Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Zou je de ongerepte en overweldigende natuur van Canada eens van dichtbij willen zien? Indrukwekkende gletsjers, levensgrote meren en echte wereldsteden. Het is zomaar een greep uit al het moois dat dit land te bieden heeft. Een rondreis door het land van de grizzlybeer is absoluut de moeite waard en levert fijne herinneringen op die je altijd zullen bijblijven. Het handigst is om deze rondreis te maken met een huurauto en die hebben ze in Canada echt overal!

Auto huren Canada: prijs

Canada is geen echt goedkoop land, maar autohuur kost hier echt niet veel!

Je kan al een auto huren voor één week voor €98,60 bij Holidaycars. Dat is amper €14 per dag. Als je daar nog een verzekering bijneemt, dan betaal je €5 tot €11 extra per dag.

Sunny Cars is een andere prijsvergelijker, maar zij werken alleen met all-in autoverhuur. Dat wil zeggen dat je huurwagen automatisch volledig is verzekerd en dat je een erg goede service krijgt. Bij Sunny Cars betaal je vanaf €213 per week, oftewel €30,5 per dag. Nog steeds niet duur voor een all-in huurauto.

Meestal vind ik bij één van bovenstaande autoverhuurders wel mijn gading, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden.
Kijk zeker ook eens naar de tarieven van o.a. Rentalcars, Bookingmonkey en AutoEurope.

Natuurlijk kan je ook rechtstreeks kijken bij enkele van de grotere aanbieders zoals Avis, Alamo, Budget, Sixt, … reserveren, maar zij hanteren meestal veel hogere prijzen…

Hieronder het prijsvoorbeeld van Holidaycars.com:

auto huren canada Holidaycars

En hier het prijsvoorbeeld van de all-in huurauto’s van Sunny Cars:

auto huren canada Sunnycars

Eén van de grootste landen ter wereld

Op Rusland na is Canada het grootste land ter wereld qua oppervlakte. Het land grenst in het zuiden en in het noordwesten (Alaska) aan de Verenigde Staten.
Het noorden van Canada bestaat voor het grootste deel uit sneeuw en ijs.
Het midden van het land bestaat voornamelijk uit uitgestrekte prairies. Deze delen zijn in principe ongeschikt voor toerisme.
De hele zuidelijke helft van Canada, van New Foundland in het oosten tot en met de Rocky Mountains (Vancouver) in het westen, is bij uitstek geschikt om met de huurauto te verkennen.

auto huren canada Vancouver
En naast prachtige natuur, heeft Canada ook heel wat fantastische steden! Hier zie je Vancouver.

Waar een auto huren?

Op vrijwel ieder vliegveld in Canada is het mogelijk om een auto te huren. Verder zijn er ook in de grotere plaatsen en kleine steden voldoende mogelijkheden om aan een huurauto te komen. Het voordeel van het huren op een vliegveld is dat je niet eerst met het openbaar vervoer of met een taxi naar je hotel hoeft en vanaf daar nog een auto moet huren. Op de grote vliegvelden rijden er zelfs shuttlebusjes van de terminal naar de verhuurbedrijven.
Ter plekke kan je ook altijd een auto huren, maar let op dat de tarieven dan bijna altijd véél hoger liggen.
Het beste regel je je huurauto al online. Dat kan via prijsvergelijkende websites zoals Holidaycars, Sunny Cars of Rentalcars, maar ook rechtstreeks bij grote verhuurdbedrijven zoals Avis, Alamo, Budget, Sixt, …

Wanneer een auto huren?

Zoals ik hierboven al zei, is het volgens mij het allerbeste om je auto reeds thuis online te huren.
In combinatie met je vlucht kan je dit immers vele dollars besparen. Je kunt dan op je gemak het internet afzoeken en meteen verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Als je ter plekke een auto huurt, ben je bijna altijd duurder uit, omdat de verhuurders je een duurdere auto proberen te verhuren plus allerlei verzekeringen die je écht niet nodig bent. Via het internet kun je alle voorwaarden en regels rustig in je eigen taal lezen en uiteindelijk de juiste deal sluiten.

autohuur Canada
Autohuur in Canada is een goed idee! Want zo geraak je bij plekjes die je anders niet kan bereiken.

