sint pietersbasiliek rome dingen om te doen
5/5 - (2 votes)

De Sint-Pietersbasiliek kun je tijdens een bezoek aan Vaticaanstad niet overslaan. Het is namelijk een van de meest iconische bezienswaardigheden ter wereld. Menig toerist wil deze prachtige basiliek graag bezoeken en bewonderen. In dit artikel geven we je alvast wat achtergrondinfo om je bezoek voor te bereiden.

Een beetje geschiedenis over de Sint-Pietersbasiliek

Een reis door de tijd

Wanneer je de Sint-Pietersbasiliek bezoekt, maak je eigenlijk een reis door de tijd. De basiliek werd gebouwd op de plek waar St. Petrus, een van de apostelen van Jezus Christus, werd begraven. In de vroege jaren van het christendom stond op deze plek een eenvoudige kapel, maar in de loop der eeuwen is de basiliek uitgegroeid tot het imposante bouwwerk dat we vandaag de dag kennen.

De bouw van die Sint-Pietersbasiliek was een enorme onderneming. Het vereiste vakmanschap en toewijding van vele generaties bouwers.
De bouw van de Sint-Pietersbasiliek begon in 1506 en duurde meer dan 120 jaar. Het was een grootschalig project waar vele architecten, kunstenaars en ambachtslieden aan hebben meegewerkt. Tijdens je bezoek kun je meer te weten komen over het fascinerende bouwverhaal en de technieken die werden gebruikt om deze prachtige basiliek te realiseren.

De Sint-Pietersbasiliek vandaag: Een religieus icoon

Vandaag de dag is de Sint-Pietersbasiliek een symbool van het christendom en een bedevaartsoord voor gelovigen van over de hele wereld. Het is ook de hoofdkerk van de katholieke kerk en de officiële residentie van de paus. Tijdens je bezoek zul je onder de indruk zijn van de prachtige architectuur, de imposante kunstwerken en de serene sfeer die in de basiliek heerst.

sint pietersbasiliek

De hoogtepunten van een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome

De Sint-Pietersbasiliek heeft een rijke geschiedenis en herbergt vele prachtige kunstwerken en religieuze symbolen.

De basiliek staat bekend om zijn imposante architectuur en indrukwekkende koepel. Als je de basiliek betreedt, zul je worden verwonderd door de grandeur van de binnenkant. Hier vind je onder andere de beroemde Pieta van Michelangelo en het altaar van de paus, de Cathedra Petri. Ook kun je de tombes van nog andere belangrijke figuren verkennen en het graf van Petrus bezoeken, een zeer heilige plek voor vele gelovigen.

Naast de artistieke en religieuze schatten heeft de Sint-Pietersbasiliek ook een interessante architecturale geschiedenis. De bouw van de basiliek begon in 1506 en duurde meer dan 100 jaar. Het ontwerp van de basiliek is het werk van gerenommeerde architecten zoals Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno en Gian Lorenzo Bernini. Elk van deze architecten heeft zijn eigen stijl en bijdrage aan de basiliek geleverd, waardoor het een uniek en eclectisch meesterwerk is.

Wanneer je de imposante koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimt, kun je genieten van een adembenemend uitzicht over Rome. De koepel, ontworpen door Michelangelo, is een technisch hoogstandje en een van de meest herkenbare kenmerken van de basiliek. Terwijl je de trap naar de top beklimt, kom je langs verschillende galerijen waar je even kunt uitrusten en genieten van het uitzicht op de binnenkant van de koepel.

Naast de kunstwerken en architectuur is de Sint-Pietersbasiliek ook een belangrijk religieus centrum. Het is de hoofdkerk van het rooms-katholicisme en de plek waar de paus zijn liturgische vieringen leidt. Elk jaar bezoeken miljoenen pelgrims en toeristen de basiliek om deel te nemen aan religieuze ceremonies en om hun respect te tonen aan de heilige plaatsen die hier te vinden zijn.

Als je een bezoek brengt aan de Sint-Pietersbasiliek, is het ook de moeite waard om de omliggende Vaticaanse Musea te verkennen. Deze musea herbergen een uitgebreide collectie kunstwerken en historische artefacten, waaronder de wereldberoemde Sixtijnse Kapel. Het is een unieke kans om enkele van de grootste meesterwerken uit de kunstgeschiedenis te bewonderen, zoals de fresco’s van Michelangelo.

De belangrijkste bezienswaardigheden binnenin de Sint-Pietersbasiliek

Wanneer je de Sint-Pietersbasiliek binnenstapt, betreed je een wereld vol pracht en praal. Er zijn verschillende hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek:

1. Bewonder de beroemde Pieta van Michelangelo

Een van de absolute hoogtepunten van de basiliek is de Pieta van Michelangelo. Dit meesterwerk van beeldhouwkunst toont het lichaam van Jezus Christus in de armen van zijn moeder Maria. Het beeld straalt een enorme gevoeligheid en vakmanschap uit en is een must-see voor kunstliefhebbers.

