Auswitch
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Auschwitz bezoeken met een gids

Ben je van plan om Auschwitz te bezoeken? Doe dat dan met een gids! Zo kom je meteen veel meer te weten over de gruwelijke geschiedenis van beide kampen. Bovendien zit in de meeste pakketten ook transport van en terug naar Krakau inbegrepen. Dagtours zijn al mogelijk vanaf €20 per persoon. Bij GetYourGuide kan je bovendien gratis annuleren tot 24u op voorhand.

 

 

Auschwitz is de verzamelnaam voor verschillende sites waar ooit concentratie-, werk- en uitroeiingkampen gelegen waren die door de Duitsers werden gebouwd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Deze sites zijn gelegen net buiten de stad Oswiecim, Polen in het oosten van Krakau. Vandaag de dag worden deze sites bezocht als een bedevaartsoord voor overlevenden, hun families en iedereen die de Holocaust wil herdenken. Staat een bezoek aan Auschwitz op je planning? Dan geven we je hier alvast alle informatie mee zodat je zeker niets mist tijdens je bezoek.

Wil je graag een Nederlands gegidst bezoek vanuit Krakau plannen? Bekijk dan ook deze rondleidingen.

De geschiedenis van Auschwitz

Vandaag de dag wordt Auschwitz over de hele wereld beschouwd als een symbool van terreur, volkerenmoord en de Holocaust. Hoewel het niet het enige of zelfs eerste Duitse concentratie- en uitroeiingkamp was, is Auschwitz uiteindelijk wel uitgegroeid tot het grootste kampencomplex van de nazi’s.
Ben je van plan Auschwitz te bezoeken en wil je meer weten over de gruwelijke feiten die zich daar hebben afgespeeld? Twijfel er dan niet over om een gids onder de arm te nemen.

Het kamp werd opgericht in 1940 in de buitenwijken van Oswiecim, een Poolse stad die tot het Derde Rijk van de nazi’s behoorde en waarvan de naam werd gewijzigd naar Auschwitz. Oorspronkelijk werd het kamp opgericht om de overvloed aan arrestaties van Polen op te vangen en was de functie van dit kamp niet anders dan de andere concentratiekampen die de nazi’s hadden opgericht sinds het begin van de jaren dertig. Die functie heeft het ook altijd behouden, ook wanneer in 1942 het eveneens de grootste van alle dodenkampen werd.

concentratiekamp auswitch birkenau toiletten

Het eerste en oudste kamp was het zogeheten hoofdkamp die nu bekend staat als Auschwitz I. Het aantal gevangenen hier schommelde tussen de 15000 en 20000.

Het tweede gedeelte van het kampencomplex was Birkenau, ook gekend als Auschwitz II. Dit was het grootste gedeelte van het kampencomplex en werd door de nazi’s gebouwd in het dorp Brzezinka, zo’n drie kilometers van Oswiecim. In dit kamp werden de meeste uitroeiingsapparaten geplaatst en werden de meeste slachtoffers dus vermoord.

Indien je dus de twee andere kampen van Auschwitz gaat bezoeken, is het alvast interessant om te weten dat in Birkenau bijna geen informatie aanwezig is. Ter plekke kan je een boekje met wat meer info kopen, of je kan kiezen voor een gegidste rondleiding van beide kampen (€30 à €40 + transport van en naar Krakau).

Naast deze twee kampen waren er ook nog verschillende kleinere kampen waar de gevangenen als slaven moesten werken. Het grootste werkkamp heette Buna met zo’n tienduizend gevangenen en was gelegen nabij een rubber en oliefabriek, zo’n zes kilometer van Auschwitz I. In 1943 werd Buna de hoofdzetel van de verschillende kleinere werkkampen en kreeg het de naam Auschwitz III – Monowitz.

auswitch Auschwitz

Hoe geraak je in Auschwitz

Wie Auschwitz wenst te bezoeken, combineert dit vaak met een citytrip naar Krakau. De Poolse stad is dan ook de dichtst gelegen uitvalsbasis om een bezoek aan de concentratiekampen te plannen. De sites liggen echter in Oswiecim, zo’n 66 kilometer in het westen van Krakau.
Ofwel kies je voor een gegidste uitstap vanuit Krakau, ofwel regel je alles zelf.
Als je graag alles zelf regelt, raad ik aan om deze handige gids ook eens door te nemen.