Wat komt er allemaal kijken bij autohuur in Canada?

Vergeet niet dat het er allemaal een beetje anders aan toe gaat in Canada dan bij ons. Er zijn enkele belangrijke verschilpunten op de Canadese wegen! Hier zijn alvast enkele antwoorden op jullie prangende vragen:

 • Welke leeftijd?

Om een auto te mogen huren in Canada, moet je minstens 25 jaar zijn. In feite is het ook al mogelijk vanaf 21, maar dan betaal je wel een extra toeslag.
Als er iemand mee reist die 25 jaar of ouder is, is het dan ook aangeraden om die persoon te laten rijden. Zo bespaar je meteen geld die je voor andere zaken kan gebruiken tijdens je rondreis door Canada.

Een internationaal rijbewijs is eigenlijk niet nodig, maar toch is het aangeraden. Een beëdigde vertaling van het Nederlands naar het Engels is ook goed.
Vooral bij controle van je rijbewijs kan dit belangrijk zijn, want de politie zou weleens moeilijk durven doen dat ze jouw rijbewijs niet kunnen lezen…

 • Denk aan een creditcard

Zoals eigenlijk overal, moet je een kredietkaart op naam van de bestuurder kunnen voorleggen aan het autoverhuurbedrijf.
Je hebt deze kaart nodig om de borg van je auto te betalen (een bedrag dat garantie staat dat je de auto ook wel degelijk terugbrengt).

Let daarbij ook op de bestedingslimiet van je kaart. Soms wordt er bijvoorbeeld meer dan €1000 borg gevraagd voor je huurauto. Het is dus enerzijds belangrijk dat je dit bedrag op je kaart hebt staan, maar anderzijds ook zo veel mag uitgeven van je bank.

Vergeet ook niet dat je kredietkaart een pincode heeft! Bij sommige verhuurbedrijven moet je die immers intikken vooraleer de borg geaccepteerd kan worden.

 • Een volle tank?

Het beste kies je voor de regeling ‘full- full‘ als je een auto gaat huren in Canada.
Dit betekent eigenlijk gewoon dat je je auto gaat ophalen met een volle tank, en die ook terug inlevert met een volle tank.

Doe je dit niet? Dan betaal je een (fikse) meerprijs, die achteraf van je kredietkaart wordt afgeschreven.
Autoverhuurbedrijven hanteren immers een veel hogere prijs voor benzine. Daarom is het dus beter dat jij altijd zelf tankt.

Je kan ook kiezen voor de optie ‘full- paid‘. Als je hiervoor kiest, dan zit er al een ‘gratis’ tank in de prijs inbegrepen, waardoor je de auto met een lege tank kan inleveren. Echter is dit volgens ons niet zo’n goed idee, omdat je voor deze ‘gratis’ tank wel degelijk betaalt én bovendien ook niet goed kan schatten wanneer de tank van je auto echt leeg is.

 • Meerdere bestuurders

Vergeet niet dat een autoverhuurbedrijf meestal extra kosten aanrekent als er meerdere bestuurders voor een auto zijn.
Wordt er geen extra bestuurder opgegeven, maar rijdt die toch? Dan zijn hoge boetes mogelijk. Soms worden verzekeringen zelfs verbeurd verklaard.

 • Het aantal kilometers

Tegenwoordig worden de meeste huurauto’s geleverd met onbeperkte kilometers, maar kijk dit toch zeker na.
Wanneer je een huurcontract tekent met een beperkt aantal kilometers, dan is het goed mogelijk dat je té veel rijdt.
Per kilometer die je te veel hebt gereden, moet je dan een extra kost betalen. En dat kan oplopen!

 • Verzekeringen

Normaal gezien zit er al een (beperkte) verzekering bij je huurauto, maar toch raden wij aan om een extra verzekering af te sluiten.

