Akropolis
3.4/5 - (11 votes)

Akropolis bezoeken

Vergeet niet dat dit een heel druk bezocht monument is, en dat kaartjes beperkt zijn. Het is daarom geen slecht idee om al een gegidste rondleiding of toegangstickets al op voorhand aan te schaffen.
Via officiële partners zoals GetYourGuide en Ticketbar kan dat voordelig online en bovendien krijg je het recht om tot 24u op voorhand te annuleren. Je weet maar nooit dat er iets tussenkomt!

 

 

De Akropolis van Athene

De Akropolis in Athene was ooit de meest heilige plaats in de Griekse beschaving en is tot op vandaag een van de meest herkenbare archeologische sites ter wereld. De Akropolis telt heel wat verschillende bouwwerken en monumenten die symbool staan van de klassieke geest en beschaving. Het hoogtepunt van deze site is ongetwijfeld het Parthenon, de tempel bovenaan op de heuvel.
Omzeil de lange wachtrijen (het kan hier meer dan 40°C worden!) en koop je tickets al op voorhand (+ audio guide). Wil je liever een gegidste rondleiding vanuit Athene? Dat kan voor €29 per persoon.

Geschiedenis van de Akropolis

Een akropolis is een citadel waarbij we het woord akropolis letterlijk kunnen vertalen als stad (polis) op het hoogste punt (akron). Hoewel er dus eigenlijk meer dan één akropolis is in Griekenland, is er dus slechts één Akropolis van Athene. De citadel zoals we hem vandaag kennen werd gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus onder leiding van Percales. Het Parthenon moest het pronkstuk worden en werd gebouwd ter ere van de godin Athena, die niet alleen de glorie van Athene moest bewerkstelligen, maar ook over de hele wereld. Toch bestond de Akropolis al een hele tijd eerder. Zo was het al de thuis van een van de vroegste volkeren in Griekenland, al daterend van 5000 voor Christus.

Het Parthenon deed de eerste duizend jaar dienst als tempel ter ere van Athena maar is daarna verschillende keren voor andere doeleinden gebruikt geweest. Zo is het uiteindelijk een tempel geweest, dat gebruikt werd door de Christenen, is het van een Griekse tempel omgezet tot een Romeinse, van een Byzantijnse kerk tot een kathedraal van de Franken om nadien nog enkele eeuwen dienst te doen als een Turkse moskee. Toch heeft de Akropolis in de loop der eeuwen erg afgezien van de vele oorlogen waar het getuige van was. Vooral tijdens de oorlog tussen de Venetianen en de Turken.

Akropolis Athene

Wat kun je er zien?

Om de Akropolis te kunnen zien, moet je wel eerst tickets aanschaffen. Online kan dat voor koop je tickets al op voorhand (+ audio guide), en met een gegidste rondleiding is dat mogelijk voor €29 per persoon.

De Akropolis is een verzameling aan tempels en monumenten gelegen op de tafelberg nabij het centrum van de stad. Heel wat van die monumenten zijn doorheen de eeuwen verwoest geweest, maar tot op vandaag zijn er nog steeds heel wat hoogtepunten die het bezoeken waard zijn.
Het Parthenon
Het Parthenon is de belangrijkste tempel van de Akropolis en is helemaal op het hoogste punt gelegen. De Tempel voor Athena Parthenos werd gebouwd naast de locatie waar de oude Athenatempel had gestaan. Deze werd echter verwoest door de Perzen in de vijfde eeuw voor Christus. De functie ervan werd overgenomen door het Parthenon. Het Parthenon werd het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst uit die periode en stond symbool voor de hegemonie van de stad Athene na de verschillende nederlagen in de Perzische oorlogen.

Wil je graag meer zien van de Akropolis? Vergeet dan geen bezoek te plannen naar het ‘Akropolis Museum‘. Tickets kosten €10 per persoon.

