dom milaan bezoeken
5/5 - (1 vote)

Milaan wordt vooral in de eerste plaats vooral met mode geassocieerd en daarna met haar twee bekende voetbalteams. Toch is er een gebouw dat nog veel prachtiger en indrukwekkender is dan San Siro: de magnifieke duomo. Wanneer je in de hoofdstad van Lombardije vertoeft, moet je dus zeker de Dom van Milaan bezoeken. Ik zet dan ook graag de essentiële informatie hierover voor jou op een rijtje.

dom van Milaan bezoeken

Tickets voor de Dom van Milaan te bezoeken

Ben je al in Milaan? Dan heb je vast al gezien hoe lang de wachtrijen kunnen zijn voor deze parel te betreden. Om dit probleem te omzeilen kan je je tickets online boeken. Dan krijg je een bepaald tijdstip toegewezen en hoef je niet langer aan te schuiven.
Als je je tickets koopt via GetYourGuide (officiële partner van de Duomo), dan kan je bovendien altijd tot 24u op voorhand annuleren.

 

Een korte geschiedenis van de duomo van Milaan

De Dom van Milaan bezoeken zonder op zijn minst op de hoogte te zijn van een beetje van haar geschiedenis, zou zonde zijn. Vroeger stonden hier namelijk twee basilieken die in 1386 plaats moesten ruimen zodat de er een nieuwe kathedraal van Milaan gebouwd kon worden. Opdrachtgever Gian Galeazzo Visconti had een dubbel doel voor ogen voor deze fonkelnieuwe gigant; enerzijds moest dit imposant bouwwerk de voormalige gebedshuizen in het hart van de stad vervangen. Daarnaast was het ook toegewijd ter ere van Maria Nascente, naar wie de Dom in Milaan ook werd vernoemd.

Maar liefst vijf eeuwen had men nodig tot de duomo eindelijk klaar was en in dat opzicht doet het een beetje denken aan het relaas van de Sagrada Familia in Barcelona.

Niemand heeft het eeuwige leven, dus werkten er tijdens deze lange periode verschillende architecten, beeldhouwers en kunstenaars uit alle uithoeken van Italië en Europa samen aan de zogenaamde Fabbrica del Duomo (Fabriek van de Dom). Het resultaat is een unieke mengeling van Europese gotiek en de Lombardische traditie. Aangezien er ook tegenwoordig nog heel wat aan wordt geknutseld, is het maar logisch dat er toegang wordt gevraagd. Voor €12 pp kan je al dat fraais al met je eigen ogen bezichtigen.

Kathedraal Milaan

De Dom van Milaan bezoeken: wat valt er allemaal te zien?

Deze kathedraal in Milaan is het grootste en meest complexe gotische gebouw van het land en als je het op de Piazza del Duomo bewondert, valt het schitterende roos-witte marmer meteen op. Dit werd ingevoerd vanuit de steengroeves van Candoglia, in de Val’Ossola die zo’n 100 kilometer ten noorden van Milaan ligt.

De duomo van Milaan is maar liefst 157 meter lang en heeft een oppervlakte van 11,700 vierkante meter. Het hoogste punt meet bijna 109 meter en in oktober van het jaar 1774 plaatste men een 4,16 meter hoog standbeeld van Maria (de Madonnina) op de spits. Deze vergulde dame is dan ook het hart en de ziel van Milaan.

Soberheid was een woord dat niet voorkwam in het woordenboek van de ontwerpers, want de overdaad aan versieringen is ronduit indrukwekkend. Daarbij springt de enorme hoeveelheid standbeelden meteen in het oog: in totaal zijn het er ongeveer 3,400 waarvan er 2,300 buiten en 1,100 binnen staan. Om deze van dichtbij te zien, moet je trouwens een speciaal kaartje kopen waarbij je ook het dak van de Dom van Milaan mag bezoeken. Dat kost je €3 bovenop de normale prijs (=€15 pp). Heb je alleen interesse in het uitzicht vanop het dakterras? Dan betaal je €12 per persoon.

Ik raad je aan om eerst vanop een afstand dit imposant staaltje architectuur te bewonderen en dan rustig dichterbij te wandelen. Zo besef je pas echt hoe gigantisch de Dom van Milaan is. Eenmaal bij de ingang aangekomen, zal je de bronzen deuren zien. Deze dateren uit verschillende periodes van de twintigste eeuw. De centrale deur werd versierd met gotische bloemreliëfs aan de hand van Ludovico Pogliaghi en ze vertelt verschillende verhalen uit het leven van Maria.