Om je eigen risico aanzienlijk te verlagen (of helemaal kwijt te schelden), is een verzekering zeker geen overbodige luxe.
Bij ongelukjes hoef je dan zelf niets meer te betalen, maar anderzijds geeft het je ook gemoedsrust op vakantie. Want wie wil er nu de hele tijd zitten stressen op vakantie…

Als je helemaal verzekerd wil zijn en bij eventuele problemen snel een oplossing wil vinden, dan raden wij aan om voor een all-in huurauto te kiezen.

De huurwagens van Sunny Cars zijn sowieso all-inclusive. Is er schade, een ongeluk of een probleem? Dan hoef je dus nooit zelf iets te betalen.
Bij prijsvergelijkers zoals Holidaycars of Rentalcars kan je online ook wel een all-in verzekering afsluiten. Die kost ongeveer €10 extra per dag.

auto huren Canada road trip
Bereid je road trip door Canada goed, want er is hier ontzettend veel te zien!

Welke auto kies je?

Autoverhuurders in Canada werken het meest met ‘choise locations‘.
Dit houdt in dat alle auto’s van een bepaalde grootte bij elkaar zijn gezet en waar je er dan één uit kunt zoeken.

Wat van belang is, is dat je de auto huurt die het beste bij jouw situatie past. Met een (te) kleine auto heb je minder comfort en met een (te) grote auto ben je meer benzine kwijt (al is benzine in Canada wel een stuk goedkoper dan in Europa).
Je zit bijna altijd goed als je een vergelijkbare auto neemt met de auto die je thuis ook hebt. 

Hoe zit het met navigatiesystemen?

Tegenwoordig hebben we allemaal een smartphone. En daar kun je apps zoals Waze of Google Maps op gebruiken. Alleen moet je dan zeker wel internet hebben! Vergeet dus zeker niet om een SIM-kaartje te kopen eens je in Canada aankomt. Nog een betere optie is eigenlijk een eSIM voor Canada. Die kan je bij nieuwere SmartPhones gewoon downloaden!

canada autohuur athabasca gletsjer
Wat denk je? Ritje naar de prachtige Athabasca gletsjer?

Rondreizen door Canada

Er zijn tal van mooie rondreizen door de Canada te maken. Hieronder sommen we alvast enkele serieuze road trips op.
Natuurlijk is er hier nog veel meer te zien, dus laat je gerust inspireren door andere road trips!

Het westen: tussen Vancouver en Whistler

In 2010 organiseerde Vancouver de Olympische Winterspelen. Als gevolg hiervan besloot men de Highway 99 onder handen te nemen.
Deze weg loopt tussen de plaatsen Whistler en Vancouver in de provincie British Columbia. Je ziet onderweg de mooiste vergezichten van het westen van Canada en je komt langs het regenwoud van Garibaldi Provincial Park. Vergeet zeker niet naar de Sea to Sky Gondola te gaan. Vanaf dit skistation kun je met een gondel naar de hoogste bergtoppen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Rocky Mountains. Ook is er een hangbrug waarmee je over een ravijn kunt lopen.

garibaldi provincial park canada
Wat een magische uitzichten!!!

The Icefields Parkway, Alberta

In het oosten van Canada, ten westen van de Rocky Mountains en vlakbij de stad Calgary, ligt de Icefields Parkway. Deze weg verbindt de nationale parken Banff en Jasper met elkaar.
Omdat deze weg spectaculaire uitzichten heeft, wordt het door velen gezien als één van de mooiste autoroutes ter wereld. Wat je zeker niet mag missen op deze route is het kristalheldere gletsjermeer Lake Louise.

icefields Parkway Canada auto huren
Dit staat je alvast te wachten tijdens een ritje langs de Icefields Parkway.

Nova Scotia

In het uiterste westen van Canada ligt de provincie Nova Scotia. Deze provincie is bij de Canadezen zeer geliefd door de prachtige dorpjes en de vriendelijke bevolking. Daarnaast is ook de keuken van deze regio zeer geliefd door het vele zeevoedsel. Een broodje kreeft moet je hier zeker geprobeerd hebben. Ook het Cape Breton Highlands National Park is absoluut de moeite van het bezoeken waard.

auto huren Canada Nova Scotia
Het lijkt wel alsof de tijd is blijven stilstaan in dit prachtige dorpje in Nova Scotia.