Panthenon Akropolis Athene

De tempel van Athena Nike

Deze tempel was gewijd aan de godin van de overwinning, Athena Niké. Ze was echter niet enkel de godin van de overwinning, maar tegelijk van de wijsheid en oorlog. De tempel die ter ere van haar werd gebouwd staat rechts van de hoofdingang. Het is gebouwd in de Ionische stijl met vier zuilen aan de achterkan en voorkant. Het was tevens ook de eerste tempel die in deze stijl werd gebouwd.

Het Erechtheion

Op religieus vlak is het Erechteion een stuk belangrijker geweest dan het Parthenon. De tempel in Ionische stijl was een van de belangrijkste heiligdommen van het Griekse rijk. Er werden onder andere kariatiden (vrouwenbeelden die gebruikt werden als zuilen) gebruikt voor deze tempel. Het is als gevolg van de vele oorlogen en blikseminslag in 1645 serieus beschadigd geraakt, maar tijdens de laatste decennia fors gerestaureerd.

De propyleeën

Met de propyleeën wordt de monumentale ingang tot de Akropolis bedoeld. Deze werd aangelegd in de vijfde eeuw voor Christus en had niet alleen de functie van een ingangspoort, maar was waarschijnlijk ook bedoeld ter verering van de goden die poorten en ingangen beschermden.

Om door deze ingang te lopen moet je wel toegangstickets hebben. Vergeet deze dus niet tijdig aan te schaffen.

Het Dionysustheater

Het Dionysustheater is gelegen in het zuidelijke gedeelte van de Atheense akropolis. Het is niet alleen het oudste theatergebouw in Europa maar het was ook de bakermat van de Griekse tragedie. Oorspronkelik nam het publiek van de theatervoorstellingen ter ere van Dionysus plaats op de aangestampte aarde van de heuvel rondom het podium. Pas later werden hier houten zitbanken voorzien in een halve cirkel. Toen deze ooit instortten, werd besloten stenen zitplaatsen te bouwen in een halve cirkel op de helling van de heuvel. Deze constructie is het Dionysustheater zoals we het vandaag kennen en vormde de basis van verschillende theaters over heel Griekenland.

Akropolis van Athene

Wat kost toegang tot de Akropolis?

Een entreeticket tot de Akropolis in Athene kan je al verkrijgen vanaf 18 euro. Dit ticket geeft je toegang tot de historische site zonder dat je in de lange rijen moet aanschuiven. Na een welkomstontvangst en een uitleg over hoe je te oriënteren op de site, kun je op eigen tempo de citadel bezoeken. Wie een rondleiding met een gids wenst kan al tickets bestellen vanaf 29 euro.

De Akropolis is dagelijks open van 8 uur tot 20 uur. Tijdens het jaar is het enkel gesloten op 1 januari, 25 maart, 1 mei, paaszondag, 25 december en 26 december.

Ook zijn er bepaalde data waarop de toegang tot de site gratis is. Dit zijn: 6 maart, 18 april (Openmonumentendag), 18 mei (Internationale Museumdag), het laatste weekend van september, 28 oktober en iedere eerste zondag van 1 november tot 31 maart.

Akropolis theater

Hoe geraak ik er?

De makkelijkste manier om de Akropolis te bezoeken is te wandelen langs de Dioysiou Aeropagitou, de grote wandelaarsstraat die start nabij de Hadriarch boog en die rond de Akropolis leidt tot je een pad ziet dat de heuvel op gaat. Deze weg wordt later de Apostolou Pavlou, een wagenvrije weg.

Athene kan héél erg heet worden. Als je het dus niet ziet zitten om puffend en zwetend bij dit monument aan te komen, kan je ook gebruik maken van de handige hop-on hop-off bussen die langs de Akropolis rijden.

Om tot de Dioysiou Aeropagitou te komen kun je de metro lijn 2 nemen en afstappen aan de halte Acropolis. Ook kun je de tram nemen tot de halte Leoforos Vouliagmenis.

akropolis nacht

Tips

Net zoals bij alle grote bezienswaardigheden in de wereld is de Akropolis in Athene geen uitzondering als het komt op een grote massa toeristen. Dit in combinatie met de grote hitte waarvoor de zomers in Griekenland gekend zijn, kan het je bezoek best onaangenaam maken. Daarom geven we je al enkele tips mee om deze problemen te omzeilen en te zorgen dat je een leuk bezoek krijgt aan wat ongetwijfeld één van de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland is.

