autohuur kroatie
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Als je nog op zoek bent naar een zonnige vakantiebestemming voor de zomer, waar je een ideale mix hebt van natuur, cultuur en gastronomie en waar je bovendien niet te lang naar moet vliegen… dan is Kroatië het land dat je zoekt! Deze parel aan de Adriatische Zee bezit dan ook talloze troeven. Om hier ten volle van te kunnen genieten kies je er best voor om een auto te huren in Kroatië. Waarom? Lees verder en je ontdekt het antwoord!

Goedkope auto huren? Vanaf €7 per dag bij Holidaycars.com

All-in autohuur? Vanaf €23 per dag bij Sunnycars.be

Auto huren in Kroatië prijs

Een huurauto in Kroatië (één week) kostte mij amper €120, waarvan €70 ook nog eens naar de autoverzekering ging (let op: een autoverzekering is verplicht in Kroatië!). Dat is met andere woorden amper €17 per dag! Bovendien boekte ik mijn auto pas enkele dagen voor ik voet zette in Kroatië. Als je kijkt naar vergelijkende websites zoals HolidaycarsHappyCarBookingmonkey of Sunnycars merk je vast ook meteen op dat een auto huren in Kroatië nóg goedkoper kan zijn. Hieronder enkele prijsvoorbeelden:

Zadar

Eén maand op voorhand boeken (Via Holidaycars):

  • 1 week een kleine auto huren (Volkswagen Up) kost je €48,10 oftewel €6,88 per dag.
  • 1 week een grote auto huren (Opel Astra Sedan) kost je €94,68 oftewel €13,53 per dag.

Split

Eén maand op voorhand boeken (Via Holidaycars):

  • 1 week een kleine auto huren (Volkswagen Up) kost je €48,10 of €6,88 per dag.
  • 1 week een grote auto huren (Opel Astra Sedan) kost je €94,68 of €13,53 per dag.

Dubrovnik

Eén maand op voorhand boeken (Via Holidaycars):

  • 1 week een kleine auto huren (Chevrolet Spark) kost je €46,61 of €6,66 per dag.
  • 1 week een grote auto huren (Opel Astra Sedan) kost je €94,68, of €13,52 per dag

Voor een verzekering betaal je tussen €5,5 en €11 per dag extra (bij Sunnycars zit deze automatisch inbegrepen in de totale kostprijs). Een verzekering kan je ofwel online, ofwel ter plekke boeken. Ik raad aan om je verzekering ook online af te sluiten, want ter plekke betaal je gegarandeerd meer. Hetzelfde geldt trouwens voor een huurauto pas ter plekke te boeken: het kost je zeker en vast meer.

autohuur kroatie holidaycars

Waarom zou je kiezen voor autohuur in Kroatië?

Je hoeft niet per se een auto te huren in Kroatië, je kan er ook gerust met je eigen wagen naartoe rijden. Reken wel dat de hoofdstad Zagreb op net geen 1,300 km van Brussel ligt en je hier non-stop veertien uur over doet. Vooraleer je dit overweegt, moet je weten dat het niet zoveel geld kost om een auto te huren in Kroatië. Vluchten zijn ook zeer voordelig omdat o.a. TuiFly goedkope vluchten aanbiedt naar Dubrovnik, Brac en Split. Als je goedkope vluchten zoekt met zoekrobot SkyScanner kan het soms nóg goedkoper. Op het moment van schrijven vind ik zelfs vluchten van €35 retour.
Het financiële aspect weegt dus niet echt door (en zeker niet als je het vergelijkt met de kost van benzine!). Als je bovendien maar over een beperkt aantal vakantiedagen beschikt, verlies je beter geen twee dagen met enkel onderweg te zijn.

