rome Piazza Navona
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Piazza Navona is zonder twijfel één van de bekendste én geliefde pleinen van Rome. Het is gelegen in het hart van de stad en staat bekend om zijn levendige sfeer, prachtige architectuur en historische betekenis. Het plein is een perfecte mix van het oude en het nieuwe, met zijn prachtige fonteinen, elegante gebouwen errond en talloze gezellige cafés en restaurants. Voor ons is het in ieder geval één van de mooiste pleinen in Rome!

De naam ‘Piazza Navona’ is afgeleid van het Latijnse ‘in agone’, wat ‘in de competitie’ betekent. Dit verwijst naar de atletiekwedstrijden die hier in de oudheid werden gehouden. Tegenwoordig is het plein een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

Geschiedenis van Piazza Navona

Piazza Navona heeft een bijzonder rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de tijd van het oude Rome. Het plein was eerst een stadion, gebouwd door keizer Domitianus in 86 n.Chr.
Er konden wel 30.000 toeschouwers in plaatsnemen en het werd voornamelijk gebruikt voor atletiekwedstrijden en paardenraces.

In de middeleeuwen werd het plein omgebouwd tot een marktplaats en vele belangrijke gebeurtenissen vonden er plaats. O.a. de kroningen van pausen en… -iets minder leuk- de uitvoering van openbare executies.

In de 17e eeuw onderging Piazza Navona een grote transformatie onder leiding van paus Innocentius X, die het plein zijn huidige barokke uiterlijk gaf.

Architectuur van Piazza Navona

De architectuur van Piazza Navona is een prachtig voorbeeld van de barokke stijl, met de overdadige versieringen, dramatische vormen en vooral heel erg veel details. Het plein wordt gedomineerd door drie prachtige fonteinen: de Fontana dei Quattro Fiumi (Fontein van de Vier Rivieren), de Fontana del Moro (Morenfontein) en de Fontana di Nettuno (Neptunusfontein). Van overdadigheid gesproken!

De Fontana dei Quattro Fiumi, ontworpen door Gian Lorenzo Bernini, is de meest indrukwekkende van de drie. Het toont vier riviergoden die de vier grote rivieren van de wereld vertegenwoordigen: de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio de la Plata. De fontein is een meesterwerk van barokke beeldhouwkunst en is op zichzelf eigenlijk één van de mooiere highlights van Rome. Alleen de Trevi fontein is nóg mooier, natuurlijk.

Belangrijke gebouwen op Piazza Navona

Naast de fonteinen zijn er ook een aantal belangrijke gebouwen op Piazza Navona.

Eén van de meest opvallende is de Sant’Agnese in Agone, een prachtige barokke kerk die is gebouwd op de plek waar volgens de legende de heilige Agnes werd gemarteld. De kerk werd ontworpen door Francesco Borromini en is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur. Binnen vind je een aantal prachtige kunstwerken, waaronder een indrukwekkend altaarstuk van de heilige Agnes.

Een ander belangrijk gebouw op het plein is het Palazzo Pamphilj, een prachtig paleis dat nu de Braziliaanse ambassade huisvest. Het paleis werd gebouwd in opdracht van paus Innocentius X en is één van de allermooiste voorbeelden van barokke architectuur in Rome. Het bevat een aantal prachtige fresco’s en een prachtige binnenplaats.

 

Bezienswaardigheden rondom Piazza Navona

Rondom Piazza Navona zijn er ook veel andere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. De bekenste tip daarvan is het Pantheon; één van de bePiazza Navona romest bewaarde gebouwen uit de oudheid. Dit magnifieke bouwwerk, dat oorspronkelijk werd gebouwd als een tempel voor alle Romeinse goden, is nu een kerk en binnenin vind je de graven van verschillende belangrijke figuren, waaronder de beroemde schilder Raphael.

