bezienswaardigheden Rome 3 dagen
5/5 - (1 vote)

Rome, de eeuwige stad, is een van de meest bezochte steden ter wereld en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijke Italiaanse keuken. In deze gids zullen we de belangrijkste dingen om te doen in Rome in drie dagen verkennen, inclusief informatie, weetjes en tips om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Van het Colosseum tot de Trevi-fontein, van Vaticaanstad tot de Spaanse Trappen, er is zoveel te zien en te doen in Rome dat het moeilijk kan zijn om te weten waar te beginnen. Zeker als je maar enkele dagen in deze stad hebt! Maar maak je geen zorgen… deze gids zal je helpen om het meeste uit je driedaagse bezoek aan Rome te halen.

Dag 1: Oude Rome

Begin je bezoek aan Rome met een duik in de geschiedenis van het oude Rome. Begin bij het Colosseum, het grootste amfitheater ooit gebouwd en een van de beste voorbeelden van Romeinse architectuur en techniek. Het Colosseum, ook bekend als het Flavische Amfitheater, werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en was de locatie van gladiatorengevechten, dierengevechten en andere openbare spektakels.

Op een steenworp afstand van het Colosseum vind je het Forum Romanum, het politieke, economische, culturele en religieuze centrum van het oude Rome. Het Forum is een complex van ruïnes, waaronder tempels, basilieken en openbare gebouwen, die een fascinerend inzicht geven in het leven in het oude Rome.

Colosseum

Het Colosseum, een van de zeven wonderen van de moderne wereld, is een must-see in Rome. Het is een indrukwekkend monument van de Romeinse bouwkunst en techniek, met een capaciteit van meer dan 50.000 toeschouwers. Het Colosseum werd gebruikt voor gladiatoren- en dierengevechten, maar ook andere openbare spektakels zoals theater opvoeringen en heuse propaganda opvoeringen. Bovendien is (en was) het een krachtig symbool van de grootsheid en brutaliteit van het Romeinse Rijk.

Een bezoek aan het Colosseum is een unieke ervaring. Je kunt de arena betreden, de ondergrondse ruimtes verkennen waar de gladiatoren en wilde dieren werden gehouden, en je een voorstelling maken van de bloedige spektakels die hier plaatsvonden. Het is ook mogelijk om een rondleiding te volgen met een gids die je meer zal vertellen over de geschiedenis en architectuur van het Colosseum. Een absolute aanrader, als je ’t ons vraagt – want zo komt deze plek echt weer helemaal tot leven!

Forum Romanum

Na je bezoek aan het Colosseum, maak je een wandeling door het Forum Romanum, het hart van het oude Rome. Het Forum was het centrum van het politieke, economische, culturele en religieuze leven in het oude Rome. Ook was het de plaats waar triomftochten, verkiezingen, openbare toespraken en processies plaatsvonden.

Hoewel het Forum nu een ruïne is, kun je nog steeds de overblijfselen zien van belangrijke gebouwen zoals de Tempel van Saturnus, de Boog van Titus, de Basiliek van Maxentius en de Tempel van Vesta. Een wandeling door het Forum is als een reis terug in de tijd, en geeft je een fascinerend inzicht in het leven in het oude Rome.

dag 1 rome bezienswaardigheden

Dag 2: Vaticaanstad

Op je tweede dag in Rome, raden we aan om Vaticaanstad te bezoeken: de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en de spirituele en administratieve zetel van de Rooms-Katholieke Kerk.

Vaticaanstad is de thuisbasis van enkele van de meest beroemde kunstwerken ter wereld, waaronder de Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea.

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea zijn een van de grootste en belangrijkste musea ter wereld, met een enorme verzameling van kunst en artefacten verzameld door de pausen door de eeuwen heen. De musea bevatten een aantal van de meest beroemde kunstwerken ter wereld, waaronder de Sixtijnse Kapel, versierd met fresco’s van Michelangelo, en de Stanze di Raffaello, versierd met fresco’s van Raphael.

Een bezoek aan de Vaticaanse Musea kan overweldigend zijn vanwege de omvang en rijkdom van de collecties. Het is aan te raden om een rondleiding te volgen of een audiogids te huren om het meeste uit je bezoek te halen.

Vergeet na de musea ook niet om de Sixtijnse Kapel te bezoeken, misschien wel hét hoogtepunt van de musea, waar je de beroemde fresco’s van Michelangelo kunt bewonderen, waaronder Het Laatste Oordeel en De Schepping van Adam.

Sint-Pietersbasiliek

Na je bezoek aan de Vaticaanse Musea, ga je verder naar de Sint-Pietersbasiliek, de grootste en belangrijkste kerk in de katholieke wereld. De basiliek, gebouwd op de plek waar volgens de traditie de apostel Petrus is begraven, is een meesterwerk van de Renaissance-architectuur, ontworpen door beroemde architecten zoals Bramante, Michelangelo en Bernini.

De Sint-Pietersbasiliek is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Rome. Je kunt het prachtige interieur van de basiliek verkennen, de koepel beklimmen voor een adembenemend uitzicht op Rome, en de Vaticaanse Grotten bezoeken, waar vele pausen zijn begraven (alhoewel toegang krijgen tot die grotten niet heel gemakkelijk is…).
Vergeet in ieder geval niet om de Pieta van Michelangelo te zien. Het is een van de meest beroemde beeldhouwwerken ter wereld. Maar evengoed het Baldakijn van Bernini, een indrukwekkend bronzen paviljoen boven het hoofdaltaar van de basiliek, is dubbel en dik de moeite waard.

3 dagen rome bezienswaardigheden

Dag 3: Barok Rome

Op je derde en laatste dag in Rome, ontdek je de pracht van het barokke Rome.

