zoutmijn Krakau
5/5 - (1 vote)

Europa telt een aantal ondergrondse zoutmijnen, maar de allerbekendste is allicht deze in Krakau. Wanneer je in deze charmante Poolse stad vertoeft, heb je geen enkele reden om niet de schitterende zoutmijn van Wieliczka te bezoeken. Bij het zien van zoveel moois verwacht je dat het gebouwd werd door speciale architecten. Niets is minder waar, want ze werd gemaakt door “gewone” mijnwerkers die een plek zochten om te kunnen bidden.

Deze zoutgrotten in Krakau trekken jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers en als je één van hen wil zijn, vind je hieronder alles wat je moet weten over deze bijzondere plek.
Tickets zijn online goedkoper (€17) dan ter plekke (€20) en bovendien mag je dan ook sneller binnen. Wij raden dan ook aan om alvast toegangskaartjes te bestellen als je deze niet te missen bezienswaardigheid rond Krakau wil bezoeken.

wieliczka zoutmijn Krakau

De geschiedenis van de Wieliczka zoutmijn in Krakau in een notendop

Men is niet helemaal zeker wanneer men voor het eerst begon te mijnen in deze zoutgrotten in Krakau, maar men denkt dat dit zo ergens tussen de tiende en twaalfde eeuw moet zijn.
Niet veel later ontdekte men dat zout een perfect bewaarmiddel is en ook nog een leuke smaak aan je eten geeft. Tegelijkertijd boekte men heel wat technologische vooruitgang, wat resulteerde in een snellere ontginning van het zout in de mijn. Zo kon Wieliczka uitgroeien tot een van de grootste ondernemingen in heel Europa.

Na de middeleeuwen waar God centraal stond, brak een nieuw tijdperk aan: de renaissance. Hierdoor kwam de mens op de voorgrond te staan en zo ontstond ook het concept van toerisme. Al moet je dit met een korreltje zout nemen (no pun intended), want enkel de rijke adel kon zich dergelijke plezieruitstapjes permitteren. Copernicus was een van die lucky few en die naam doet allicht een belletje rinkelen: hij plaatste de zon en niet langer de aarde in het midden van ons universum. Daarnaast had hij het privilege de eerste echte celebrity bezoeker van de Wieliczka zoutmijn te zijn. Vele anderen zouden in zijn illustere voetsporen treden.
Fast forward naar de negentiende eeuw toen men besloot de zoutmijn te verlichten met enorme kroonluchters van zoutkristal. Ook de kamers kregen een opknapbeurt en werden gedecoreerd met zouten reliëfs en monumenten. Zoveel moois moest gedeeld worden en dus kon de modale Jan met de pet ook genieten van deze spliksplinternieuwe toeristische trekpleister. Het was niet meer voorbehouden voor de (aller)rijksten en zo geraakte de zoutmijn van Wieliczka bekend over heel Europa.
Ten slotte bouwde men ook nog de befaamde Kinga Kapel in het begin van de twintigste eeuw. Hier vind je vooral bijbelse reliëfs. In 1996 hield men het voor gezien met de zoutontginning, wat miljoenen nieuwsgierigen er niet van weerhield sindsdien de Wieliczka zoutmijn te bezoeken.

Wieliczka zoutmijnen

De Wieliczka zoutmijn bezoeken: verschillende mogelijkheden

Als je deze zoutmijnen in Polen wenst te bezoeken, kan je kiezen uit vier verschillende routes:

Tickets online bestellen is goedkoper dan ter plekke! Bovendien hoef je dan niet meer in de wachtrij te staan. Koop ze dus op voorhand via deze pagina.

