goedkope vakantiebestemmingen buiten europa Vietnam
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Ga je op reis naar Vietnam? Zorg dan voor een goede voorbereiding wat betreft vaccinaties. In dit land komen bepaalde ziektes nog steeds voor waar je jezelf tegen kunt vaccineren. Het is aanbevolen om onderstaande inentingen voor Vietnam te nemen, dit om de kans op besmetting te verkleinen. Tevens lees je hier ook andere preventieve maatregelen tegen onder andere malaria, seksuele overdraagbare aandoeningen en voedselvergiftiging. 

Vaccinaties voor Vietnam die worden aangeraden

Ongeacht de reisduur zijn er een aantal inentingen voor Vietnam die je als reiziger het beste kunt nemen voordat je vertrekt. Het maakt niet uit of je één maand gaat backpacken of gaat genieten van een ontspannen korte vakantie, de onderstaande inentingen gelden voor alle soorten vakanties en reizigers. Let op, sommige vaccinaties voor Vietnam dienen ruim van te voren gedaan te worden. Voor specifieke informatie kan je terecht bij een huisarts. 

De DTP vaccinatie (difterie, tetanus, polio) wordt aangeraden, de kans op besmetting is nog steeds aanwezig in dit Aziatische land. Evenals hepatitis A, alleen wordt deze vaccinatie voornamelijk aanbevolen wanneer je onder primitieve omstandigheden door het land gaat reizen. Mocht je nog niet zeker zijn hoe jouw reis door Vietnam gaat verlopen, neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor een hepatitis A vaccinatie. 

Als je geen eerdere BMR inenting tegen de mazelen hebt gehad wordt ook dit aangeraden om te doen. 

Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht wanneer je zeven dagen voor binnenkomst in Vietnam in een ‘gele koorts land’ bent geweest. Dit kan een reis zijn, maar ook overstappen op een luchthaven of een kort verblijf van slechts 12 uur zijn. Ben je niet zeker of je in een ‘gele koorts land’ bent geweest? Raadpleeg dan de juiste informatie en neem geen risico. 

Let op! Wanneer je langer dan drie maanden in het land gaat verblijven zijn er nog een aantal inentingen voor Vietnam die verstandig zijn om te nemen: 
• Buiktyfus
• Hepatitis B
• Rabiës (hondsdolheid)
• En in sommige omstandigheden tuberculose

Vietnam vaccinatie

Malaria preventie in Vietnam

De malariamug komt ook in Vietnam voor. Er zijn een aantal gebieden waar je dient uit te kijken voor deze vervelende insecten. Lees op voorhand jezelf in om zo goed op de hoogte te zijn in welke delen van Vietnam de malariamuggen het meeste voorkomen. 

Je kunt jezelf het beste beschermen met anti-muggen producten met op zijn minst 30% DEET. Deze zijn verkrijgbaar in lotion, gel of spray. Het stofje DEET zorgt ervoor dat de muggen gedesoriënteerd raken en zo niet tot nauwelijks steken. Ook kinderen onder de 2 jaar, zwangere dames en vrouwen die borstvoeding geven mogen 30% DEET middelen gebruiken. De 40% DEET producten hebben een sterkere werking, maar wordt voor deze groepen mensen afgeraden. 

Ook het dragen van de juiste kleding en het gebruik van een klamboe verkleint de kans op steken. Lange mouwen, pijpen en sokken zorgen voor de juiste bescherming van de huid. De klamboe is perfect om jezelf te beschermen tijdens de avond en nacht. Dé momenten dat de malariamug het meest toeslaat.

Malaria preventie Vietnam

Beschermen tegen SOA’s

Vietnam behoort tot de lijst van endemische landen betreft SOA’s, oftewel seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit betekent dat seksueel overdraagbare ziekten in Vietnam veel hardnekkiger voorkomen en ook voor een langere tijd onder de bevolking blijven rondhangen.
Het is daarom uiterst raadzaam om jezelf goed te beschermen tijdens seksuele handelingen. Maak dus verstandige keuzes en breng jezelf niet in gevaarlijke situaties door de juiste voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Besmetting ligt altijd, ook in Vietnam, op de loer.

SOA Vietnam

Beschermen tegen voedselvergiftiging

Tijdens een reis door landen als Vietnam zijn de vele stallen, restaurants en straatverkopers uiterst aantrekkelijk. De lekkerste lokale specialiteiten worden bereid terwijl je wacht. Er schuilt wel een groot gevaar achter deze kleinschalige eetgelegenheden. De hygiëne is vaak erg slecht en door de hoge temperaturen krijgen bacteriën de vrije hand.
Salmonella is een grote kanshebber, maar ook hepatitis A kan je oplopen door de bacteriën in voedsel en drinken. Ook water kan geïnfecteerd zijn en kan voor de nodige ongemakken zoals buikloop, krampen, overgeven en misselijkheid zorgen. Let daarom altijd goed op wat je eet en drinkt. Kies voor flesjes met een afgesloten dop en sla schepijs, eigen gemaakte fruitsappen, vis, vlees en andere risicovolle etenswaren over op straat.

Vietnam street food voedselvergiftiging