tips auschwitz bezoeken
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Een bezoek aan Auschwitz-Birkenau is een ontzettend belangrijke en emotionele ervaring. Het is een plek van onbeschrijfelijke tragedie en verlies, maar ook een plek van herdenking en educatie. Als je van plan bent om Auschwitz te bezoeken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In dit artikel geven we je enkele tips om het meeste uit je bezoek te halen en respectvol om te gaan met deze historische locatie.

1. Boek een rondleiding

De eerste tip voor Auschwitz te bezoeken, is misschien ook wel de belangrijkste: boek een rondleiding. Het zal je zó veel meer bij leren en bovendien kosten ze echt geen geld.

In Auschwitz I en II valt er enorm veel te lezen en wordt er ook gebruik gemaakt van interactieve voorstellingen, maar een goede gids kan dieper ingaan op details en ook unieke verhalen vertellen.
In Birkenau staan er geen informatiepanelen, waardoor je soms niet goed weet naar wat je precies kijkt.

Een ander voordeel aan een gegidste rondleiding, is dat er meestal ook transport van en naar Krakau zit inbegrepen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelfstandig door het terrein van Auschwitz te wandelen en de verschillende gebouwen en monumenten te verkennen. Dit kan een indrukwekkende ervaring zijn, omdat je op je eigen tempo kunt rondlopen en de tijd kunt nemen om de impact van de plaats op je in te laten werken.

In Birkenau staat er echter heel weinig informatie bij de plekken die je te zien krijgt. Bij de ingang kun je wel informatiebrochures aanschaffen, maar dat is volgens ons toch niet helemaal hetzelfde als een interessante rondleiding.

Er zijn mogelijkheden in alle talen! Een tour naar Auschwitz in het Nederlands behoort dus zeker ook tot de opties. Weet wel dat deze optie duurder kost dan een Engelstalige gids.

2. Of… gebruik het openbaar vervoer (zonder gids)

Als je van plan bent om Auschwitz-Birkenau te bezoeken kun je ook eenvoudig gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn regelmatige busverbindingen beschikbaar vanuit Krakau en het kost echt geen geld.
Het openbaar vervoer is trouwens erg betrouwbaar en comfortabel.
Tussen de kampen kun je reizen met de gratis shuttlebusjes die worden ingelegd door het concentratiekamp zelf.

Als je een gegidste rondleiding door de concentratiekampen wilt boeken, zouden we dit dan weer afraden. In deze tours zitten namelijk heen-en-terug transport, rondleidingen met gids en inkom inbegrepen. Voor het geld moet je het ook niet laten, want de meeste tours kosten amper €30 per persoon!

3. Vergeet Auschwitz-Birkenau State Museum en Birkenau niet

Het Auschwitz-Birkenau State Museum biedt een uitgebreide collectie van artefacten, documenten en foto’s die de geschiedenis van Auschwitz tot leven brengen. Met of zonder gids zal dit absoluut een meerwaarde zijn aan je visite. Wij raden aan om het eerst te bezoeken, zodat je bepaalde plekken beter zult ‘snappen’ tijdens je rondleiding.

Vergeet ook niet om Birkenau te bezoeken. Dit concentratiekamp ligt enkele kilometers verderop en is volledig anders dan Auschwitz I en II. Deze vernietigingskampen moet je dan ook echt zien om een totaalbeeld van de horror te krijgen… Je kunt deze plek ook bezoeken met de gratis shuttlebus tussen de verschillende concentratiekampen.

tips auschwitz birkenau

4. Gratis pendelbussen tussen Auschwitz en Birkenau

De concentratiekampen van Auschwitz zijn niet de enige die je hier kunt bezoeken. Nadat je Auschwitz I en II hebt bezocht, heb je ook nog de mogelijkheid om Birkenau te bezoeken. Dit gedeelte ligt enkele kilometers verderop en sommige mensen slaan het daarom over. Gegidste tours zetten meestal bussen in om je van de ene naar de andere locatie te brengen, maar ook als je geen gids hebt kun je beide delen van het concentratiekamp zien.

Er worden namelijk gratis bussen ingelegd tussen Auschwitz en Birkenau. De tijdstippen veranderen regelmatig en dus is het een goed idee om voor je bezoek aan Auschwitz I of II alvast te kijken om de hoeveel tijd er bussen rijden.

De pendelbussen vertrekken vlakbij de ingang van beide concentratiekampen.

5. Draag goede schoenen en kleed je warm

Het bezoeken van Auschwitz-Birkenau kan voor sommigen ook een fysiek uitdagende ervaring zijn. De terreinen zijn namelijk erg groot en het terrein is soms wat oneffen. Zeker als je wat ouder bent of mobiliteitsproblemen hebt, is het een goed idee om comfortabele schoenen te dragen.

En nog een vestimentaire tip voor wie Auschwitz bezoekt tijdens de winter: kleed je (goed) warm. Auschwitz-Birkenau is een openluchtmuseum en je zult veel tijd buiten doorbrengen. Polen is niet bepaald een tropische bestemming, dus vriestemperaturen zijn niet uitgesloten.

6. Respecteer de regels omtrent fotograferen

Het maken van foto’s kan een manier zijn om je ervaring vast te leggen, maar het is belangrijk om respectvol om te gaan met de plek en de gevoelens van anderen.