Koop alvast tickets online

Skip-the-line tickets zijn hier geen overbodige luxe. Soms lopen de wachtrijen op tot enkele uren en die wil je niet doorbrengen in de hitte. Als je van plan bent een gids onder de arm te nemen, dan zit daar bijna altijd een voorrangsticket bij inbegrepen.
Kijk voor aanbiedingen en mogelijkheden eens bij deze officiële ticketverkoper van de Akropolis.

Ga laat of vroeg op de dag

In de zomer kan het erg warm zijn op de Akropolis. Tenzij het een bewolkte dag zou zijn, ga zo vroeg of zo laat mogelijk om een er rond te wandelen. Zo voorkom je het warmste moment van de dag en zal je iets meer kunnen genieten van je bezoek. Als je vroeg komt, heb je ook het voordeel dat de meeste toeristen hier nog niet aanwezig zijn. Heel wat toeristen komen ook van de cruiseschepen die aanleggen in de haven, en het voordeel hiervan is, dat deze op tijd terug moeten vertrekken. Wie dus laat komt, zal ook een kalmere periode van de dag aantreffen. Let er wel op dat er in de namiddag vrijwel geen een gids onder de arm te nemen meer worden gegeven.

Bereid je voor

Er is heel wat te zien op de Akropolis in Athene, en wie slechts een dag wil uitrekken voor een bezoek aan deze site zal maar beter goed voorbereid zijn. Kaarten en infoboekjes van de archeologische site zijn overal beschikbaar, maar volgens mij is een gegidste rondleiding (vanaf €29 pp) toch wel het beste idee. Plan goed wat je zeker wil zien tijdens je bezoek en stippel een goede route uit. Aan te raden is om eerst de Akropolis met het Parthenon te bezoeken en daarna het museum. Ook de Tempel van Zeus kun je snel afvinken terwijl de ideale afsluiter zich bevindt op de heuvel van Lycabettus, ook wel eens het balkon van Athene genoemd. Hier heb je niet alleen een uitstekend zicht op de Akropolis, maar ook op Athene en de Middellandse zee.

Draag gepaste kledij

Door de hoge temperaturen die er kunnen ontstaan op de heuvel, kleed je je het best zo licht mogelijk, rekening houdende met het feit dat je een heilige site bezoekt. Draag ook makkelijke schoenen gezien je een groot deel van de dag toch aan het wandelen zal zijn. Ook je tijdig insmeren met zonnecrème is geen overbodige luxe.

Athena Nike tempel Akropolis

Tickets of rondleiding boeken?

Kan je niet meer wachten om dit wondermooie stukje geschiedenis met je eigen ogen te aanschouwen? Plan dan al vooruit en boek je tickets op voorhand. Via deze officiële partners van de Akropolis kan je tot 24u op voorhand annuleren.

5x Hotels in de buurt van de Akropolis

Er is natuurlijk veel meer te doen in Athene dan alleen de Akropolis. Een paar nachten in de Griekse hoofdstad is dan ook geen slecht idee! Als je dan ook nog eens een uitzicht hebt op de befaamde Akropolis (of er heel dichtbij kunt logeren), dan is je verblijf helemaal gemaakt. Denk je ook niet?
Hier zijn alvast vijf hotels en accommodaties in de buurt van de Akropolis.

B4B Athens Signature Hotel

Zoek je een verblijf in het hart van Athene met zicht op de Akropolis? Dan is het B4B Athens Signature Hotel net iets voor jou. Dit hotel in Athene ligt op slechts enkele minuten lopen van de Akropolis. Als extra service krijg je een smartphone te leen, waarmee je onbeperkt kunt bellen en smsen en die je natuurlijk ook als navigatie kunt gebruiken. De kamers zijn erg ruim en hebben comfortabele bedden, gratis wifi en een smart- tv. Het ontbijtbuffet is zeer goed verzorgd met een grote keuze aan verse producten die steeds weer aangevuld worden. Gemiddeld betaal je voor een overnachting €100.