Beginnen zouden wij doen bij de Piazza Navona, één van de bekendste en ook mooiste pleinen van Rome. Het is vooral beroemd om zijn drie fonteinen, waaronder de Fontein van de Vier Rivieren van Bernini.

Ga vervolgens naar het Pantheon, één van de best bewaarde gebouwen uit de oudheid, beroemd om zijn enorme koepel en het oculus, een centraal gat dat de enige lichtbron is.

Na je bezoek aan het Pantheon, maak je nog een mooie wandeling naar de Trevi-fontein – de grootste en beroemdste fontein van Rome, beroemd om zijn prachtige barokke ontwerp en de traditie om een muntje over je schouder in de fontein te gooien voor geluk.

Je dag eindig je met een bezoek aan de Spaanse Trappen, beroemd om zijn elegante ontwerp en het prachtige uitzicht op de stad vanaf de top.

Piazza Navona

Piazza Navona is een van de mooiste pleinen van Rome, beroemd om zijn drie fonteinen, waaronder de Fontein van de Vier Rivieren van Bernini. Het plein, gebouwd op de site van het Stadion van Domitianus, heeft de vorm van een oud Romeins stadion en is een van de beste voorbeelden van barokke Romeinse architectuur.

Een bezoek aan Piazza Navona is een must tijdens je bezoek aan Rome. Je kunt de prachtige fonteinen bewonderen, een bezoek brengen aan de kerk van Sant’Agnese in Agone, genieten van een gelato of een kopje koffie in een van de vele cafés rond het plein, en de straatartiesten en portretschilders bekijken die het plein tot leven brengen.

Pantheon

Het Pantheon is een antieke Romeinse tempel en werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus door de Romeinse keizer Hadrianus. Het is, samen met het Colosseum, één van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld.

Het is een rond gebouw met een koepel van 43 meter hoog. De koepel zelfs de grootste ononderbroken betonnen koepel ter wereld. Zeker voor die tijd was dat een sterk staaltje architectuur! Het Pantheon heeft geen ramen, maar er komt wel licht binnen door een opening in de koepel, de oculus. Dit gat is 8 meter in diameter en is de enige bron van natuurlijk licht in het gebouw.

Het Pantheon werd oorspronkelijk gebouwd als een tempel voor alle goden van het Romeinse pantheon – vandaar ook de naam. In de 7e eeuw werd het gebouw door de katholieke kerk ingelijfd en werd het een kerk gewijd aan Maria.
Tegenwoordig is het Pantheon één van de meest bezochte monumenten in Rome, maar toch wordt het ook nog steeds als kerk gebruikt!

Trevi-fontein

De Trevi-fontein, gelegen in het hart van Rome, is de grootste en beroemdste fontein van de stad. De fontein, ontworpen door Nicola Salvi in de 18e eeuw, is een meesterwerk van de barokke architectuur, met een dramatische weergave van Neptunus, de god van de zee, omringd door tritons en zeepaarden.

Vergeet niet om een muntje over je schouder in de fontein te gooien voor geluk, een traditie die teruggaat tot de oude Romeinen. De Trevi-fontein is vooral mooi ’s nachts, wanneer het verlicht is en de waterstralen schitteren in het licht. En bovendien vind je hier op dat moment véél minder toeristen!!

Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen werden ontworpen door de architect Francesco de Sanctis in de 18e eeuw en zijn een meesterwerk van de barokke architectuur. Bovendien bieden ze een fe-no-me-naal uitzicht op de stad vanaf de top!!

Je kunt de elegante trappen beklimmen, een bezoek brengen aan de Trinità dei Monti kerk aan de top, genieten van het panorama over de stad, of een bezoek brengen aan de Keats-Shelley Memorial House, waar de Engelse dichter John Keats woonde en stierf.

pantheon Rome 3 dagen bezienswaardigheden

Nog enkele andere tips voor je bezoek aan Rome

Ziezo! Hierboven heb je de perfecte planning gekregen voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome in 3 dagen. Maar graag geven we nog wat meer tips voor een bezoek aan de Eeuwige Stad mee!

Rome is namelijk een grote en drukke stad, en het kan voor sommige bezoekers erg overweldigend zijn de eerste keer.

Plan je bezoek van tevoren

Rome heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is om álles in drie dagen te zien. Daarom stellen we hierboven al een dagplanning voor waar je de belangrijkste monumenten kunt zien.

Plan je toch liever iets zelf? Dan is het aangeraden om je bezoek van tevoren te plannen en te beslissen welke bezienswaardigheden je absoluut wilt zien.

Koop tickets van tevoren

De belangrijkste bezienswaardigheden van Rome (o.a. het Colosseum, de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel) kunnen bijzonder druk zijn. Het is dan ook aan te raden om tickets van tevoren online te kopen. Zo vermijd je lange wachtrijen en verspil je geen kostbare vakantietijd.

Draag comfortabele schoenen

Rome is een stad die het beste te voet kan worden verkend, en het is aan te raden om comfortabele schoenen te dragen. Vergeet niet om ook zonnecrème, een hoed en een fles water mee te nemen. Zeker in de zomer, vaak ook de drukste reistijd in Rome!

Probeer de lokale keuken

Hierboven gaf ik alleen maar tips voor bezienswaardigheden tijdens 3 dagen in Rome te zien, maar natuurlijk moet je ook ergens eten!
Italië staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke keuken, en het is aan te raden om de lokale specialiteiten dan ook uit te proberen. Je weet wel… klassiekers zoals pasta alla carbonara, pizza al taglio, gelato en tiramisu of iets exotischer!

We hopen dat deze gids je zal helpen om het meeste uit je driedaagse bezoek aan Rome te halen en dat je een onvergetelijke tijd zult hebben in de Eeuwige Stad. Buon viaggio!