Met een gegidste daguitstap

De meest interessante manier om Auschwitz en Birkenau te verkennen is met een gegidste daguitstap vanuit Krakau. Je wordt aan je hotel opgehaald (en ook daar terug afgezet) en wordt met een ander groepje toeristen naar Auschwitz gebracht. Ter plekke krijg je waardevolle informatie en voldoende tijd om alles te verkennen.
Nadat je Auschwitz I hebt verkend, ga je samen ook naar Birkenau. Daar is de gids zeker een pluspunt, want hier vind je immers geen infobordjes of dergelijke.
Voor zo’n dagexcursie betaal je tussen €20 en €40 per persoon.
Wil je graag een rondleiding met een Nederlandse gids vanuit Krakau? Dat kan voor €31,5 per persoon.
Als je graag Auschwitz combineert met de zoutmijnen van Wieliczka, dan betaal je ongeveer €70 pp.

Met de trein

Om zelf in Oswiecim te geraken, is het ook best makkelijk om de trein te nemen. Vanuit Krakau is er een directe verbinding met Auschwitz, die je in 1 uur en 40 minuten op je bestemming brengt. Treinen vertrekken vanuit Krakau om het uur. De prijs voor een treinticket is 15,60 PLN (enkel). Vergeet wel niet dat het nog een dik half uur wandelen is vooraleer je Auschwitz I bereikt. De juiste weg kan je vinden met behulp van Google Maps of een andere applicatie op je telefoon.

Natuurlijk kan je vanuit het station ook gewoon de bus nemen naar het Museum (5-10 minuten). Een ticket voor de bus kost 2,7 PLN.

Treintickets kan je online en op voorhand ook al aankopen.
Auschwitz bezoeken

Met de bus

Een tweede mogelijkheid om naar Auschwitz te reizen vanuit Krakau is het nemen van de bus. Dit is tevens ook de goedkoopste oplossing, maar wel een stuk minder comfortabel dan de trein. Het voordeel is wel dat de bus stopt op zo’n 5 minuten van Auschwitz I (Museum). De bussen vertrekken vanuit Krakau aan het MDA Bus station, gelegen in de Bosacka straat, net achter het treinstation van Krakau. Een ticket voor de bus kost 10-12 PLN (enkel). De reisduur is gelijkaardig met die van de trein, maar heeft als voordeel dat je dichter bij het Museum kunt afstappen.

Online kan je ook alvast tickets bestellen voor deze bussen.

Auschwitz bezoeken met de bus kan dagelijks vanuit het centrale busstation van Krakau.
Als je online je tickets alvast bestelt, dan zijn dit de bushaltes van waar je kan vertrekken:

 • Bushalte G1: 06:20u, 08:05u, 08:40u, 10:10u, 14:45u en 16:15u
 • Bushalte G2: 09:10u en 14:20u
 • Bushalte G3: 09:40u en 15:15u
 • Bushalte G4: 07:10u, 11:10u en 12:3u
 • Bushalte G6: 12:00u en 13:30u

Om terug te keren vanuit Auschwitz dien je aanwezig te zijn voor het Auschwitz I museum om 10:10u, 11:00u, 12:15u, 13:45u, 15:30u, 16:10u, 16:40u, 17:10u, 18:45u of 19:45 uur.

Hoe verplaats ik mezelf tussen de verschillende sites?

Tussen de verschillende sites, Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau rijdt een pendelbus die gratis is voor alle bezoekers. Normaal gezien rijdt deze om het half uur. Wie terug de bus wil nemen richting het station of Krakau onthoudt best dat de bus enkel een halte heeft nabij Auschwitz I.

Birkenau bunker auschwitz

Wat is er allemaal te zien?

Wie een bezoek plant in Auschwitz zal zien dat er twee verschillende sites zijn die je kan bezichtigen: Auschwitz I en Auschwitz Birkenau. Beiden zijn individueel of met een gids te bezoeken.

Auschwitz I

Auschwitz I is het voormalige gevangeniskamp en is vandaag vooral een museum waarbij je meer te weten komt over de omstandigheden waarin de gevangenen leefden. Een eerste bijzonder moment is wanneer je doorheen de poort ‘Arbeit macht frei’ wandelt. Wetende dat duizenden slachtoffers hier zijn onder gewandeld, overvalt de sfeer je meteen al bij het binnenkomen. Ook wanneer je de vele gebouwen hier verkent, zal je niet de enige zijn met een zwaar gevoel op de borst.