De toeristenroute

Dit is de route die de meeste mensen kiezen, waardoor een skip-the-line ticket een wijze investering is. Zeker aangezien ze online ook nog eens goedkoper zijn (€17 in plaats van €20).
Tijdens deze route ga je tot 135 meter diep, waarvoor je 350 treden moet afdalen. Daarna verken je een netwerk van gangen dat bijna drie kilometer lang is. Onderweg zie je de schitterende zoutmeren, imposante houten constructies en fabuleuze standbeelden en kamers van zout.
Uiteraard krijg je onderweg een woordje uitleg van je (Engelstalige) gids, zodat je nog meer te weten komt over deze bijzondere zoutmijn in Krakau. Als je honger krijgt, kan je ook altijd iets om te eten kopen in een heuse ondergrondse taverne.

Afsluiten doe je in het Krakau zoutwerk museum, waar je het gereedschap dat men vroeger gebruikte van dichterbij kunt bewonderen. Met deze rondleiding ben je drie uur zoet.

De pelgrimsroute

Mensen die het een en ander op hun kerfstok hebben, kunnen altijd boete doen in deze zoutmijn in Polen. Tweeënhalf uur lang verken je Wieliczka in het gezelschap van een priester, die meer uitleg geeft over de religieuze waarde van de mijn.

zoutmijnen krakau wieliczka

De mijnersroute

Avonturiers kunnen haast niet anders dan te opteren voor de mijnersroute. Allereerst krijg je een gepaste outfit om aan te doen, waarna je kan ervaren hoe het was om te werken in de Wieliczka zoutmijn. Je graaft en transporteert zout, verkent allerlei kamers en dit alles ver weg van de populaire toeristenroute, waardoor dit een veel rustigere ervaring is. Voor kinderen is dit een prachtig avontuur, al moeten ze wel minimum tien jaar zijn. Deze tour duurt zo’n drie uur en tickets kosten €17 per persoon.

De mysteries van de Wieliczka zoutmijn

De laatste mogelijkheid om de Wieliczka zoutmijn te bezoeken gelijkt op de bovenstaande mijnersroute, maar is nog een stuk zwaarder. Tevens in mijnwerkersoutfit moet je je een weg door het donker zien te banen. Maak je geen zorgen over je veiligheid, want je wordt ten allen tijde bijgestaan door een deskundige gids. Soms vertelt deze je iets meer over de dingen die je onderweg tegenkomt, maar de nadruk ligt tijdens deze tour op het stille aspect. Zo is het niet alleen een tocht door de mijn, maar ook door jezelf.
Wil je dit met kinderen doen, dan moeten ze minstens dertien jaar zijn. Het is ook aangeraden in een goede tot degelijke conditie te verkeren, want je zal je letterlijk in allerlei bochten moeten wringen. Dit avontuur duurt zo’n vier uur.

Wieliczka ligt even uit Krakau. Een excursie met vervoer vanuit Krakau kan dus handig zijn!. Dat kan vanaf €30 per persoon met toegangstickets en gids inbegrepen.

Wieliczka zoutmijn Polen

Culturele evenementen in de Wieliczka zoutmijn

Liefhebbers van cultuur juicht ende viert feest, want er vinden regelmatige heel wat leuke concerten plaats in deze mijn in Krakau. Met Pasen organiseert men het Misteria Paschalia Festival, waarbij men prachtige klassieke muziek speelt in de St. Kinga kapel.
Ook moderne muziek komt aan bod tijdens de nieuwjaarsconcerten.
Wist je trouwens ook dat de Wieliczka zoutmijn de oudste band van Europa heeft? Al meer dan 200 jaar doet haar brassband mensen swingen.
Op de officiële website kan je zien of er concerten plaatsvinden tijdens je bezoek aan de Wieliczka zoutmijn.
Niet alleen muziek komt voor in het culturele aanbod, ook de schilder- en beeldhouwkunt wordt hier tentoongesteld.

