auto huren mallorca
4/5 - (10 votes)

Kostprijs van een auto huren in Mallorca

Laten we beginnen met het goede nieuws. Een huurauto in Mallorca is spotgoedkoop. Een economy model kan al voor minder dan €30 per week. Omgerekend is dat dus amper €4 per dag.

Om er zeker van te zijn dat je de laagste prijs voor een huurauto vindt, is het geen slecht idee om verschillende websites te vergelijken. Ik vind bijna altijd het goedkoopste tarief via Holidaycars, maar ik vergelijk de prijzen toch ook altijd met AutoEuropeRentalcars en Bookingmonkey. Als je helemaal gerust op vakantie wilt vertrekken, raad ik ook Sunnycars aan. Bij deze vergelijkende website zit je immers een all-in verzekering in de totaalprijs inbegrepen. Bij de andere websites moet je die nog toevoegen (€5 of €11 extra per dag, afhankelijk van welke verzekering je bijneemt).

auto huren mallorca holidaycars

Waarom zou je kiezen voor autoverhuur op Mallorca?

Als er zoveel bezienswaardigheden zijn die je gemakkelijk kan bereiken met het openbaar vervoer, waarom zou je er dan nog voor kiezen om een auto te huren op Mallorca? Allereerst moet worden gezegd dat ik ten allen tijde de meest ecologische optie van reizen aanmoedig, dus als je ook effectief met de bus of trein wil reizen moet je dit zeker doen. Maar een huurauto op Mallorca geeft je net dat tikkeltje extra vrijheid en maakt het bekijken van (en vooral combineren van) de bezienswaardigheden zoveel sneller en eenvoudiger. Daarbovenop zijn er ook nog een aantal trekpleisters die je heel moeilijk of niet met het openbaar vervoer kunt bereiken.

Bovendien kan je heel gemakkelijk een goedkope auto huren op Mallorca. Voor een weekje een economy model in bruikleen te mogen nemen betaal je nog geen 50 euro (!) tijdens de zomermaanden. Een mini model heb je al voor minder dan 30 euro (!!). Je bent trouwens niet verplicht om een week een auto te huren op Mallorca. Je hebt al een huurauto op Mallorca voor ongeveer vijf euro per dag, ideaal voor een daguitstapje dus.
Tot slot is een huurauto op Mallorca ideaal als je even een plekje voor jou alleen wil opzoeken om zo aan de andere toeristen te ontsnappen.

huurauto mallorca
Een huurauto in Mallorca kan ook voor één of twee dagen. Zo kan je enkele leuke daguitstapjes maken.

Welke huurauto op Mallorca moet ik kiezen?

De wegen op Mallorca zijn in uitstekende staat, dus je hebt zeker geen jeep nodig. Soms kunnen de baantjes in de bergen vrij smal zijn, en dan kan een mini model van pas komen. Maar in het algemeen kun je stellen dat een gewoon economy model zeker voldoende is.

Welke bezienswaardigheden kan je gemakkelijker bereiken met een huurauto op Mallorca?

De Calvià kustlijn

De Calvià kustlijn strekt zich 50 km uit langs prachtig voorgebergte, spectaculaire kliffen en baaien. Je vindt hier dan ook heel wat schitterende stranden en een van de mooiste is Cala Vinyes. Het water is hier kalm waardoor het de ideale plek is om te zwemmen.

Het Playa de Palma is dan weer in de prijzen gevallen en beschikt over uitstekende faciliteiten zoals toiletten en douches.
Palma Nova is dan weer de ideale plek voor watersporten en scuba duiken.
Andere geliefde stranden zijn de Playas Paguera en de Cala de Santa Ponsa.

Santa Ponsa Mallorca autohuur
Santa Ponsa, een stukje paradijs op Mallorca!