In de barakken werden gevangenen in onmenselijke toestanden opgesloten, werden de eerste experimenten gedaan door Mengele en werd geëxperimenteerd met de massamoorden. Ook in Auschwitz I vind je nog de enige overgebleven gaskamer waar duizenden hun laatste adem lieten. Over het algemeen vind je erg veel informatie op de pamfletten in de bunkers, maar het voordeel van een gegidste rondleiding door Auschwitz is wel dat je veel meer details te horen krijgt.

Auschwitz I kamp

Birkenau

Birkenau is het tweede kamp tijdens je bezoek en is de plaats waar miljoenen mensen het leven lieten in de gaskamers of door de onmenselijke omstandigheden waarin ze verbleven. Hier bleven zo’n 90000 gevangenen op hetzelfde moment en maar liefst anderhalf miljoen Joden werden hier vermoord. Auschwitz Birkenau mag dan wel de plaats zijn waar de massamoorden plaatsvonden, veel valt hier niet meer van te merken. In de weken na de bevrijding van het kamp zijn alle gaskamers met de grond gelijkgemaakt. Enkel de herinnering aan wat zich hier heeft afgespeeld, hangt hier in de lucht.

Birkenau is dan ook vooral een memorial en herdenkingsplaats geworden voor de vele slachtoffers, familieleden en bezoekers die de Holocaust willen herdenken. Een emotioneel moment is moeilijk te vermijden wanneer je de spoorlijn ziet die het concentratiekamp inloopt. Wetende dat velen hier met de trein aankwamen en het kamp nooit meer verlieten.
Hier staan eigenlijk geen informatiebordjes, dus het kan wel handig zijn om dit onderdeel van de concentratiekampen met een gegidste rondleiding te bezoeken. Een goede gids heeft hier immers veel te vertellen.

auschwitz birkenau

Hoe bestel ik tickets voor Auschwitz?

Er zijn drie verschillende manieren om Auswitch te bezoeken: individueel, met een gids of met een gegidste excursie vanuit Krakau. Deze laatste twee opties zullen uiteraard iets meer kosten.

Let wel op dat door het grote aantal bezoekers er maatregelen zijn getroffen voor de periode tussen 1 april en 31 oktober. Zo kun je niet meer in het museum (Auschwitz I) zonder een gids tussen 10 en 16 uur. Alleen wie in deze periode voor tien uur of na drie uur in de namiddag nog aankomt, kan individueel het museum van Auschwitz bezoeken. Anders is het dus wel noodzakelijk om een gids op voorhand vast te leggen.

Wie een rondleiding met een gids wil, kan ineens een tour boeken. Vanaf 25 euro vind je al een begeleide tour met transport vanuit Krakau.
Wil je graag een Nederlandse rondleiding? Kijk dan ook eens naar deze tour.

schoenen slachtoffers Auschwitz

Openingsuren

Zowel Auschwitz I als Auschwitz-Birkenau is iedere dag van het jaar open, behalve op 1 januari, 25 december en Pasen. Je bezoek kan je telkens starten vanaf 7u30, maar naargelang de periode van het jaar zijn de sluitingstijden anders.
Hou er wel rekening mee dat je als indiviudele bezoeker telkens maar binnen mag tot en met 10u ’s morgens, of terug pas na 15u ’s middags.
Met een gegidste rondleiding mag je de hele dag binnen.

 • December: 7:30 – 14:00
 • Januari, november: 7:30 – 15:00
 • Februari: 7:30 – 16:00
 • Maart, oktober: 7:30 – 17:00
 • April, mei, september: 7:30 – 18:00
 • Juni, juli, augustus: 7:30 – 19:00

Let wel dat dit de uren zijn wanneer je het laatst toegang verkrijgt tot de sites. Wie al binnen is kan de kampen van Auschwitz bezoeken tot 90 minuten na de tijden hierboven aangegeven.

Birkenau concentratiekamp

Tips om je bezoek goed te laten verlopen

Er is heel wat te zien in de verschillende sites van Auschwitz. Wie een trip naar Auschwitz heeft gepland, wil dan ook zoveel mogelijk uit zijn bezoek halen. Hier zijn alvast enkele tips voor je bezoek aan Auschwitz.

