whisky reis schotland
5/5 - (1 vote)

Schotland en whisky. Je kan het gemakkelijk in één zin zetten, want de Schotten staan nu eenmaal gekend voor hun whiskycultuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat reizigers naar Schotland reizen om heel wat distillerijen te bezoeken. Maar welke? Gelukkig bestaat er zoiets als de Malt Whisky trail.

Wat is de Malt Whisky trail?

De Malt Whisky trail is een rondreis door Schotland die uniek is in zijn soort. Het land kent vier belangrijke whiskygebieden: Lowlands, Highlands, Speyside en de eilanden. Op zich behoort de Speyside tot de Schotse Hooglanden, maar door het grote aantal aan whisky distillerijen hier in de regio aanwezig, wordt het vaak apart vermeld. Met een overvloed aan zuiver water, gerst en turf is het niet zo verwonderlijk dat je hier heel wat producenten van single malt aantreft. Dit zijn whisky’s die gebrouwen zijn in één distillerij. Het is dan ook hier in de Speyside dat je de ultieme whisky reis in Schotland kunt ervaren. Ongetwijfeld is deze selfdrive route een unieke ervaring langs met bezoeken aan distillerijen die de beste single malt produceren ter wereld.

Malt whisky trail

Hoogtepunten van de Malt Whisky trail

Hoewel de Whisky trip in Schotland zich voornamelijk richt op Speyside, spenderen de meeste reizigers eerst een paar dagen in Edinburgh waar ze eerst de Scotch Whisky Experience op de Royal Mile bezoeken en genieten van enkele proevertjes in een tradtionele whisky pub vooraleer naar het noorden richting Speyside te reizen, de thuis van Schotland’s malt whisky industrie. De route wordt vaak afgelegd in vier dagen.

Cardhu
De volgende distillerij ligt slechts twintig kilometer verder in noordelijke richting en is uniek in de zin dat het de enige single malt distillerij is die is opgericht door een vrouw. Er zijn twee verschillende tours beschikbaar waarbij de ‘Glassic Tour’ je laat genieten van een speciale proeverij en je een een whiskyglas als souvenir meegeeft.
Tours vanaf 5 pond. Open van maandag tot zaterdag van 10u tot 17u. Op zondag van 11u tot 16u. In het laagseizoen (oktober tot maart) is de distillerij gesloten in het weekend.

Glenlivet
Glenlivet is wellicht de plaats waar je whiskypelgrimstocht begint. Deze distillerij in Banffshire is meteen een van de beroemdste in Speyside. Het is gelegen in een afgelegen glen of dal vol geschiedenis. Toegang tot de distillerij is gratis, maar je kan ook een tour boeken vanaf 10 pond.
Iedere dag open van 9u30 tot 18u.

glenlivet whisky reis schotland

Speyside Cooperage
Whisky brouwen is een intrigerend proces waar iedere reiziger voor naar Schotland komt, maar die whisky moet ergens in bewaard worden ook natuurlijk. De Speyside Cooperage wordt beschouwd als het hart van de regio. Hier worden de vaten gemaakt in een kuiperij. Tijdens een bezoek kun je je niet alleen kijken naar het oude proces van vaten maken, maar kun je ook je eigen kans wagen.
Tours zijn te boeken vanaf 3,50 pond. Open van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u.

Dufftown
Dufftown is de ‘Malt Whisky Capital’ en dat door zijn drie werkende distillerijen in de nabijheid. De bekendste is ongetwijfeld die van Glenfiddich. De Pioneer’s Tour is een echte aanrader, maar dan reken je best op een halve dag. Nadien krijg je een fles Glenfiddich rechtstreeks van het vat. Ook kan je van de echte experts leren hoe je whisky proeft en ruikt. De Pioneers Tour kost zo’n 95 pond.
Dagelijks open van 9u30 tot 16u.

Glen Grant
Deze distillerij is de enige die is vernoemd naar zijn oprichters. Het werd gesticht in 1840 en vandaag de dag kan je het nalatenschap van James Grant nog ontdekken door middel van een tour. Ook de Victorian Woodland Garden die bij de distillerij is gelegen is een aangename plaats om in te vertoeven. In het hoogseizoen is de distillerij dagelijks open van 9u30 tot 17u. Vanaf oktober is deze op zondag enkel in de namiddag open.

Glen Grant Whisky Trail

Elgin
In het dorpje Elgin vind je nog een andere distillerij die de moeite waard is om te bezoeken. Glen Moray is genoemd naar de vallei waarin het is gelegen, op de oevers van de rivier Lossie. Tours zijn beschikbaar vanaf 5 pond van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u. Op zaterdag is de distillerij geopend van 10u tot 16u30. Al is dit enkel in het hoogseizoen (mei tot september).

Macallan
Ook nabij Dufftown vind je een van de beroemdste Schotse whisky’s: de Macallan. Met een begeleide tour leer je hoe de verschillende vaten bijdragen aan de unieke aroma’s, smaken en kleuren van deze unieke drank. Een tour duurt een uur en 45 minuten en kost 15 pond.

Strathisla
De distillerij Strathisla is de oudste nog werkende stokerij van de Schotse Highlands. Tijdens je vakantie in Schotland waarbij je de whisky trail aflegt, mag je deze dus zeker niet overslaan. Al sinds 1786 brouwen ze hier premium blended whisky’s, maar evenzeer de single malt Strathisla van 12 jaar oud.

Strathisla whisky brouwerij Schotland

Alternatieven

Wie geen tijd genoeg heeft om naar de regio Speyside te reizen om er de whisky route af te leggen, heeft nog andere opties om zich te verdiepen in de het unieke proces van whisky brouwen. Hier zijn enkele andere mogelijkheden voor een vakantie in Schotland.

Edinburgh
Wie reist naar Schotland, komt op een of ander moment wel in de hoofdstad Edinburgh terecht. Met bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle en de Royal Mile kom je hier zeker aan je trekken, maar ook op het vlak van whisky is hier iets te beleven. Op de Royal Mile vind je er de Scotch Whisky Experience, een kennismaking met het proces van deze heerlijke drank. Volg een cursus whisky proeven of bezoek de shop voor een onvergetelijke ervaring.

Eilandhoppen
Ook op eilanden zoals Isle of Skye vind je een rijke historie wat whisky betreft. De Talisker distillerij is een monument als het op Schotse whisky’s aankomt. Ook de Arran Malt van het prachtige Isle of Arran en de Tobermory distillerij op het Isle of Mull behoren tot dit lijstje van gerenommeerde whisky’s.

Loch Lomond
Met een bezoek aan de Glencoyne distillerij sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen bezoek je een echte Schotse distillerij, maar je vertoeft ook in een van de mooiste gebieden van Schotland: Loch Lomond. Dit grootste meer van het land is een populaire trekpleister net ten noorden van Glasgow en bevindt zich op de grens van de Lowlands met de Highlands.

Loch Lomond schotland whisky trail