Wat het openbaar vervoer in Kroatië betreft, gebeuren de verplaatsingen voornamelijk met de bus. Het land heeft een spoornetwerk dat vooral de grote steden tot aan Split met elkaar verbindt. Naar Dubrovnik rijden er dus geen treinen, net zoals naar de kleinere charmante kuststadjes of de magnifieke eilanden.
Bussen zijn gelukkig wel meer frequent, maar het nadeel hiervan is dat je hier altijd afhankelijk van bent. Zo kan het ook wel wat stress opleveren als je nog per se die ene bus moet halen. Ook zul je vaker een omweg moeten nemen om je bestemming te bereiken.
Als je dus maar over een week of tien dagen vrijaf beschikt, dan kies je best voor een autovakantie in Kroatië. Zo kan je ten volste genieten van dit prachtige land.

Autoverzekering is verplicht in Kroatië! Bij Sunnycars.be wordt alles voor jou geregeld vanaf €23 per dag.

Welke auto huren voor Kroatië?

Op zich maakt het niet zo heel veel uit wel auto je gaat huren voor Kroatië en hangt het vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Het spreekt voor zich dat je geen minibusje moet huren als je maar met twee bent en daartegenover is het ook logisch dat je geen vijf personen in een Mini Cooper gaat proppen. Uiteraard is het heel leuk en idyllisch om langs de Adriatische kust te rijden met een cabrio, maar dit kost je heel wat meer geld.
Vergelijk in ieder geval via Holidaycars of Sunnycars, zodat je de goedkoopste auto kan vinden. Ongeacht welk model je kiest.

De wegen zijn in elk geval in uitstekende staat, dus je hebt geen 4×4 of SUV nodig. Zorg er in elk geval voor dat je voertuig over airconditioning beschikt als je in de zomer gaat rijden. Verder kan je gerust kiezen voor het goedkoopste model om een auto te huren voor Kroatië.

auto huren in Kroatië
Maak gebruik van vergelijkende websites en je kan spotgoedkoop auto’s huren in Kroatië!

Welke bezienswaardigheden zijn gemakkelijker te bereiken met een huurauto in Kroatië?

Het korte antwoord op deze toch wel belangrijke vraag is eenvoudig: alle.
Als vlotheid en gemak essentieel zijn voor een geslaagde vakantie voor jou, dan moet je er zeker niet over twijfelen om een auto te huren in Kroatië. Een eigen wagen zal in Kroatië altijd sneller zijn dan de trein of bus en uiteindelijk misschien wel voordeliger (afhankelijk van het aantal reizigers).

Een voorbeeld om dit aan te tonen:
Als je de wondermooie Plitvice meren wil bezoeken, kan je vanuit Zadar de bus nemen. Zowel plaatselijke busmaatschappijen als het bekende Flixbus bieden deze route aan. Een enkel kaartje hiervoor kost tussen de twaalf en veertien euro en je doet er een uur en drie kwartier tot twee uur over om het nationaal park te bereiken. Een auto kost je veel minder aan benzine (zeker als je met meerdere personen reist) en je bent ook een kwartiertje sneller op je bestemming.
Qua tijd maakt dit misschien niet zoveel uit, maar op het einde van een vakantie vormen vele kwartiertjes vele uren. Bovendien sta je bij busmaatschappijen vaak op een bepaald uur en geloof me… Je wilt je niet haasten in de prachtige Plitvice meren!

Het echte tijdsverschil laat zich dan ook opmerken tijdens langere ritten. Als je kiest voor een vakantie in Kroatië, dan staat Dubrovnik ook vast en zeker op je verlanglijstje. Je wil immers met je eigen ogen King’s Landing zien en op zoek gaan naar Ser Jaime of Cersei (voor wie hier niets van begrijpen: Game of Thrones).
De meeste reizigers bezoeken deze parel na Split, van waaruit je er met de wagen ongeveer drie uur en een kwartier over doet. Met de bus doe je er al gauw vier en een half uur over. Anderzijds ben je dan geen geld kwijt aan parking, waarvan de kost sinds de toeristische boom wel is opgelopen.