 • Als je ervoor kiest om individueel een bezoek te brengen aan Auschwitz, raden we je aan de bus te nemen. Dit is een goedkopere optie dan de trein en heeft als grote voordeel dat je kunt afstappen nabij de ingang van het museum. Het treinstation daarentegen ligt nog op zo’n twee kilometer van de site. Kijk uit naar bussen die Auswitch of Oswiecim vermelden. Mijn voorkeur gaat echter wel uit naar een gegidst bezoek. Je leert er zo veel meer bij en belangrijke details ontsnappen je niet langer.
 • Neem een vroege tour/bus/trein. Beide kampen zijn al te bezoeken vanaf 7u30 en wie vroeg aanwezig is heeft het voordeel dat de meeste begeleide tours hier nog niet bezig zijn. Dat wil zeggen dat er weinig volk is en dat je rustig beide kampen van Auschwitz kan bezoeken zonder de grote groepen. Daarnaast moet iedereen die individueel het museum wil bezoeken ten laatste om 10 uur binnen zijn. Met een rondleiding mag je later aankomen.
 • Plan ook een bezoek aan andere bezienswaardigheden in Krakau die met de oorlog te maken hebben. Denk daarbij aan de fabriek van Schindler of het Joodse getto. Deze plaatsen zijn aanvullend op je bezoek en zullen je een nog beter inzicht geven in de gruwel van destijds…
 • Plan achteraf iets leuks. Een bezoek aan deze concentratiekampen kan enorm zwaar zijn. Ga bij je terugkomst in Krakau daarom nog iets prettigs doen. Bezoek een lekker restaurantje of ga de indrukwekkende zoutmijn van Krakau bezoeken.
 • Om je te verplaatsen tussen Auswitch en Auschwitz Birkenau kun je de gratis pendelbus nemen. Dat spaart je een fikse wandeling uit. De bussen naar Krakau daarentegen vertrekken enkel vanuit Auschwitz I.
 • De toegang tot de site mag dan wel gratis zijn, de film die je er kan bekijken niet. Wie een rondleiding met een gids boekt, betaalt de film mee. Je kan echter ook enkel de film betalen terwijl je daar bent. Deze kost zo’n 4/3zł.
 • Fotografie is toegestaan in beide kampen, maar doet dit op een respectvolle manier. Er zijn verschillende plaatsen waar aangegeven wordt om geen foto’s te nemen. Volg deze dan ook op. Vergeet niet dat dit een plaats is waar miljoenen mensen hebben afgezien en zijn gestorven.
 • Er is geen opgelegde dresscode om de concentratiekampen te bezoeken. Dit wil echter niet zeggen dat je geen rekening moet houden met het respect voor de locatie. Onthoud dat dit een plaats is waar velen zijn gestorven. Zorg dat je zeker goede schoenen draagt, gezien je erg veel zal wandelen. Controleer ook de weersvoorspellingen voor die dag en pas je kledij daarop aan. Een groot gedeelte van je bezoek spendeer je immers in de buitenlucht (zeker als je Birkenau gaat bezoeke).

Auswitch concentratiekamp

Hou er rekening mee dat een bezoek aan Auswitch een volledige dag in beslag neemt. Een bezoek zal zo’n zes tot acht uren in beslag nemen, aangezien je er toch ook anderhalf uur over doet om daar te geraken. In de kampen spendeer je ook al snel vier tot zes uur. Het wordt dus zowel fysiek als mentaal een erg vermoeiende dag.
Als je je dag niet in mineur wilt afsluiten, kan het een goed idee zijn om je bezoek aan Auschwitz te combineren met de Wieliczka zoutmijn. Geloof me, een beetje afleiding kan wonderen doen!

Hotels in Auschwitz en Krakau

Een bezoek aan het staatsmuseum van Auschwitz en Birkenau kan uitputtend zijn. Daarom raad ik aan om een degelijk hotel te kiezen waar je een goede nachtrust hebt.
Hieronder som ik enkele aanbevelingen op, zowel in Krakau als in Auschwitz.

Hotel Olecki – Auschwitz

Voor je nakende bezoek aan het voormalig concentratiekamp is dit hotel gelegen op een erg goede locatie. Hotel Olecki ligt namelijk slechts tweehonderd meter van de hoofdingang verwijderd.
Er is een restaurant dat een klein, maar goed, menu heeft. Je kunt hier Poolse en Europese gerechten bestellen. Het ontbijtbuffet bestaat uit alle producten waar een goed ontbijt aan moet voldoen: lekkere koffie, veel vers fruit en à la minute gebakken eieren. De kamers van het hotel in Auschwitz zijn netjes ingericht en brandschoon. In de kamers zijn een flatscreen tv, mini-bar en gratis wifi aanwezig. Bij het hotel zijn voldoende gratis parkeerplaatsen. Een overnachting kost €45.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Hotel Olecki Auschwitz
© Hotel Olecki

