kastelen schotland
5/5 - (1 vote)

Wie een rondreis maakt doorheen Schotland, kan niet zonder een bezoek aan een van de vele kastelen in het land. De Schotse Highlands zijn als het ware bezaaid met heel wat kastelen die door hun unieke ligging aan een glen of loch tot een van de iconische bezienswaardigheden van Schotland zijn gaan behoren. Hier zijn alvast enkele van de kastelen die je niet mag missen tijdens je rondreis in Schotland. En we geven ook nog een paar voorbeelden van waar je de mogelijkheid hebt om te overnachten in een echt Schots kasteel.

1. Edinburgh Castle

Gelegen boven op de top van een slapende vulkaan kan de ligging van Edinburgh Castle niet veel indrukwekkender worden. Het kasteel, uitkijkend op de Royal Mile, is niet alleen een van de meest populaire bezienswaardigheden van Edinburgh, maar ook van Schotland. In het kasteel liggen onder andere de kroonjuwelen van Schotland, het beroemde vijftiende eeuwse geweer Mons meg en de Stone of Destiny, de steen waarop alle Schotse koningen van de negende tot de veertiende eeuw werden gekroond. Mis zeker ook niet het kanonschot om 13u!

Bezienswaardigheden in de buurt
Edinburgh Castle ligt in het hart van het oude gedeelte van Edinburgh en kijkt uit op de Royal Mile. De Schotse hoofdstad staat gekend voor zijn vele spookverhalen. Bezoek zeker ook de Vaults, de ondergrondse gangen die de locatie zijn van de oorsprong van heel wat van die verhalen. In de buurt van het kasteel ligt ook het historische Grassmarket.

Entreeticket: vanaf 19,50 euro

Edinburgh Castle kastelen Schotland

2. Braemar Castle

Braemar Castle is gelegen in het Cairngors National Park en geniet hiermee van een unieke setting. Het zeventiende eeuwse kasteel voldoet dan ook aan alle eisen van een echt Schots kasteel: hoge hoektorens, spiraalvormige trappen en donkere kelders. Het is echter zijn verleden dat tot de hoogtepunten van een bezoek behoort. Luister naar de geschiedenis van de clan Farquharson en huiver bij de verhalen over de beruchte Zwarte Kolonel die het kasteel liet afbranden in 1689.

Bezienswaardigheden in de buurt
Met zijn ligging in het Cairngorms National Park in het zuiden van Inverness zit je meteen in de buurt van heel wat wandelmogelijkheden. Zo kun je wandelen langs een van de vele paden die je brengt tot bij fantastische verzichten. Een andere uitstap vanaf het kasteel die je kan maken is Loch Ness, wellicht het meest beroemde meer ter wereld.

Entreeticket: 8 pond

Braemar castle kastelen schotland

3. Eilean Donan

Het kasteel Eilean Donan moet wellicht een van de meest gefotografeerde kastelen ter wereld zijn. Het kasteel dat gelegen is op een klein eilandje in het begin van Loch Duich, past dan ook zo op een postkaartje. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd als bescherming tegen de Vikingen. Toch is het pas vanaf de twintigste eeuw toegankelijk voor het publiek na een grondige restauratie. Eilean Donan kwam voor in onder andere de Bondfilm ‘The World Is Not Enough.

Bezienswaardigheden in de buurt
Het kasteel is gelegen op de plaats waar drie meren elkaar kruisen: Loch Duich, Loch Long en Loch Alsch. Het ligt dicht langs de A87 die het Schotse vasteland verbindt met Isle of Skye. Het eiland Skye is een populaire uitstap voor reizigers die een rondreis in Schotland maken. Met verzichten op de Quiraing, de Cuillins en de Old Man of Storr zie je enkele van de mooiste panorama’s in Schotland op een dag.
Kijk eens naar deze leuke dagexcursies.

Entreeticket: 7,50 pond

Eilean Donan kasteel van Schotland

4. Barcaldine Castle

Barcaldine Castle heeft dan niet de omvang van veel andere Schotse kastelen, de zichten op de omgeving zorgen ervoor dat dit een van de mooiste kastelen in Schotland is. Het zeventiende-eeuwse kasteel is gelegen op de oever van Loch Creran en met zicht op de ruwe pieken in de omgeving van Glencoe. Vandaag de dag doet het dienst als een Bed & Breakfast en kun je dus genieten van een kasteelovernachting in Schotland.