Hoe dan ook kan ik met mijn ervaring zeggen dat ik altijd zou kiezen om een auto te huren in Kroatië. Zo kan je er ook voor opteren om buiten de steden te overnachten. Daar kan je in alle rust genieten van een barbecue aan de Adriatische Zee, zonder duizenden toeristen. De landschappen rond Dubrovnik zijn trouwens ook adembenemend mooi.

Goedkope auto huren? Vanaf €7 per dag bij Holidaycars.com

All-in autohuur? Vanaf €23 per dag bij Sunnycars.be

plitvice meren kroatie autohuur
De Plitvice meren in Kroatië zijn fenomenaal mooi!

Waar kan ik best een auto huren voor Kroatië?

De vluchten naar de verschillende Kroatische steden zijn ongeveer even duur en dus wil je misschien wel wat advies in verband met welke stad je best kiest voor autohuur in Kroatië. In grotere steden zal je sowieso voordeligere tarieven vinden, maar websites zoals Holidaycars en AutoEurope hebben overal wel enkele voordelige auto’s te huur staan.

Met TuiFly zijn er vrij veel goedkope vluchten naar Kroatië. Zo is Brac bijzonder mooi en het historische centrum is heerlijk authentiek, maar het ligt wel een beetje uit de richting. Je doet er vanaf hier immers enkele uren over om terug naar een grootstad op het vasteland te reizen.
Dubrovnik staat vast wel op je planning, en de luchthaven ligt op amper dertig minuutjes van het magische stadscentrum.
Als je liever aan de andere kant van de Kroatische kust uitkomt, dan is Split misschien wel ideaal. Met je huurauto kan je eenvoudig van Split naar Dubrovnik (of omgekeerd) rijden, en onderweg kom je héél veel mooie plekjes tegen. Bovendien kan je tijdens deze road trip ook regelmatig een overzetboot nemen om één van de eilandjes te verkennen. Zo liggen Hvar en Brac bijvoorbeeld op één à twee uur (met de ferry) van hier. Vanuit Split is het bovendien maar een dikke twee uur rijden naar de Plitvice meren.

Natuurlijk kan je ook met andere luchtvaartmaatschappijen naar Kroatië vliegen. Mooie deals vind je ook via SkyScanner (al vanaf €35 heen en terug!).

Je kan er ten slotte ook voor kiezen om te vliegen op Pula en terug te vliegen via Zadar en daarbij je huurauto op een verschillende locatie af te leveren. Vaak kost dit (heel) wat meer geld, maar het is zeker het overwegen en uitpluizen waard.

autovakantie kroatie auto huren
Waar je je wagen ook huurt, als je op voorhand boekt vind je altijd wel enkele mooie tarieven.

Verkeersregels in Kroatië

Je kan alvast opgelucht ademhalen want men rijdt hier ook aan de rechterkant. Het dragen van de gordel is ook ten allen tijden verplicht, net zoals je ook niet je smartphone (of eender welke GSM…) mag gebruiken achter het stuur.
De wegen zijn in uitstekende staat, waardoor het erg aangenaam rijden is. Als je de gekke chauffeurs ten minste buiten beschouwing laat. Sommige onverlaten deinen er niet voor terug om zelfs net voor een bocht nog in te halen, wees dus altijd op je hoede. Laat dit je er echter niet van weerhouden om een auto te huren in Kroatië, wees gewoon voorzichtig.

Gekke chauffeurs en alcohol zijn geen goede combinatie, daarom heeft men sinds enkele jaren een nultolerantie ingevoerd wat betreft drinken achter het stuur voor jonge chauffeurs. Je leest het goed, je mag geen enkele druppel alcohol drinken als je jonger dan 25 bent en nog gaat rijden. Chauffeurs ouder dan 25 mogen 0,5% promille alcohol in hun bloed hebben. Maar je neemt best het zekere voor het onzekere en drinkt helemaal niets. Sowieso vind ik dronken rijden echt niet OK. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar, maar ook anderen!