Eenmaal je de wachtrijen hebt getrotseerd (die je gelukkig kan overslaan voor net geen 22 euro), kan je eindelijk de prachtige binnenkant bewonderen. Deze heeft de vorm van een Latijns kruis en je vindt er grote koorgestoeltes en een veelhoekige apsis, de plek voor de priester of bisschop. De stijl is voornamelijk late gotiek, maar je ziet zeker ook een aantal elementen uit de contrareformatie zoals de pastorie en het hoofdaltaar.

De kathedraal van Milaan bevat heel wat meesterwerken en om hier ten volste van te kunnen genieten, zou ik kiezen voor een rondleiding in het gezelschap van een deskundige gids. Verken je de duomo liever op eigen tempo, dan kan je altijd de gratis app “DuomoMilano” downloaden.

dom milaan binnenkant

Wat mag je zeker niet missen?

Om je toch al een voorsmaakje te geven van wat je te wachten staat, geef ik je alvast enkele zaken in de Dom van Milaan die je zeker niet mag missen.

 • Het grafmonument van Gian Giacomo Medici dat werd gemaakt door Leone Leoni.
 • Het indrukwekkende (en ietwat lugubere) standbeeld van “De gevilde Sint Bartholomeus” die zijn eigen huid vasthoudt (aan de hand van Marco d’Agrate) mag je ook zeker niet missen.
 • Er is ook een crypte waarin je de kapel van Sint Carlo Borromeo aantreft, met daarin een kristallen doodskist waarin de heilige ligt opgebaard.
 • Verder kan je ook nog een prachtige kandelaber (kaarsenstandaard) in de vorm van een boom bewonderen. Deze werd gemaakt door Nicola da Verdun en stamt af uit de twaalfde eeuw.
 • Je moet ook zeker eens de doopkapel gaan bekijken, die er een beetje uitziet als een tempel. Het doopvont zelf werd uitgekerfd in porfier en gaat zover terug als tot de Romeinen.
 • Muziekliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken wanneer ze het orgel van de duomo zien. Het werd gemaakt in 1938 en is het grootste orgel van Italië en het tweede grootste van Europa (na dat van de kathedraal van Passau in Duitsland). Dit meesterwerk bestaat uit maar liefst 15,800 pijpen en wordt bespeeld door Carlo Vianelli.
 • Het lijstje sluiten we af met misschien een van de mooiste dingen om te zien in de Dom van Milaan: de spectaculaire glas-in-loodramen. Hoewel er nog maar een paar de originele zijn en de meeste vervangen zijn door kopieën, blijft het indrukwekkend om naar te kijken. Ze werden ontworpen door verschillende Italiaanse, Franse en Duitse kunstenaars en elk raam vertelt een apart verhaal. Het centrale raam toont je scènes uit de Dag des Oordeels, de ramen aan de zijkant beelden taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament af.

Uiteraard valt er nog veel meer te zien in de kathedraal van Milaan, zo is er ook een archeologisch museum waar je onder meer overblijfselen van de voormalige basiliek kunt bewonderen. Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in geschiedenis en kunst en cultuur, raad ik dan ook ten zeerste een rondleiding met gids aan. Zo kan je ten volle van je bezoek aan de Dom van Milaan genieten!
Vergeet niet dat je sowieso een ticket nodig hebt om binnen te mogen. Online vind je die trouwens het voordeligst: vanaf €15 per persoon.

Duomo Milaan

Het dak van de Dom van Milaan bezoeken

Als je daarentegen niet zo houdt van kerken, wil ik je toch aanmoedigen om zeker even rond te lopen op het dak van de duomo. Dit vind ik immers een van de mooiste en leukste bezienswaardigheden van Milaan.
Als je niet geïnteresseerd bent in een bezoek aan de kerk, dan kan je het dak beklimmen voor €12. Een ticket voor zowel een bezoek aan het dak als de Duomo kost €15. Een rondleiding doorheen alle delen van deze kathedraal kan voor €25per persoon.

Je krijgt hier –uiteraard– niet alleen een schitterend uitzicht op de stad, maar het is ook gewoon heerlijk vertoeven tussen alle standbeelden, spitsen en waterspuwers. Mensen met hoogtevrees moeten zich trouwens geen zorgen maken, want buiten het feit dat het volkomen veilig is, krijg je nergens dat beklijvende gevoel tijdens je bezoek. Je kan trouwens zowel dapper de 251 trappen trotseren of lekker gemakkelijk de lift nemen.

Let wel op, zeker bij mooi weer kunnen de wachttijden ontzettend hoog oplopen. Gelukkig kan je deze eenvoudig omzeilen (voor amper 27 euro in combinatie met de duomo zelf en een gegidste rondleiding), waardoor je dus geen kostbare vakantietijd verliest.

dom van Milaan bezoeken dak

Tickets voor de Dom van Milaan: hoeveel kost een bezoek?