De vele mooie afgelegen stranden

Het voordeel van een huurauto in Mallorca is dat je eenvoudig van strand tot strand kan rijden. Als er ergens te veel volk is, ben je zo op een ander strand zonder dat je daarvoor op het openbaar vervoer bent aangewezen. Bovendien heb je toegang tot een aantal stranden die niet met de bus bereikbaar zijn en waar het dus gegarandeerd een stuk rustiger is.
Dit zijn dan de beste afgelegen stranden op Mallorca:

  • Calo d’es Moro: hier vind je fantastisch helder blauw water. Bovendien wordt het strand omgeven door steile kliffen vol groen en grotten, wat een geweldige kleurencombinatie oplevert.
  • Formentor: naast het strand zelf is vooral de rit tot aan Formentor ook prachtig. Na heel veel bochten door het bergachtige noorden kom je tot bij dit geweldige strand. Dit is misschien iets bekender bij andere toeristen, maar het blijft een heerlijk plekje.
  • Cala Murta: tien minuutjes voordat je bij het bovenstaande Formentor aankomt, staat er een klein houten wegwijzertje waarop Cala Murta staat. Als je dit volgt, kom je bij een ander oogstrelend afgelegen strand, waar je soms ook wilde geiten en ezels kunt spotten.
  • Sa Calobra: de weg naar dit strand is bijzonder spectaculair. Sportievelingen kunnen vanuit Torrente de Pareis een vijf uur durende wandeltocht ondernemen. Hoe dan ook is dit misschien wel het mooiste strand van Mallorca omdat de Tramunatana bergen hier de Middellandse Zee ontmoeten en pal hier tussen ligt het strand.
  • Cala Tuent: net zoals Sa Calobra is Cala Tuent een ander prachtvoorbeeld van de clash tussen bergen en kustlijn. Bovendien wordt dit strand omgeven door weelderige vegetatie, in wier schaduw je welkome afkoeling kunt opzoeken.
calo des morro mallorca auto huren
Om dit paradijselijke strand te bereiken moet je echt wel een auto hebben…

Cala Figuera

Technisch gezien kan je Cala Figuera ook met het openbaar vervoer bereiken, maar dan moet je er twee bussen voor nemen en doe je er dubbel zo lang over als met de wagen.
Cala Figuera is een pittoresk kustdorpje met een relaxte sfeer. De witgekalkte huizen die je ook in Andalusië vindt, liggen verspreid op een heuvel tot aan het water. Als je ergens heerlijk verse (en betaalbare) vis wil eten op het eiland, is dit de aangewezen plek.

Cala Figuera Mallorca auto huren
Kom tot rust in Cala Figuera. Vergeet niet om er lekkere vis te gaan eten!

Wanneer moet je in ieder geval niet kiezen voor autohuur op Mallorca?

Als je voornamelijkste focus op het strand liggen is en ’s avonds de bloemetjes buiten zetten in een van de vele (en leuke) discotheken, dan loont het niet meteen de moeite om een auto te huren op Mallorca.
In het beste geval zal je de hoofdstad Palma de Mallorca verkennen en dit kan je zeer eenvoudig en goedkoop doen met het openbaar vervoer: een enkele reis kost je 1,25 euro en je kan ook een tienrittenkaart kopen voor acht euro.
Er rijdt ook een metro, maar die is vooral nuttig voor studenten en personeelsleden aan de universiteit.
Je kan veel beter gebruik maken van de blauwe, witte en groene BiciPalma stadsfietsen die sinds 2012 ook voor toeristen beschikbaar zijn gesteld.

Er loopt ook een 27-meter lange antieke spoorlijn door het eiland die vertrekt aan de haven van Palma de Mallorca tot in Sóller. Oorspronkelijk werd deze gebruikt om sinaasappels uit deze vallei te vervoeren, maar mettertijd is ze uitgegroeid tot een populair transportmiddel voor locals en toeristen. De route neemt je langs het mooie platteland, door dertien tunnels door het gebergte en heel wat bochten tot je in het charmante Sóller aankomt.
Er is tevens een moderne spoorlijn die Palma en Menacor met elkaar verbindt.

Ten slotte zijn er uiteraard ook nog bussen. Het eiland is ingedeeld in vijf buszones waarnaar er vanuit Palma routes vertrekken. Hiervoor moet je zijn aan het Estació Intermodal op de Plaça d’Espanya. Het grootste deel van Mallorca kan je bereiken met de bus, maar niet elke route is even frequent en de service is vooral trager tijdens de weekends. Van november tot april worden er ook een aantal routes afgeschaft, voornamelijk naar de kustgebieden.