zoutgrotten krakau wieliczka

Overnachten in de Wieliczka zoutmijn

Ironisch genoeg is the sky zo’n beetje the limit hier, want je kan er zelfs voor kiezen om de nacht door te brengen onder de grond.
Ofwel kies je dan uit de Eastern Mountains’ Stable Chamber, waarvan de naam al verklapt dat het destijds een paardenstal was. Nu is dit een plek van welzijn en ontspannen, dat in een fitnessruimte kan, maar ook gewoon met een goed boek uit de bibliotheek.
Je kan ook opteren voor de Slowacki Chamber, dat eigenlijk een slaapzaal met 48 bedden is. Ook hier zijn er genoeg leuke dingen om te doen zodat je je niet zult vervelen. Wat dacht je van lekker te dansen in de ondergrondse discotheek?
Mensen die nogal last hebben van claustrofobie kunnen ook in een “normaal” hotel boven de grond verblijven, zoals het chique Grand Sal viersterrenhotel. Een goedkoper alternatief zijn de Salt Mill Guest Rooms.

De Wieliczka zoutmijn bezoeken in combinatie met Auschwitz

Krakau ligt vlakbij een andere trekpleister, zij het een veel lugubere. Ik heb het natuurlijk over het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Je kan dit op dezelfde dag bezoeken als Wieliczka, wat ik om een aantal redenen kan aanbevelen.
Een bezoek aan Auswitch kruipt namelijk niet in je kouwe kleren, waardoor het leuk is je zinnen even te verzetten in de meer ontspannende zoutgrotten van Polen.
Een andere reden waarom je Auschwitz gezien moet hebben is misschien wel de belangrijkste: enkel door met je eigen ogen de horror te zien, kan je helpen voorkomen dat zulke gruwelijkheden zich ooit opnieuw voordoen. Kies indien mogelijk ook voor een rondleiding in Auschwitz, want de verhalen die je hoort geven je bezoek een extra dimensie. Dat kan trouwens ook met een Nederlandstalige gids, maar dan betaal je wel iets meer (€32).
Dit voormalige concentratiekamp ligt trouwens op een uurtje rijden van de zoutgrotten van Krakau. Als je liever niet zelf ter plaatse vervoer regelt, kies dan zeker voor een georganiseerde tour. Zij pikken je ’s ochtends op aan je hotel en zetten je ’s avonds weer netjes af. Ze zorgen eveneens voor een lekker lunchpakket zodat je aan niets moet denken.

wieliczka zoutmijn tour auschwitz

Openingstijden van de Wieliczka zoutmijn

Als je zoutmijnen van Krakau wil bezoeken, moet je rekening houden met de periode wanneer je wil gaan. Grofweg gezien zijn er twee verschillende periodes:

  • 2 november tot 31 maart: 8u tot 17u
  • 1 april tot 31 oktober: 7:30u tot 19:30u

Van 26 december tot 4 januari kan je van 8u tot 18u de Wieliczka zoutmijn bezoeken.

Op 1 november, 24 en 25 december en 1 januari is de zoutmijn gesloten.
Er zijn op sommige feestdagen alternatieve openingstijden, zoals wanneer Stille Zaterdag en Paaszondag in maart vallen. Dan kan je van 8u tot 17u naar binnen. Is dit in april dan is dat van 7:30u tot 17u.
Op de laatste dag van het jaar kan je van acht uur ’s ochtends tot vier uur in de namiddag deze zoutmijnen in Polen bezoeken.

wieliczka zoutmijn bezoeken

Besstel je tickets online, want ze zijn goedkoper dan ter plekke aan de kassa! (€17 in plaats van €20)

Kaartjes voor de Wieliczka zoutmijn

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor je tickets hangt af of je de Wieliczka zoutmijn bezoekt in het laagseizoen of het hoogseizoen.
Het laatstgenoemde duurt van 27 april tot 5 mei en van 1 juli tot 31 augustus, het eerste zijn de resterende dagen van het jaar.
Als je in een rolstoel zit, kunnen jij en je begeleider van een korting genieten, net zoals kinderen vanaf vier jaar en studenten tot en met 26 jaar. Gezinnen kiezen best voor een familieticket, hiermee mogen twee volwassenen en twee kinderen (tussen vier en zestien) de zoutmijn van Wieliczka bezoeken.
Dit zijn de prijzen voor kaartjes voor deze zoutmijn in Krakau in volgorde normaal ticket – korting – familieticket:

Hoogseizoen: 22 euro – 17 euro – 61 euro

Laagseizoen: 21 euro – 16 euro – 58 euro

Ik wil ook nog even benadrukken dat het geen onverstandige beslissing is om te kiezen voor een skip-the-line ticket voor deze zoutmijn in Polen., want het is goedkoper dan ter plekke en je hoeft niet meer aan te schuiven. Zeker tijdens het hoogseizoen kunnen de wachttijden hoog oplopen, maar met een voorrangsticket verlies je geen kostbare tijd in de wachtrijen.

De Wieliczka zoutmijn bezoeken – hoe kan je ze bereiken?

Deze zoutgrotten in Polen liggen op slechts tien kilometer van het centrum van Krakau, van waaruit je met bus 304 tot aan de Woeliczka Kolpalnia Soli (Wieliczka zoutmijn dus) kunt geraken. Opstappen doe je best in de nabije omgeving van het Galeria Krakowska shopping centrum.
Je kan ook mini-busjes nemen nabij het treinstation of een ticket met privé-vervoer kopen.

wieliczka

Acht leuke weetjes over deze zoutmijn in Krakau

  1. Jaarlijks trekken meer dan een miljoen bezoekers naar dit UNESCO-werelderfgoed.
  2. In 2004 ontdekte men dat het ondergrondse zoutmeer een uitstekende plek bleek te zijn om te windsurfen, wat effectief gebeurde.
  3. Over het zoutmeer gesproken, dit bevindt zich op een diepte van 104 meter en er zit zoveel zout in het water, dat je er onmogelijk in kan verdrinken. Je blijft namelijk drijven, net zoals in de Dode Zee.
  4. De Stanislaw Staszic kamer is de grootste kamer van de zoutmijn die door toeristen bezocht kan worden. Met zijn hoogte van 36 meter kon hier zelfs een balloonvaart plaatsvinden en daarnaast werd er ook al aan bungeespringen gedaan.
  5. In totaal is deze zoutmijn in Polen 327 meter diep, daardoor zou de Eiffeltoren er net in passen met nog drie meter overschot.
  6. Er werd al maar liefst 7,5 miljoen kubieke meter uitgegraven, even veel als drie keer de piramide van Cheops.
  7. Je kon al eerder lezen dat je kan overnachten in de voormalige paardenstallen. Er werden ook effectief paarden naar beneden gebracht via een speciaal harnas. Zij werden gebruikt om de tredmolens in beweging te zetten. Jammer genoeg was het zo’n gedoe om hen naar beneden te krijgen, dat ze nooit meer naar boven werden gebracht.
  8. In totaal zijn er vier kapellen in deze ondergrondse kathedraal, waarvan de Kinga kapel de bekendste (en misschien wel de mooiste) is.

Daarnaast valt er nog zoveel meer te leren over deze bijzondere plek, waar een deskundige gids je met plezier over zal vertellen tijdens je bezoek aan de Wieliczka zoutmijn. Omdat dit (zeker tijdens het hoogseizoen) een van de populairste bezienswaardigheden van Krakau is, koop je dus best een voorrangsticket, dat bovendien ook nog eens goedkoper is dan ter plekke een toegangskaartje te kopen.

Tot slot zou ik je zeker nog eens op het hart willen drukken een bezoek te combineren met Auschwitz. Als je hiervoor liever een hele dag uitrekent, kan je de Wieliczka zoutmijn ook altijd op dezelfde dag bezoeken als de Schindlerfabriek.

zoutmijn Polen wieliczka