Je hebt heel wat mogelijkheden als je de Dom van Milaan gaat bezoeken, waardoor er dus ook verschillende tickets zijn. Kinderen tot zes jaar mogen trouwens gratis naar binnen, net zoals personen met een beperking en hun begeleider. Let wel op dat je gratis tickets ook moet afhalen aan het loket. Kinderen van zes tot twaalf jaar genieten van een korting.

 • Enkel de kathedraal: 3 euro – 2 euro met korting
 • Kathedraal + archeologisch museum: 7 euro – 3 euro met korting
 • Het dak en de mooie uitzichten: 12 euro per persoon
 • Kathedraal + museum + dak met uitzicht: 15 euro persoon
 • Rondleiding doorheen de Duomo met voorrangstickets: 22 euro per persoon

Daarnaast zijn er ook de combinatietickets, die bijzonder interessant zijn:

 • Duomo Pass: kathedraal, dak met uitzicht, archeologisch museum, duomo museum, San Gottardo kerk: 15 euro per persoon
 • Culture pass: kathedraal, archeologisch museum, duomo museum, San Gottardo kerk: 8 euro – 4 euro met korting

Je kan ook tickets voor de Dom van Milaan kopen op gecertificeerde websites zoals Getyourguide, wat ik je omwille van twee redenen kan aanraden. Ten eerste verlies je geen tijd in de wachtrijen en ten tweede kan je altijd eenvoudig annuleren tot 24 uur voor je bezoek. Zo kan je je planning nog altijd aanpassen, wat zeer interessant is als het slecht weer is en je het dak wil bezoeken.

dom milaan tickets

Openingstijden van de Dom van Milaan

De kathedraal zelf is dagelijks geopend van acht uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds, het dak en het archeologisch museum van negen uur tot zeven uur. Het museum van de duomo en de San Gottardo zijn ten slotte toegankelijk van tien uur tot zes uur, maar zijn wel op woensdag gesloten.

Je kan tot een uur voor sluitingstijd nog tickets kopen en tot 50 minuten voor het sluiten mag je nog naar binnen.

Let wel op dat de openingstijden kunnen veranderen, afhankelijk van kerkelijke feestdagen en dergelijke. Je kijkt dus best voor je bezoek eens op de officiële website om de actuele toegangstijden te raadplegen.

dom van Milaan

Vijf leuke weetjes over de Dom van Milaan

 • Zorg allereerst dat je fatsoenlijk gekleed bent, anders mag je de duomo niet binnen. Dit betekent concreet dat je schouders bedekt moeten zijn en korte broeken of rokjes boven de knieën ook niet gewenst zijn. Je kan altijd bedekkende mantels ter plaatse kopen voor 2,5 euro.
 • Opdat de kathedraal niet door de bommenwerpers van de geallieerden verwoest zou worden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de vergulde Madonna bedekt zodat ze de aandacht niet trok.
 • Dat de duomo van Milaan gigantisch is, kon je eerder al lezen. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat ze de vijfde grootste christelijke kerk ter wereld is! Ze moet enkel onderdoen voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida in Brazilië, de kathedraal van Saint John the Divine in New York en de kathedraal van Sevilla.
 • De Madonnina is het hart en ziel van de stad, in die mate dat wanneer de twee Milanese voetbalploegen (AC Milaan en Inter) elkaar treffen, dit de Derby della Madonnina wordt genoemd.
 • De kathedraal is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan, waardoor er in de nabije omgeving heel wat verkopers circuleren. Deze vu compra (wil je kopen) zoals ze zo mooi in het Italiaans worden genoemd, zullen soms proberen je een armbandje om te doen. Aanvankelijk zeggen ze dat het een cadeau is waarvoor je niet moet betalen, maar uiteraard zullen ze uiteindelijk om geld vragen. Sommigen zullen zelfs proberen je te zakkenrollen. Let dus goed op en laat je geen armbandje omdoen als je dit niet wenst te kopen.

Uiteraard valt er in Milaan zelf nog heel wat leuks te beleven. Ik zou je zeker aanraden om de duomo te combineren met Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. Verder liggen het Sforzesco kasteel, de Galleria Emanuele II en de basilica di Sant’Ambrogio allemaal binnen wandelafstand van de Dom. Bezoek Milaan dus niet enkel om te shoppen, maar snuif ook wat van haar prachtige en rijke geschiedenis op!

Dom Milaan bezoeken dak

Tickets en tours voor de Duomo

Wil je zeker een bezoek brengen aan deze wonderbaarlijk mooie dom? Koop dan alvast je tickets of boek je rondleiding online. Zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je altijd tot 24 uur op voorhand annuleren.