Als je niet van plan bent om veel te bezichtigen, dan is een auto huren in Mallorca natuurlijk niet nodig.

Welke bezienswaardigheden kan ik bezoeken zonder autohuur op Mallorca?

De volgende trekpleisters zijn eenvoudig bereikbaar met de bus of trein;

De hoofdstad Palma de Mallorca

Je kan hier zeker en vast een dagje rondlopen en deze twee volgende hoogtepunten mag je dan niet missen: allereerst is er de majestueuze Catedral de Mallorca. Het imposante zandstenen bouwwerk dateert uit de dertiende eeuw, maar werd pas in de zeventiende eeuw afgewerkt. De binnenkant werd in het begin van de twintigste eeuw opnieuw ingericht door de beroemde architect Antoni Gaudí, die je wel kent van zijn vele indrukwekkende creaties in Barcelona.
Het Castillo de Bellver stamt eveneens af uit de dertiende eeuw en vind je op een heuvel die drie kilometer van het historisch centrum ligt. Vroeger huisden de koningen hier, vandaag de dag kunnen gewone stervelingen dit ook bezoeken.

Palma de Mallorca bezienswaardigheden autohuur
Palma de Mallorca, de grootste stad van Mallorca en tevens de hoofstad.

Alcudia

Na een busreis van een uurtje sta je op een van de meest schilderachtige stadjes van het eiland. Deze bijzonder goed bewaarde middeleeuwse stad werd destijds ommuurd om de inwoners te beschermen tegen de piraten die de streek vroeger teisterden. Je vindt hier ook een aantal Romeinse overblijfselen zoals een forum en een amfitheater.

Valldemossa

Op amper 35 minuutjes reizen met de bus tussen het Tramuntana gebergte en de Middellandse Zee ligt het charmante dorpje Valldemossa. Het stadje zelf ligt in de bergen, maar aan de voet van Valldemossa ligt het kleine maar oh zo fotogenieke haventje.
Als je hier bent, moet je zeker niet nalaten het Real Cartuja de Valldemossa te bezoeken. Dit klooster werd in de veertiende eeuw gebouwd en vierhonderd jaar lang leefden hier kartuizer monniken. Zelfs de beroemde pianist Frédéric Chopin heeft hier nog wat tijd doorgebracht en componeerde hier zowaar enkele werken.

autohuur mallorca valldemossa
Om de steden in Mallorca te ontdekken heb je meestal geen auto nodig. Dit is Valldemossa.

Sóller

Zoals eerder vermeld kan je dit leuke stadje bereiken met een oude trein, wat zeker een leuke daguitstap is met kinderen. Sóller ligt in een idyllische vallei omgeven door de olijf- en citroengaarden. In het havenstadje zelf kan je ook een mooie kerk en klooster bewonderen. Net buiten de stad ligt het Alfabia paleis waar je heerlijk kunt kuieren in de tuinen.

Artà

Nog zo’n stadje dat in een vallei tussen de olijf-, amandel- en vijgen boomgaarden ligt, is Artà. Geen wonder dat de naam afgeleid is van het Arabische woord voor tuin. Je moet er anderhalf uur voor op de bus zitten om het vanuit Palma de Mallorca te bereiken, maar met een huurauto doe je er ook wel een uurtje over. Verder heb je hier ook nog een mooie kerk, een fort en een kapel. Maar vooral het uitzicht over de rode daken van het stadje en het omliggende landschap is werkelijk schitterend.

Deia

Het begint een beetje afgezaagd te worden, maar geloof me, dat is het zeker en vast niet. Ook Deia ligt in een vallei, de Valle de los Naranjos oftewel de Vallei van de Sinaasappels. Het wordt ook wel eens een artiestenstadje genoemd omdat de beroemde dichter Robert Graves hier vele jaren heeft geleefd en zo vele andere kunstenaars naar Deia lokte. Als je door de charmante straatjes wandelt en de schoonheid van de Balearen in je opneemt, kun je meteen begrijpen waarom Graves zich hier destijds nestelde.

Deia Mallorca
Deia. Charmanter kan bijna niet!

