kastelen van de loire
Interessant? Geef je ons 5 sterren?

Als je nog op zoek bent naar een vakantie niet te ver van huis, dan is de Loirevallei precies wat je zoekt. Hier liggen de schitterende kastelen van de Loire die met hun pracht vele schrijvers en andere kunstenaars hebben geïnspireerd. Daarbovenop is het mogelijk in enkele kastelen van de Loire te overnachten waardoor je je de koning te rijk zult voelen.

 

 

De negen mooiste kastelen van de Loire

Chambord

Chambord is een van de meest herkenbare kastelen van de Loire dankzij haar uitgesproken Franse renaissancistische architectuur. Het is tevens het grootste kasteel van de Loirestreek en je zal bij een bezoek dan ook danig onder de indruk zijn. 440 kamers, 365 open haarden en 84 trappenhuizen, niet slecht voor een gebouw dat oorspronkelijk als jachthut werd geconstrueerd. De voorgevel is ook zeer indrukwekkend dankzij de meer dan 800 gebeeldhouwde zuilen, die verwijzen naar de skyline van Constantinopel.
Toegangsitckets inclusief virtual reality rondleiding kosten €25 per persoon als je ze online aankoopt.

Chenonceau

Hiervan wordt gezegd dat het een van de meest indrukwekkende kastelen van de Loire is en bij het zien ervan zal je meteen begrijpen waarom. Het is gebouwd op de rivier Cher en haar ontwerp doet denken aan een sprookjeskasteel. De prachtige tuinen maken dit geheel alleen maar betoverender. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ook gebruikt als hospitaal voor gewonde soldaten. Voor de lekkerbekken is er trouwens een schitterend restaurant.
Toegangstickets voor Chenonceau kosten €14 per persoon.

kastelen van de loire chenonceau

Villandry

Dit kasteel werd gebouwd door François I, die ook het eerder vermelde Chambord liet oprichten. Ook dit kasteel is immens maar het staat vooral bekend om haar schitterende tuinen. Deze bevatten onder meer een watertuin, bloementuin en groentetuin en mag je dan ook niet missen bij een bezoek aan de kastelen van de Loire.
Toegangstickets tot Villandry en de prachtige tuinen kosten €11 per persoon.

Azay-le-Rideau

Qua romantiek kan het nauwelijks beter dan hier. Het werd gebouwd op een eilandje op de rivier Indre en met mooi weer zie je de prachtige façade weerspiegelen op het water. Het park dat het kasteel omgeeft is duidelijk in de Engelse stijl ontworpen wat het geheel een bijzonder interessante toets geeft.
Toegangsbewijzen kan je alvast online aanschaffen voor €10,50 per persoon.

kastelen van de loire azay le rideau

Amboise

Oorspronkelijk was deze vesting eerst een fort en dat kan je nog altijd zien aan de architectuur. In 1434 werd het onteigend in naam van Koning Charles VII omdat de eigenaar Louis Amboise vermoedelijk tegen hem samenzwoer. Het kasteel werd uitgebreid en verfraaid en groeide uit tot een van de favoriete verblijven van vele Franse koningen. In 1515 kwam Leonardo da Vinci hier zelf op bezoek! Daarnaast is het een prachtig voorbeeld van een mengeling van gotische en renaissancistische architectuur.

Blois

Ook Blois was een geliefkoosde verblijfplaats van vele Franse koningen, Louis XII werd hier zelfs geboren. Hier vond ook de befaamde Etats-Géneraux plaats waarbij verschillende prominente adellijken ter dood veroordeeld warden. Daarnaast speelt het ook een rol in De Drie Musketiers van Alexandra Dumas. Geschiedenisliefhebbers mogen dit kasteel dan ook zeker niet missen!

Chateau de blois kastelen loirevallei

Chinon

Aan de oevers van de Vienne ligt dit bijzondere kasteel dat in het begin van deze eeuw in haar volle glorie werd gerestaureerd. Het kostenplaatje (14,5 miljoen euro) was niet mis, maar het resultaat spreekt voor zich. Er is ook een fantastisch museum en als dit je nog niet heeft overtuigd moet je weten dat Jeanne d’Arc hier voor het eerst goddelijke stemmen hoorde. Dat het kasteel omgeven werd (en wordt) door wijngaarden heeft daar misschien iets mee te maken…

Ussé

Ussé is absoluut een van de meest sprookjesachtige kastelen van de Loire. Door haar ligging op de rand van het woud Chinon en de vele torentjes kan je meteen zien waarom. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Charles Perrault het gebruikte als setting voor Doornroosje.

Cheverny

Het ontwerp van dit kasteel is perfect symmetrisch en bovendien is dit het eerste kasteel van de Loirevallei dat geopend werd voor het publiek (in 1914). De kunstcollectie met mooie schilderijen en meubelen is ook zeker het bezichtigen waard. Leuk weetje: Cheverny inspireerde de striptekenaar en geestelijke vader van Kuifje Hergé voor het ontwerp van kasteel Molensloot!

cheverny kastelen loirevallei

De leukste gegidste rondleidingen van de kastelen van de Loire

kastelen loire

In de kastelen van de Loire overnachten

Helaas kan je in de beroemdste kastelen van de Loire niet overnachten, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere kastelen waarin je wel de nacht kunt doorbrengen.

kastelen van de loire overnachten

Andere bezienswaardigheden in de Loirestreek

In Chartres heb je een prachtige kathedraal die deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed en absoluut het bezichtigen waard is.
In het pittoreske stadje Bourges is het verder bijzonder aangenaam rondwandelen en ook hier heb je een indrukwekkende kathedraal.
Orléans is na het bijzonder charmante Tours de grootste stad van de Loirestreek en deze plek is onlosmakelijk verbonden met Jeanne d’Arc. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier een museum hebt dat aan haar gewijd is.
De koninklijke abdij van Fontevraud is ook heel interessant, hier liggen de graftombes van koning Henry II en Richard Leeuwenhart. Mooi meegenomen is dat je hier uiterst lekker kunt tafelen.
Verder is de hele streek ook ideaal om te fietsen, zowel voor toerfietsers als mensen die het liever wat rustiger aan doen.

Een weekje (of twee) in de Loirestreek is de ideale vakantie om tot rust te komen en tegelijkertijd ook wat bij te leren. Er zijn kastelen bij de vleet waardoor je je geen minuut zult vervelen. Voeg hier de briljante gastronomie aan toe en je hebt niet veel meer nodig voor een topvakantie.

villandry kastelen loire