik vind het prima zodat het nog een heel klein beetje een verborgen parel blijft.

autohuur portugal
Geniet van alle mooie landschappen tijdens je road trip door Portugal!