Bezienswaardigheden in de buurt
Barcaldine Castle ligt in het westen van Schotland, te midden van de Schotse Highlands. Hierdoor is het de perfecte uitvalbasis voor uitstapjes naar Loch Lomond, Schotland’s grootste meer en de Glencoe, een vallei met een donker verleden vol clanvetes. Ook het Isle of Mull is in de nabijheid van Barcaldine Castle en vormt een uitstekende daguitstap.

Overnachting: 140 pond voor een tweepersoonskamer

Kasteelovernachting Schotland Barcaldine

5. Dollarbeg Castle

Wie zich eventjes koning van een kasteel wil wanen, kan zijn vakantie spenderen in Dollarbeg Castle, in Centraal-Schotland. Dit kasteel is een goede uitvalbasis voor wie de omliggende steden en omgeving wil verkennen.

Bezienswaardigheden in de buurt
Door zijn centrale ligging, kun je makkelijk uitstapjes plannen naar de grootste steden van Schotland. Glasgow, Edinburgh en Perth liggen allemaal op een korte afstand vanaf het kasteel. Ook wie wat wil wandelen in de Schotse Highlands kan rijden naar Loch Lomond, een van de grootste en meest indrukwekkende meren van Schotland.

Prijs voor een overnachting: 200 pond per nacht (tot 4 personen)

Kasteelhotel Schotland

6. Glamis Castle

De rode stenen van Glamis Castle zijn de thuishaven geweest van heel wat kleurrijke figuren uit de Schotse geschiedenis. Niet in het minst door de reeds overleden Queen Mum. Het kasteel maakte ook deel uit van het toneelstuk Macbeth van Shakespeare.

Bezienswaardigheden in de buurt
Glamis Castle ligt in het zuidoosten van Schotland op een korte afstand van Cairngorms National Park. Ook een uitstap naar Loch Lomond of Edinburgh ligt in de mogelijkheden vanaf hier. Kortom Glamis Castle is een leuke tussenstop tijdens je rondreis in Schotland.

Entreeticket: 12,50 pond

glamis castle schotland kastelen

7. Urquhart Castle

Urquhart Castle op de oevers van Loch Ness mag dan niet veel meer zijn dan een ruïne, toch was het ooit een van de grootste kastelen in Schotland. Het kasteel is te bereiken via een ophaalbrug en is nog steeds vaak bezocht door toeristen. Dit omdat het vaak gecombineerd wordt met een cruise op Loch Ness en door de makkelijke toegankelijkheid. 

Bezienswaardigheden in de buurt
Een bezoek aan Urquhart Castle wordt vaak gecombineerd met een boottocht op Loch Ness, een van de beroemdste meren van Schotland. Deze zijn mogelijk vanuit Fort Augustus in het zuiden en Inverness in het noorden. Ook wie zijn rondreis nog wat verder zet, kan richting Cairngorms National Park rijden om enkele prachtige wandelingen te maken die je brengen langs indrukwekkende lochs en bergtoppen.

Entreeticket: 9 pond

kastelen schotland urquhart kasteel

8. Dunvegan Castle

Dunvegan Castle is gelegen op de noordwestelijke oever van het Isle of Skye en is vandaag de dag nog altijd eigendom van de MacLeod clan. Het kasteel is zowel op historisch vlak als qua ligging de moeite waard om te bezoeken. Het kasteel heeft een typisch Victoriaanse stijl daterend uit de negentiende eeuw en doet vandaag vooral dienst als museum. Zo zijn er heel wat familiestukken van de clan MacLeod hier tentoongesteld. Ook ligt de Horn of Rory Mor hier, een drinkhoorn waarvan de zoon van de clanleider in een teug de inhoud moest leegdrinken om leider waardig beschouwd te worden.

Bezienswaardigheden in de buurt
Gezien zijn ligging op Isle of Skye wordt Dunvegan vooral bezocht door toeristen die het eiland verkennen. Het isle of Skye staat bekend voor enkele grote bezienswaardigheden zoals de Old Man of Storr, de Quiraing en de Cuillins. Dunvegan Castle ligt op de populaire rondrit die vaak wordt gedaan op het eiland en is een ideale uitstap bij slecht weer.

Entreeticket: 13 pond

Dunvegan kastelen schotland