reisapotheek
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Je gaat op reis en neemt mee… de medicijnen die je nodig hebt! Zorg dat je een ruime voorraad bij je hebt, anders moet je tijdens de vakantie op zoek naar een arts en een apotheek. Dat is zonde van je tijd.
Soms is het verstandig om ook nog wat andere middelen mee te nemen die je misschien nodig kunt hebben, je weet maar nooit in het buitenland. Maar ja, wat neem je wél mee of juist niet? We helpen je verder met deze reisapotheek checklist.

Je eigen reisapotheek samenstellen of kant-en-klaar kopen?

Je kunt natuurlijk op zeker spelen en bij de (online) apotheek een kant-en-klare reisapotheek kopen. Het nadeel van zo’n reisapotheek is dat er middelen in zitten die je vermoedelijk nooit zult gebruiken. Want zeg nu eerlijk: wat heb je aan een muskietennet als je naar Parijs gaat?
Als je met het vliegtuig reist, is de hoeveelheid bagage die je mee kunt nemen bovendien beperkt. Vergeet daarnaast niet dat de gezondheidszorg in de meeste landen bijna net zo goed is als thuis.

reisapotheek checklist

Medicijnen op vakantie, wat is handig en verstandig?

Voorbehoedsmiddelen – Het laatste dat je wilt, is thuiskomen met een SOA. Dit kan de pret na een ontspannen vakantie behoorlijk verpesten! Zorg er daarom voor dat je voldoende voorbehoedsmiddelen bij je hebt. En heren: dat geldt ook voor jullie.

Pillen tegen reisziekte – Als je gevoelig bent voor reisziekte moet je deze middelen absoluut meenemen op vakantie. Misschien word je onverwacht uitgenodigd voor een boottochtje en dan is het reuze vervelend als je brakend over de reling hangt.

Tekenpincet – Een tekenbeet kan helaas vervelende gevolgen hebben. Ongeveer twintig procent van deze akelige beestjes is besmet met Lyme en dat is een ziekte die je liever kwijt dan rijk bent. Gelukkig is het zo dat als je de teek binnen 24 uur verwijdert met een tekenpincet het risico op besmetting minimaal is.

Pijnstillers – Misschien maak je veel gebruik van het plaatselijke nachtleven en ga je naar feestjes. Pijnstillers meenemen op vakantie om bijvoorbeeld de hoofdpijn van de volgende morgen te bestrijden, is daarom verstandig. Neem het merk mee dat je altijd gebruikt. Een ander middel kan in een enkel geval allergische reacties opwekken.

Een middel tegen diarree – De controles op voedselveiligheid zijn niet overal even streng. In sommige landen loop je daarom het risico op een voedselvergiftiging met als gevolg diarree. Dat kan je vakantie behoorlijk verpesten. Je wilt vast méér zien dan alleen het toilet van je hotelkamer.

Insectenspray – Zoemende beesten en jeukende bulten, dat wil je niet tijdens de vakantie. Insectenspray mag daarom niet ontbreken op je reisapotheek checklist.

Pleisters en ontsmettingsmiddel – Een wondje oplopen kan altijd gebeuren en dan is het handig als je een paar pleisters en ontsmettingsmiddel bij je hebt. Gaas- en snelverband meenemen op vakantie is meestal niet zinvol. Mocht je een grotere verwonding oplopen, dan is het altijd verstandig om naar een arts te gaan.

medicijnen op reis

Met de kleintjes op reis

Medicijnen op reis meenemen, betekent ook dat je rekening moet houden met de kleintjes. De middelen die wijzelf slikken, zijn meestal niet geschikt voor kinderen. Zorg er dus voor dat medicijnen voor de kinderen niet in je reisapotheek ontbreken. Als de kleine diarree krijgt is het risico op uitdroging groter dan bij volwassenen. Het is daarom verstandig om een paar zakjes O.R.S. mee te nemen, hiermee kun je orale rehydratievloeistof maken zodat de jongste weer snel van zijn of haar vakantie kan genieten.

Medicijnen op reis in het vliegtuig

Volgens de huidige EU-regels mag je alleen de medicijnen die je tijdens de vlucht nodig hebt in je handbagage meenemen. De beleidsmakers hebben vast nog nooit hun ruimbagage kwijt geraakt…
Het is slim om in ieder geval voor een paar dagen medicijnen in je handbagage mee te nemen.

Vaccinaties

Natuurlijk wil je weer gezond naar huis terugkeren. Voor een aantal verre bestemmingen is het verstandig om je te laten vaccineren, daarmee voorkom je een hoop ellende achteraf. Een arts of apotheker kan je informeren welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor jouw reisbestemming. Ook op internet vind je veel informatie. Wacht niet te lang met het halen van je vaccinaties, soms moeten ze ruim voor vertrek worden ingespoten.

vaccinaties op reis

Schengenverklaring Medicatie

Ga je medicijnen op reis meenemen? Denk dan aan een Schengenverklaring voor de medicatie! In veel sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen zitten opiaten. Deze middelen zijn in het buitenland vaak streng verboden, tenzij ze op doktersvoorschrift zijn verstrekt. Voorkom dus dat je in het buitenland als een levensgevaarlijke crimineel wordt gezien!

Een Schengenverklaring Medicatie kun je onder andere aanvragen via de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Indien je buiten Europa gaat reizen is het bovendien verstandig om een Engelstalige medische verklaring aan je arts te vragen. Niet ieder land accepteert namelijk een Schengenverklaring.

Goede reis, geniet en blijf vooral gezond!

medicijnen op reis - reisapotheek