2. Verbaas je over de prachtige Baldacchino van Bernini

Een ander meesterwerk dat je zeker niet mag missen, is de Baldacchino van Bernini. Dit imposante bronzen baldakijn bevindt zich boven het altaar en wordt ondersteund door vier gedraaide zuilen. De Baldacchino is een prachtig voorbeeld van de barokke stijl en is een van de meest herkenbare kenmerken van de Sint-Pietersbasiliek.

3. Ontdek de Cathedra Petri: Het altaar van de paus

In het midden van de basiliek bevindt zich het altaar van de paus, de Cathedra Petri. Dit imposante altaar is versierd met prachtige marmeren beelden en symboliseert de spirituele autoriteit van de paus. Het altaar is tevens de plek waar de pauselijke liturgische vieringen plaatsvinden.

4. Bezoek het graf van Petrus

Als je de Sint-Pietersbasiliek bezoekt, is een bezoek aan het graf van Petrus ook een bijzondere ervaring. Hier zou volgens de overlevering de apostel Petrus begraven liggen.

5. Verken de tombes van belangrijke figuren

Onder de basiliek zijn verschillende tombes te vinden van belangrijke figuren uit de geschiedenis. Hier liggen onder andere pausen en keizers begraven. Een bezoek aan deze tombes geeft je een inkijkje in de rijke geschiedenis van de katholieke kerk en het Vaticaan.

6. Bewonder de indrukwekkende koepel van de basiliek

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek is een technisch hoogstandje en een van de grootste koepels ter wereld. Je kunt de koepel beklimmen (volledig of een gedeelte eerst met de lift af te leggen) en genieten van een adembenemend uitzicht over Rome. De beklimming is weliswaar niet voor doetjes, maar het uitzicht maakt het absoluut de moeite waard.

sint pietersbasiliek binnenin bezienswaardigheden

Verken ook het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad

Na je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek kun je ook het naastgelegen Sint-Pietersplein verkennen. Dit plein is ontworpen door Bernini en wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld. Hier vinden vaak grote evenementen en pauselijke audiënties plaats.

De weg naar de Sint-Pietersbasiliek: Via della Conciliazione

Als je naar de Sint-Pietersbasiliek loopt, zul je waarschijnlijk over de Via della Conciliazione wandelen. Deze brede straat leidt rechtstreeks naar het Sint-Pietersplein en biedt een spectaculair uitzicht op de basiliek. Het is een populaire route voor toeristen en pelgrims, en onderweg vind je diverse winkels en cafés waar je even kunt uitrusten.

Tips om de wachtrijen bij de Sint-Pietersbasiliek over te slaan

Het vermijden van de wachtrijen bij de Sint-Pietersbasiliek vereist wat voorbereiding, maar het is zeker de moeite waard. Hier zijn een aantal handige tips die je kunnen helpen om sneller binnen te komen:

Boek je tickets en tours online en op voorhand

Een van de beste manieren om de wachtrijen te vermijden, is door je tickets van tevoren te boeken. Er zijn verschillende sites en tourbedrijven die online tickets aanbieden voor de Sint-Pietersbasiliek. Door vooraf je tickets te kopen, kun je de lange rijen bij de kassa’s overslaan en direct naar de ingang gaan. Dit bespaart je veel tijd en frustratie.

Vermijd drukke tijdstippen

Onthoud dat de paus op woensdagen (meestal) een audiëntie doet en op zondag een toespraak houdt. Je kunt je dus al inbeelden dat het nóg drukker wordt op deze tijdstippen! Verder raden we je ook aan om zo vroeg mogelijk (of laat!) naar Vaticaanstad af te zakken. Dan is het meestal nog ietsje rustiger.

Openingstijden van de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend voor bezoekers. De exacte openingstijden kunnen variëren, dus het is raadzaam om van tevoren de actuele informatie op te zoeken op de officiële website van het Vaticaan. Houd er rekening mee dat de basiliek tijdens religieuze ceremonies en evenementen gesloten kan zijn voor publiek.

Met deze tips en tricks kun je optimaal genieten van je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Door de wachtrijen te vermijden, kun je meer tijd besteden aan het bewonderen van de prachtige kunstwerken en het ervaren van de serene sfeer van deze bijzondere basiliek. Vergeet niet om je tickets van tevoren te boeken en plan je bezoek zorgvuldig, zodat je het beste uit je trip naar Rome haalt!