slimme autos
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

De auto wordt steeds slimmer. Zelfs de basismodellen beschikken tegenwoordig over diverse technische snufjes om het rijden eenvoudiger én veiliger te maken. Autofabrikanten ontwikkelen steeds meer nieuwe functies. Tegelijkertijd denkt de Nederlandse overheid ook mee om duurzamere en veiligere auto’s te maken. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor jou als bestuurder? Welke aanpassingen zijn mogelijk om jouw auto slimmer te maken? 

Rijhulpsystemen 

Vroeger nam men het niet zo nauw met de veiligheid in de auto. Men reed zonder gordels (deze waren vaak niet eens aanwezig) en over veiligheidssystemen werd nog niet eens nagedacht. 

Inmiddels is dat gelukkig wel anders. Er zijn door de jaren heen flink wat rijhulpsystemen ontwikkeld. Deze hebben allemaal bijgedragen aan meer veiligheid op de weg. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk heel wat levens kunnen redden. Dat is misschien niet iets waar je over denkt als je je dakkoffer monteert en zorgeloos naar je vakantiebestemming rijdt. Toch is het belangrijk om hier eens bij stil te staan. Zeker als je met een oudere auto rijdt. Deze beschikt meestal nog niet over de nieuwste rijhulpsystemen.

De volgende systemen worden in steeds meer auto’s geïnstalleerd: 

  • Automatisch Noodstopsysteem (AEB): dit systeem is in staat om objecten op de weg te signaleren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor auto’s die plotseling remmen en waar je te dicht bij in de buurt komt. Als je te traag reageert, neemt dit systeem het over door zelf de remmen te activeren. Daarnaast wordt de bestuurder gewaarschuwd door een schelle piep.
  • Lane Departure Warning System (LDWS): ken je dat? Dat je zo in gedachten bent dat je plotseling iets over de rijstrook rijdt? Bijvoorbeeld op de snelweg? Dan kan dit veel risico’s opleveren. Andere bestuurders kunnen schrikken en je kunt zelfs een ander voertuig raken. Het LDWS systeem is ontwikkeld om deze situaties te voorkomen. De auto herkent de rijstroken en waarschuwt de bestuurder als je hier vanaf wijkt. Er zijn zelfs auto’s die dit vervolgens al zelf corrigeren. 

De opkomst van autonome auto’s 


De afgelopen jaren is er ongelooflijk hard gewerkt aan het creëren van autonome auto’s. Dit zijn auto’s die zonder tussenkomst van mensen kunnen rijden. Sommige auto’s zijn tegenwoordig bijvoorbeeld al in staat om geheel zelfstandig te parkeren. Deze auto’s maken gebruik van verschillende slimme systemen, sensoren en dergelijke om dit mogelijk te maken. 

Het moge duidelijk zijn dat het nog lang zal duren voordat een particuliere auto wordt ontwikkeld die geheel zelfstandig kan rijden. Toch zien we dit wel in de nabije toekomst gebeuren. Voordat het zover is, zal er heel wat extra onderzoek gedaan moeten worden. 

De hoop is dat de opkomst van autonome auto’s uiteindelijk zal leiden tot minder verkeersongevallen doordat er minder ruimte is voor menselijke fouten. 

Het belangrijkste doel van slimme auto’s is dan ook het verhogen van de verkeersveiligheid. Tot het zover is, zijn er al enkele dingen die je zelf kunt doen om je auto veiliger en slimmer te maken. Denk hierbij alleen al aan het gebruik van kwalitatieve materialen van bijvoorbeeld webshops zoals Winparts om je auto op de juiste manier uit te breiden. De toekomst bepaal jij.

Rijhulpsystemen