Amerika visum aanvragen
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Jaarlijks reizen heel wat Belgen naar Amerika. Het is een heerlijk vakantieland waar je niet snel bent uitgekeken. België maakt deel uit van het Visa Waiver Program. Dit betekent dat reizigers met de Belgische nationaliteit geen visum voor Amerika nodig hebben, maar een ESTA visum dienen aan te vragen. Hieronder lees je alles omtrent het ESTA, wat het precies is en hoe je het moet aanvragen. Verder worden er nog een aantal handige en belangrijke tips gedeeld!

amerika visum

Het ESTA visum voor Amerika

Het Visa Waiver Program is een goed systeem. Het verbond bestaat uit 37 landen, zij mogen zonder visum voor Amerika het land betreden. Het maakte jaren geleden het reizen naar Amerika voor miljoenen mensen eenvoudiger, met name ook voor de Belgen. Sinds 2009 is het voor alle landen die tot het Visa Waiver Program horen verplicht om een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Waar het eerst enkel een vereiste was om een paspoort met chip te hebben, is het nu ook verplicht om een ESTA visum op voorhand aan te vragen. Door de strengere veiligheidsmaatregelen kon het Visa Waiver Program niet in deze vormgeving blijven bestaan en moesten er extra veiligheidscontroles worden toegevoegd. Het online aanvragen van de ESTA is snel en eenvoudig.

verenigde staten visum

Het aanvragen van een ESTA voor Amerika

Het gehele proces van het aanvragen van de reistoestemming verloopt online. Het doel van de Electronic System for Travel Authorization, oftewel ESTA, is de U.S. Department of Homeland Security in staat te stellen om alle reizigers te checken alvorens zij naar Amerika komen. Deze beslissing is uit veiligheidsoverwegingen gemaakt. Als de ESTA is afgegeven is dit overigens geen vrijbrief om het land binnen te komen, het is slechts een toestemming om via lucht of zee naar Amerika te reizen. Echter wordt 99% van de ESTA aanvragen altijd toegezegd.

Via de website van de Amerikaanse overheid kan je de ESTA aanvragen. Het neemt slechts enkele minuten in beslag. Na het invullen van de persoonlijke gegevens ontvang je de toestemming per mail.

De ESTA heeft een geldigheid van 2 jaar of tot zolang het paspoort geldig is wanneer dit korter is dan 2 jaar. Je kunt met de ESTA meerdere keren in en uit reizen, mits de 90 dagen van verblijf niet worden overschreden. Er wordt er altijd streng toezicht gehouden op het aantal binnenkomsten. Bij te veel bezoeken en een verdenking tot huisvesting in Amerika kan men de toegang blokkeren. Het is aan te raden enige tussenpozen te nemen tussen de bezoeken.

De kosten van de ESTA zijn 14 USD en kan enkel met een geldige kredietkaart worden betaald.

ESTA visum aanvragen

Belangrijke tips

Er zijn een aantal belangrijke tips en feiten omtrent het aanvragen van de reistoestemming voor Amerika.

• Het is allereerst van belang dat je als reiziger tot 1 van de 37 Visa Waiver Program landen behoort, waar ook België onder valt
• Het is aan te raden de ESTA op zijn minst 72 uur voor vertrek aan te vragen
• Een visum voor Amerika is niet nodig
• Ook wanneer je Amerika op doorreis aandoet dien je een ESTA aan te vragen
• Kinderen die in een land van het Visa Waiver Program wonen dienen ook een ESTA aan te vragen
• Een verblijf langer dan 90 dagen is niet mogelijk met een ESTA
• Wanneer het paspoort vervalt gedurende de geldigheid van de ESTA dien je een nieuwe aan te vragen

visum voor amerika

Afwijzing ESTA

Als de ESTA wordt afgewezen rest er nog een mogelijkheid om naar Amerika te reizen. Je kunt een B-visum, oftewel een bezoekersvisum aanvragen. Je hebt de keuze uit een B1 of B2 visum en dit visum voor Amerika kan je aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in België.

Het B1 visum is bedoeld voor zakelijke doeleinden en biedt toegang tot maximaal 6 maanden per jaar. Het zakenvisum is voor zakelijke reizigers die vaak richting Amerika reizen of voor zakelijke reizigers die niet (meer) met een ESTA mogen reizen.

Het B2 visum is bedoeld voor toeristische doeleinden. Enkel mensen die niet met een ESTA kunnen reizen maken aanspraak op een B2 visum. Je kunt het B2 visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in België.

ESTA Verenigde Staten

Adresgegevens van de Amerikaanse ambassade in België

De Verenigde Staten zijn met slechts één politieke missie vertegenwoordigd in België, Brussel. Hier kan je terecht met de visumaanvragen, maar ook voor vragen en informatie.

Amerikaanse ambassade
Boulevard du Régent 27
1000 Brussel
België

Adresgegevens van de Belgische ambassade en consulaten in Amerika

België is rijkelijk vertegenwoordigd in de Verenigde Staten. Er zijn een tal van politieke missies aanwezig. Heb je als reiziger behoefte aan consulaire hulp, dan kan je bij onderstaande ambassade en consulaten terecht. Naast deze lijst bestaan er nog een tal van ere-consulaten, geheel verspreid over het land. Echter heeft een ere-consulaat beduidend minder consulaire taken en rechten waardoor je in het geval van nood het beste met onderstaand vermelde politieke missies in contact kunt komen.

Ambassade Washington
3330 Garfield Street, N.W.
Washington, D.C. 20008
Verenigde Staten

Consulaat-generaal Atlanta
230 Peachtree Street NW, Suite 2250 – Georgia
Atlanta, GA 30303
Verenigde Staten

Consulaat-generaal Los Angeles
6100, Wilshire Boulevard – Suite 1200
CA 90048 Los Angeles
Verenigde Staten

Consulaat-generaal New York
One Dag Hammarskjöld Plaza, 885 Second Ave, 41st Fl
NY 10017 New York
Verenigde Staten

ESTA aanvragen