Verkeersregels Mallorca (en bij uitbreiding Spanje)

Mallorca is Spaans grondgebied dus rijdt men hier ook aan de rechterkant van de baan en moet je ook altijd je gordel dragen.
Selfies nemen achter het stuur mag ook niet, want het gebruik van de smartphone is illegaal voor de bestuurder.
Binnen de bebouwde kom mag je maximum 50 km/u rijden, daarbuiten 90 km/u. Op de autostrade mag je dan weer 120 km/u rijden.
Uiteraard kan je beter niet drinken als je nog achter het stuurt moet kruipen. Ben je dit toch van plan dan moet je weten dat je maar 0,05% promille alcohol in je bloed mag hebben.
Wettelijk gezien moeten er ook twee fluovesten aanwezig zijn in het voertuig. Als je een auto op Mallorca gaat huren, controleer je best eerst in je wagen of ze present zijn.

auto huren mallorca cala vinyes
Cala Vinyes. Nog zo’n strand dat je eigenlijk alleen met de wagen kan bereiken.

Tolwegen versus gewone wegen

Er is een verschil tussen de motorwegen (autopistas) en de gewone tweebaanswegen (autovías). Motorwegen kan je herkennen aan het voorvoegsel AP en zijn tolwegen (autopistas de peaje). Je betaalt hiervoor cash of met kredietkaart. Ze zijn ook vaak minder druk dan de gewone wegen. Maar als je geen haast hebt en je geld wil uitsparen kan je ook de gratis tweebaanswegen nemen. Deze herken je aan het voorvoegsel A.
In Mallorca is er gelukkig maar één tolweg: deze richting Sóller. Als je van de weg die door een tunnel gaat gebruik wil maken kost dat je 5,05 euro. Je kan ook omrijden, maar dan doe je er 25 minuutjes langer over.

Parkeren op Mallorca

Als je een gele lijn op het voetpad ziet, betekent dit dat je hier niet mag parkeren.
Een blauwe lijn duidt aan dat je moet betalen bij een parkeermeter.
Omdat er heel wat huurauto’s op Mallorca de straten (on)veilig maken kan het moeilijk zijn om een plekje op straat te vinden, zeker in Palma de Mallorca. Je bent dus beter af als je op zoek gaat naar een parkeergarage.

parkeren Mallorca
Parking vinden in Palma de Mallorca kan soms moeilijk zijn.

Online een goedkope auto huren op Mallorca

Zoals ik hierboven al aanhaalde, is autoverhuur op Mallorca bijzonder betaalbaar. Een reden hiervoor is omdat er zoveel concurrentie is. Een handige site is Holidaycars want zij gaan voor jou op zoek naar de goedkoopste aanbiedingen. Bij Sunnycars krijg je er dan weer een all-in verzekering bij. Zorg er gewoon voor dat je (ruimschoots) op voorhand via het internet je huurauto op Mallorca boekt, dan zal je altijd de beste deal krijgen.

Nog enkele andere websites die je misschien helpen bij het voordelig boeken van een auto zijn o.a. AutoEurope,  Bookingmonkey,  HappyCar en Rentalcars.

Omdat dit eiland op de Balearen een populaire vakantiebestemming is voor jongeren kan je al vanaf 18 jaar een auto huren op Mallorca. Bij een aantal verhuurbedrijven zijn ze wel gelimiteerd tot een kleiner model en moet je 21 jaar zijn als je een grotere wagen wilt huren. Je kijkt dit dan ook best na bij het autoverhuurbedrijf.
Als je een rijbewijs van een land uit de Europese Unie hebt, moet je niet over een internationaal rijbewijs beschikken.

Of je nu kiest voor autohuur op Mallorca of je kansen waagt met het openbaar vervoer, je hebt voor elke keuze heel wat bezienswaardigheden. Een leuk weetje is dat de naam Mallorca is afgeleid van het Latijnse ‘insula maior’ wat zoveel als ‘groter eiland’ betekent. Mallorca is dan ook het grootste eiland van Spanje en het telt meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Alle ingrediënten voor een topvakantie zijn dus aanwezig op dit geweldige eiland.

auto huren in Mallorca
Online kan je al een auto huren in Mallorca voor €30 per week! Veel goedkoper dan tours en excursies…