Wanneer je het terrein van Auschwitz-Birkenau betreedt, zul je merken dat er specifieke regels zijn omtrent fotograferen. Deze regels zijn er niet alleen om de integriteit van de plek te behouden, maar ook om respect te tonen voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Het is begrijpelijk dat je graag foto’s wilt maken om je ervaring vast te leggen, maar het is belangrijk om te beseffen dat Auschwitz-Birkenau een plek is met een zeer beladen geschiedenis. Het is geen plek voor selfies of ongepaste foto’s. Het is een plek waar miljoenen mensen hun leven hebben verloren en waar families uit elkaar zijn gerukt.

Als je besluit foto’s te maken, zorg er dan voor dat je dit op een respectvolle manier doet. Denk na over de betekenis en de historische context van de plaats. Laat je camera niet zomaar klikken, maar neem de tijd om de omgeving in je op te nemen en de verhalen van de slachtoffers te begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er bepaalde gebieden zijn waar fotograferen niet is toegestaan. Dit kan zijn om de privacy van nabestaanden te beschermen of om de rust en sereniteit van bepaalde gedenkplaatsen te bewaren. Respecteer deze regels en houd je camera opgeborgen wanneer dat wordt gevraagd.

Door de regels omtrent fotograferen te respecteren, draag je bij aan het behoud van de integriteit van Auschwitz-Birkenau en toon je respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Het is een kleine moeite om je camera met respect te gebruiken en na te denken over de betekenis van de plaats waar je je bevindt.

tips auschwitz bezoeken

7. Neem lunch mee of wacht met eten tot in Krakau

Op het terrein van Auschwitz-Birkenau zijn er geen opties om iets te eten. En in de onmiddellijke omgeving vind je ook niet al te veel lekkers.

Als je van plan bent om hier een hele dag door te brengen, is het dus raadzaam om je eigen lunch mee te nemen. Er zijn picknicktafels beschikbaar waar je kunt zitten en eten.

Als alternatief kun je ervoor kiezen om te wachten met eten tot je terugkeert naar Krakau, waar je een breder scala aan eetgelegenheden zult vinden.

8. Niet geschikt voor jonge kinderen en gevoelige individuen

Vanwege de aard van de plaats en het onderwerp, is Auschwitz-Birkenau niet geschikt voor jonge kinderen en gevoelige individuen. Het kan erg overweldigend zijn en emotionele reacties oproepen.

Gebruik je eigen oordeel om te bepalen of het geschikt is voor jou en je gezelschap.

Er zijn trouwens ook educatieve programma’s beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor studenten en jongeren, waarbij de informatie en presentatie zijn aangepast aan hun leeftijd en ervaringsniveau.

9. Mis de informatieve documentaire in het bezoekerscentrum niet

In het bezoekerscentrum van Auschwitz-Birkenau is een informatieve documentaire te zien die een diepgaand inzicht geeft in de geschiedenis en gebeurtenissen van het kamp. Het bekijken van deze documentaire vóór je bezoek kan je helpen om beter voorbereid te zijn en een context te hebben voor wat je gaat zien.

auschwitz barakken

10. Reis licht: vermijd onnodige bagage

Omdat Auschwitz-Birkenau een historische locatie is, zijn er beperkte faciliteiten beschikbaar. Licht op pad gaan is dan ook de boodschap.

Dit maakt je bezoek enerzijds comfortabeler, maar het zorgt er ook voor dat andere bezoekers voldoende ruimte hebben om zich vrij te bewegen.

Zorg ervoor dat je essentials meeneemt zoals water, een camera en een jas, maar laat grote tassen of koffers achter in je accommodatie of in een bagageruimte in Krakau. Sowieso mag je te grote tassen niet meenemen binnenin.

Een notitieboekje om je gedachten en gevoelens op te schrijven is ook geen slecht idee, trouwens. Het kan een emotionele ervaring zijn en het is belangrijk om ruimte te hebben om jezelf uit te drukken.

11. Paspoort of identiteitskaart niet vergeten

Bij aankomst op het terrein van Auschwitz-Birkenau kan er gevraagd worden naar een identiteitsbewijs. Zorg ervoor dat je je paspoort of identiteitskaart bij je hebt, zodat je zonder problemen het terrein kunt betreden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een plek is met een hoge beveiligingsstandaard, en dat er controles worden uitgevoerd om de integriteit van de locatie te behouden en ervoor te zorgen dat bezoekers het respectvol benaderen.

12. Reserveer minstens een halve dag

Om Auschwitz-Birkenau volledig te kunnen ervaren, raden we je aan om minstens een halve dag in te plannen. Het terrein is uitgestrekt en er is veel te zien. Het kost tijd om rond te wandelen, de tentoonstellingen te bekijken en stil te staan bij de betekenis van de plaats.

Haast je niet en geef jezelf voldoende tijd om de impact van Auschwitz-Birkenau op je te laten inwerken.

13. Plan na je bezoek een leuke activiteit

Na een bezoek aan Auschwitz-Birkenau kan het belangrijk zijn om even te ontspannen en je gedachten te verzetten. Plan daarom na je bezoek een leuke activiteit in Krakau, zoals een wandeling door het historische centrum van Krakau, een bezoek aan de beroemde Wawel-kathedraal of een heerlijk Pools diner.
Dit zal je helpen om jezelf weer in een positievere mindset te brengen na een intense en emotionele ervaring.

krakau auschwitz tips

Door deze tips te volgen, hopen we dat je een respectvol en betekenisvol bezoek kunt brengen aan Auschwitz-Birkenau. Het is belangrijk om deze historische locatie te eren en te herdenken, en tegelijkertijd te leren van de verschrikkingen van het verleden.

Auschwitz-Birkenau is een plek van tragedie, maar het is ook een plek die ons eraan herinnert om nooit meer te vergeten en geschiedenis recht te doen.