Niagara watervallen en de grote steden

Op de grens met Amerika liggen de Niagara watervallen aan het Ontariomeer. Deze indrukwekkende watervallen kun je op diverse manieren bekijken; maar een poncho is zeker aan te bevelen. Als je met de kinderen gaat, is een bezoek aan het attractiepark Clifton Hill zeker aan te bevelen. Vanaf de Niagara watervallen is het 140 kilometer rijden naar de wereldstad Toronto. Daarna kun je nog doorreizen naar de, relatief dichtbij gelegen, grote steden Montreal, de hoofdstad Ottawa en Quebec voor diverse mooie citytrips.

niagara watervallen canada auto huren
Natuurlijk kan je Canada niet verlaten zonder deze waterval te hebben gezien!

De Trans Canadian Highway

Als je Canada helemaal wilt doorkruisen is de Trans Canadian Highway de route bij uitstek. Deze weg loopt van het uiterste Oosten (St. John’s, New Foundland) naar het uiterste westen (Victoria, British Columbia). Opmerkelijk is dat je van de ene oceaan (Atlantische) naar oceaan (Grote) rijdt. Deze highway is dan ook maar liefst achtduizend kilometer lang. Tijdens deze route op de grens van Canada en de VS doorkuis je tien provincies en talloze verschillende landschappen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van deze route te rijden.

trans canadian highway Canada
Langs deze gigantische autoroute, vind je trouwens ook Quebec City. Charmante stad, vind je niet?

De wegen in Canada

Snelwegen vind je alleen rondom de grote steden.
Wel is er een uitgebreid snelwegennetwerk in het zuiden van de provincies Ontario en Quebec in het oosten van Canada. Voor de rest zul je het voornamelijk moeten doen met gewone tweebaans rijwegen en de zogenaamde ‘divided highways‘ (vierbaanswegen met een maximumsnelheid van honderd kilometer per uur). Het aantal tolwegen in het land is relatief laag. In de hiervoor genoemde provincies komen ook de meeste tolwegen voor. De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters. De wegen zijn per provincie genummerd. Slechts een paar grensoverschrijdende wegen hebben in alle provincies hetzelfde nummer.

Maximumsnelheid

Evenals de wegnummering verschillen ook de maximumsnelheden per provincie. In het algemeen kun je wel vaststellen dat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom vijftig kilometer per uur is en daarbuiten tachtig. Op sommige hoofdwegen buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid negentig kilometer per uur en op de ‘divided highways’ is dit honderd of honderdtien. De hoogste maximumsnelheid in Canada is 120 kilometer per uur en dit is toegestaan op de meeste autosnelwegen.

Canada huurwagen verkeersborden
En let ook altijd op het vele wildlife. Zelfs als je in de grote steden aan het rijden bent!

Benzinepompen

Loodvrije benzine is beschikbaar onder de octaangetallen 87 tot en met 93. In het instructieboekje van de auto, en meestal ook op de tankdop, staat aangegeven welke benzine je dient te tanken. Benzinepompen zijn in en rond de grote steden volop aanwezig, daarbuiten zijn ze schaarser. Als je van plan bent om vooral lange afstanden af te leggen, houd dan de regel aan dat je gaat tanken als de tank half leeg is.

Verkeersregels

We noemen hier alleen de verkeersregels die afwijken van de Belgische en Nederlandse:

