Campo de Fiori
5/5 - (1 vote)

Campo de’ Fiori, wat zoiets betekent als “veld van bloemen”, is één van de meest levendige en kleurrijke pleintjes in Rome. Ooit maakte het deel uit van het Theater van Pompeius, maar nu is het een bruisende marktplaats overdag en een populaire ontmoetingsplaats in de avond. Het is echt zo’n plek waar geschiedenis, cultuur en het dagelijkse leven van Rome samenkomen.

De naam van het plein komt van de bloemen die hier ooit in overvloed groeiden. Maar vandaag de dag is het meer bekend om zijn dagelijkse marktje, de vele restaurants en bars, en de levendige nachtelijke sfeer. Het plein is daarnaast ook de thuisbasis van enkele belangrijke historische monumenten. O.a. het standbeeld van Giordano Bruno, een filosoof die hier in 1600 werd verbrand op de brandstapel, is een eye catcher.

Geschiedenis van Campo de’ Fiori

De geschiedenis van Campo de’ Fiori is behoorlijk rijk en gevarieerd. Het plein was ooit een weide (zoals de naam ook zegt) – voordat het in de 15e eeuw werd omgevormd tot een marktplaats. In de loop der jaren heeft het plein dan ook vele veranderingen ondergaan, maar het heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het sociale en economische leven van Rome.

De meest opvallende gebeurtenis in de geschiedenis van het plein was de executie van Giordano Bruno in het jaar 1600.
Bruno, een dominicaanse monnik, filosoof en wiskundige, werd beschuldigd van ketterij en helaas op de brandstapel verbrand. Zijn standbeeld, dat in het midden van het plein staat, is tegenwoordig een krachtig symbool van de vrijheid van denken en de strijd tegen religieuze intolerantie.

De markt van Campo de’ Fiori

De markt van Campo de’ Fiori is één van de oudste en meest geliefde marktjes in Rome. Het wordt elke ochtend (behalve op zondag) gehouden en is een heus paradijs voor foodies. Hier vind je echt álles! Van verse groenten en fruit, tot kaas, vleeswaren en lekkers van bij de bakker.

De markt is ook een geweldige plek om typisch Italiaanse producten te kopen, zoals olijfolie, balsamicoazijn en uiteraard pasta. Bovendien zijn er tal van kraampjes die kleding, souvenirs en mooie, handgemaakte producten verkopen. Het geheel is een levendige en kleurrijke plek, waar je de authentieke sfeer van Rome kunt proeven zoals nergens anders!

De monumenten van Campo de’ Fiori

Naast de markt zijn er ook enkele belangrijke monumenten te vinden op Campo de’ Fiori.

Het meest opvallende is het eerder vernoemde standbeeld van Giordano Bruno, dat in het midden van het plein staat. Het beeldhouwwerk, dat in 1889 werd onthuld, toont Bruno in zijn dominicaanse habijt, met zijn gezicht gericht naar het Vaticaan. Een sterke boodschap!

Andere monumenten op het plein zijn onder andere de Fontana del Moro, een prachtige fontein die in de 16e eeuw werd gebouwd. Maar ook het Palazzo della Cancelleria, één van de mooiste renaissancegebouwen van Rome. Beide zijn absoluut een bezoekje waard.

Campo de Fiori Rome Giordano Bruno

Eten en drinken op Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori is ook een geweldige plek om wat lekkers te eten of drinken. Rondom het plein vind je namelijk talrijke restaurants, cafés en barretjes, waar je kunt genieten van alles van traditionele Italiaanse gerechten tot gerechten van internationale keukens.

Eén van de meest populaire plekken om te eten is Forno Campo de’ Fiori, een bakkerij die bekend staat om zijn heerlijke pizza al taglio (pizza per stuk).
Andere aanraders zijn Osteria da Fortunata, waar je kunt kijken hoe de pasta met de hand wordt gemaakt, en Roscioli, een restaurant en delicatessenwinkel in één.

De nachtelijke sfeer van Campo de’ Fiori

Als de zon ondergaat, verandert Campo de’ Fiori in een bruisende ontmoetingsplaats. De bars rondom het plein worden gevuld met zowel locals als toeristen, die genieten van een aperitivo of een laat avondmaal. Daardoor is het meteen ook een goede tip om het Romeinse nachtleven te ervaren.

Er zijn tal van bars om uit te kiezen, maar enkele van de meest populaire zijn Sloppy Sam’s, een Amerikaanse bar die bekend staat om zijn cocktails, en Bar del Fico, een trendy bar waar vaak live muziek wordt gespeeld.

De winkels rondom Campo de’ Fiori

Rondom Campo de’ Fiori zijn er ook een aantal leuke winkels te bespeuren. Van boetieks met handgemaakte kleding en accessoires, tot winkels met lokale delicatessen en wijnen. Je vindt er alles!

Eén van de meest unieke winkels in de omgeving, is Antico Forno Roscioli, een bakkerijtje dat al sinds 1824 bestaat en bekend staat om zijn héérlijke brood en gebak.

Andere aanraders zijn de kaaswinkel Antica Caciara Trasteverina en de wijnwinkel Enoteca Corsi.

Praktische informatie voor je bezoek aan Campo de’ Fiori

Het plein is erg gemakkelijk te bereiken te voet of met het openbaar vervoer. Het ligt in het hart van Rome, op loopafstand van vele andere bezienswaardigheden zoals het Pantheon en Piazza Navona.

De markt op Campo de’ Fiori is geopend van maandag tot zaterdag, van ongeveer 7.00 tot 14.00 uur. Het is een goed idee om vroeg te gaan, wanneer de producten het meest vers zijn en de markt nog niet al te druk is.

Tips voor een bezoekje aan de markt

Vergeet in ieder geval niet om wat contant geld mee te nemen, aangezien veel van de marktkramen geen creditcards accepteren. Een (herbruikbaar) tasje bij de hand hebben, is ook een goed idee.

Veiligheid op Campo de’ Fiori

Hoewel Campo de’ Fiori over het algemeen een veilige plek is, is het altijd belangrijk om op de hoede te zijn voor zakkenrollers, vooral in drukke gebieden zoals het marktje zelf.

In de avond kan het plein behoorlijk druk worden, vooral in het weekend. Als je niet van drukte houdt, is het misschien beter om het plein overdag te bezoeken. Houd er echter rekening mee dat de sfeer ’s avonds heel anders is, en het is zeker de moeite waard om het plein minstens één keertje in het donker te zien.

Campo de Fiori Rome

Met zijn rijke geschiedenis, kleurrijke markt, heerlijke eetgelegenheden en bruisende nachtleven, is Campo de’ Fiori een heerlijk perfecte weerspiegeling van de charme en vitaliteit van Rome. Het is een plek waar je de authentieke Romeinse levensstijl kunt ervaren en een stukje van de eeuwige stad kunt meenemen in je hart.