Hotel Imperiale – Auschwitz

Dit hotel in Auschwitz is eveneens ideaal gelegen voor een bezoek aan het staatsmuseum van Auschwitz-Birkenau.
Hotel Imperiale ligt recht tegenover de ingang van het voormalige concentratiekamp. Deze accommodatie is helemaal nieuw en heeft onder andere een eigen restaurant en een terras. De bijzonder ruime hotelkamers hebben comfortabele bedden en zijn voorzien van airco en gratis wifi. Het personeel spreekt uitstekend Engels en kan je bijvoorbeeld helpen met waardevolle informatie om je bezoek in te plannen. Er wordt hier een goed verzorgd en uitgebreid ontbijt geserveerd. Bij het hotel kun je gratis parkeren. Gemiddeld kost een overnachting €69.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Hotel Imperiale
© Hotel Imperiale

Hotel Hampton by Hilton – Auschwitz

Hotel Hampton in de buurt van Auswitch is modern en geeft een goede service. Dat mag je natuurlijk wel verwachten van een Hilton hotel. Deze accommodatie ligt in het historische centrum van het stadje met uitzicht op rivier de Sola en het kasteelmuseum Oswiecim. Het voormalig concentratiekamp Auschwitz bezoeken, is geen probleem, want dit ligt op ongeveer twee kilometer van het hotel. In het restaurant kun je lekker eten van de uitgebreide menukaart. Op verzoek worden er ook zuivel- en glutenvrije gerechten bereid. De kamers zijn modern ingericht met hoogpolig tapijt en ze beschikken over airco en gratis wifi. Het ontbijt is heerlijk en erg uitgebreid. De gemiddelde prijs voor een overnachting is €87.

Boeken kan op: Booking

Hotel Hampton by Hilton Auschwitz
© Hotel Hampton by Hilton

Qubus Hotel Kraków – Krakau

Voor de reiziger die rust en comfort zoekt, is dit hotel in Krakau een prima optie. Het Qubus Hotel Kraków ligt namelijk in een rustig en toch centraal gelegen gedeelte van de stad. Je kunt vanuit hier met een bootje naar het centrum. Restaurant Ogień serveert een bekroond ontbijtbuffet. Er is keuze uit meer dan honderd verse producten, waaronder de regionaal gerookte worst. Ook heeft deze accommodatie een mooi zwembad op de bovenste etage met uitzicht op de stad. Een minibar, kluisje, airco en gratis wifi behoren tot de faciliteiten van de hotelkamers. Het vriendelijk personeel spreekt vloeiend Engels en kan helpen met het regelen van een bezoek aan Auschwitz. Een overnachting kost gemiddeld €80.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Qubus Hotel Kraków
© Qubus Hotel Kraków

Hotel Unicus Palace – Krakau

Zoek je een vijfsterren hotel tegen een betaalbare prijs? Denk dan eens aan Hotel Unicus Palace in het hartje van Krakau. Als je van een lange en vermoeiende dag terugkomt van een bezoek aan Auschwitz, kun je in dit hotel fijn ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van spa- en wellnessfaciliteiten. Zo is er een binnenzwembad, een hot tub, een hamam en een sauna. Daarnaast beschikt deze prima accommodatie over een restaurant en een bar. De mooie en zeer ruime kamers hebben gratis wifi, airco en een luxueuze badkamer. Het vriendelijke personeel doet er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Overnachten kun je hier voor €119.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Hotel Unicus Palace
© Hotel Unicus Palace

Bachleda Luxury Hotel Krakow MGallery By Sofitel

Mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en een comfortabel hotel willen, doen er goed aan om het Bachleda Luxury Hotel te boeken. Behalve een bezoek aan Auschwitz heeft Krakau ook veel bezienswaardigheden, zoals de Oude Stad het kasteel van Wawel. Dit hotel in Krakau doet zijn naam eer aan, want het is erg luxueus ingericht. In de kamers heb je bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat en een koelkast. Het baden wordt een ontspannen aangelegenheid met de set Christian Lacriox-cosmetica die in alle badkamers aanwezig is. In het Gavi restaurant kan je iedere ochtend genieten van een goed ontbijt en de rest van de dag serveert met hier internationale gerechten met lokale ingrediënten. Gemiddeld betaal je voor een overnachting €174.

Boeken kan op: Agoda – Booking

Bachleda Luxury Hotel Krakow
© Bachleda Luxury Hotel Krakow