Wat betreft de maximumsnelheid zijn dit de limieten:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u
  • Op snelwegen/tolwegen: 130 km/u

Let op, dit zijn de maximumsnelheden voor auto’s. Voor campers en bussen gelden er andere snelheden.
Wil je toch Max Verstappen spelen en gaan racen bedenk dan dat 1) dit ongelooflijk dom is en 2) de boetes niet mals zijn. Er zijn zowel flitspalen als plaatselijke controles. Die laatste moet je ter plekke betalen, die eerste worden opgestuurd naar het autoverhuurbedrijf. Deze trekt de boete af van je kredietkaart en rekent hier nog eens administratieve kosten bij. Een duur grapje dus.

Hou het kaartje van de tolweg altijd goed bij, want je moet pas betalen als je de tolweg verlaat.
Van oktober tot maart moet je ook altijd met je lichten aan rijden.
Barmhartige Samaritanen moeten op hun hoede zijn omdat er een aantal onverlaten zijn die doen alsof ze autopech hebben. Nietsvermoedende toeristen die langs de weg stoppen om hen te helpen worden dan beroofd. Hoewel deze vorm van criminaliteit niet zo heel frequent is, kan je toch maar beter uitkijken. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard!

Parkeerregels in Kroatië

Parkeren in Kroatië is vrij eenvoudig. Ofwel kies je voor een betaalde parking, ofwel parkeer je waar er witte lijnen zijn en een groot P-bord op de stoep staat. Een gele stippellijn betekent dat het een parkeerplaats is voor mindervaliden.
In de steden wordt er ook met een kleursysteem gewerkt: in rode zones mag je maximum een uur parkeren, in gele twee uur en in groene drie uur. Je snap vast wel al dat de rode zones zich het dichtst bij het centrum bevinden.

huurauto in kroatie
Autorijden in Kroatië is niet moeilijk, zolang je je maar aan de regels houdt.

Online een auto huren in Kroatië

Omdat de meeste toeristen kiezen voor autohuur in Kroatië kunnen de prijzen al eens snel oplopen. Zorg er dus voor dat je ruimschoots op voorhand je wagen boekt, je portemonnee zal je dankbaar zijn. Ter plekke nog een huurwagen regelen is zoals altijd niet echt een goed idee. Tenzij je een van de eerder vernoemde mensen bent voor wie geld geen probleem is en je een Porsche 911 cabrio wil huren. Maar de meeste reizigers zijn echter spaarzaam en voor hen is Holidaycars een uitstekende website om huurwagens te boeken. Andere vergelijkende websites die ik ook regelmatig hanteer zijn o.a. AutoEuropeBookingmonkey of Rentalcars.  Sunnycars is een goed alternatief omdat er bij hen een all-in verzekering in de prijs zit inbegrepen. Je bent namelijk verplicht om een autoverzekering te hebben als je een auto gaat huren in Kroatië.

Op zich kan je als 18-jarige hier rijden, maar de meeste autoverhuurbedrijven staan er op dat je minstens 21 bent. Een internationaal rijbewijs is gelukkig niet nodig.

Als je dus nog op zoek bent naar een leuke manier om je zomer door te brengen dan is een autovakantie in Kroatië in elk geval een uitmuntend idee. Meer en meer toeristen beginnen deze parel aan de Adriatische Zee te ontdekken, waardoor je er beter snel kunt bij zijn. Zo kan je met recht en reden de T-shirt “I went to Croatia before it was cool” kopen. Maar het is niet alleen een perfecte bestemming voor hipsters, ook families kunnen hier een geweldig leuke tijd beleven. En het is eens wat anders dan een (zoveelste) vakantie in Frankrijk of Spanje!

Kroatie auto huren
Eén ding is zeker: de landschappen die je onderweg zal zien zijn adembenemend mooi!