 • Verkeerslichten staan telkens aan de overkant van de kruising.
 • Verkeerslichten veranderen voor beide kanten meteen van kleur. Eens het licht langs jouw kant op rood is gesprongen, wordt het aan de overkant meteen groen. Let dus op en rijd niet meer verder.
 • Bij ieder kruispunt dat is voorzien van stopborden dien je ook daadwerkelijk helemaal tot stilstand te komen. Ook als er niks aan komt.
 • Als je voor een kruispunt rechtsaf wilt slaan dan mag dit ook als het verkeerslicht op rood staat. Je moet wel goed opletten of er geen verkeer van links komt en of er geen voetgangers over willen steken. Als bij de verkeerslichten een bord met “no turn on red” hangt, mag dit niet.
 • Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.
 • Bij het parkeren op een helling moeten bestuurders de voorwielen van hun auto tegen de stoeprand draaien.
 • Rekening houden met schoolbussen is erg belangrijk in Canada. Als er eentje stopt en met zijn vier lichten begint te knipperen, dan moet je onmiddellijk stoppen. Ook als je vanuit de andere richting komt aangereden.
  Als je dit niet doet en je wordt gezien, kan je een héél erg hoge boete verwachten.
Toronto Canada huurauto
Vooral in grote steden (hier zie je Toronto) moet je op al deze regeltjes goed letten.

Bespaar geld met vergelijkingswebsites

De beste manier om geld te besparen tijdens je zoektocht naar een huurauto in Canada, is door verschillende prijsvergelijkers te vergelijken.

Sites die dit voor jou doen en die wij vertrouwen zijn o.a. Holiday Cars en Sunny Cars. Natuurlijk zijn er nog meer websites die dit doen (lees verder voor tips), maar deze twee tonen ons vrijwel altijd de goedkoopste prijs en de meeste opties.
Als je rechtstreeks huurt via de website van de autoverhuurder, dan ben je eigenlijk altijd duurder uit.

Holiday Cars

Zoek je naar de goedkoopst mogelijke auto in Canada? Dan is Holiday Cars waarschijnlijk de beste keus om je zoektocht mee te beginnen.
Zij hebben een heel brede samenwerking, waardoor zij huurauto’s tonen van zowel grote als kleine verhuurbedrijven.
Doordat zij eveneens één van de grootste websites zijn, kunnen zij vaak erg mooie deals sluiten wat jou dan weer ten goede komt.
Prijzen voor een auto huren in Canada met Holidays beginnen al bij €14 per dag!

Let op: Bij Holiday Cars berekent men alleen de prijzen voor de huur van de auto zelf en niet de verzekeringen. Gelukkig kan je die ook wel al online aankopen.
Bij de verzekering van €5,5 extra per dag, heb je wel nog steeds eigen risico. Als je dit niet meer wil, dan moet je dus wel die van €11 per dag boeken. Dit is nog steeds ruim goedkoper dan de verzekeringen die je ter plekke bij het verhuurbedrijf kan afsluiten.

Sunny Cars

Sunny Cars is  nog zo’n vergelijkingssite die wij sterk aanraden.
Hier huur je automatisch een all-in huurwagen. Dit zijn huurauto’s die volledig zijn verzekerd tegen alle mogelijke schade. In zo’n all-in wagen zit ook geen eigen risico meer, dus mocht er wat gebeuren dan zit je helemaal goed.
Bovendien kost een huurwagen bij dit bedrijf niet altijd meer.

Daarnaast heeft Sunny Cars ook als enige het SGR-keurmerk. Dit zorgt ervoor dat je je geld 100% terugkrijgt indien het bedrijf ooit failliet zou gaan.

Op het moment van schrijven kan je al een auto huren in Canada bij Sunny Cars voor maar €30 per dag (met all-in verzekering inbegrepen!).

Andere vergelijkende websites

Natuurlijk zijn er nog meer websites waar je een huurauto voor Canada kan vergelijken.
Meestal vind ik bij Holiday Cars of Sunny Cars al het voordeligst tarief, maar het is geen slecht idee om ook eens te kijken bij Rentalcars, Bookingmonkey en AutoEurope.
Deze websites hanteren ook altijd mooie prijzen en hebben soms wel eens een uitzonderlijke deal.

Rechtstreeks boeken bij de grotere autoverhuurders (bvb. Avis, Alamo, Budget, Sixt, …) raad ik dan weer af. Op hun eigen websites, rekenen zij meestal hogere prijzen aan.
Het kan natuurlijk nooit kwaad om een kijkje te nemen! Wie weet hebben zij op dit moment wel een mooie actie lopen.

huurauto Canada
Veel rijplezier in Canada!