Een andere populaire bezienswaardigheid is de Campo de’ Fiori, een levendig marktplein dat bekend staat om zijn verse producten, bloemen en lokale specialiteiten. Het plein is ook de locatie van een standbeeld ter nagedachtenis aan de filosoof Giordano Bruno, die hier in 1600 werd verbrand op de brandstapel.

Musea in de buurt van Piazza Navona

Er zijn ook verschillende musea in de buurt van Piazza Navona die een bezoek waard zijn. Eén van de meest populaire is het Museo di Roma, dat een uitgebreide collectie kunst en artefacten uit de geschiedenis van Rome huisvest. Het museum is gevestigd in het prachtige Palazzo Braschi en biedt een fascinerend inzicht in het leven in Rome van de oudheid tot de moderne tijd.

Een ander interessant museum is het Museo Napoleonico, dat een uitgebreide collectie Napoleontische memorabilia huisvest. Het museum, dat is gevestigd in het Palazzo Primoli, bevat een breed scala aan objecten, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, meubels en persoonlijke bezittingen van Napoleon Bonaparte en zijn familie.

Restaurants en cafés rondom Piazza Navona

Piazza Navona is ook een geweldige plek om te genieten van de Italiaanse keuken. Rondom het plein vind je talloze restaurants en cafés waar je kunt genieten van traditionele Italiaanse gerechten, zoals pasta, pizza en gelato. Een van de smakelijkste restaurants is La Focaccia, dat bekend staat om zijn heerlijke pizza’s en vriendelijke service.

Als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen met een kopje koffie of een glas wijn, dan zijn er ook veel gezellige cafés rondom het plein te vinden. Een van de meest populaire is Caffè Sant’Eustachio, dat bekend staat om zijn uitstekende espresso en charmante sfeer.

Tips voor een bezoek aan Piazza Navona

Als je van plan bent om Piazza Navona te bezoeken, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Ten eerste, het plein kan erg druk zijn, vooral tijdens het hoogseizoen, dus het is een goed idee om vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan om de drukte te vermijden.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en architectuur van het plein, is het misschien een goed idee om een rondleiding te nemen. Er zijn veel gegidste tours beschikbaar die je meer inzicht kunnen geven in de fascinerende geschiedenis van Piazza Navona en de omliggende gebouwen en fonteinen.

Beste tijd om Piazza Navona te bezoeken

Piazza Navona kan het hele jaar door worden bezocht.

De lente en de herfst zijn over het algemeen de beste tijden om op citytrip naar Rome te gaan, omdat het weer mild is en de stad minder druk is dan in de zomer. In de winter kan het plein ook erg mooi zijn, vooral als het is versierd voor de kerstperiode.

En ook als je van plan bent om Piazza Navona ’s nachts te bezoeken, hoef je niet bang te zijn. Er zijn altijd veel mensen aanwezig, dus het is over het algemeen veilig. Echter, zoals altijd, is het goed om waakzaam te zijn en je persoonlijke bezittingen toch een beetje in de gaten te houden.

Evenementen op Piazza Navona

Piazza Navona is ook de locatie van verschillende evenementen en festivals gedurende het jaar. Eén van de meest populaire evenementen, is de kerstmarkt. Die vindt elk jaar plaats van begin december tot begin januari.
De markt is een geweldige plek om unieke cadeaus en souvenirs te kopen, en er is ook een prachtige kerststal en een carrousel voor kinderen.

Een ander populair evenement is het Festa della Befana, dat elk jaar op 6 januari wordt gehouden. Tijdens dit festival (dat de komst van de Drie Koningen viert) worden kinderen vaak getrakteerd op snoep en geschenken. Meestal is er ook een parade en een poppenspel.

Piazza Navona

Piazza Navona is zonder twijfel een van de meest charmante en levendige pleinen van Rome. Met zijn prachtige architectuur, fascinerende geschiedenis en levendige sfeer, is het een must-see voor elke bezoeker van de Eeuwige Stad.