Boeken kan op: Agoda – Booking

B4B Athens Signature Hotel
© B4B Athens Signature Hotel

Athens Way

Altijd al eens de Akropolis in Athene willen bezoeken? Dan is het hotel Athens Way een prima uitvalsbasis voor een vriendelijke prijs. Deze accommodatie ligt op ongeveer een kwartiertje lopen van de Akropolis. Op het dak van het gebouw bevindt zich een leuke bar, waar je iets kunt drinken en eten met een prachtig uitzicht op de stad. De grote kamers zijn op een eigentijdse manier ingericht (met airco) en de meeste hebben een balkon met uitzicht op de stad. Het personeel is bijzonder vriendelijk en behulpzaam en heeft veel tips over de omgeving. In de bar wordt ook het zeer uitgebreide ontbijt geserveerd. Vooral de zelfgemaakte Griekse yoghurt is een aanrader. Een overnachting hier kost €72.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Athens Way
© Athens Way

Athenaeum Grand Hotel

Dit viersterren hotel is één van de topaanbevelingen om de Akropolis te bezoeken. Het Athenaeum Grand Hotel ligt op 1,5 km van de Akropolis en vlakbij andere bekende bezienswaardigheden. Je mag dit gerust een hip en trendy hotel noemen met veel faciliteiten. Zo is er een leuke bar en een sfeervol restaurant. Het hele gebouw is geschilderd in zachte kleuren en voorzien van houten vloeren en een bijpassend interieur. De meeste kamers hebben uitzicht op de Akropolis en de kingsize bedden liggen zalig. Tot de faciliteiten op de kamers, behoren een koffiezetapparaat, televisie en snelle wifi. Ook hier krijg je een gratis smartphone te leen. Voor een overnachting betaal je gemiddeld €123.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Athenaeum Grand Hotel
© Athenaeum Grand Hotel

Hotel St George Lycabettus

Lekker ontbijten met uitzicht op de Akropolis? Dat is mogelijk in dit lifestyle hotel in Athene. Hotel St George Lycabettus is gelegen op een heuvel op ongeveer 1,5 van de Akropolis. Er zijn veel faciliteiten beschikbaar in dit hotel, zoals een zwembad (op het dak), een fitnessruimte en een spa met sauna, hot tub en hamam. Restaurant La Suite staat bekend om zijn Mediterrane gerechten en op de rooftop is een gezellige cocktailbar. Iedere etage heeft een eigen stijl met Griekse cultuurelementen en hier zijn de kamers ook naar ingericht. Deze zijn voorzien van onder meer gratis wifi en ze hebben vrijwel allemaal een balkon met uitzicht op de Akropolis. Een overnachting kost €186.

Boeken kan op: Agoda – Booking

St. George Licabettus
© St. George Licabettus

Phidias Hotel

Zoek je een ideale locatie om de Akropolis te bezoeken en Athene te verkennen? Het Phidias Hotel ligt op slechts 250 meter van de Akropolis en vlakbij een metrostation. Je zult je direct thuis voelen in dit gezellige hotel met zijn vriendelijk en hulpvaardig personeel. De lounge is heel geschikt om een kopje koffie of thee te drinken en in de sfeervolle hotelbar schenkt men heerlijke drankjes. Alle kamers hebben uitzicht op de tuin en tot de faciliteiten behoren een tv met satellietzenders, gratis wifi, airco en een föhn. Het ontbijtbuffet is zeer gevarieerd: volop keuze in hartig en zoet, altijd dagvers en dagelijks een wisselend aanbod. De gemiddelde prijs voor een overnachting in dit hotel is €108.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Phidias Hotel Athene Akropolis
© Phidias Hotel Athene Akropolis